Szukam:
Książka. Dobra/ujdzie. Temat: Wojskowość armii Bizantyjskiej. W jakimś większym stopniu niż na uboczu.
Po polsku. W miarę o latach okresu 1071 do upadku.
Wersja do druku
Szukam:
Książka. Dobra/ujdzie. Temat: Wojskowość armii Bizantyjskiej. W jakimś większym stopniu niż na uboczu.
Po polsku. W miarę o latach okresu 1071 do upadku.
Cytat:
Za dzieciaka lubiłem czytać książki w stylu młodzieżowy dreszczowiec przemieszany z horrorem, czy nawet kryminałem, jakieś tam zagadki, mógłby ktoś polecić podobne książki ale trochę ambitniejsze, dla starszych czytelników? W stylu że gdzieś coś się dzieje, jakieś delikatne zjawiska paranormalne, bohater musi to wyjaśnić etc.
Przyszła mi na myśl książka Jakuba Żulczyka – „Zmorajewo”.
Rozumiem, że ciężko będzie dorwać te pozycje?Cytat:
Zamieszczone przez Ouroboros
Dzięki za Bunscha ;)
1) to nie całkiem to samoCytat:
Zamieszczone przez Dragonit
2) nie czytałem książki (nawet nie jestem pewny czy jest polskie wydanie)
...
ale widziałem film na jej podstawie i sądząc po fabule ..goraco polecam
"BARDZO DŁUGIE ZARĘCZYNY"
- to esencja zagadki i zapętlenia przedziwnych losów ludzkich - choć sił paranormalnych tam raczej nie uświadczysz (w w filmie przynajmniej) jeśli myślisz że to łzawy melodramat albo komedia romantyczna to się grubo mylisz (w odniesieniu do filmu przynajmniej)
---------
a klasyka klasyki czyli "Sherlock Holmes"
"zaginiony świat" tego samego autora (odległa podstawa do pomysłu opowieści bazowej dla scenariusza filmu "jurasic park" ) tez możesz przeczytać,
arcydzieło to nie jest ale poziom znacznie wyższy niż film, bardziej zagadkowo - przygodowy , duuuużo mniej efekciarski niż film (o ile książka w ogóle może być efekciarska). Fabuła i klimat książki ma nikły związek z filmem, właściwie trudno uwierzyć że obydwa "dzieła" mają związek.
------------
A jak chcesz paranormalnych (bardzo mocno, wręcz baśniowo, no dobra! to jest baśń) to polecam twórczość pani Diany Wynne Jones : a zwłaszcza "Zamek w churach" - zapętlenie akcji, sytuacji i tożsamości bohaterów na maksa! Zresztą "Tydzień Czarów" czy "Ruchomy zamek Hauru" też są tajemnicze i poplątana akcja. No ale to zdecydowanie na wskroś magiczne światy, a nie coś w stylu "zielona mila" Kinga. No właśnie Kinga spróbuj!
Dzięki za propozycje, prędzej czy później sprawdzę ;)
1) Szukam dobrej książki do C++ (nie musi być podręcznik)
Chodzi o poziom od zera do "technik informatyk" włącznie ale bez specjalizacji w programowaniu w tym języku.
Głównie zależy mi na tym żeby wszystkie podstawowe zjawiska / mechanizmy były po ludzku wyjaśnione , a przykłady ułatwiały a nie utrudniały ich zrozumienie. No i jednak powinno tych zjawisk być sporo (10 - 20) a nie "5 na krzyż" więc coś grubszego.
2) Co sądzicie o podręcznikach do tego przedmiotu z WSiPu i z Helionu? (przypominam: technik informatyk: "Programowanie strukturalne i obiektowe") który lepszy? który obszerniejszy TREŚCIĄ , który przystępniej napisany?
=================
dodam że [spoiler:ejy2cdte]Pascala mam za sobą, a język C nie jest przewidziany do nauki w mojej szkole, ja zaś nie zamierzam go zgłębiać (no chyba że pośrednio - elementy wspólne z C++)
samego C++ się uczyłem semestr - wekendowo, jakimś cudem zdałem egzamin, a nawet coś tam pamiętam, ale kompletnie nie rozumiem C++ więc muszę zacząć od podstaw ze zrozumieniem, jeśli chcę uniknąć dramatu w tym semestrze.
(Pascala nie powiem - całkiem nieźle jarzę, nawet mam samodzielne pomysły, więc nie chodzi o to że programowanie nie trafia mi do czaszki ,
ale do Pascala miałem innego nauczyciela - pisał dla nas programy / przypadki ćwiczebne, a w nich bardzo trafne komentarze i mniej wtedy opuszczałem lekcji i przykłady były jakieś normalniejsze, a teraz musiałem ostro wytężać mózgownicę żeby ogarnąć sam "przypadek" czyli np. skomplikowane równanie matematyczne które miało być przedmiotem działania programu). w dodatku jakoś nie trafia do mnie sposób komentowania kodu przez pana od C++ .
podsumowując: Teraz miałem nauczyciela który jest tak dobry w C++ że już nie czuje co może sprawiać trudność początkującemu => świetnie umie, ale kiepsko naucza. A moja w tym po czesci wina że nie miałem czasu na dłuższe przysiadnięcie do C++, ale wiem juz że samo siedzenie x godzin nic nie da! potrzebuję książki która dobrze wszystko wytłumaczy od początku aż po zagadnienia z drugiego semestru C++
Potrzebuję działać na klasach i obiektach ale zacząć musze od dyrektyw procesora , deklaracji, iteracji , rekurencji i takich tam, a nawet od poleceń typu cin - zarówno podstaw jak i działania flag tego polecenia. czyli szczegóły tez. Jednak ... nie zamierzam pisać w C++ kolejnej wersji open office, ani tworzyć własnego jądra systemu[/spoiler:ejy2cdte]
Jeżeli mam polecić, to "Thinking in C++"
Posiada ktoś może "Nowa matura. 1001 zadań z pełnymi rozwiązaniami i komentarzami część II" R. Bartłomiejczyk, A. Nowoświat CKA?
Jeśli ktoś ma i chciałby sprzedać niech napisze.
Zna ktoś jakąś biografię Ala Capone?
SCHOENBERG Robert J., Mr. Capone. Przeł. Władysław Masiulanis. Warszawa 1994. Wyd. Amber. 8, s. 527, ilustr. na tabl., opr. pł. obwol. Mity bez maski.