Re: Bellum Crucis - nowa sztuczna inteligencja
Witam
Piter testowałem Twoje AI (Bellum 6.2) i moim zdaniem odwaliłeś kawał dobrej roboty. Komp jest o wiele agresywniejszy. Bardziej rozważnie zawiera sojusze i jak masz dobre relacje 10/10 ich u mnie nie zerwał. Odpowiada mi to, że na 8/10 zerwie sojusz bo średniowieczna Europa nie była rajem dla pokojowo nastawionych królestw :lol: . Komputer atakując me prowincje nie wysyłał wielu spamowych armii ale atakował znaczną grupą wojsk i nawet kilkoma armiami. Były desanty morskie. W mojej kampanii Bizancjum zaczynało tłuc Egipt od strony morza. Ogólnie grało się dobrze a 20 tur neutralności mi nie przeszkadzało. Denerwowało mnie tylko, że komputer atakując rebelię czasami zbierał przy wrogiej osadzie 2 pełne armię i nie zaatakował na wiele słabszy garnizon.
Pozdrawiam
Testowałem dzisiaj moje AI z nowymi poleceniami dot. desantów, jeszcze ani razu komp nie rozpoczą wojny blokadą portu nie mając większych od sąsiada armii na granicy, ale komp ogólnie rzadziej robi desanty. Na tej wersji AI, która jest do pobrania komp czasami zacznie wojnę blokadą portu, ale to rzadkie.
Co do rebelii to też mnie to drażni, ale nie wiem póki co jak to naprawić, w każdym razie dzięki za recenzję :)
Tak czy inaczej na 6,2 AI jest o niebo mądrzejszy wspaniale się gra porównując to do poprzedniego AI. Faktycznie kawał dobrej roboty odwaliłeś.
Dzięki.
P.S.
Jeśli ktoś znajdzie sposób jak zmienić aby nacje mówiły w własnym języku będę wdzięczny. Oraz jak naprawić podczas bitwy okno z twarzą sojuszniczego wodza gdyż na chwilę obecną mam puste tło. (to po wgraniu submoda się pojawiło)
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 2.0
Zapraszam do testów wersji 2.0, zapewne finalnej.
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 2.0 (nowa sztuczna inteligencja)
Opinie o AI mile widziane :)
Gram teraz kampanię Full na AI Pitera Gruzją. No muszę przyznać, że jest lepsze od oryginalnego. AI lepiej atakuje, robi częściej desanty. Zdradza też. Ale nie na zasadzie wszyscy na jednego i słabego. Gram na VH. Dopiero 49 tura. Jihady i krucjaty są rzadzsze nieco to akurat plus. Komp dobrze prowadzi dyplomację, zawiera sensowne sojusze. Często jak walcze z jakąś nacją to mój inny wróg zawiera z nią szybko sojusz. Frakcja Ai jak toczy wojnę z innym frakcjami kompa to nie atakuje Ludzkiego gracza a koncentruje się na walkach jakie prowadzi i nie szuka na siłe nowych wojen, to akurat dośc realistyczne. Dyplomacja też tu gra dużą rolę. Ogólnie naprwdę świetne to AI pobierajcie i grajcie. Jak ja Fanatyk i weteran Bellum Crucis 6.3 przyznałem, że AI Pitera jest lepsze niż oryginalne, to coś w tym musi być. Pozdrawiam.
Ja zaraz pobieram bo wczesniej nie grałem, ale teraz zagram zobacze skoro Araven taK wychwala ;)