Cytat:
Zamieszczone przez Furvus
Tu moje pytanko: Jarl, potrafisz jako tako oszacować koszty rozpoczęcia warzenia piwa (sprzętu, pierwszych składników)?
Generalnie powiem tak, kupiłem rodzicom jako prezent zestaw startowy, wersję bez bajerów i udziwnień:
http://ujeb.pl?VoY6yhCxGa
i taki sprzęt wystarczy do pierwszej warki. Oczywiście jak chcesz się bawić w bardziej wyszukane piwa, to będzie ci jeszcze potrzebny jakiś większy garnek (mam tutaj bodaj 25-28l), chłodnica (do szybkiego schładzania piwa, tak się robi chyba przy pszenicznym), jakieś filtry... ale przy pierwszej warce raczej nie polecam robić od razu guinessa.
Na start najlepiej wziąć coś z puszki (brew kit), koszt około 70zł (różni się w zależności od firmy i rodzaju, ale to mniejsza), do tego ekstrakt słodowy 10zł - chyba, że chcesz zastąpić go cukrem, ale nie polecam, bo wychodzi gorsze. Jak już trochę poskillujesz to można zamawiać inne brewkity, już nie z puszki (chmiel, słody i inne pierdoły w jednym worku), jakościowo wychodzą lepsze, przy czym wymaga to więcej zabawy z tym wszystkim. Ilość piwa z jednej warki? Z puszki wyjdzie ci ok. 23 litry, z worków od 17 do 20, zależy. Na razie rodzice zatrzymali się na etapie worków, jeszcze nie doszli do etapu samodzielnego doboru wszystkich składników, ale to bez znaczenia - liczy się efekt. A własne, domowe piwo, smakuje zupełnie inaczej niż jakiekolwiek, które kupisz w sklepie (nawet te niepasteryzowane cuda). Woltaż od 3 do 4% około wychodzi, czyli uwalić się nie uwalisz, ale do obiadu czy na grilla jak znalazł.
Podsumowując koszta, nie wyjdzie ci taniej niż sklepowe shity (matka mówi, że jedna butelka wychodzi tak około 4-5zł), ale wiesz - sam fakt picia własnego piwa, a nie piwopodobnego gówna z Kompanii, jest wart tego. Nie jest to impreza tania, ale cóż - hobby zawsze kosztuje. No i liczy się cierpliwość, pierwsza warka rodziców okazała się nieco skomplikowana i już chcieli wylewać, bo po dwóch miesiącach nawet nie smakowało jak piwo, niedawno minął trzeci i... po prostu, kurfa, miód. Warto odłożyć trochę kasy i się tym zająć, ja co prawda sam się w to nie bawię, jedynie trochę pomagam, ale już widzę, że jak w to wpadniesz, to będziesz chciał jeszcze, jeszcze i jeszcze :)
Jakby co, rodzice zamawiają w tym serwisie co podałem w linku - tam znajdziesz ceny brewkitów itd. Wahają się dość sporo, ale przyjmijmy, że musisz wystartować z kapitałem tak ze trzech baniek. Bez tego ani rusz. Ale (wiem, powtarzam się któryś raz z rzędu) warto.