Teraz jako MG zaprzeczasz swoim poprzednim decyzjom poparz w dziale MG wydaleś decyzje że umowa może dojść do skutku Francuz zapewnił cie że miasta Maur nie zdobędzie
Cytat:
Ze sobą uzgadniali rzucanie się na mnie. Markus jednak daje PoNa za te prowincje. Chodzi o to, że właśnie jakiekolwiek pretensje Maura nie powinny mieć znaczenia. 1) I tak nie zdobędzie miast, 2) to śmieszne, żebym miał nie otrzymać pokoju od Aragonii, bo durne i nierealne zasady bardziej pochylają się nad Maurem, który MOŻE być poszkodowany. Sory, taki mamy klimat, taka dyplomacja.
sam jednak przyznaje:
Cytat:
Ja nie przewidywałem, aby Maur miał zaatakować Burgos. Spodziewałem się ataku przez Pireneje.
pomijając otoczkę zawartą w sformułowaniach typu:prawie twoje miasto przeniesienia praw itp. która jest jedynie śmieszne w obecnej sytuacji a stwierdzenia inne są moim zdaniem zakłamane:
Cytat:
Ja wysłałem propozycję techniczną w odpowiednim czasie, Maur przeszkadza w jej dokonaniu. To nie moja wina. Markus winien tak samo przewidywać skutki, jakie może przynieść zgoda na zawarcie umowy.
bowiem jak sam oto prosił Francuz miasta mialy mi byc przekazywane stopniowo i od tury roku 1090 tak zeby mial kase na inne wojny:
Cytat:
Roi de Rayaume France propose la prolonguette de prawąs non-agression al h'onoraire par l'hiver 1097' four Burgeois, Cacris et Tolede, quelle va' bedzieteoux przesyłelle en demi anne - Bourgeois - l'hiver 1090', Cacris - l'ete 1091', Tolede - l'hiver 1091'.
Tak wieć odpowiedz na twoje pytanie :
Cytat:
Pytanie przed wszystkim: kiedy Francja wysłała propozycje oddania miasta?
jest powieleniem mojej prośby zawartej w poście wyżej i sednem problemu bowiem moim zdaniem żadnej propozycji w tej turze 1079 roku Francuz nie wysłał.
Po prostu Maur nieważne czy miał ze mną sojusz ,pon czy prowadził wojne miał prawo zaatakować co chciał z ziem Francuza a Francuz nie powinien gwarantować wymiany jeśli nie był w stanie oddać miast (w sumie dlatego Mefisto ośmiesza sie w moich oczach pisaniem glupot typu ''powinieneś gonić Maura ''-pytanie jak skoro mam z nim pona i dlaczego gdyby nawet nie miał czy Francuz okresla polityke i ruchy Aragonii czy wiedzialeś jaką zawierasz umowe nie wiedzialem jak sam wiesz Mefisto nie mialem w tedy zainstalowanej gry i zawierzylem twojemu zdaniu i twoim deklaracją ze miasta są bezpieczne i nie do zdobycia) a suma summarum MG skoro zezwolił na wymianę stał sie stroną i obok Francuza gwarantem jego wywiązania sie z umowy.
Tak wiec co do propozycji rozwiązania sporu:
Cytat:
Jeśli Aragonia się pofatyguje i zdobędzie miasto, Francuz zrekompensuje straty w ludziach (powiedzmy 1000 florenów?). Jeśli Francja zdobędzie miasto, odda je Aragonii.
nie wyrażam na nią zgody w takiej formie to gdzie sie ja bede fatygował i jakie realizował plany wynika tylko z mojej woli i realizacji umów które zawarłem ,mogę sie zgodzić na opcje że Francuz zdobędzie miasto i do czasu oddania mi go od tury 1090 będzie wypłacał rekompensatę w wysokości maks. zysku miasta tzn podatki-stan na turę dzisiejszą + 500 denarów rekompensaty za niemożliwość korzystania z miasta tzn rozbudowa i rekrutacja oraz że Maur i Francuz zagwarantują ze w mieście nie zostanie nic wyburzone .
Ja powtarzam kolejny raz oczekuje wywiązania sie Francuza z umowy tzn ze w nastepnej turze otrzymam miasto Burgos lub tak jak proponuje powyżej wypłatę rekompensaty do czasy oddania miasta lub co nadal podtrzymuje mimo złośliwości Mefisto zamianę Burgos na inne równorzędne miasto na Iberii i oddanie w następnej turze.
Moje propozycje dotyczą wszystkich trzech miast objętych umową -nie wiadomo co będzie dalej ?
Albo jeśli Francuz nie może wywiązać sie z umowy i nie chce zgodzic sie na moje propozycje jej dokończenia potwierdzenie przez MG ze skoro nie ma spełnienia warunków umowy nie ma jej samej.
Ja sie z umów wywiązuje bez wzgledu na koszty oraz slowa dotrzymuje jedynie oczekuje tego samego od innych.
Proszę o ustosunkowanie sie MG w razie gdy powyższa jego decyzja jest wioząca kieruje sprawę do kolegium.
ancuz