Jak dzisiaj Pirx z Nikczemnikiem rozegrają te małe bitewki to postaram się zrobić wysyłkę na godzinę 23
Wersja do druku
Jak dzisiaj Pirx z Nikczemnikiem rozegrają te małe bitewki to postaram się zrobić wysyłkę na godzinę 23
Od kilku już lat Bliski Wschód zamilkł. Czyżby to była cisza przed burzą? Czy mają się obawiać tzw. państwa neutralne czy też może bliscy bądź dalecy sąsiedzi silący się na przyszłe miano mocarstw?
Bliski Wschód zamarł w niemym zachwycie patrząc na potęgę Rzymu. xD
Panowie, podkręcamy tempo z arkuszami.
Na razie 4/9.
Wybacz, ja muszę poczekać na Micha. ;D
To ogarniajcie, tylko żeby wyrobić się dzisiaj z wysyłką.
Wy tam w sam razie macie "twardy orzech do zgryzienia". ;)
Mega ciekawa tura na Zachodzie. Tym razem Golde i Michu świetnie odczytali ruchy Rzymian i wszędzie mają szansę na powstrzymanie naporu Legionistów.
I tak naprawdę nikomu nie opłaca się cofać.
Szykuje się trochę dłuższa tura ewidentnie, bo wszystkie z 3 bitew na Zachodzie są ważne.
Pirxowi tura wyszła świetnie. Obawiam się, że Nikczemnik wkrótce się z nami pożegna.
Trudno, może będą następne kampanie (patrzy na Nieśmiertelnika i Zachara).
Dzięki.
Realizuję konsekwentnie plan założony kilka tur temu. Podstawowy problem Nikczemnika to - poza nierozbudowanym eko i koszarami - konieczność trzymania się dużymi siłami blisko stolicy, którą mam przez cieśninę na wyciągnięcie ręki. Teraz zaryzykował z tym atakiem na Solokha. Ale się opłaciło, bo nie ruszyłem tym razem na stolicę.
Wyszła świetnie, a nadal się cofa :P .
Napisałem w tematach bitew jak jestem dostępny, ponawiam prośbę by dawać mi znać wcześniej.
Ważne: W terminie 29.04-04.05 wyjeżdżam na majówkę i mnie nie będzie. Jeśli nie uda nam się rozegrać bitew do tego czasu prosiłbym MG o przedłużkę.
Paweł, Michu,
jeżeli ma być w ogóle szansa na zakończenie tej tury przed niedzielą, to musicie już dzisiaj ustalić termin i zastępców. U Micha to pewnie będzie Bachus, który bywa dostępny w ciągu dnia.
Gorzej u Ciebie Paweł, bo Ty potrzebujesz co najmniej 2 dodatkowych ludzi dostępnych w ciągu dnia. Spytaj może hd, Duce.
Szkoda że w sobotę nie wiesz jak będzie, bo to byłby najlepszy dzień (wieczór) na granie.
Może zdążymy przed majem? Stan arkuszy 2/9
Zachar, nie przesadziłeś, tymi kosztami transportu? Wóz złota może i nie jest przelewem ELIXIR, ale 10% to lekki absurd. Szczególne, że Arewakowie będą mieli taki sam koszt transportu za przelew do Pontu jak do Arwernów xD
Ponadto uderza to w skutki naszych decyzji dokonanych przed zmianą zasad. Co z pożyczkami? Czy w świetle umów dłużnik musi wysłać sumę długu, czy wierzyciel otrzymać?
Michu, wiesz, w transporcie zawsze ginie. ;) Ta zasada nadal obowiązuje.
Ale faktycznie, poprosimy Zachar o "przepisy intertemporalne" do nowej wykładni. Słuszna uwaga Micha, bo ktoś może być teraz poszkodowany nową wykładnią, chociaż wcześniej działał w dobrej wierze.
Sorki, że się wtrącam, ale grał Pan w kampanię i o "korupcji" nie słyszał? W WKA ludzie przesyłali sobie kasiorę bez żadnych konsekwencji z jednego końca mapy na drugi i nie było to dobre dla balansu rozgrywki, a tak każdy zastanowi się dwa razy, czy warto wysyłać pieniądze, jeśli część z nich zostanie zwyczajnie rozkradziona po drodze. ;)
Zasada będzie obowiązywać od 14 tury, zrobię jednak wyjątki do tzw "zwrotów pożyczek" zaciągniętych przed turą 14. Tutaj będzie po staremu.Wszelkie stare zobowiązania nie będą miały tych kosztów, Każde jednak nowe "transfery" będą obciążone tym 10%
W przyszłości zatem pożyczający będzie ponosił jakby podwójne koszty: nie dość, że otrzyma o 10% mniej to jeszcze musi zapłacić później lekko z nawiązką by kasa pożyczającemu się zgadzała.
Kolejna świetna tura na Zachodzie.
Pawłowi poszczęściło się z tym wywołaniem powstania, bo szanse powodzenia akcji są maksymalnie 1 do 4. Ale warto było zaryzykować te 5k. Brawo.
Michu ma teraz poważny problem na tyłach.
Ta tura dla Pawła, nawet pomimo utraty Medhlan i prawdopodobnego niepowodzenia w Uburzis.
Arewakowie też mają poważne problemy na tyłach! Ja jestem pod wrażeniem jak świetnie zdaje sobie Paweł radzić i trzymać inicjatywę(3 ataki + powstanie vs 1 bez kontaktu...) mimo walki 1v2
A mnie się podoba Twój ruch Avasil Ardiajami i generalnie ta wojna z Epirem. Wyciskasz maksa z tego konfliktu. Efekt końcowy jest oczywisty, ale i tak długo się trzymasz.
A Paweł faktycznie taktycznie króluje w tej wojnie, a i mobilizacyjnie pewnie nie jest gorszy od połączonych możliwości Arewaków i Arwernów. Szczególnie jak się patrzy na poziom rozbudowy prowincji Arewaków podbijanych przez Rzymian.
Dzięki, może walka do ostatniej kropli o Iader byłaby bardziej klimatyczna, ale nie ma co się łudzić na zwycięstwo 15k vs 22k na otwartym polu, a tak to wydłużę to jeszcze jedną, czy dwie tury :D
Powiem Ci Avasil, że nawet szukałem u siebie kodu na Rome 2, jaki kiedyś wygrałem zwyciężając Ligę Rome 2, żebyś mógł poznać grę i może zagrać w kolejnej edycji. Ale gdzieś go posiałem i raczej nie odnajdę.
Zastanów się nad jakimś promocyjnym zakupem Rome 2, bo realnie opanowanie jednej nacji, przy intensywnym treningu, jest do zrobienia w tydzień albo dwa. I można walczyć. ;) A w kampanii rzadko jednak się gra na równych budżetach, tylko raczej kreuje sytuacje z przewagą.
Avasil nie 15K vs 22K tylko było by 15K vs 28885
Możliwe, że jeszcze to rozważę, dla mnie problemem jest bardziej nie kwestia zakupu Rome 2 tylko stworzenie czasu, który mógłbym poświęcić, żeby się poważniej zaangażować w rozgrywkę.
Zakładam co by było gdybyśmy oboje wycofali ze spotkaniowej (nie jestem pewien, czy zgodne z zasadami).
Czy Namnetowie nie są automatycznie w stanie wojny z Arewakami skoro są oni sojusznikami Arwernów?
Nie wzywałem sojusznika na pomoc.
Paweł nie są automatycznie w stanie wojny z sojusznikami Arwernów.
Faza szpiegowska rozpoczęta
Nie rozumiem co to za problem przybliżyć mapę i ocenić jak jest położone własne państwo..
A swoją drogą, po tej turze Qart Hadast zmieni kulturę na rzymską. Dziwne, że nie poszło tam uderzenie.
Ale w następnej będzie już tam garnizon. Niby tysiąc den. Ale kilkanaście tysięcy den wystarczyły na podbicie połowy Iberyjskiego.
A w międzyczasie Egipt, Pont i Kartagina wymaksowali sobie prowincje i zbierają siły. Na co? Co knuje się w Azji i Afryce?
...w Egipcie Alkoholos wysłał wszystkie rydwany i słonie do dyskontu po Zythos.....bawimy się świetniexD
Update Windowsa przeszkodził mi w rozegraniu bitew.
Przepraszam za opóźnienie tury.
Podsumowując mój wpis w ambasadzie - bardzo chętnie zagram wojskami Kimmeri w bitwach, a w szczególności tych buntowniczych :drunk: .
Dziękuję za klimatyczną odpowiedź. ;)
W takim razie do zobaczenia w boju, po tej samej stronie. :P
Tym samym wojna Macedońsko-Kimmeryjska dobiegła końca.
Strasznie tu cicho, brakuje mi szumu z poprzedniej wka :P
W sensie kłótni? :D
Ja tam za tym nie tęsknię. Nic a nic.
Natomiast czekam na ruchy państw ze wschodu, bo już mocno tam nudą wieje. Boją się tych neutrali czy co?
Wszystko w swoim czasie. Wschód nie śpi a raczej bacznie obserwuje, co dzieje się na arenie międzynarodowej. A dzieje się sporo :)
W sensie cokolwiek :P
Ciekawe gdzie teraz Paweł uderzy, w poprzedniej turze ewidentnie się przegrupowywał, a Michu miał swoje "sprawy domowe" na głowie, które kosztowały go 10-12k denarii.
Tak sobie też pomyślałem, że może zbyt krytycznie podszedłem do nieprzejęcia przez Golde tej prowincji Qart, biorąc pod uwagę, że jest to jednak jakiś bufor przed Kartaginą. W sensie do przejścia, ale z minusem we współczynniku dla Rzymu.