Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Różnica jest głównie w polityce kompa - przy e nikt ciebie nie atakuję na m czasem się zdarzy, na h to norma a zdrady i przekupstwa się zdażają na vh jest tego jeszcze więcej, jeśli idzie o bitwy to dla mnie główna zmiana było to, że jednostki kompa póxniej wpadały w panike, na e prawie bez kontaktu, na vh utrzymują się całkiem długo.
jak wykonywać podkopy i co one w ogóle dają?
nie potrafię skorzystać z tej opcji jednostek :/
podobnie krąg kantabryjski czy coś takiego podobnego :/
podkopy zawalaja kawałek kamiennego muru, musisz wybrac jednostke i kazać jej wejść do wejścia do podkopu dalej zrobi ona juz swoje. Krag właczasz klawiszem f, jednostki jeżdżą w kółko i strzelają - spada celnośc i siła ale trudniej je trafić łucznikami czy innymi lekkozbrojnymi.
Cytat:
Zamieszczone przez ratownik
jak wykonywać podkopy i co one w ogóle dają?
nie potrafię skorzystać z tej opcji jednostek :/
Skoro nie potrafisz skorzystać to pewnie dlatego że patrzałeś na opcje budowy przy oblężeniu miast które miało palisady/ostrokół. Podkopy są dostępne tylko w wypadku murów.
Cytat:
Zamieszczone przez Furiusz
jeśli idzie o bitwy to dla mnie główna zmiana było to, że jednostki kompa póxniej wpadały w panike, na e prawie bez kontaktu, na vh utrzymują się całkiem długo.
Dzięki, chodzi mi głównie o statystyki czy się zmieniają jeszcze na jakimś poziomie poza very hard, np czy na hard mają +1?
Dzięki za ciekawe odpowiedzi jak dotąd - mam jeszcze jedno pytanie.
Czy ilość powalonych zdolnych do następnej bitwy -czy też po ludzku/Romowemu "Strat uleczonych" od czegoś zależy, czy jest to losowe np. 2- 40 % strat ?
Nie widziałem tego nigdzie, ale wydaje mi się że jakąś tam logikę musi mieć, bo zwykle liczby "uleczonych" są 3, 5,6, ale jak już są większe to zwykle ok.30...
Z tego co widzę lepiej z bitwy wychodzi kawaleria (co ma jakiś sens) i Ci, którzy dostali wciry na początku bitwy (tu już nie widzę żadnego...). Ale to może być tylko przypadek.
EDIT: Ponieważ dawno w Roma nie grałem - nie pamiętam - czy kawaleria jest dalej "słaba w lesie" jak w Medievalu 1?
jak masz postać chirurg bodaj to zwiększa on ich liczbe o 20%
To ja może ponowie moje pytanie które znowu poszło w niepamięć ;)
Czy da się ustawić miejsce podkopu czy to zawsze komp wybiera :?: :?:
Czy da się zrobić tak, żeby dane frakcje miały sojusz i nie mogły go złamać? Coś na kształt tego, co mają Rzymianie na początku.
I druga rzecz, gdzie mogę zmienić warunki zwycięstwa?
RTW wciąga mnie coraz bardziej :) super gra !
Mam pytanko o rekrutacje jednostek. Podbiłem Hiszpanie, pobiłem Galów, mam dwie prowincje Numidi a wszędzie mogę rekrutować tylko "swoich" żołnierzy. Da się w ogóle rekrutować wojska przeciwnika? Jedyny sposób jaki znam to nabór najemnikow.