janrod11 chodzi mi jaki plikmam odpalić w folderze 4gb patch
Wersja do druku
janrod11 chodzi mi jaki plikmam odpalić w folderze 4gb patch
!!!Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Panowie jezeli chodzi o 4gb:
Po rozpakowaniu zawartości uruchamiacie ją i wskazujecie plik który chcecie spaczować (plik którym uruchamiacie Romka).
Jak go znależć? Wchodzicie na platforme Steam, klikacie prawym na Romka>Properties>Local Files>Browse Local Files ( w tym momencie otworzy wam się okno windowsowe gdzie widnieje ścieżka.
Mój sprzęt
AMD Athlon 2.2 GHz,
2 GB RAM
Geforce GTX 650 Ti
FPS na benchmarku na poziomie w okolicach 10.....
Procek definitywnie do wymiany, nie wiem czy jest sens się łudzić że po optymalizacji coś się?
Generalnie tekstury jednostek są w porządku na ustawieniach ultra z tym że płynność jest dość słaba. Najgosze jest to że co kilkanaście sekund gry przycina się na kilka sekund i to już w menu głównym.
Sprawdzimy czy 4gb coś pomógł
Pozdrawiam
Mam takiego samego kompa tylko z i7 jeszcze 20 minut instalacji uspokoiłeś mnie:DCytat:
Zamieszczone przez Scooter
Średnia 22.5 i spadki do 11fps Cię uspokajają? ^^ Do tego jeszcze benchmark jest mniej zasobożerny niż faktyczna rozgrywka! Naprawdę trzeba czekać na patche i sterowniki bo teraz to nie da się grać z przyjemnością. Współczuję tym co pobrali urlopy specjalnie na premierę...
Kolega mając 2 rdzenie mniej może płynnie grać na wysokiej grafice obetnę detale i będzie gites.Cytat:
Zamieszczone przez Promulgacja
To są laptopy nie można od nich wymagać takich samych osiągów jak w przypadku kompów stacjonarnych zakładałem płynną grę przy 1600x900 na średnich detalach.
Nie wiem jakiego masz kompa i nie piszę tego do Ciebie ale kiedyś byłem moderatorem forum Wieśka 2 i większość problemów z optymalizacją było powiązanych ze zbyt słabym sprzętem / jaraniem się benchmarkami. Jeśli ktoś miał realny problem to najczęściej o dziwo na hight endowych sprzętach przy ultra ustawieniach grafy dopiero po kilku dniach doszły drivery dające nawet 25% wzrostu FPS.
Chciałem grać 1600x900 na medium i tak będę grał, Jak Shogun śmigał na ultra jakoś nie chciało mi się wierzyć, że przy dużo lepszej grafie i obciążeniu procka będą w stanie zrobić takie same wymagania.
Nie spodziewałem się lepszych wyników.
Zaaplikowałem plikowi "rome.exe" ten programik 4 GB Patch (dzięki, janrod11), potem puściłem benchmark.
E8400@3,6GHz, Radeon 7870 2GB, 4GB RAM.
rozdzielczość 1280x1024 + AA
Z odstępstwem na: 1. szczegółowość jednostek - ekstremalne. 2. Tekstury - wysokie. 3. Cienie - niskie.
Wynik dość przyzwoity: 36.9 FPS
Przynajmniej można próbować cieszyć się grą. :lol:
Jako że przejrzałem ten wątek a chyba nie poruszono kwestii więc spytam.
Czy ktoś już próbował instalować grę na Windowsie XP? Pytam dlatego że przy zapowiedziach ta wersja nie została wymieniona pośród tych na których miał działać. Stąd pytanie jak ktoś próbował czy wszystko szło płynnie bez najmniejszego problemu w tej kwestii?
Pozdrawiam.
Fix w moim przypadku
1. 4 GB Patch
2. ustawiłem w opcjach grafiki -
tekstury - ultra
Jednostki, drzewa i trawa - extreme
Do tego mam odznaczone to o wykorzystywaniu pamięci karty ponad limit. Pozostałe elementy mam na high + AA, głębię, itd., przy czym roślinność alpha odznaczona.
Chodzi ZNACZNIE szybciej w rozdziałce 1920x1080 i na ustawieniach high, zarówno jeśli chodzi o bitwy a na mapie kampanii w ogóle świetnie.
Zaznaczam, że mój komp demonem szybkości nie jest, bo ma z 3 lata i bez tweakowania. Zobaczę jak się będzie zachowywać na ultra.
Może u Was tez to pomoże.
Nie zmienia to jednak faktu, że nawet mając na high grafika wygląda... biednie. Dla porównania Shogun chodzi u mnie na max płynnie i wygląda znacznie lepiej aniżeli drugi romek.
Poza tym faktem gra świetna, no ale CA... please z ta optymalizacją...
Na ultra wymieszane z extreme u mnie wygląda momentalnie obłędnie. Podczas jednego oblężenia miasta Seleucydów z minutę oglądałem jeden wielki posąg który powalał wykonaniem. Przez to straciłem dwie jednostki które zostały wybite przez procarzy wroga... :D