Czy jest sens instalowania najnowszego SS 6.3 Bo podobno są z tym modem problemy ktoś z was gra może na nim ?
Wersja do druku
Czy jest sens instalowania najnowszego SS 6.3 Bo podobno są z tym modem problemy ktoś z was gra może na nim ?
Jest sens, zawiera w sobie sławetne części rr/rc :) Jak zaznaczysz czy odznaczysz, tak będziesz miał w grze, chodzi o sam początek instalacji z różnymi opcjami :)Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
OK dzięki no to go ściągam :D
Wiem, że wiesz, pamiętaj by dobrze zapapoznać się z tym :)Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
http://img96.imageshack.us/img96/1502/beztytuuyeq.jpg
w jaki sposób się tutaj rozwija miasta i zamki- bo już gram polską i nigdzie nie mogę nic zbudować
Na 80% jestem pewien że ten sub mod (Live Long and Prosper) robi dokładnie to co Ty zrobiłeś w pliku descr_campaign_db dokładnych wpisów nie znalazłem ale oto lista zmian:Cytat:
Powiedz jeśli wiesz co zawiera ten mod na prokreację. Które istniejące wpisy zostały zmodyfikowane i co zostało dodane.
Cytat:
* Permanent watchtowers included
* Max character age is 99 instead of 90
* Max marriage age (male) is 65 instead of 60
* Max marriage age (female) is 50 instead of 45
* Old age starts at 60 instead of 55
* Princesses come at age at 12 instead of 14
* Princesses retire at 50 instead of 45
* Princesses can marry people up to 15 years younger and 40 years older than them instead of 10 and 35
* Adopted family members can be 12-22 years old instead of 15-24
* Characters can get children till they're 55 instead of 50
* Characters come of age at 5, but can't move till they are 16 (except for the first turn), this is so that they can get an education, but can't be used in battle
* All characters in the early campaign older than 4, but younger than 14 made younger than 4 (if not, they would never come of age)
Co do spalonej ziemi to np Pragę zająłem na początku kampanii a 50 tur później dalej jest szaro wokół miasta... z sąsiadami pokój żadnych rozbójników w pobliżu a obszar się nie regeneruje?!
GoodFarmer to cecha generała?
Mały edit:
Przeglądałem TWC i znalazłem chyba pośrednie rozwiązanie spalonej ziemi/dewastacji mianowicie:
Usunięcie z pliku descr_campaign_db.xml linijki
Cytat:
<fort_devastation_distance uint="20"/>
<army_devastation_distance uint="20"/>
<fort_devastation_modifier float="1.0"/>
<army_devastation_modifier float="1.0"/>
Just do exactly what he says and you wont have to worry about it at all. This method removes devestation completely, but thats much better than having it never go away. I set it all to zero and its been working like a charm in my new campaign.
Ma to parę minusów, prawdopodobnie nie działa z 'sejwami', całkowicie usuwa a nie ogranicza dewastacji no i w katalogu Medieval II Total War mam 7 plików descr_campaign_db.xml i który tu zmienić?
Hmmm. Dłuższy maksymalny wiek generałów może być problemem, szczególnie przy limicie 24 generałów w drzewku genealogicznym. Nie liczyłem kobiet jednakże mam wrażenie że w SS był i jest założony całkowity limit, również kobiet po którym frakcja musiała wymrzeć a ty musiałeś przegrać kampanię po 150 turach - około. Zrobiłem kiedyś eksperyment i wysłałem w misję samobójczą całe drzewo genealogiczne prócz pierwszej linii od króla. Innymi słowy pozostawiłem samą czystą krew rodu. Efekt: bug sprawił że po następnych 50 turach wszyscy mi wymarli bezdzietnie.
Co do kobiet w medku, blokują one sloty i działają na limit członków rodu tak samo jak generałowie, dlatego sugeruję następujące parametry:
<max_age_for_marriage_for_female uint="35"/>
<daughters_retirement_age uint="35"/>
oraz
<max_age_for_conception uint="45"/>
10 lat na zmachanie potomka, powinno być wystarczające, z traitami Fertile 3 i WifeIsFertile 3 nawet bardzo wystarczające :-P
No i jeszcze te dwie linijki:
<age_difference_min int="-10"/>
<age_difference_max int="10"/>
Aby generał mający 14 lat nie zaręczył się z babką mającą maksymalnie 2 lata na urodzenie potomka. (W wersji nie zmodyfikowanej modu SS). oraz w drugą stronę, w końcu twórcy modu jak i SEGA nie stworzyli działającej możliwości rozwodu czy ponownego ożenku.
Nie będę pisał co o niektórych wartościach myślę, bo się znów ktoś wielce obrazi.
Grając na SS.6.3 Polską lub i inna nacją sąsiednią dochodząc do momentu kiedy Polska oblega Hrodno(Grodno),i ma dojść do bitwy wywala mnie do Windowsa. Czy ktoś może spotkał się z podobnym błędem, bardzo proszę sprawdźcie to.
Ps. Dzieje się to już na samym początku kampanii.
Sciągnąłem właśnie SS 3.0 i mam pytanie, jeżeli wbiore zaraz po instalacji earl era campaign to nie mam juz możliwości grać w late era campaign?? Dlaczego?
Cytat:
Zamieszczone przez rafalPUA
:shock:Cytat:
SS 3.0
Po co takie oczy, chyba można sie zorientować, że chodzi mi o SS 6.3. Ok, problem roziwązuje launcher w folderze docelowym moda. ALe mam teraz inny problem: wybrałem earl era campaign - biznacjum i w 5 turze zaczęly mi sie psuć ikony po wejsciu na postaci, miasta itd.
Spróbuj tego.Cytat:
Zamieszczone przez 19numer77
Trzeba to wrzucić do Medieval II Total War\mods\
Po co takie oczy?Cytat:
Odpowiem, nie na temat trochę,parafrazując stary utwór naszych hmmm dziadków :)
Czy te oczy mogą kłamać?
Chyba nie?
Czy to literówka,
kto to wie :)
Zalecane- pobranie jeszcze raz instalatora tego cudnego modu, następnie sprawdzenie, czy nie jest walnięty, jak ten z którego instalowałeś. Ja bym zrobił jeszcze raz instalację moda, oczywiście save skopiowane...
No i mam teraz problem z ktorym uporać sie nie umiem. Otóż grając bizancjum jest 1150 rok i przy turze komputera (rebel fraction) mam CDT. - Odpoweidz znalazlem na forum - trzeba sciagnąć z twc pliki naprawiające.
Przede wszystkim czy zainstalowałeś poprawki jeśli nie to powinno pomóc, ale najlepiej po tym zacząć nową kampanie :|
Te poprawki są aktualizowane na bieżąco
Najnowsza wersja to 2_3 ostatnio dawałem linka do 2_2.
Trzeba je rozpakować do folderu Medieval II Total War\mods\
Witam!
Składam się właśnie do robienia małego patcha-bugfixera, który również mógłby wnosić odpowiednie poprawki do game play oraaz dodawać pewne sub-mody.
Jeśli chcecie zwrócić moją uwagę na jakiś problem czy może fajny sub-mod, to nie ma lepszej drogi niż tutaj :)
A czy w nowej wersji pojawiają się jednostki z RR/RC 6.2 (chodzi mi głównie o broń palną)?
Witam mam pytanie czy u was też tura trwa tak długo u mnie o koło 5minut , mam zainstalowany ss 6,3 z poprawką [ 51 ]
Długość trwania tury zależy od wielu czynników. Najłatwiejszym sposobem obniżenia czasu tury w SS jest... podbój innych państw, bo wtedy znacznie zmniejszamy ilość instrukcji warunkowych przez które musi przejść AI :)
5 minut brzmi jakbyś grał z włączonym BGR, przy którym komp musi przejść przez dodatkową masę rzeczy.
Tak, wszystkie jednostki których nie zdążyłem przerzucić z RRRC do 6.3 pojawią się juz w bug-fixie.Cytat:
Zamieszczone przez lajtus
Link który podałeś jest nie aktualny. Fixy znalazłem ale samo wrzucenie ich do folderu Medieval II Total War\mods\ nic nie daje. Czy powinienem sam przekopiować te rozpakowane foldery odpowiednio do folderów w mods\ss6.3 ?? Pytam przed kopiowaniem aby wykluczyć ewentualną reinstalację moda.Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Nie działa bo jak pisałem fixy aktualizowane są na bieżąco w poście otwierającym podałem link do tematu na TWCenter gdzie się pojawiają, ale uznałem, że co leniwszym przyda się link bezpośredni :twisted:
Fixy rozpakowuje się (najlepiej programem 7zip) do folderu mods i zastępuje te już istniejące. Jednak potem najlepiej zacząć kampanię od nowa...
To w końcu sobie poradziłeś czy nie ?Cytat:
:DCytat:
Zamieszczone przez gracul
Nie wiecie co się mogło stać? I, przede wszystkim, czy da radę to uratować? Gram w SS 6.3 RR/RC (jeśli trzeba, podam wszystkie składniki rozgrywki) Państwem Krzyżowym. Kończę 36 turę, dochodzi do tury Bizancjum i koniec, CTD. Ma ktoś jakieś pomysły?
P.S. Sprawdzałem różne fixy i nie dają rady. Niestety fixa na 36 turę nie znalazłem:(
EDIT:
Tura przeszła w końcu. Nie wiem czy miałem po prostu farta czy wpływ na to miało rozbicie malutkiej armii tureckiej koło Aleppo, ale działa.
Witam wszystkich.
Przeglądałem cały temat w sprawie modu SS 6.3 i spotkał mnie ten sam przypadek co tutaj poruszany a mianowicie poniższy komunikat (treść komunikatu w poniższym załączniku), pojawiający się w/po 51 turze gry. Proponujecie tutaj rozwiązanie dość radykalne polegające na reinstalce całego Medka i modu SS 6.3. Raz tak zrobiłem i niestety nic to nie dało ponieważ w 51 turze sytuacja się powtórzyła. Będąc bliski zakończenia mojej przygody z SS 6.3 (co byłoby niepowetowaną stratą bo mod jest super) zacząłem na forum drążyć i o dziwo znalazłem rozwiązanie tego problemu.
Nie trzeba reinstalować gierki wystarczy zaistalować łatkę z twcenter:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=7803503#post7803503
- I'm getting a CTD (crash to desktop) at turn 51!
My mistake.
These files are fully save-game compatible, and can be always used regardless of setup features.
(it seems that while copying some names i accidentally removed of bulgaria surename -.-).
http://www.filefront.com/17172520/data.rar (extract to SS folder\data and press YES to overwrite)
Po zainstalowaniu tej łatki problem zniknął i można grać dalej bez reinstalki :-)
A żeby było śmieszniej to przekopałem cały ten dział jak i inne a rozwiązanie jest w pierwszym poście tego tematu, autor Luminos, zaraz na początku w części postu INSTALACJA :-)
Pozdrawiam.
Witam , po zainstalowaniu poprawki Fixes 2_4_1 wywala się w momencie wyboru nacji ma ktoś pomysł o co chodzi
{SS 6,3 }
Mam takie pytanie, w którym roku pojawia się frakcja templariuszy? Bo jest na liście frakcji na twcenter, ale w menu już nie :)
Chętnie bym pograł, ale z tego co się orientuje do wersji 6.3 nie ma spolszczenia :/
Ta frakcja występowała jedynie we wcześniejszych wersjach SS 6.1, 6.2 Teraz zamiast niej jest Królestwo Jerozolimy 8-)Cytat:
Zamieszczone przez Kruchy
Być może wrzuciłeś fix`y nie tam gdzie trzeba, ale wtedy nie powinno się nic stać ewentualnie przy ich rozpakowywaniu/kopiowaniu usunął się jakiś inny plik. Spróbuj jeszcze najnowszych fix`ów (pierwszy post tematu).Cytat:
Zamieszczone przez uriziel
Ostatecznie pozostaje reinstal moda...
Pisze bo już nie mam siły.
Instalowałem parokrotnie, próbowałem z różnych źródeł.. Za każdym razem to samo na sam koniec instalacji pojawia się ten komunikat.. Jak przeglądałem temat to jedna osoba miała podobny problem.. Zupełnie nie wiem w czym tkwi problem. Pomocy
treść komunikatu:
"Unable to execute file:
D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\SS_setup.exe
CreateProcess failed; code 14001
Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja jest niewłaściwa. Problem ten może rozwiązać ponowne zainstalowanie aplikacji."
(nie rozwiązał:()
EDIT:
Problem z głowy. Okazało się że konieczny jest visual c++ z 2008 (przynajmniej). Ja prawdopodobnie miałem wersje 2005 dlatego ten problem. W każdym bądź razie z głowy.
Tutaj znalazłem rozwiązanie problemu:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=378066
pozdro 600
Hej!
Jestem w ok 300 turze i mam problem z papieżami. Mianowicie, co turę muszę wybierać nowego papieża mimo, że nie jest on stary bo większość ma po 40-50 lat. W następnej turze umiera i tak cały czas.
Mam nowe poprawki. Czy ktoś miał podobnie?
Dzięki
tura 149 wywala napis med2... encountered an uspecified error and will now exit patchy fix zajnstalowane 2.5
witam ,prosze o nakierowanie skad pobrac jakies pliki do wersji 6,3 oraz jak to zainstalowac co i jak zmienic . bardzo dziekuje i pozdrawiam .dodam ze wywala mnie do pulpitu co jakis czas
sorry znowu napisalem tam gdzie nie trzeba
Istnieje opcja edytuj i usuń, posty przeniesione i połączone. Ensis
Zerknij na posty Kyuzo. Tam jest wszystko podane ;)Cytat:
Zamieszczone przez marchlew
viewtopic.php?f=30&t=178&start=260
pozdrawiam
Ktoś ma tak przypadłośc, że po instalacji tych najnowszych fixów (2.9?) w Run Setup dwa razy odnotowany jest Byg IV? To tak ma być? Trzeba wszystkie dwa zaznaczyć czy nie ma znaczenia?
Też właśnie zainstalowałem najnowsze fix`y które są w formie instalatora, a nie archiwum jak wcześniej i również mam podwójne BGR w setup`ie... chyba trzeba poczekać z graniem na BGR po tych poprawkach :?
Nikt więcej tego problemu nie ma? Na twcenter jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś się użalał na to.
Ja z kolei mam takie zapytanie: otóż... 60-70 ture mam, gram templariuszami na 6.1 + pl, i czy to że moja armia składa się z samych chłopów, łuczników i kuszników miejskich to normalna sprawa? W zamkach i miastach mogę niby rekrutować szlacheckich włóczników i inne ciężkie jednostki, ale żadna nie jest podświetlona. Non stop "liczba tur do nowego oddziału" stoi w miejscu. Tylko raz posiadałem w.w. 1 oddział włóczników + 1 oddział ciężkiej piechoty. To samo się tyczy joanitów, mam ich główną kwaterę, bodajże 3 lvl, mam do rekrutacji 1 jednostke piechoty joanitów + 1 kawalerie joanitów i nie mogę ich rekrutować bo są niepodświetlone. Tak jakby mi kasy brakowało, ale ja kase mam :OO
Najprawdopodobniej podczas instalacji zaznaczyłeś submod BGR. Jeżeli chcesz się z niego wycofać, to raczej niezbędna będzie reinstalka, ale niech jeszcze wypowie się ktoś lepiej obeznany. Jeżeli chcesz go zostawić, to do rekrutacji lepszych oddziałów będziesz potrzebował wodza o specjalnych cechach. Ogólnie rzecz biorąc BGR to konkretny "utrudniacz" rozgrywki :) . Poczytaj o nim tu: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=106060Cytat:
Zamieszczone przez mmiiss17
Prawdę rzekłeś o szlachetny przedmówco, nie instalować tego BGR, bo gra staje się dziwna. Reinstalka.
A nie wystarczy czasem wejść do folderu ss6.3 i w setup odznaczyć BGR?
Czasem nie wystarczy, tak było w moim przypadku :evil:Cytat:
Zamieszczone przez Mazur