Cytat:
Po trzecie, biografie też mają swój komentarz i rozumiem, że on bardziej Ci odpowiada niż ten Jasienicy.
Akurat biografie i działa poświęcone powstaniu Chmielnickiemu mają różny komentarz dotyczący Jaremy - od negatywnego - O.Górka po pozytywny - J.Widacki, R.Romański. By poznać jakiś okres historii nie można opierać się ani na podręcznikach przekrojowych ani tym bardziej na esejach historycznych pisanych wiele lat temu i w okresie niesprzyjającemu obiektywizmowi. U mnie na dzielni dalej ulice naszą zaszczytne imię panów Kostki-Napierskiego, Łętowskiego i Radockiego - XVII wiecznych wojowników o prawa proletariuszy
Cytat:
Nie będę odpowiadał na poszczególne pytania, bo potem skupiasz się na pojedynczych odpowiedziach, nie patrząc na "całokształt" moich postów.
Czyli jednym słowem - nie masz wiedzy na tyle szczegółowej by na moje pytania odpowiedzieć zaczynasz więc lać wodę - opisujesz przywary stanu szlacheckiego, magnaterii kresów wschodnich, problem odchodzenia szlachty od wiary prawosławnej, katolicyzm Zygmunta III, Cały skomplikowany problem kozacki i obarczasz tym wszystkich x. Jeremiego. Pewnie to, że doszło do Unii Brzeskiej, narodziła się kozaczyzna, na Krymie osiedlili się Tatarzy oaz to, że wybuchła wojna domowa w Anglii ( przecież nie zrobił nic by jej zapobiec!) to też wina Wiśniowieckiego.
Zwyczajnie nie lobię lania wody. Dlatego też nie lubię stylu Jasienicy.
Cytat:
Jeremi Wiśniowiecki nie był ani pierwszym, ani, niestety, ostatnim łajdakiem. Nie różnił się także od znakomitej większości magnatów, był wpatrzony we własny koniec nosa, nie znosił oporu, nie był zainteresowany dobrem Rzplitej.
Co do tego czy nie był zainteresowany dobrem Rzplitej to ciężko udowodnić. Służył jej wiernie w ciężkich czasach, walczył z poświęceniem (chociaż pamiętać trzeba, że także walczył o swoje Zadnieprze). Nie chciał wojny z Turkiem (chociaż mógłby za poparcie planów Władka dostać buławę mniejszą po Potockim). Jasienica twierdzi, że Jarema był "wrogiem ludu" więc tak musi być.
Cytat:
e Jeremi był na tyle potężny, że mógł przy wierze przodków pozostać bez obaw tyle że trudniej by mu było "na salonach"
Co do pierwszej części zdanie to się zgodzę - tylko, że jest to argument na korzyść mojej teorii - przemiany z potrzeby serca. Co do drugiej zgodzić się nie mogę - karierę w Rzplitej nawet większą można było zrobić bez względu na wyzwanie o czym świadczy choćby Wielka Buława w rekach Janusza Radziwiłła czy generalstwo artylerii Krzysztofa Arciszewskiego- obydwaj byli kalwinami (z czego Arciszewski urodził się w rodzinie Ariańskiej). Okazało się, że Jarema mimo wyznania katolickiego nie zrobił kariery na salonach co jednak było wynikiem zadarcia z nieodpowiednimi ludźmi.
Cytat:
Wszystkie wielkie, ruskie rody, także i Wiśniowieccy za Jaremy, przeszły na katolicyzm
Akurat Wiśniowieccy w większości przeszli na katolicyzm na długo przed Jaremą przed Jaremą. x.Jeremi był ostatni z rodu, który tego dokonał.
Cytat:
pozbawiając tym samym prawosławnych potężnego protektora. Odtąd mogli nim być tylko kozacczyzna lub car
Wiesz mój drogi, ze w tym czasie (tzn do roku 1633) kościół Prawosławny działał na "nielegalu" w Polsce? Jak już na początku napisałem - winić za to oczywiście należy Jaremę! On zaprojektował Unie Brzeską z roku 1596.
Cytat:
ja nie uważam wojny polsko-kozackiej za bunt Chmielnickiego, a za wojnę domową.
dla mnie bunt Chmielnickiego był wojną domową więc nie wiem zbytnio o co chodzi.
Cytat:
Pytasz o plany Wiśniowieckiego wobec Kozaków? Każdy kto nie był wpisany w rejestr kozacki mógł stać się - i tego właśnie chciał Jeremi - zwykłym chłopem pańszczyźnianym
Po pierwsze nie zwróciłem uwagi by to Jeremi doprowadził do powstanie Ordynacji wojska zaporoskiego regestrowego w służbie Rzeczypospolitej będącego.Wszelkie tedy ich (tzn. Kozaków) dawne prawa starszeństwa, prerogatywy, dochody i inne godności przez wierne posługi ich przodków nabyte, a teraz przez tę rebelię stracone, na wieczne czasy im odejmujemy, chcąc mieć tych, których los wojny pozostawił wśród żywych, za w chłopy obrócone pospólstwo Bo z tego co mi wiadomo to stal za tymi słowami Hetman Koniecpolski. Magnateria czyniąc z kozaków nierejestrowych chłopów tylko egzekwowała ta konstytucję.
Cytat:
Palenie wiosek, podjazdy, atakowanie Kozaków w czasie, gdy próbowano zawrzeć z nimi porozumienie.
Konkretne wioski, podjazdy bitwy. Przy okazji zadam pytanie - czy
1.Kozacy przestrzegali rozejmu (którego przecież nie było)
2. Czy Chmielnickiemu zależało na rozejmie? Gdy Rzeczypospolita leżała mu u stóp, hetmani byli w niewoli a jedyną zorganizowanym wojskiem była armia Wiśniowieckiego (swoją drogą iluż ludzi a zwłaszcza Żydów uratował.. Nie na darmo w całej Europie starozakonni porównywali go do Mojżesza "ostoją w wichurze [...] On to wyruszył ze swym ludem w kierunku ku Litwie, a z nim około 500 obywateli [Żydów], a każdy z żoną i dziećmi. I niósł ich na skrzydłach orlich, aż ich przyprowadził dokąd chcieli. Gdy im groziło niebezpieczeństwo z tyłu, kazał iść przed sobą, a gdy groziło z przodu, wówczas on maszerował przed nimi, jako tarcza i puklerz, a oni za nim kładli się obozem." )
Cytat:
Piszesz, że do regimentarzy się przyłączył i znosił ich przytyki. A co niby miał zrobić? Nie przyłączyć się
I próbować bitwę wygrać na własną rękę? Zmusić regimentarzy do połączenie się pod jego dowództwem (przecież Jarema, którego nie obchodził los Polski powinien tek uczynić). To w jego obozie znalazło się większość wojsk zebranych na ta wyprawę.
Cytat:
Jednak niewątpliwie przyczynił się walnie do buntu Kozaków i wojny domowe
Do buntu kozaków walnie przyczyniło się.. istnienie kozaków jako takich. Nie była to instytucja, którą można by pogodzić z interesem jakiegokolwiek państwa. Rejestr należało rozwiązać, Kozaków jako takich zlikwidować. na pewno nie należało czynić tego co robiła Rzeczypospolita.
Pludraku!- Magnateria powodowała patologię w każdym kraju Europejskim nie tylko w Polsce tylko w Rzplitej nie doszło do tego do czego doszło w Anglii czy Francji - czyli oparciu władzy na średniej szlachcie i mieszczaństwie za co dziękować możemy krewnemu Twojego idola Zygmuntowi III ;) Władzę u nas przejęła ta gorsza część rodziny Wazów (tylko Władysława można by uznać za dobrego króla.. gdyby tylko nie ześwirował pod koniec życia na punkcie tej wojny z Turcją).