Hehe jak to w Polsce.
Szkoda że skrzydeł tak jak ostatnio nie będzie. A mam pytanie jak tam prace nad Modem?
Wersja do druku
Hehe jak to w Polsce.
Szkoda że skrzydeł tak jak ostatnio nie będzie. A mam pytanie jak tam prace nad Modem?
Włodycy to przede wszystkim Małopolska, mniej Mazowsze, a wogole brak w Wielkopolsce. Nazwa , którą mogłbys uzyć dla biedniejszego rycerstwa to PANOSZA , tu masz info o tej warstwie biednych, niepasowanych i pomocniczych rycerzach https://pl.wikipedia.org/wiki/Panosza
Masz rację Torang, pomyliłem regiony :) Panoszów już mam, nie oglądałeś screenów? Jako że byli rekrutowani z bogatszych kmieci, zrobiłem z nich pomocniczą jazdę, pozbawioną lanc. Nie wiem, czy ma to jakieś uzasadnienie w źródłach historycznych, chciałem po prostu by jednostki były bardziej różnorodne. Ale powyżej panoszów musieli być chyba jacyś rycerze, którzy byli pasowani, ale niezbyt majętni?
@MisterDiego27
Na razie zostawiłem jednostki i dopracowuję mapę ;)
Z tymi Panoszami to nie wiem, czy posiadali lance (kopie?), generalnie byli to ludzie biedniejsi niż normalni rycerze, wiec chyba ich uzbrojenie powinno byc gorsze niz pasowanych. Nie wiem, czy u Ciebie wystepuje -bo dawno nie ogladalem screenów- jednostka taka jak giermek. Mozna byloby zrobic osobna jednostke typu ,,giermek''. Do tego osobna jednostkę typu,, konni łucznicy lub kusznicy'' i osobna jednostka typu ,,konni pachołkowie'' ( w medievalu u Krzyzaków wystepują knechci). Pisze to na podstawie podstawowej jednostki organizacyjnej rycerstwa jaką była kopia https://pl.wikipedia.org/wiki/Kopia_%28rycerstwo%29. Wiadomo, ze kopia to rycerz+giermek+2-3 łucznikow badz kuszników albo konni pachołkowie, w grze to jednak ciezko przedstawic, dlatego trzeba to podzielic na osobne jednostki czyli rycerze, giermkowie, konni kusznicy badz łucznicy albo konni pachołkowie, do tego jeszcze osobno panosze i mozna tez dac tych włodyków.
Giermków mieli tylko najbogatsi rycerze. Giermkowie niczym gorszym się od rycerzy nie różnili.
Screeny są tu :) Mam pocztowych i lansjerów i strzelców, żadnych łuczników, bo już od XI wieku kusza zdobywała w Polsce coraz większą popularność, może na Mazowszu jakieś tradycje łucznicze ze względu na kontakty z Rusinami się ostały? Giermkowie to chyba niezbyt powszechna instytucja w XIII-wiecznej Polsce, o ile w ogóle wtedy występowała ;) Zamieściłem screeny tych jednostek również na TWC, nazwę "Włodycy" zmieniając po prostu na "Knights" czyli rycerze, Możni to oczywiście the Nobles.
Byli, ale jak mówiłem tylko najbogatsi mogli sobie na nich pozwolić. Byli to w zasadzie "pocztowi stanu rycerskiego" opancerzeni jak rycerz, zachowujący się jak rycerz, ale nie będący rycerzem (można by rzec, że giermkowie terminowali u tych bogatych rycerzy, właśnie żeby zostać rycerzem)
To może ja zmienię temat i dam 2 pytania.
Czemu Król. Czeskie ma flagę Francji i czy mógł byś flagę Litwie zmienić?
A czemu tylko Litwie? ;) Na razie prawie wszystkie państwa mają niewłaściwe flagi, (a te które mają odpowiednie, jak np. Zakon Krzyżacki i Państwo Papieskie też będą miały nowe) ale wkrótce zabiorę się za wprowadzenie wszystkich flag i symboli frakcji. Sam zbyt dobrym grafikiem nie jestem, na szczęście nasz rodak z TWC T&D zgodził się mi pomóc i przygotował odpowiednie grafiki :)
No tak szczerze to moja rodzina jest w korzeniach z Litwy i to dla mnie taka 2 ojczyzna. Więc może temu ;)