Re: Cezar w Galii - minikampania
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Jak dla mnie, to zarówno AI na mapie kampanii, jak i optymalizacja się znacząco poprawiły (na 1.0 gra miałem pokaz klatek, na 1.7 chodzi płynnie), problemem wciąż jest AI w czasie oblężeń, ma to być poprawione w patchu 8.0/8.1 - zobaczymy. O jakich bugach mówisz?
najlepszy przykład to bug uniemożliwiający przenoszenie jednostek między armiami w kampanii multiplayer, który w połączeniu z tradycjami oraz limitem armii bardzo utrudnia grę. pojawił się chyba z patchem 1,6 albo 1,7. jest więcej aspektów gry które AI stara się poprawiać w patchach, wprowadzają nowe, teoretycznie lepsze rozwiązania ale te rozwiązania są niedopracowane i trzeba znowu czekać aż to naprawią w kolejnych patchach...
Cytat:
Zamieszczone przez LVEX_mackoff
Cytat:
Zamieszczone przez gogles
Ja myślę że na te DLC światło rzuca sytuacja EA i DLC do Battlefield'a 4. Okazało się że gra jest mega zbugowana (skąd to znamy) i EA zawiesiło prace nad kolejnymi DLC do chwili naprawienia gry. Jaki jest tego efekt. Gracze może i zadowoleni. Ale w grach od dawna już nie chodzi o graczy. Inwestorzy są nie zadowoleni z braku DLC ponieważ ludzie mieli to kupić a oni zarobić. Będzie prawdopodobnie proces Inwestorzy vs EA za brak DLC... brzmi komicznie ? Taka jest prawda. Dziś w grach chodzi tylko o kasę.
To tłumaczy dlaczego Saga wypuściła tak zbugowaną grę. Przedstawili plan przed inwestorami że gra przyniesie tyle i tyle dochodu, później wyjdzie DLC i kasa też będzie się zgadzać. To teraz wydają DLC do gry która zawiodła większość graczy, szczególnie tych najwierniejszych którzy są z serią od lat.
A my czekamy na kolejne łatki... ale sorry... oni już pewnie pracują nad kolejnym DLC.
Nie lubię tego typu opinii.
Piszesz "my", "nie dbają o graczy", "czekamy na kolejne łatki", "zawiodła większość graczy, tych najwierniejszych" - wszystko w liczbie mnogiej, wszystko jakbyś był jakimś zbiorowym adwokatem tłumu oburzonych i niezadowolonych.
Proponuje pisać za siebie i o swoich odczuciach.
Ja uważam siebie za wiernego fana serii i Rome 2 wg. mnie jest dobrą grą - proszę więc abyś nie wypowiadał się w moim imieniu i proponuje też nie wypowiadać się w imieniu innych.
Mam też wielu znajomych których można określić jako wiernych fanów serii i oni także grają w Rome 2 z powodzeniem (oczywiście czasem na coś narzekają ale nie ma gier idealnych).
Za nich rozumiem też się wypowiadasz?
Rome 2 jest regularnie łatany to fakt ale łaty przynoszą jakościowe zmiany - gra już teraz wg. mnie jest dobra a będzie b. dobra.
Rome 2 nie jest dobra gra. To jest gra, ktora zadebiutowala we wrzesniu w fazie pre alpha, kiedy wyjsc nie powinna. Wowczas przemeczylem 30h, zeby stwierdzic, ze jest niegrywalna. W miedzyczasie odpalalem gre patch po patchu i teraz mamy juz tylko bete. Wszystkie bugi, ktore poprawiaja po kolei, powinny byc poprawione zanim wydali gre, bo wlasnie przez to traci duzo na jakosci jak pathfinding, AI oblezen itp itd.
Niedorobek jest duzo. To nie sa cechy dobrej gry. Dobry to jest shogun 2 i nie jest to moja ulubiona czesc serii, ze wzgledu na okres historyczny i umiejscowienie. Moja ulubiona czesc serii to kingdoms. Natomiast shogun 2 jest po prostu najbardziej kompletny. SEGA po wydaniu shoguna, wydala nam bajzel. sami sie do tego przyznali i dobrze o tym wiedza.
Jestem raczej laikiem pod tym wzgledem, ale $ jakie giganci wydaja na marketing, moze czasem warto czesc z tych $ wydac na dobrych specjalistow, ktorzy nie beda tego tak pieprzyc i w okresie dlugofalowym, gra nie musiala by tak schodzic z ceny.
Ja czekam na patch z cyferka 8 i DLC liczac na to, ze ta gra kiedys bedzie grywalna. Chociaz prawdopodobnie bez modow sie nie obejdzie.
Pozostaje miec tylko nadzieje, ze oni ucza sie na bledach. Wiedza, ze stracili zaufanie graczy wydajac gniota i zeby wrocic do lask, beda sie musieli postarac przy nastepnej czesci, albo seria zaliczy zjazd w rowni pochylej.
Cytat:
... teraz mamy juz tylko bete.
Ty rozumiem tez wystepujesz w moim imieniu piszac "mamy"?
Chyba nawet idziesz szerzej pisząc o wszystkich graczach.
Ludzie błagam litości! Piszcie o swoich odczuciach i opiniach - nie o cudzych.
To że Rome 2 nie jest dobrą grą to też tylko i wyłącznie Twoja opinia - nic więcej.
Moja jest inna. Wg. mnie Rome 2 jest dobrą grą i gra sie w niego bardzo przyjemnie, a bedzie bardzo dobrą grą.
Cytat:
Cytat:
To że Rome 2 nie jest dobrą grą to też tylko i wyłącznie Twoja opinia - nic więcej.
Moja jest inna. Wg. mnie Rome 2 jest dobrą grą i gra sie w niego bardzo przyjemnie, a bedzie bardzo dobrą grą.
No kurcze ale ty też podajesz przykład swoich znajomych. Co nie? Piszesz w taki sam sposób tylko inaczej ubierasz słowa.
Po pierwsze od dawna pisze że bardzo cieszę się że wielu osobą ta gra się podoba. Serio.
Cytat:
tak samo można napisać o tobie.... "To że Rome 2 jest dobrą grą to tylko i wyłącznie twoja opinia"
Pisze jako adwokat ? hmm wypowiadasz się na głównym forum total war ? może na ich FB ? Widzisz co im tam ludzie piszą ?
Rozbijamy się o coś innego. O zrozumienie. Ja rozumiem że gra ci się podoba. Ty nie rozumiesz że innym może się nie podobać.
A tak w ogóle to nie o to chodziło w mojej wiadomości. Chodzi o to jak Saga potraktowała nas względem swoich inwestorów. Łatki wychodzą często ? Czy ja wiem. Jak dla kogo. Przyznam racje że optymalizacja działa super. Zresztą... pisałem o tym z trzy razy w ciągu ostatnich dni. Jestem fanem serii od lat. Obiecano mi cuda na kiju pod postacią Rome 2. Pamiętam film tydzień przed premierą jak pokazywali "świetne AI" które aktywnie reaguje na to co się dzieje na polu bitwy.... Po prostu nie dostałem tego czego mi obiecano. Świetnej dopracowanej gry.
Nie chce aby gra się przechodziła sama... chce aby AI wykorzystało moje słabości... atakowało mnie tam gdzie się nie spodziewam... knuło i doprawadzało mnie do szału... Teraz to robi tylko i wyłącznie agentami.
Ale fajnie że robią DLC, że pracują nad grą. Dlatego ciągle śledze strony o Rome 2, jak i te forum. Cieszę się że gra wielu ludzią się podoba. Bo gry mają cieszyć. Wiec bawcie się świetnie. Ja pewnie też pewnie będę po 8 lub 9 łatce :)
Co do DLC. Nie wydaje się wam że frakcje grywalne są na mapie "za blisko siebie" ?
Cytat:
Cytat:
słaba erystyka, akurat w przypadku RTW2 każdy zawiedziony tym produktem na prawo napisać MY, bo tych zawiedzionych jest zdecydowana większość (vide oceny na metacritic i wypowiedzi na TWC) - krótko mówiąc może się odwołać do tej wiekszości pisząc MY
i nie nadal nie jest to dobra gra - miała być lepsza od poprzedniczek, a pod wieloma względami nawet im nie dorównuje - a sposób w jaki ją wydano kłamstwa,( fejkowe filmy i zdjęcia) to nawet nie jest przesadzony marketing tylko obrzydliwe kłamstwa ludzi pozbawionych honoru
King Louise Assurbanipal
a co do tych efektów z GEM mod, to nie do końca da się się uzyskać w grze takich efektów jak na tych screenach, z prostego powodu, że tak je zremasterowano, że pierwszy i drugi plan ma poprawione kontrasty (lightroom) a drugi plan został dodatkowo "wygładzony" co daje efekt głębi - tego drugiego gem nie zrobi.
Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
najlepszy przykład to bug uniemożliwiający przenoszenie jednostek między armiami w kampanii multiplayer, który w połączeniu z tradycjami oraz limitem armii bardzo utrudnia grę. pojawił się chyba z patchem 1,6 albo 1,7.
Z najnowszym patchem - 1,7.
Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
jest więcej aspektów gry które AI stara się poprawiać w patchach, wprowadzają nowe, teoretycznie lepsze rozwiązania ale te rozwiązania są niedopracowane i trzeba znowu czekać aż to naprawią w kolejnych patchach...
Kolejne patche sporo poprawiają - szkoda tylko, że zawsze przy okazji muszą spierniczyć przynajmniej jedną inną rzecz, która wcześniej działała dobrze...
Ja poproszę, jak już to DLC wyjdzie, o dokładną relację z tego czy warto czy też nie warto kupować, bo już mnie kilka razy dziś nosiło :mrgreen:
Cytat:
a co do tych efektów z GEM mod, to nie do końca da się się uzyskać w grze takich efektów jak na tych screenach, z prostego powodu, że tak je zremasterowano, że pierwszy i drugi plan ma poprawione kontrasty (lightroom) a drugi plan został dodatkowo "wygładzony" co daje efekt głębi - tego drugiego gem nie zrobi.
Mówisz o screeenach Z Galami czy Baktrią?
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Cytat:
Mówisz o screeenach Z Galami czy Baktrią?
wiesz co, nie wiem, wiem tylko co pisze się o tym na TWC, że właśnie tak poprawiają te screeny - zresztą nie trzeba być ekspertem, by dostrzec, że takiej grafiki bez GEM nie uzyska się w grze (co mnie zresztą dziwi, że nie ma w opcjach takiego filtru - może to wpływa na wydajność?)
gogles
Nie ròżnimy sie w rozumieniu.
Ja doskonale rozumiem ze zarowno Tobie jak i wielu innym Rome2 sie nie podoba.
Ròżnimy sie czym innym. Ja wyrażam opinie swoją i tylko swoją.
Ty piszesz w liczbie mnogiej. Tylko o to apeluje aby pisac o swoich przemysleniach i odczuciach a nie o jakichs metacritic (swoja drogą fajna nazwa - portal dla krytykujących :) ) czy profilu FB lub ogòlnie w czyimś imieniu.
Zobacz jak to by wyglądało z drugiej strony. Jakbym ja napisał:
"Ludzie wszyscy są tą grą zachwyceni." Lub "Dostaliśmy bardzo solidna strategie ktora da nam wszystkim duzo przyjemnych godzin przed PC"
Prawda że dziwnie? Piszcie w swoim imieniu i zakonczmy dyskusje na subiektywnych opiniach ktore zawsze sa lepsze od propagandy (pisanie per "my" trąci właśnie propagandą).
manolito
Skąd masz pewność że niezadowolonych jest większość?
Ja uważam że jest inaczej. Ty masz swòj portal gdzie gromadzą sie niezadowoleni a ja mam podstawową wiedzę o rynku konsumenckim ktòra mòwi (co wykazują badania i co powie Ci każdy pracujący np na infolinii) że tylko bardzo niewielka część zadowolonych klientòw wyraża swoje opinie o produkcie publicznie/w Internecie w sposób spontaniczny.
Tych niezadowolonych ktorzy takie opinie wyrazaja spontanicznie (czyli wlasnie m.in. na FB czy tego typu portalach) jest zdecydowanie wiecej - co jest normalnym mechanizmem psychologicznym.
Jezeli dobrze kojarze to tylko niecałe 10% zadowolonych klientòw spontanicznie i samodzielnie zostawia opinie w internecie. Dla niezadowolonych lub skrajnie niezadowolonych (terminologia badawcza przyjeta akurat w tym badaniu) ten odsetek to odpowiednio 50% i ok 85%.
Tak jest wszedzie i ze wszystkim. Od operatoròw telekomunikacyjnych, przez lekarzy po gry komputerowe.
Jezeli wiec twierdzisz ze na podstawie danych z tego portalu mozesz pisac jako adwokat wiekszosci to na pewno nie powinienes byc tego taki pewien. To wcale nie musi byc większość.
Jeżeli chcialbys podejść rzetelniej do tematu to należałoby poczekać aż wydawca opublikuje kiczbe sprzedanych egzemplarzy Rome2 i na to nałozyc % o ktòrych pisze i dopiero wtedy poròwnac to z danymi na tym portalu.
Do tej pory wg mnie nie masz żadnych podstaw aby pisać że reprezentujesz głos większości.
Przepraszam moderatora za ten wywòd ale to zboczenie zawodowe.
Wracając do tematu mnie niezwykle ciekawi to jak nowy patch bedzie wplywal na potyczki multiplayer. Widziałem gdzieś w sieci filmik z rosyjskim komentarzem pokazujący dodatkowy typ generała chyba zależny od frakcji.
Ktoś wie coś więcej.?