Załużmy ,że do odpalenia gry wymagana jest płyta. Czy jeśli pożyczę ją koledze, on zrobi sobie obraz płyty i mi ją odda to będzie mógł grać?? Chodzi o orginał :P
Wersja do druku
Załużmy ,że do odpalenia gry wymagana jest płyta. Czy jeśli pożyczę ją koledze, on zrobi sobie obraz płyty i mi ją odda to będzie mógł grać?? Chodzi o orginał :P
Nie wg prawa skopiowanie płyty nawet za zgodą jego właściciela jest piractwem. Bo kolega nie kupił jej ze sklepu a to jedyna możliwość żeby nie gwałcić praw autorskich. Te przepisy są chore ale takie są niestety. ;)Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
Witam
Mam dosyć poważny problem z komputerem i jak na razie brak rozwiązania
Problem polega na tym że nie mogę wchodzić na niektóre strony internetowe tj. facebook.com, http://tinypic.com, http://www.megaupload.com, twcetner.net
głównie zagraniczne strony, te polskie działają.
Szukałem w necie, i niby to wina jakiegoś wirusa tylko że Avast nic nie wykrył, tak samo jak skaner on line http://quickscan.bitdefender.com/
Miał ktoś coś podobnego? Jakieś rozwiązanie? Bo nie mogę nawet wysłać screenów do poradników :shock: a wczoraj wszystko było ok...
Mam podobny problem, dorzucę jeszcze, że na steam też nie można się zalogować.
Avast to najwieksze gowno wsrod darmowych antywirow
Przejedz skanerem online Nod32 http://www.eset.pl/onlinescan
Sciagnij triala http://www.eset.pl/pobieranie/pobierani ... urity.html
Nie wiem o co ci chodzi, używam go może z 3 latka i jakoś nie mam problemów :DCytat:
Zamieszczone przez voitek
Może dlatego, że nie działa i nie wykrywa wirusów? hehehe :PCytat:
No ciekawe ,że przez 3 lata śmigania po necie i ściągania miliardów plików żaden wirus się nie wkradł? A mam ciągle trial avast :D
Wlasnie chodzi o to, ze avast nie wykrywa czesto tego co sciagnie ;)
Witam!
Od wielu dni waham się pomiędzy zakupem GF GTX 250 a GF GTX 260. Nie wiem który wybrać. Czy różnica wydajności jest taka duża? Którą wybrać by wszystkie nowe gry chodziły płynne na wysokich detalach?
Mój sprzęt:
Core 2 duo E8400
GF 9500 GT (zgroza) :oops:
4 GB ram
Płyta: GIGABYTE EP41-UD3L
Jest działa :D dzięki! ESET wykrył infekcje a inne nic takiego nie wykryły :)Cytat:
Zamieszczone przez voitek
a avasta już sobie zapamiętam jego miejsce jest w koszu ;)
Witam!
Od wielu dni waham się pomiędzy zakupem GF GTX 250 a GF GTX 260. Nie wiem który wybrać. Czy różnica wydajności jest taka duża? Którą wybrać by wszystkie nowe gry chodziły płynne na wysokich detalach?
Mój sprzęt:
Core 2 duo E8400
GF 9500 GT (zgroza) :oops:
4 GB ram
Płyta: GIGABYTE EP41-UD3L
Też używam ESETA i jestem zadowolony, a Avast to jak niektórzy już powiedzieli gówno ... A tak w ogóle to mógłby mi ktoś powiedzieć na jakiej stronie można znaleźć nowe sterowniki do napędów ? :P
WITAM mam poważny problem pisze z komy co do avasta to racja to jest gowno. Komputer sie zawiesił wiec zresetowalem wlaczam jest okno wyboru użytkownika i odrazu niebieska strona napisy i restart kompa. Ludzie musze to szybko naprawić bo to co mam na kompie przepadnie a sa tam wazne rzeczy proszę o pomoc bo nie chce robiac formata nie wiem co sie stalo Zrobilem turę w ko chce wejsc w gg i zawiech wyłączylem proces w menagerze i ciagle bylo to reset to pewnie wirus ale musze jakos wejsc na komp zrobic przywracanie systemu czy cos pls
Spróbuj włączyć tryb awaryjny (F8 przy starcie windowsa), może wtedy uda Ci się coś zrobić. Ja osobiście kopiuję dane z niedziałających windowsów przy użyciu LiveCD z linuxem, ale pewnie nie masz takiego pod ręką.
ludzie mają straszny ból, kiedy ktoś piraci gry, ale jak piracą noda, photoshopa czy 3dsmax (które kosztują 10x więcej) to jakoś przechodzą nad tym do porządku dziennego.
A kto tu pisze o jakimkolwiek piraceniu?
dwie osoby w tym temacie wypowiadały się, że szybko zainstalowały NODa i wykrył infekcje
a legendarne już modelowanie KLA na 3ds maxie - wątpie, żeby odbywało się na oryginalnym produkcie (przynajmniej na początku) i jakoś nikt protestów nie wnosił
aczkolwiek zastrzegam, że mogę się mylić.
Tiberiusowi dalem darmowy skaner online i link do wersji trial, wiec nie wiem o co biega
jeśli program kosztuje parę polskich pensji, to co się dziwisz ?
na każdego coś się znajdzie ;) chociażby 1000GB empetrójek :mrgreen:
Tera jak wlaczam to pisze ten windows i sie nie włącza okno wyboru użytkownika tylko czarne poprostu nic nie ma, rozumiem ,ze macie to gdzies i nie pomozecie (za kare nie zrobie tur hehe zart) kolega mowil ,ze jest możliwość odinstalowania windowsa i bez usuwania plików pytań czy to prawda bo mam wazne rzeczy na kompie
Jeśli ponownie zainstalujesz Windowsa, przepadnie Ci wszystko z dysku, na którym był. Pozostałych partycji nie ruszy...
Witam, dzięki za odpowiedź lecz gdy wciskam f8 to jest jakies boot menu i 3 opcje które mozna rozwinąć moge napisac jakie 3 to cd rom byl wciskałem kazde po kolei i sie uruchomił normalnie (czyli czarny ekran i nic) proszę o pomoc moze da sie uruchomić w trybie awaryjnym wtedy bym zgral pliki albo zrobil przywracanie systemu i by bylo ok :(Cytat:
Zamieszczone przez Furvus
Mój problem już nieaktualny :D Kit, że nikt nie pomógł xd...
TO JAK NAJBARDZIEJ MOŻLIWE 8-)Cytat:
-----------------------
NIEKONIECZNIE :!:Cytat:
Zamieszczone przez Lena
To zależy jaką ścieżkę działania wybierzesz
1) jak sam "ręcznie" wykonasz pełne formatowanie dysku (PRZED instalacją windowsa) to możesz nawet wyczyścić wszystkie partycje
(w twoim przypadku to zdaje się zbędne albo wręcz skrajnie niepożądane)
2) jak w trakcie instalacji nowego windowsa każesz instalatorowi oczyścić/sformatować dysk to będzie jak napisała "Lena"
(??? albo jak dasz instalatorowi wolną rękę /zrobisz automat ??? nie pamiętam czy jest taka opcja !! ale jeśli jest to działa właśnie z takim skutkiem jak napisała "Lena")
(dla instalatora każda partycja to odrębny dysk, nie ważne czy oddzielny fizycznie czy nie - tego jestem pewien!)
3) JEŚLI W TRAKCIE INSTALACJI WINDOWSA WYBIERZESZ :idea: OPCJE ZASTĘPOWANIA PLIKÓW SYSTEMOWYCH BEZ FORMATOWANIA DYSKU to (o ile pamiętam) instalator USUNIE TYLKO PLIKI SYSTEMOWE I REJESTR
skutek powyższego jest taki że
> czeka cię reinstalka sterowników,
> co do programów roboczych to nie we wszystkich przypadkach będzie konieczna reinstalka, ale z menu start poznikają - wystarczy odnaleźć odpowiednie pliki główne programów (np Medieval_TW.EXE dla Medieval (1)) i porobić z nich skróty na pulpicie + skopiować skrót / albo przenieść / przeciągnąć do odpowiedniej części w menu "start"
> pliki danych użytkowych (dokumenty, obrazki, arkusze kalkulacyjne itp)
BĘDĄ USUNIĘTE WYŁĄCZNIE z FOLDERÓW SYSTEMOWYCH WINDOWSA ,
POZOSTAŁE BĘDĄ NIETKNIĘTE - RÓWNIEŻ TE NA PARTYCJI GDZIE JEST WINDOWS
:!: na wszelki wypadek radzę skopiować / przenieść pod inny adres CAŁĄ zawartość folderu "Moje Dokumenty" (albowiem nie pamiętam czy ten folder jest czyszczony czy nie )
-------------------
PS
A czy próbowałeś "naprawić pliki / system"
robi się to bodajże tak:
1)włożyć dysk instalacyjny windowsa do stacji i TWARDY RESET KOMPA (z obudowy) - nie musisz być zalogowany wystarczy że szuflada dna dysk się wysunie, a potem schowa
2) wybrać odpowiednią opcję gdy system automatycznie odpali się (zabutuje) z dysku
("zweryfikuj i napraw system znajdujący się na dysku ..... w katalogu ......")
To ma jeszcze mniejszy wpływ na inne pliki i programy - na 100% nie ingeruje w folder "moje dokumenty",
wykonuje MINIMUM spośród poniższych 2 i tylko w koniecznym (jego zdaniem) zakresie
a) nadpisuje / zastępuje TYLKO uszkodzone/wadliwe pliki systemowe
(może to spowodować cofnięcie zmian wywołanych aktualizacją systemu)
b) rejestr tylko poprawia ((zamiast kasować i tworzyć od nowa))
Dzięki za odpowiedz. Sprobuje ten myk z naprawa windowswa. Swoją droga piszesz zebym zachował dane z dokumentów i pliki exe ale przeciez nie moge tego zrobić jak nie moge wejsc na pulpit. Ponawiam jeszcze pytanie czy jest możliwość uruchomienia w trybie awaryjnym jak tak to jak
Przecież jak usunie mu rejestr, to większość gier i programów nie będzie działać (ale np. save'y zostaną), chyba że to piraty.Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
Jeśli po przyciśnięciu F8 wchodząc w dowolną opcję dalej masz czarny ekran, to znaczy po prostu tylko że windows jest nie do odratowania i trzeba naprawiać/formatować. Więcej nie mogę Ci pomóc, jestem linuksiarzem :geek:Cytat:
Ja również radziłabym format. Oczyścisz sobie w ten sposób kompa i unikniesz dalszych awarii (przynajmniej przez jakiś czas).
Bawienie się w naprawy zazwyczaj nie działa - jedynie kosztuje trochę niepotrzebnych nerwów.
Na przyszłość polecam zapisywać ważne dane na innych partycjach niż ta systemowa.
Jak widać najlepiej jest pobawić się samemu...dziękuję wszystkim za odpowiedzi, niestety nikt mi nie pomógł, na szczęście sam sobie poradziłem jakimś wielkim cudem. Nie wiem nawet jak uruchomiłem kompa, wciskałem f5 jak uruchamiałem w trybie awaryjnym było to samo [czyli się nie włączało] Wybrałem którąś z opcji i się włączył. Zeskanowałem tym gównianym avastem i to gówno wykryło jakiegoś wirusa w plikach systemowych i już jest ok. Jutro zmieniam antyvira, jak macie jakiegoś dobrego darmowego to można podać.Cytat:
Zamieszczone przez Lena
AVG ze swojej strone polece, ale warto czasem przeleciec jakims skanerem online jak ten ESET Nod32, czy Kaspersky
Przecież od początku pisałem o trybie awaryjnym... z darmowych to może AVG, zainstalowałem go parę miesięcy temu bratu i od tej pory tylko raz musiałem przeinstalowywać windowsa :mrgreen:
ja na przykład, od ponad roku używam combo: vista home premium (z regularnymi aktualizacjami) + avast + comodo firewall. od tamtego czasu, mimo naprawdę intensywnego używania internetu (włączając w to strony o bardzo wątpliwej reputacji), nie miałem żadnego problemu z PC, który wymagałby reinstalacji systemu.Cytat:
Ja ze swojej strony polecam ESET :D Ale po 31 dniach trzeba wykupić na rok abonament :P
Nie uruchomiłem awaryjnym bo też nie działało, poza tym go się uruchamia f5 na szczęście to wcisnąłem, wziąłem opcję zdaje się wczytania wcześniejszych danych. Co do antyvirów to na 30 dni starczy, potem się pomyśli :DCytat:
Kiedyś też przez długi czas używałem podobnego combo, tyle że z xp. Potem doszedłem do wniosku, że tego typu programy tylko spowalniają kompa, a jeśli nie wchodzę na jakieś niebezpieczne strony, to mogę zaryzykować. Od tej pory nie instaluję tego typu programów na windowsie i nie miałem z tym żadnych problemów. W tej chwili mam siódemkę bez ochrony (regularnie aktualizowaną), ale i tak używam jej tylko wtedy, kiedy muszę. Na co dzień za bardzo przyzwyczaiłem się do linuksa, w tym wirtualnych pulpitów itd.Cytat:
Zamieszczone przez Iron_Marcin
To chyba przywracanie systemu jest... ale nie jestem pewien, zawsze to wyłączam, bo tylko zajmuje miejsce na dysku ;)Cytat:
Problem rozwiązany? Cieszę się że tak. 8-)
a tak na przyszłość dwie sprawy:
1) krążek instalacyjny windowsa do stacjiCytat:
2) reset z obudowy
3) odpalasz windowsa (właściwie to on sam się odpala)
(system wgrywa się do RAMU jak zawsze tylko deko wolniej niż normalnie i z krążka a nie z twardziela)
4) masz windowsa w mocno okrojonym trybie ale EXPLORATOR WINDOWS DZIAŁA I MOŻESZ KOPIOWAĆ LUB PRZENOSIĆ PLIKI ,
1) Zostaną nie tylko sejwy ale całe katalogi programów. O ile pamiętam to nawet katalog Common Files nie zostanie ruszony.Cytat:
2) Albo aż tak wiele gier i programów nie potrzebuje rejestru,
albo się pomyliłem i instalator przy wgraniu systemu bez formatowania nie usuwa całego rejestru
tylko nadpisuje gałęzie czysto systemowe (& sterownikowe) nie ruszając (większości) gałęzi odnoszących się do gier i programów użytkowych
Tak czy inaczej na pewno wiele z gier [jak najbardziej oryginalnych] działa (słabiej z użytkami)
Wiem to na 100% bo nie dalej jak miesiąc temu sam przeszedłem tę ścieżkę.
Witam,
używam Google Chrome i mam jedno pytanie. Jak ściągać pliki za pomocą Free Download Managera? Chodzi mi o to, że kiedy chcę coś pobrać Chrome nie daje mi możliwości ściągania tym programem tylko ściąga normalnie, a mi to nie za bardzo pasuje. FDM ma funkcję wznawiania, jest szybszy, itd. Z góry dzięki.
Przeniosłem do odpowiedniego wątku - Furvus
To w oryginalnym windowsie jest już liveCD? Bo wiem, że istnieje wiele przeróbek, ale chodzi mi o wersję oficjalną. Jak instalowałem jakiś rok temu siódemkę to chyba nie było takich bajerów.Cytat:
Tylko bez rejestru przy programach wymagających w nim wpisów te katalogi nic nie dadzą, bo i tak trzeba by przeinstalować program, żeby wpisy w rejestrze potrzebne do jego działania się pojawiły. Możliwe, że rzeczywiście część rejestru pozostaje nienaruszona.Cytat:
Dobra wezme Kaspeskyego czy jak sie to pisze, a wy poleccie jakis dobry darmowy to za 30 dni zmienie ;d