Cytat:
Zamieszczone przez Araven
P.S. Wudang - czy moje ograniczenie bonusów dla kompa w campaign script zostanie jakoś wykorzystane? Generalnie za ile może być nowy patch do wersji Broken Crescent 2.3 i czy znajdzie sie w nim nowe AI od Germanicu5, i kiedy ew. patch może wyjść i co się w nim znajdzie? :mrgreen:
Twoje ograniczenie bonusów równało się obcięciu pomocy w przypadku zadłużenia frakcji. To znaczy, jeśli dana frakcja miała w skarbcu -1, to stare skrypty automatycznie dodawały tej frakcji +10 000 (na przykład). W najlepszym wypadku saldo dla tej frakcji wynosiło w danej turze 9 999 + zwykły dochód.
Ta część skryptu nie była więc odpowiedzialna za gromadzenie bzdurnych ilości gotówki. Wydaje mi się, że do gromadzenia przyczynia się raczej ta część, której nie ograniczyłeś - dodająca po 750-800 za każdy ośrodek. W sytuacji, gdy ośrodków jest 20, to i kasy co turę przybywa o maksimum 16 000 plus zwykły dochód (załóżmy, że z 20 ośrodków to będzie minimum 20 000, po 1000 z każdego, co jest zaniżeniem) minus wydatki.
Ograniczenie skryptu "Raider's Loot" to był na pewno dobry pomysł; AI dostawała zbyt wiele.
Do tego należy dodać nieznane mi bonusy dla AI wiążące się z ustawieniami trudności - na VH kampanijnym zawsze będzie kopanina z koniem.
Ale: obcinając te "zapomogi dłużnicze" sprawia się, że po kilka frakcji wegetuje finansowo - przez kilkadziesiąt tur są na zero, co wyraźnie negatywnie wpływa na Seldżuków irackich, którzy najczęściej w ogóle rezygnują z ekspansji.
Dla odmiany, zmniejszyłem "zapomogi dłużnicze" o połowę, przez co zmniejszyła się liczba bankrutów, a i frakcje są teraz
nieco bardziej aktywne, niż na Twoich poprawkach, Aravenie. Jeszcze to testuję i sprawdzam. Trochę to potrwa.
Co do AI od Germanicu5a - opracowanie kampanijnego zajmie mu kilka miesięcy, ale już zaczął nad nim pracować, natomiast bitwne ukaże się niedługo, pewnie jeszcze w tym miesiącu.
Nie wiem, kiedy ukaże się patch. Chcemy poczekać do końca miesiąca na raporty o błędach, i wtedy zaczniemy przygotowywać łatkę.