Re: Pytania początkujących graczy
Witam. Czy istnieje jakiś sposób wymuszenia zawarcia pokoju pomiędzy dwoma nacjami sterowanymi przez AI? Chodzi mi np. o taką sytuacje. Gram nacją "A". Nacja "B" przyjmuje moją propozycje nie do odrzucenia i zostaje moim protektoratem. Po kilku turach nacja "C" wypowiada wojnę nacji "B". "A" dołącza do wojny po stronie "B" wtedy "C" prosi "A" o pokój i zgadza się zostać protektoratem "A" ale nadal jest w stanie wojny z "B". [w skrócie: "B" i "C" są protektoratami nacji "A" ale jednocześnie prowadzą między sobą wojnę] czy jest możliwość dyplomatycznego zaprowadzenia pokoju? (coś w stylu oferuje wam to, to i tamto jeśli zakończycie waszą wojnę z "B") Czy jedynym wyjściem jest podbicie i wycięcie w pień każdego kto atakuje moje protektoraty/sojuszników?
Grając nie widziałem takiej opcji ale może porostu ją przeoczyłem ew. jest jakoś inaczej nazwana. (chodzi mi o opcje taką jaka znajduje się w civ5 pod nazwą "zawrzyj pokój z....")
btw. wydaje mi się czy w dyplomacji nie ma opcji "stawiania żądań/grożenia" innym nacjom i możemy tylko składać im grzecznie propozycje?
Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Misiak]Jeśli się nie mylę to podpowiada... no chyba, że mam amnezję, pomyliłem gry bądź jestem niewyspany :?
No właśnie w Shogunie pod jednostką były pokazane budynki, które są wymagane aby ją rekrutować...w tej encyklopedii tego nie ma ;)
Cytat:
Nie wiem jak u barbarzyńców ale u Rzymian masz technologie wojskowe te po lewej i cywilne te po prawej. Każda z nich dzieli się na trzy. najpierw musisz zrobić po jednej cywilnej i wojskowej co trwa 2x 2 tury wtedy odblokowujesz drzewko technologii. Jak to zrobisz musisz najechać na technologię i zpbaczyć co która daje. powinno pisać że możesz rekrutować wtedy jakieś jednostki albo budować budynki.
Tak tak, jestem w 20 rundzie i technologie rozwijam, owszem dana technologia pokazuje jaki budynek pozwala wybudować. Natomiast w encyklopedii są przedstawione budynki religijne, przemysłowe, centrum miasta itd....ale nie pokazuje mi budynków, które dają możliwość rekrutowania jednostke. Wpadł bym na to wtedy od razu ;) tymczasem nadal nie wiem jaki budynek daje rydwany itd. mimo, iż encyklopedia teoretycznie jest jasna i prosta ;)
edit: Ok już się ogarnąłem, po prostu w liście budynków w encyklopedii trzeba kliknąć dany budynek i wtedy pokaże jakie są jednostki :P
Cytat:
Zamieszczone przez Jasugun
Witam. Czy istnieje jakiś sposób wymuszenia zawarcia pokoju pomiędzy dwoma nacjami sterowanymi przez AI? Chodzi mi np. o taką sytuacje. Gram nacją "A". Nacja "B" przyjmuje moją propozycje nie do odrzucenia i zostaje moim protektoratem. Po kilku turach nacja "C" wypowiada wojnę nacji "B". "A" dołącza do wojny po stronie "B" wtedy "C" prosi "A" o pokój i zgadza się zostać protektoratem "A" ale nadal jest w stanie wojny z "B". [w skrócie: "B" i "C" są protektoratami nacji "A" ale jednocześnie prowadzą między sobą wojnę] czy jest możliwość dyplomatycznego zaprowadzenia pokoju? (coś w stylu oferuje wam to, to i tamto jeśli zakończycie waszą wojnę z "B") Czy jedynym wyjściem jest podbicie i wycięcie w pień każdego kto atakuje moje protektoraty/sojuszników?
Grając nie widziałem takiej opcji ale może porostu ją przeoczyłem ew. jest jakoś inaczej nazwana. (chodzi mi o opcje taką jaka znajduje się w civ5 pod nazwą "zawrzyj pokój z....")
btw. wydaje mi się czy w dyplomacji nie ma opcji "stawiania żądań/grożenia" innym nacjom i możemy tylko składać im grzecznie propozycje?
Mi się wydaje że miałem opcję zagroź, ale nie wiem czy to nie było w stosunku do frakcji z którą miałem złe relacje/wojnę.
DLA POCZĄTKUJĄCYCH...
Pamętajcie o powolnej ekspansji ( nie szalejcie też z ilością armii i liczebnością), jeżeli za szybko będziecie podbijać będziecie mieli pusty skarbiec non stop, trzeba się mocno skupić na ekomonii, W innym wypadku ład publiczny zacznie wam szaleć i zajmie wam ze 20 tur wyprowadzenie regionów na prostą ( Sam popełniłem ten bład i zacząłem gre na nowo)
To samo tyczy sie drzewek technologicznych bardziej proponuje sie skupic na ekomonii na początku.
Zwracajcie uwagę iż np wybudowanie Rybaka zwiększa brud w mieście i łap publiczny spada.
2x wziąłem jeńców i niedługo po tym wybuchł mi bunt niewolników.
Jaką ekspancję Rzymem obraliście po obaleniu Etrusków? Ja przejałem syrakuzy i Lilubaeum by mieć pełen region, a potem załatwiłem rozejm z Cartaginą.Potem Genewa i cały ten region ( 3 prowincje) gdyż dalej każą nam rozszerzyć ekspansje na tereny hellenistyczne.
Polecam nie wyżynać ani nie grabić miast z inna kultura, ciężko potem miasto wyprowadzić na prostą by się nie buntowali mieszkańcy nawet jak przewagę osiągnie dzieki dygnitarzowi twoja własna kultura.
To mi ogromnie spowalnia ekspansje na tereny barbarzyńców, bo zanim ustabilizuje region...to schodzi się bym mógł pójść dalej.
To tak na gorąco spostrzeżenia.
Gram na Trudnym i jak mapa jest wymagająca tak walki są śmiesznie łatwe. Rozbijam wszystko w pył jak leci nawet jak przeciwnik na przewagę 1,5x czasem 2x
By przeforsować swoje propozycję dyplomatyczne warto dorzucić coś drobniaków nawet 200-500 złota zrobi robotę:).
Jak ktoś ma jakies swoje spostrzeżenia piszcie łatwiej będzie się grało i eliminowało kłopoty państwa:).
Witam, mimo, że całkiem nieźle gram na wszelkich modach z Medievala 2, to Rome 2 jest dla mnie zupełnie nowym systemem (do Empire i Shoguna serca nie miałem). Mam zatem pytania:
1. Ograniczona ilosć generałów, którzy mogą dowodzić armią - co z garnizonami w miastach? Jak wróg podejdzie to ktoś się będzie bronił?
2. Bunty - gram Brytami (Konfederacją) i mam już całą wyspę. A tu informacja o zbliżajacych się buntach. Podatki obnizyłem a niewiele to dało. Jest jeszcze jakiś "suwak", którym dało by się coś zrobić? Jeżeli nie to prosiłbym o jakieś opinie jak sobie z buntami radzić lub im zapobiegać?
Pozdrawiam
Garnizony w miastach tworzą się same. Im bardziej rozwinięte tym więcej jednostek i lepsza ich jakość. Co ciekawe nawet jak będziesz miał w mieście regularną armię garnizon dołączy do bitwy jako posiłki. Bunty jeszcze mi się nie zdarzyły więc na ich temat się nie wypowiadam
Cytat:
Zamieszczone przez Emrys_Vledig
1. Ograniczona ilosć generałów, którzy mogą dowodzić armią - co z garnizonami w miastach? Jak wróg podejdzie to ktoś się będzie bronił?
Tak, prawie każdy budynek zapewnia jakieś jednostki garnizonowe, co przy większym rozwoju miasta oznacza nawet 20 jednostek garnizonowych, choć większość to podstawowe jednostki
Pozdrawiam[/quote]
Cytat:
2. Bunty - gram Brytami (Konfederacją) i mam już całą wyspę. A tu informacja o zbliżajacych się buntach. Podatki obnizyłem a niewiele to dało. Jest jeszcze jakiś "suwak", którym dało by się coś zrobić? Jeżeli nie to prosiłbym o jakieś opinie jak sobie z buntami radzić lub im zapobiegać?
Wydawanie edyktu "chleba i igrzysk" coś w tym stylu, budowa różnych świątyń, rozbudowa miasta na wyższy poziom, obecność armii w jakimkolwiek mieście w prowincji, obniżka podatków, różne cechy generałów i agentów ;].
W czasie bitwy gdy raz naciskam PPM na danym miejscu jednostki od razu zaczynają biec. Można to jakoś zmienić tak aby przy jednorazowym kliknięciu przechodziły do marszu a nie biegu?
Nie wkurzają was punkty strategiczne w zwyczajnych bitwach (nie oblężeniach)? Czasami ustawiają się tak beznadziejnie, że szkoda gadać.
Cytat:
Tak - nie zdobywać zbyt szybko całej prowincji. Kary za zdobyty region (największe za złupienie, średnie za zniszczenie, małe za okupację) dotyczą wszystkich regionów w danej prowincji, a nie tylko tego podbitego.
Cytat:
Zamieszczone przez Wismerin
W czasie bitwy gdy raz naciskam PPM na danym miejscu jednostki od razu zaczynają biec. Można to jakoś zmienić tak aby przy jednorazowym kliknięciu przechodziły do marszu a nie biegu?
Nie wkurzają was punkty strategiczne w zwyczajnych bitwach (nie oblężeniach)? Czasami ustawiają się tak beznadziejnie, że szkoda gadać.
Trzymaj CTRL podczas wydawania rozkazu ruchu.