na allegro patrzyłeś ?
Zamieszczone przez Czulu
1. Augustyn Bogdan, Dzieje konfliktu oo. Jezuitów w Chyrowie, w: Bieszczad, nr 4, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział w Michniowcu, Ustrzyki Dolne, 1997.
2. Augustyn Maciej, Wysiedlenia ludności polskiej z okolic Czarnej, Lutowisk i Utrzyk D. w latach 1945-1947 w relacji świadków wydarzeń, w: Bieszczad, nr 6, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 1999.
3. Augustyn Maciej, Zarys dziejów wsi Bandrów, w: Bieszczad, nr 7, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 2000.
4. Bieszczady. Przewodnik, opr. Paweł Luboński, Oficyna Wydawnicza Rewasz, BOSZ s.c., Olszanica, 1998.
5. Bieszczady. Słownik historyczno-krajoznawczy, cz. I i II, praca zbiorowa, Wydawnictwo Stanisław Kryciński, Ustrzyki Górne, 1995.
6. Borek-Pęk Stefan, Pamiętnik z Kalnicy cz. II, w: Bieszczad, nr 8, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 2001.
7. Borek-Pęk Stefan, Pamiętnik z Kalnicy, w: Bieszczad, nr 7, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 2000.
8. Burghard Andrzej, Pada Generał ranny śmiertelnie, w: Bieszczad, nr 7, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 2000.
9. Dziurzyńska Maria, Wspominki ustrzyckie, w: Bieszczad, nr 4, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział w Michniowcu, Ustrzyki Dolne, 1997.
10. Gil Irena, Tęsknię za Ustrzykami, w: Bieszczad, nr 6, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 1999.
11. Kłos Stanisław, Bieszczady, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2000.
12. Kopeć Joanna, Wspomnienia o Bandrowie i dawnych latach, w: Bieszczad, nr 8, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 2001.
13. Krygowski Władysław, Bieszczady i Pogórze Strzyżowsko-Dynowskie, Wydawnictwo Sport i Turystyka, Warszawa, 1970.
14. Kurgan Danuta, Smutny był ten wyjazd, w: Bieszczad, nr 6, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 1999.
15. Michalak Janusz, Na bieszczadzkich połoninach, Krosno, 1997.
16. Misiło Eugeniusz, Akcja Wisła. Dokumenty, Archiwum Ukraińskie, Warszawa, 1993.
17. Motyka Grzegorz, Tak było w Bieszczadach. Walki polsko-ukraińskie 1943-1948, Oficyna Wydawnicza Volumen, Warszawa, 1999.
18. Myśliński Stanisław, Strzały pod Cisną. Bieszczady 1946, Wydawnictwo Alta2, Wrocław, 1999
19. Myśliński Stanisław, Wojna po wojnie. Bieszczady 1947, Wydawnictwo Alta2, Wrocław, 1998.
20. Pietrzkiewicz Emil, Tę zbrodnię pamiętam, w: Bieszczad, nr 6, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 1999.
21. Potocki Andrzej, Od śródeł Sanu do Otrytu, Związek Gmin Brzozowskich, Brzozów, 1993.
22. Reinfuss Roman, Śladami Łemków, Wydawnictwo PTTK „Kraj”, Warszawa, 1990.
23. Szcześniak A. B., Szota W. Z. , Droga do nikąd. Działalność organizacji ukraińskich nacjonalistów i jej likwidacja w Polsce, Wydawnictwo MON, Warszawa, 1973.
24. Szewczyk Tadeusz, O międzywojennym Krościenku opowieść, w: Bieszczad, nr 3, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział w Michniowcu, Ustrzyki Dolne, 1996.
25. Waniek Eugeniusz, Moje wspomnienia z Ustrzyk Dolnych, w: Bieszczad, nr 4, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział w Michniowcu, Ustrzyki Dolne, 1997.
26. Wolska Janina, Wiatr śpiewał pieśń pożegnalną, w: Bieszczad, nr 6, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 1999.
27. Wójcik Józef, Wojna zburzyła wszystko, w: Bieszczad, nr 6, Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, Oddział bieszczadzki, Ustrzyki Dolne, 1999.
Artykuły prasowe:
1. Andrzej Kaczyński, U nas tu, u nas tam, w: „Rzeczpospolita” nr 106,
8 maja 1997 r.
2. Bruski Jan Jacek, Sojusznik Petlura, w: „Wprost”, 18 sierpnia 2002 r.
3. Bruski Jan Jacek, Wypędzeni, w: „Wprost”, 28 kwietnia 2002 r.
4. Doroba Zygmunt, Niezrozumiała zapowiedś, w: „Aneks Trybuny” nr 198, 12 kwietnia 2002 r.
5. Gołębiewski Marian, Odmrożone rany, w: „Gazeta Wyborcza”, 13-14 kwietnia 2002 r.
6. Kamiński ¸ukasz, Cień akcji „Wisła”, w: „Rzeczpospolita” nr 76, 30 marca 2002 r.
7. Kochanowski Jerzy, O micie, który się faktom nie kłaniał, w: „Polityka” nr 13, 30 marca 2002 r.
8. Matusz Józef, Trudne powroty na ojcowiznę, w: „Rzeczpospolita”
nr 96, 24 kwietnia 2002 r.
9. Motyka Grzegorz, Co ma „Wisła” do Wołynia, w: „Gazeta Wyborcza”, 29 marca 2001 r.
10. Motyka Grzegorz, Lachów usunąć!, w: „Gazeta Wyborcza”, 13-14 kwietnia 2002 r.
11. Motyka Grzegorz, Nic, tylko wstyd, w: „Gazeta Wyborcza”, 27-28 kwietnia 2002 r.
12. Pietkiewicz Barbara, Mam już swoje drzewo, w: „Polityka” nr 17, 27 kwietnia 2002 r.
Chodziło mi walki o niemiecko - radzieckie, kontrofensywę po bitwie kurskiej, forsowanie Dniepru, kocioł korsuński itd.
1. Żukow Georgij, Wspomnienia i refleksje, Warszawa 1970 i kolejne wydania(trzeba pamiętać, że niemal z każdym wydaniem te wspomnienia zyskują na "treści")
2. Koniew Iwan, Notatki dowódcy frontu 1943-45, Warszawa 1986; tenże, Czterdziesty piąty, 1968
3. Batow Paweł, W marszu i w boju, Warszawa 1968
4. Bagramian Iwan, Tak wykuwaliśmy zwycięstwo, Warszawa 1980
5. W sztabach i na frontach Wspomnienia marszałków i generałów radzieckich, Warszawa 1975r.
I inne wspomnienia radzieckich dowódców z tamtego obszaru, sporo ukazało się w MONowskiej serii Biblioteka Wiedzy Wojskowej.
Poszukałbym Czujkowa, Tołbuchina, Jereomienki może coś Rokossowski napisał o tym w książce Żołnierski obowiązek. Musiałbym przejrzeć trochę, a nie bardzo mam teraz czas.
Z opracowań bardziej rzetelnych, niestety po angielsku bo u nas Glantza się nie tłumaczy:
David M. Glantz:
1. From the Don to the Dnepr: Soviet Offensive Operations, December 1942-August 1943 (1991)
2. Battle for the Ukraine: The Korsun'-Shevchenkovskii Operation (Soviet (Russian) Study of War), Frank Cass Publishers, 2003
Czy legioniści mieli na ramieniu tatuaż S.P.Q.R.? Bo w słynnym filmie Gladiator widać, że Maximus miał takie coś, poza tym Wikipedia potwierdza tą informacje, ale nie podaje żadnych źródeł. Zresztą sam z tego co pamiętam w tekstach nie spotkałem się z taka wzmianką.
Czy Polscy Pancerni oraz Litewscy Petyhorcy to takie same jednostki, czy też coś zupełnie innego? :?
Hmm w XVIIw przyjęło się nazywać litewskie chorągwie kozackie/pancerne wyposażone w broń drzewcową właśnie petyhorskimi (na początku XVIIw prawdopodobnie jeszcze walczyli lekką kopią ,potem używano raczej rohatyn) ,jednak wiele wskazuję na to że pierwsi petyhorcy z XVIw (z czasów Batorego) to trochę inna jednostka przede wszystkim zdominowana przez tatarów ,czerkiesów.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Z tym że na Litwie zaciągano też klasyczne chorągwie kozackie (tzn bez broni drzewcowej) ,co do ‘pancernych’ to na Litwie kiepsko wyszło przekształcanie chorągwi kozackich na pancerne ,i większość ciągle stawała tam po ‘kozacku’.
Witam ponownie! Tym razem mam pytanie dot. tarcz średniowiecznych, a mianowicie sposobu ich używania.
Jakie one miały uchwyty?
Pojedynczy imacz na środku, czy też pas skóry, w który wkładało się rękę oraz imacz przy końcu tarczy?
Chodzi mi o tarcze okrągłe, migdałowe, rycerskie oraz ewentualnie pawęże.
Z tego co wiem, to okrągłe miały poj. imacz, ale nie jestem tego pewien. Co o tym sądzicie?