Re: Historyczne Bitwy - Wydawnictwo Bellona
Skopiowałem mój ostatni wpis z tematu "Co aktualnie czytacie?", ponieważ jest on tu jak najbardziej adekwatny:
Właśnie skończyłem "Wojnę meksykańską 1861-1867" autorstwa Jarosława Wojtczaka. Bardzo przystępnie i fajnie napisana książka, przedstawiająca konflikt meksykański pomiędzy stronnictwem klerykalno - konserwatywnym (Miramon, Meija, Marquez) a rewolucyjnym, czytaj pospolitym lewactwem Benito Juareza :lol:. W pracy znajdziemy opis wojny o reformę oraz późniejszej interwencji francuskiej mającej na celu ustanowienie Cesarstwa Meksykańskiego z arcyksięciem Maksymilianem Habsburgiem jako cesarzem, co miało ułatwić ściągnięcie meksykańskich długów względem Francji. Jak przystało na pracę pana Wojtczaka, książkę czyta się łatwo, lekko i przyjemnie.
Czytałem "Bannockburn 1314" i "Navarino 1827". Polecam.
Odradzam Sadowę Ryszarda Dzieszyńskiego, fatalnie napisana... ale podobno Sedan już jest ok.
Ja słyszałem właśnie na odwrót :D
Sadowa...dużo informacji o niczym, styl nie porywa...szkoda, bo to bardzo ciekawe tematy.
Pisałem "z pamięci"... przyznaję, że obie są słabe, jeśli nie gorzej.
Dołaczyć też można Zbaraż 1649 i Cecorę 1620...
Może też podam tytuł, który najbardziej mi się podobał - Afryka Wschodnia 1914-1918.
Cecora Podchordeckiego? Czytałem kiedyś, ale nie HB-eka. Bardzo dobra pozycja, zresztą jak zwykle u tego autora :)
Ja na wakacje nakupowałem sporo HB-eków, wtedy dam więcej znać. Jak na razie w kolekcji (przeczytane) mam same udane:
1798 Civita Castellana
1657 Warszawa
1800 Marengo
1704 Blenheim - Hochstadt
Szczególnie tą ostatnią wysoko cenię, bardzo dobry styl, spora bibliografia. Civita była o tyle ciekawa, że opisywała słabo znane obszary historii, szczególnie wojskowość neapolitańską. Marengo to dobry styl, ale słaba bibliografia (nic odkrywczego, ale też do niczego się nie przyczepisz), Warszawa natomiast o tyle ciekawa, że autor od razu przechodzi do tematu bez genezy tematu, opisu stron itp.
Czytałem też (lecz nie posiadam) wspomnianą wyżej Sadową i Zieleniec - Mir - Dubienkę. To pierwsze wiadomo, to drugie niezłe.
Cytat:
1798 Civita Castellana
1704 Blenheim - Hochstadt
Drugą dość dobrze pamiętam, fajnie się czytało i bardzo dobra książka. Co do pierwszej też wydaje mi się, że przypadła mi do gustu...
Cecora Kacpra Śledzińskiego, książka ma dużo błędów, nie dodaje nic nowego... zresztą to samo było w Zbarażu tego samego autora.
Cytat:
Cecora Podchordeckiego? Czytałem kiedyś, ale nie HB-eka. Bardzo dobra pozycja, zresztą jak zwykle u tego autora
Nie pomylili Ci się czasem autorzy..? Cecorę napisał Ryszard Majewski-tę dobrą, choć przebieg wydarzeń z 19 września skopał nic nie wiem książce Podhorodeckiego w tym temacie
Nie, na pewno Podhordecki :) Innych nie czytałem, więc nie mogę porównać.
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Nie, na pewno Podhordecki :) Innych nie czytałem, więc nie mogę porównać.
Hmmm... Ów autor napisał Chocim 1621, może Ci się myli?