Re: Warhammer Fanstasy Battle Gra Bitewna
Cytat:
Army listy z DBA też są świetne i historyczne ,
Masz na myśli owy podział na klasy wojowników? Czyli Sarissophoroi jest tak samo traktowany co pikinier flamandzki, a katafrakt seleukidzki niczym rycerz burgundzki?
Dla mnie bitwa kilkudziesięciu modeli (nawet pomińmy już te modele) tych 12 podstawek nie ma szans uchodzić za np. bitwę pod Gaugamelą (http://www.hourofwolves.org/?view=ar...=persia&pic=21 Persowie ) Trudno mi nawet sobie wyobrazić falangę... już w FoG taka falanga 15mm wygląda okropnie, zwłaszcza na głębokość, a tutaj...
Ja na szczęście nie grałem, poczytałem tylko trochę recenzji ludzi co właśnie w DBA grają... dziękuję, wolę CoE (jest i opcja grania w 15mm), FoG i WAB'a. Tam jest uwzględniony każdy szczegół, w tym uzbrojenie i wyszkolenie.
Ps.
Co do liczebności armii, w starterze do FoG armia Macedońska składa się ze 210 15mm figurek. Ok, ładnie. Armia Seleukidzka do CoE na standardowe punkty (2,5k) to ok. 118 ludków (falanga razy trzy, w tym droga gwardia, łucznicy syryjscy, thureophoroi, drodzy katafrakci i towarzysze). WAB to kolejne 40-50 figurek.
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Masz na myśli owy podział na klasy wojowników? Czyli Sarissophoroi jest tak samo traktowany co pikinier flamandzki, a katafrakt seleukidzki niczym rycerz burgundzki?
Ten podział też jest abstrakcyjny ,ale z drugiej strony wszystko jest tak pomyślane że wychodzą z tego dość historyczne armie (choć dobrze trochę poczytać o armii którą się składa ;)) ,zresztą jest wyraźny podział na okresy ,są sugerowani historyczni przeciwnicy.A ,że gracze grają np Samurajowie Vs Armia Aleksandra Macedońskiego czy Husyci vs Aztekowie to inna sprawa :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Dla mnie bitwa kilkudziesięciu modeli (nawet pomińmy już te modele) tych 12 podstawek nie ma szans uchodzić za np. bitwę pod Gaugamelą (
http://www.hourofwolves.org/?view=ar...=persia&pic=21 Persowie ) Trudno mi nawet sobie wyobrazić falangę... już w FoG taka falanga 15mm wygląda okropnie, zwłaszcza na głębokość, a tutaj...
Bo DBA absolutnie nie nadaję się odgrywania historycznych starć co innego DBMM ,DBR... czy FOG właśnie.DBA to właśnie taki abstrakcyjny, przyjemny ,szybki bitewniak (gra zazwyczaj trwa max 1godz) aczkolwiek z genialną mechaniką.
No cóż, tą abstrakcyjnością w tym aspekcie to mi to przypomina DBA szachy z tymi figurami. Ja od wargamingu historycznego oczekuję pewnej miary realizmu, nie abstrakcyjności (ja pomijam przeciwników bo to inna bajka, a i nie zawsze można mieć historycznego zapewne). W WABie widać doskonale różnice między rycerstwem normańskim, a katafraktami (odrębne zasady dla każdego typu), a ci różnią się z kolei od takich Towarzyszy, ci od jazdy medyjskiej, ta od galijskiej... WAB i CoE (i z tego co widz Osprey'owski FoG chyba też) mają rozpisane po prostu uzbrojenie na kilkadziesiąt kategorii, podkategorii etc. Jest różnica między pół-ladrami, a całymi ladrami. Między Xystonem, kontos i zwykłą włócznią. Między tarczą legionisty, a thureos itd. Dodatkowo kwestie Morale i wyszkolenia, dyscypliny. Jest tego dużo, ale pozytywnie wpływa na realizm i historyczność.
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
No cóż, tą abstrakcyjnością w tym aspekcie to mi to przypomina DBA szachy z tymi figurami.
Hehe i nie tylko tobie DBA przypomina szachy ,niemal każdy kto poznał/grał w DBA mówi ,że to takie szachy ;) Natomiast rodzina DBA czyli właśnie DBR,DBMM i wiele innych .... to już bardzo rozbudowane systemy ,jest już wyraźny podział na konkretne jednostki ,armie są znacznie większe itp itd
Cytat:
Zgoda ale ja wole taką dekoracje gdzie tych figurek jest na tyle ,że przypomina to już duże starcie(a nie potyczkę)
Zapewniam cię iż stado 150 figurek 28mm przypomina właśnie duże starcie, a kwadrat 10 cm na 10 cm (25 figurek) o wiele prędzej wygląda niczym 256 osobowa syntagma (ukazana chociażby w "Aleksandrze") niż dwa paski po 4 figurki. To tylko złośliwy mit iż w 28mm bitwy przypominają "przerośnięty skrimisz".
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Cytat:
Zgoda ale ja wole taką dekoracje gdzie tych figurek jest na tyle ,że przypomina to już duże starcie(a nie potyczkę)
Zapewniam cię iż stado 150 figurek 28mm przypomina właśnie duże starcie, a kwadrat 10 cm na 10 cm (25 figurek) o wiele prędzej wygląda niczym 256 osobowa syntagma (ukazana chociażby w "Aleksandrze") niż dwa paski po 4 figurki. To tylko złośliwy mit iż w 28mm bitwy przypominają "przerośnięty skrimisz".
Grałem w WFB duże bitwy na 200 a czasem nawet 300 figurek i w ogóle nie było miejsca do manewrowania ,była w zasadzie tylko możliwość ataku naprzód ,a w skali 15mm uczestniczyłem w bitwie na przeszło 1tyś (OIM)figurek i było sporo miejsca do manewrowania,'makiety' były porównywalne.
Nie ma w ogóle o czym dyskutować ,ty wolisz skalę 28mm ja 15mm ,koniec kropka ;) obyś faktycznie miał z kim grać ,jednak na dwóch największych konwentach WG historycznego w PL , WAB'a ani COE nie widać :mrgreen:
Cytat:
Grałem w WFB duże bitwy nawet na ponad 200 figurek i w ogóle nie było miejsca do manewrowania ,była w zasadzie tylko możliwość ataku naprzód
W którą edycję grałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Cytat:
Grałem w WFB duże bitwy nawet na ponad 200 figurek i w ogóle nie było miejsca do manewrowania ,była w zasadzie tylko możliwość ataku naprzód
W którą edycję grałeś?
W 4 albo 5 ,nie pamiętam już ,w każdym bądź razie to była ta edycja z podstawką z lizardmenami i bretonią
Ano, to jest różnica. Wówczas pełno było oddziałów małych na stole, można było na szerokość zastawić. Teraz królują odziały po 40 figurek (20 cm na 8cm) W WAB oddziały walczące to też 20-30 figurek. Nie zajmują całej szerokości stołu (formacja jest głęboka na 3 i więcej szeregów). Na mym 2,5 metrowym stole takie klocki (których dana strona od groma wielu mieć nie będzie, me Imperium miało takie 3) mają pole do popisu i manewru.
Zresztą typowe starożytne bitwy jak Pydna czy Magnezja to właśnie takie starcia czołowe (centrum) plus manewry na skrzydłach.
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Ano, to jest różnica. Wówczas pełno było oddziałów małych na stole, można było na szerokość zastawić. Teraz królują odziały po 40 figurek (20 cm na 8cm) W WAB oddziały walczące to też 20-30 figurek. Nie zajmują całej szerokości stołu (formacja jest głęboka na 3 i więcej szeregów). Na mym 2,5 metrowym stole takie klocki (których dana strona od groma wielu mieć nie będzie, me Imperium miało takie 3) mają pole do popisu i manewru.
Choćbyś nie wiem jak kombinował to na twoim stole i tak zmieści się znacznie więcej modeli w skali 15mm niż w skali 28mm ;)
15mm to i tak już duża skala do odgrywania większych starć ,tak jak pisałem im mniejsza skala tym lepiej.