Witam przeglądając tematy z linkami do pobierania LINKI oraz MEDIEVAL XL mod są małe różnice, w jednym link jest podpisany jako patch, a w drugim temacie jest natomiast łatka.Nie wiem którym tematem lepiej sie kierować,czy jest to bez różnicy?
Wersja do druku
Witam przeglądając tematy z linkami do pobierania LINKI oraz MEDIEVAL XL mod są małe różnice, w jednym link jest podpisany jako patch, a w drugim temacie jest natomiast łatka.Nie wiem którym tematem lepiej sie kierować,czy jest to bez różnicy?
W temacie Medieval XL - Linki są najnowsze źródła.
viewtopic.php?f=478&t=11222
1. Czy w tym modzie rebelianci/rozbójnicy też stoją jak sieroty w jednym miejscu, czy aktywnie działają? Co prawda mam na komputerze MXL, ale pograłem zaledwie kilka tur.
2. Mam taki pomysł, żeby po buncie miasta, stawało się ono własnością tego państwa, którego kultura dominowała w osadzie albo tego państwa, które jako ostatnie było w jej (osady) posiadaniu. Zawsze mnie wkurzało, że po buncie osady stają się rebelianckie. Przecież powstańcy są związani z jakąś frakcją i po udanym powstaniu takie miasto powinno być dołączane do tej frakcji. Tak było w Rome: Barbarian Invasion, ale nie wiem czy osada trafiała w ręce ostatniego właściciela czy w grę wchodziła kultura (o ile coś takiego tam było).
3. Można by powyższy pomysł połączyć z pojawianiem się rebelii. Drugą kwestią, która mnie odwiecznie wkurza, to fakt, że po zdobyciu danej osady najczęściej jej mieszkańcy są cholernie zadowoleni. Żeby było realistyczniej, armie rebelianckie (sporej wielkości) mogłyby się pojawiać w regionie, w którym dominuje inna kultura niż frakcji, do której należy osada i przy niskim porządku publicznym. I atakowałyby one osadę w regionie, a nie stały na drodze przez kilka wieków.
4. W jakimś popularnym modzie (nie wiem jakim) podobno jest taka opcja, że zniszczona frakcja może się odrodzić. To też można by połączyć z powyższym (z 2. punktu) pomysłem. Na przykład HRE zajęło Kraków, ostatnią osadę Polski, ale osada ta buntuje się i trafia z powrotem w ręce Polski (ze względu na dominującą kulturę polską).
5. Czy frakcje komputerowe znają coś takiego jak przygotowanie do wojny? W podstawce strasznie wkurzające jest, że komputer nie wie co to zabezpieczenie granic i strategiczna wojna (a nie bezmyślne wysłanie wielkiej armii na jedną osadę po to, by została zniszczona, a następnie żeby żywy gracz niewielką armią bez problemu zdobył wszystkie osady przy granicy pozostawione bez ochrony). Fajnie, gdyby znał pojęcie wojny błyskawicznej, czyli atakowanie od kilku stron. Chciałbym choć raz zostać zaskoczonym przez komputer i poczuł skutki braku wiedzy o zamiarach wojny. Żeby komputer atakował od razu kilka osad naraz. Gdyby to było możliwe do zrobienia, to gracz nie byłby już tak wcale skazany na zwycięstwo w kampanii. Stosunki dyplomatyczne odgrywałyby ważniejszą rolę, a wypowiedzenie nam wojny przez komputer w nieoczekiwanym przez nas momencie kończyło by się najczęściej nieuchronną porażką. Wtedy naprawdę liczyłoby się doświadczenie gracza. Coś jak w Kampaniach Online, gdzie mamy świadomość, że nawet jeden błędny ruch może odbić się na wyniku wojny.
Nie mam pojęcia czy powyższe pomysły są możliwe do zrealizowania (albo czy już czegoś podobnego w modzie nie ma), ale moim zdaniem gra stałaby się ciekawsza. I przepraszam, jeśli coś niejasno przedstawiłem, ale po szkole mam niejasny umysł :mrgreen:.
1. Wędrują po terenie prowincji, czasem dłużej w jednym miejscu są.
2. Było tak w Rome, w Medku już tego nie ma niestety. Może dałoby się to skryptami ogarnąć, ale nikt się tego na Meda jeszcze nie podjął, a u nas nikt skryptów też nie ogarnia.
3. Różnie z tym było, w praktyce historycznie jeżeli najeźdźca nie represjonował ludności to buntów nie było. Tacy muzułmanie prowadząc swoje podboje byli bardzo przyjaźni dla podbitej ludności i nie musieli się nawet o garnizony w miastach martwić. Jak chcesz żeby podbita prowincja się tak buntowała to grając Maurami zaatakuj miasto hiszpańskie i daj max podatków, wtedy będziesz miał rebeliancką armię :D Zresztą teraz jak jest duża różnica religijna to trochę minie zanim podbite miasto da się udobruchać, ja prowadząc kampanie w MXL wysyłam imamów przed podbojem, żeby armię dało się gdzieś indziej przerzucić, a jest to tutaj bardzo istotnie, bo prawie nie da się mieć naraz kilku pełnych armii.
4. W Bellum Crucis chyba tak jest, a w Third Age można odbić miasto sojusznika i mu je oddać. Niestety jak pisałem wyżej, póki co nikt u nas na skryptach się nie zna, a ten jest bardzo poważny, skoro tylko w Bellum de facto go zrobiono. W Medku tez nie ma czegoś takiego jak kultura poszczególnych nacji, tylko są kultury wspólne dla kilku nacji. W pewnych modach zamiast religii jest kultura, ale przy tej ilości państw to niewykonalne w MXL.
5. Niestety w Medku nie ma na żadnym modzie tak myślącego AI, a u nas nikt na AI sam w sobie się nie zna, więc póki co nikt tego nie zmieni. Czasem kompowi zdarza się zebrać kilka flag przy granicy Twojego państwa, ale są to flagi po kilka oddziałków i ich stanie przy granicy jest zbyt oczywiste.
W MXL mamy też taką politykę, że nie chcemy dodawać miliardów skryptów co stało się ostatnio w modach bardzo modne. Dla mnie głównie wydłużają tury i sprawiają, że często są crashe. Najważniejsze to dobre AI, ekonomia i mechanika bitew. Te dwa ostatnie już mamy, a z tego pierwszego mamy bardzo dobre AI bitewne. Jak dla mnie to pozostaje tylko AI na mapie kampanii poprawić na bardziej agresywne i nic więcej do szczęścia mi potrzebne nie będzie :D
Nowa wersja doda i tak wiele ciekawych smaczków, np nowe ścieżki rozwoju dla miasta, lepsze AI na mapie kampanii oraz jeszcze bardziej bogaty soundtrack, który z obecnych 97 utworów zostanie powiększony zapewne do 110-120 :)
P.S Jesteś z Gdańska, Gdynii, czy Sopotu?
Witam,sciagnelem moda Mxl z chomikuj .pl ale nie moge plikow otworzyc ,wszedzie pisze-plik uszkodzony albo archiwum uszkodzone.I co robic?
Wypakuj programem 7-zip.
Probowalem,nadal plik uszkodzony.A moglby mi ktos wytlumaczyc jak wypakowywac te pliki? w jakiej kolejnosci? Mam Mxl.7z ,MXL.7z-1 i MXL muzyka. Co mam zrobic ?
To ściągnij ponownie z chomika, albo przez torrenta :)
Pamiętaj, że wypakować trzeba tylko part pierwszy, drugi się automatycznie wypakowuje.
Po wypakowaniu ikonka uruchamiająca jest jako plik wsadowy ''trybiki''. Mod oczywiscie działa, czy tak ma być :?:
Tak, bo przy instalacji na zasadzie kopiuj wklej nie tworzy się skrót na pulpicie, a domyślnie każdy mod w folderze głównym jest otwierany właśnie przez plik wsadowy :D
Jak działa to opisz co sądzisz, bo trzeba wiedzieć co jest ok, a co do poprawy ;)
Znalazłem troche czasu i zagrałem w kampanie, rozegrałem około 20 tur ale to raczej za mało by sie wypowiadać na temat AI.Na chwile obecną powiem że nie zaliczłem żadnego wywalenia do wind. muzyka jest super,duży plus za polskie kawałki :D . Rozegrałemem kilka custom battle i wychwyciłem pare błędów które opisze w dziale bugi.Zapytam czy dało by rade zamienić symbole frakcji wstawiając te z modów zamiast z podstawki,myśle że dzięki temu kojarzyło by to się bardziej z czymś "nowym". Było by super gdyby dało się wszystkim frakcjom wstawic nowe konie które mają frakcje rosyjskie.Ale są to tylko moje sugestie i zostawiam to twórcom modyfikacji :) .
Symbole frakcji będą dorobione, spec of grafiki 2d doszedł do ekipy dopiero na krótko przed wydaniem tej wersji moda i wiele rzeczy dojdzie w kolejnym wydaniu :)
Z końmi jest ten problem, że poza nacjami u których model się dobrze wyświetla to u reszty jest taki jak u Mongołów, czyli robią się srebrne konie, ale da się to naprawić.
Super :D .A co do kampanii to zalecacie któryś z poziomów trudności, bo ja tak na pierwszy raz wziąłem średni/średni
jak wypakować tego moda sciągam i uruchamiam ale pisze mi archiwum ma niewłaściwy format.
Potrzebny jest Ci program 7-zip. Rozpakowujesz tylko pierwszy part, drugi wypakowuje się automatycznie.
Ile ważą u Ciebie te party?
jeden 381mb a drugi 292kb
Chyba miałeś na myśli mb przy tym drugim? ; P Rozmiar się zgadza, tylko 7-zipem da się wypakować.
Tia :? chodziło mi o mb.Co do moda to poczekam na nową wersje.
Szybko się jej nie spodziewaj, instaluj i graj, każda opinia jest ważna, żeby wiedzieć co w modzie wymaga poprawienia lub doszlifowania :D
Kurcze nie mam pojęcia co źle robie pobieram wypakowuje winrarem(bo tylko tak mogę) próbuje otworzyć a tu archiwum ma niewłaściwy format lub jest uszkodzony.
A ja ci po raz kolejny tłumaczę, że to wypakujesz tylko 7-zipem! Winrar nie obsługuje tego formatu.
Dostosowane do każdej możliwej systemowej padaczki, klikasz, pobierasz i instalujesz :DCytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
http://www.dobreprogramy.pl/7Zip,Progra ... 12559.html
Bardzo interesujący mod żeby go spróbować, niestety, jak zwykle przybywam za późno - linki nie działają.
Tutaj masz linki które działają, ja sam wczoraj pobierałem z chomikuj.Cytat:
Zamieszczone przez darius_d
viewtopic.php?f=478&t=11222
Krzych dobrze prawi ;) Pamiętaj o łatce, która jest na samym dole!
wow, najszybsze ściągnięcie ever. Sprytne.
Dobrze słyszeć :D Pamiętaj o muzyce i łatkach, zwłaszcza tych ostatnich :D
Jak trochę pograsz to opisz wrażenia, co jest ok, co zmienić :D Tempo i sposób prowadzenia kampanii jest inny niż w reszcie modów, np: w trakcie pokoju trzeba usuwać armie, ponieważ się nie rozwiniesz, ale gdy trzeba prowadzić kampanie wojenne to te najdroższe formacje potrafią czynić cuda, zwłaszcza z ich specjalnymi zdolnościami bojowymi :D
Myślałem że coś nie tak u mnie z rozgrywaniem bitew, ale po odpaleniu kampanii, wszystkoe jednostki w bitwie własnej się pojawiły. Za to niektóre przyciski są skopane np strzałki poziome, którymi zmienia się drużynę, dla której wybiera się wojsko do bitwy, albo sam przycisk wyjścia z gry.
O kampanii jeszcze nie mogę wiele powiedzieć, poza tym że szkoda, że jest Gniezno a nie Poznań.
W bitwach gracza wybieraj tylko wszystkie okresy. Ja mam wszystkie jednostki i dziesiątki bitew gracza za sobą. Przy jakiejś mapie mnie też wywaliło w bitwie gracza na dno morza :D
Zakony rycerskie jeszcze są do poprawki w kwestii wyglądu, ale w następnej wersji będą baaardzo dobrze wyglądać :D
Co do przycisków to kruk miał coś nie tak jak kompilował pliki i się takie coś robi, niestety póki co tak musi być.
Pograłem parę rund i rozegrałem parę bitew. Na razie mod mi się podoba, ma najlepsze zestawienie jednostek dla narodów Europy Śr i Wsch.
Teraz parę pytań, jeśli można:
1) Czemu budynki które przynoszą dochód - drogi płatne, coś odnośnie cumowania i parę innych przynosi negatywne efekty na zadowolenie (szczęście) mieszkańców?
2) Czy macie w waszej kampanii mod reemerging factions (tzn frakcje zniszczone mogą pojawić się znowu)? Lubię mody, które to mają, bo to pomaga zachować równowagę gry w dłuższym okresie. Więc jeśli nie macie, to czy planujecie w wersji 2.0
3) Czytałem o poważnych zmianach w zastosowaniu muru tarcz do nast wersji - czy to nie będzie trochę przekłamanie by zatrzymywały jazdę? Przecież tak na dobrą sprawę dopiero piki skutecznie wyhamowywały szarże jazdy.
1) Niektóre budowle lubiły przyciągać okoliczne męty, patrz porty rzeczne, które roiły się od nieciekawych typów.
2) To wyższa szkoła jazdy, póki co nie jest z planach z braku umiejętności.
3) Już to wszystko jest. I wcale piki nie zaczęły łamać szarże jazdy. Rycerstwo potrzebowało nieraz 5-7 szarż, nawet nasza husaria szarżowała po kilka razy w bitwach. Teraz jest historycznie, mur tarcz daje dobrą obronę, ale odsłania flanki. Ciężka jazda i tak w końcu rozbije włóczników za murem tarcz, tylko nie jak wcześniej 1-2 uderzeniami, teraz gracz wreszcie musi się natrudzić i nie tylko starać się pokonać wroga, ale i zminimalizować własne straty :D
Czy wersja 2.0 nie będzie wymagała poprzedniej wersji?
Jeszcze nie jestem pewien, ale zapewne zostanie po prostu wstawiona od nowa całość z nowymi zmianami.
Za 2 tygodnie zacznę testy Wielkich Bitew i Elitarnych oddziałów, kto zainteresowany pomocą niech się zgłasza :)
Zgłaszam się :)
Rozumiem, że muszę zainstalować kingdoms?
Jak do praktycznie każdego obecnego moda :D Ale wystarczy jeden z dodatków.
K A M 2150!!! Zgłaszam się :DCytat:
Za 2 tygodnie zacznę testy Wielkich Bitew i Elitarnych oddziałów, kto zainteresowany pomocą niech się zgłasza :)
Nie myśleliście może o tym, aby wzorem moda Polish Kingdom od Aramegila wprowadzić możliwość rekrutacji jednostek tylko przy odpowiednim poziomie kuźni? Czyli np. do rekrutacji włóczników ze skórzanymi zbrojami byłby wymagany warsztat garbarski, a do rekrutacji rycerzy feudalnych zbrojownia? I jeszcze jedno, MXL wczytuje mi się o wiele dłużej od innych modów, z czego to wynika?
Myśleliśmy o tym jeszcze zanim Aremagil to wprowadził, jednak przy obecnej ilości jednostek byłoby to zbyt wiele roboty, a nie wiadomo jak AI na to by zareagowało. Mogło by robić jeszcze gorsze wojsko.
U mnie wczytuje się bardzo szybko, tylko 1 odpalenie kampanii wolno idzie, reszta śmiga, zwłaszcza tury.
Do Kruka84 lub K A M 2150 - jak to jest bułgarskimi jednostkami - piszecie, że część wzięliście z Bellum Crucis, ale tam nie ma w ogóle Bułgarii. Tymczasem jednostki bułgarskie są zarąbiste, zwłaszcza jazda, szczęka mi opadła jak nimi grałem.