Zamieszczone przez
jmj06pl
Mnie chodziło że zanim wskoczysz do bitwy otwiera się okno z porównaniem sił i kto jakie posiłki dostanie, na tym panelu jest krateczka którą możesz oznaczyć czy sterujesz całą armią czy też posiłki oddajesz SI (wtedy od początku bitwy wszystkie armie oprócz głównej są pod kontrolą kompa). Natomiast w przypadku gdy masz trzy armie i nie oddałeś ich kontrolę to musisz pamiętać że jednocześnie na planszy możesz mieć 2 pełne armie czyli 40 jednostek, natomiast jednostki z 3 armii czekają i wchodzą pojedynczo za oddziały utracone lub te co uciekły z dwóch poprzednich. Na polu bitwy pod kontrolę SI możesz oddać tylko te jednostki które weszły do walki. Nie możesz oddać tych które czekają poza polem bitwy. i minimum 1 jednostką musisz dowodzić a resztę oddać pod kontrolę SI tylko nie wiem czy wtedy posiłki wejdą bo nie praktykowałem tego(w sensie komputer uzna że oddałeś jednostki i przejmujesz kontrolę na 3 armią), bo w każdej chwili bitwy możesz odebrać kontrolę komputerowi (w przypadku gdy oddałeś taką kontrolę SI przed rozpoczęciem bitwy nie masz już możliwości cofnięcia tego w bitwie). Po za tym ten panel oddawania pod kontrolę SI w bitwie się chowa chyba z lewej strony ekranu, i jak zaznaczysz jednostki i ustawisz w grupę to albo wyskoczy, albo samemu trza wysunąć będzie (chyba taki trójkącik będzie widać ale głowy nie dam sobie uciąć, sprawdzę popołudniu jak grę odpalę do dokładnie opiszę ci to, no chyba że sam zdążysz pogrzebać :P) Mnie kontrola 40 jednostek jednocześnie nie sprawia problemu ale jeśli ty chcesz tylko jedną walczyć to używaj opcji przed bitwą, by oddać kompowi posiłki, no chyba że chcesz naprzemiennie oddać, odbierać ale to już twój wybór. Pamiętaj że jeśli nie używasz modów to jednocześnie sterujesz maksymalnie 40 jednostkami i tego nie przeskoczysz. Jeśli masz ich 60 to 20 będzie czekało na swoją kolej.