Kossakowska Siewca wiatru i nastepne części
Wersja do druku
Kossakowska Siewca wiatru i nastepne części
Przeczytałem te wypowiedzi i nie znalazłem klasyków s-f. A szkoda, bo warto by też ich przeczytać. Dlatego polecam:
- Herbert - Diuna (cykl powieściowy o ludzkości i dżihadzie w kosmosie i jego następstwach).
- Clark - cykl Rama ( pierwszy kontakt z obcą cywilizacją)
- cykl Odyseja kosmiczna
- Asimov - Fundacja (cykl o upadku imperium ludzkości w galaktyce i jego odbudowie) oraz cykl Roboty o czasach przed exodusem ludzkości, powiązany z Fundacją.
- Chalker - cykl Świat studni (o superkomputerze wielkości planety, pozostałości po supercywilizacji)
- Cherryh - Region Węża z cyklu Era zbliżenia (o kontakcie z cywilizacją wielkich mrówek)
- Harrison - cykl Planeta śmierci, seria Stalowy Szczur
- Żelazny - cykl Kroniki Amberu
- Le Guin - cykl Ziemiomorze
- Aldiss - trylogia Helikonii, powieści Non stop, Cieplarnia
- Zajdel - Limes inferior
Nie wymieniłem tu wielu autorów których być może trzeba by wymienić jak również wielu powieści autorów ww., ponieważ byłoby tego za dużo.
Trylogia Helikonii autorstwa Brian W. Aldissa:
"Wiosna Helikonii"
"Lato Helikonii"
"Zima Helikonii"
Pięcioksiąg Nowego Słońca Gene Wolfa:
"Cień kata"
"Pazur Łagodziciela"
"Miecz Liktora"
"Cytadela Autarchy"
"Urth Nowego Słońca" (integralny dodatek lub nie lecz o tym decyduje sam czytelnik)
Archiwum Burzowego Światła i inne książki Brandona Sandersona z uniwersum Cosmere, tj. Elantris i cykl Z Mgły Zrodzony. Polecam zacząć od Archiwum, które w mojej subiektywnej opinii dorównuje Diunie i dziełom Tolkiena.
Przejrzałem także cały temat i nie wiem jakim cudem w polecanych nie znalazły się następujące tytuły:
- "Mgły Avalonu" Marion Z. Bradley - legendy arturiańskie opisane z punktu widzenia Morgany le Fay, niesławnej siostry króla Camelotu.
- "Opowieści z meekhańskiego pogranicza" Robert M. Wegner - cykl opowiadań przeradzających się w świetną sagę, w odróżnieniu od "Wiedźmina" z tomu na tom coraz lepsze.
Ponieważ napisałem o klasykach s-f (zresztą nie o wszystkich), nie pisałem o obecnie tworzących pisarzach.
Rzeczywiście pokazał się nowy pisarz Rober M. Wegner z swoim znakomitym cyklem (obecnie 4 tomy), na którego naprawdę trzeba zwrócić uwagę. Jestem ciekawy jak się dalej akcja rozwinie, bo świat opisywany przez Wegnera jest rozległy, i różnorodny kulturowo. Plusem jest też to, że akcja nie toczy się na dworze imperium, lecz jej bohaterami są oddziały na pograniczach imperium jak np. Górska Straż, wspaniałe opisy bitew, potyczek, w tle intrygi, tajne służby, czarodzieje bitewni, wielu bohaterów, wiele wątków.
Jako ciekawostkę chciałby przedstawić powieść Anny Borkowskiej GAR'INGAWI wyspa szczęśliwa. Przeszła ona praktycznie bez echa (wydana w 1987 r.). Przedstawia Imperium Połowy Świata z ogromną ilością rozumnych istot. Toczy się tam odwieczna wojna Dobra ze Złem. Problemy władzy, sprawiedliwości miłości i wierności, przygody mieszkańców skłaniają do głębszych refleksji. Polecam wszystkim, którzy szukają w książkach nie tylko rozrywki.
Do Asuriana!!!
Polecam "Ognisty miecz" Adrienne Martine-Barnes. Artur, celtyckie mity, bogowie itd. Bohaterem nie jest Artur, lecz kobieta.
Dzięki za polecenie, na pewno skorzystam. Na razie zaczytuję się książkami Joe Abercrombiego.
Jak już tutaj wspomniano Rogera Żelaznego, to nie sposób pominąć jego "Alei Potępienia". Jest to świetne SF drogi. Napisana w 1969r. Tak sobie myślę, że mogła być inspiracją do pierwszego Mad Maxa z 1979r...;) Czyta się bardzo dobrze. Polecam.
Z polskich autorów, za "Mad Maxowe klimaty" wziął się Andrzej Ziemiański w "Dzienniku czasu plagi" Wbrew pozorom to nie jest tylko kolejna historyjka o gangach motocyklowych w czasach upadku cywilizacji. Autor zawarł tam też parę głębszych przemyśleń odnośnie postaw człowieka w sytuacjach ekstremalnych. Czyta się świetnie.
http://ksiazkiradek.strefa.pl/19/104.jpg
A ja polecę na pewno cykl "Herezja Horusa" - wg mnie najlepsza seria książek z Warhammer 40.000, który wprowadza szereg bohaterów:
http://www.gandalf.com.pl/o/herezja-...big,329309.jpg