-
Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja Preview frakcji nr 4 - ICENOW
Ależ świetnie odzwierciedlili ich granice :). Co prawda prowincja jest większa niż ich miejsce zamieszkania, ale tego chyba nie dało się uniknąć, natomiast przynajmniej stolica ich prowincji jest tam, gdzie przebywali :P. http://pl.wikipedia.org/wiki/Icenowie
A z kolei tutaj jest, że to stolica plemienia Trinowantów :/. http://pl.wikipedia.org/wiki/Colchester
-
Tak, ale w opisie frakcji stolicę nazywają Venta Icenorum, możliwe, że będziemy zaczynać tylko z regionem tej prowincji, a Camulodunon to jej największe miasto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
O wiele, wiele większa niż na wiki ;), ale z drugiej strony to musieli by bardzo się rozdrobnić na wyspach, na co przy ich tendencji do wielkich prowincji jest raczej nierealne. Poza tym jeszcze bardziej by utrudniło grę (samo 'zbieranie' wysp brytyjskich byłoby jeszcze dłuższe i włączenie się do walki na kontynencie nastąpiłoby jeszcze później).
-
W linku o Icenach jest napisane, dlaczego Venta Icenorum w ostatnim akapicie :).
-
Ładnie się zapowiada :D ;)
-
Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 3 - MACED
Cytat:
Zamieszczone przez Myrkull
Iceni:
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ni_Faction
Zawiodłem się, skoro dali frakcję z wysp brytyjskich jest mała szansa że wśród grywalnych znajdą się jacyś Germanie, a tym bardziej Sarmaci. A jak dla mnie w tamtym okresie byli ważniejsi i oczywiście bardziej ekspansywni od Brytów. Niestety CA musi się bawić w patriotyzm.
Gdy zobaczyłem frakcję na liście, również się zawiodłem. Wówczas plemiona brytyjskie miały marginalne znaczenie w starożytnym świecie.
Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki. Podejrzewam, że Galowie też będą, a te frakcje mają zbliżone jednostki. Pewne jest, że Brytów dali ze względu na klientów brytyjskich.
Dlatego obstawiałem Galów i Germanów jako frakcje barbarzyńskie. Podejrzewam, że będą i one. Prędzej zrezygnują z Germanów niż z Galów. Obawiam się, że zrezygnują z którejś frakcji - Seleucydzi lub Ptolemeusze. Widzę wiele postów na TWC, żeby dać jedną z tych dwóch frakcji bo są zbliżone (co nie jest do końca prawdą). Obie potęgi były wówczas jednymi z kilku najważniejszych i trudno sobie grę wyobrazić bez nich. Z Partii raczej nie zrezygnują (bo nie będzie w kampanii frakcji o wschodniej kulturze).
Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Nie narzekajcie, pojeździcie sobie rydwanami przynajmniej ;) Mi się podoba (choć po cichu liczyłem na Scytów). Przecież Germanie to w większości piechota, której sposób użycia i wyszkolenia jest podobny do Brytów, a teraz będziemy mieli jeszcze rydwany :D Tylko żeby nie zrobili jak w pierwszej części, że bez kawalerii kompletnie, tego nie przeżyję...
Frakcja zapowiada się całkiem ciekawie, ale niestety dużą przeszkodą jest 8 slotów na frakcje. :)
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Czy mi się wydaje, czy ich tarcze są w lepszym stanie niż te legionistów czy hypas...tfu nosicieli tarcz? ;D
Też to zauważyłem. Może jeszcze Rzymian i Macedończyków wyrównają. Ciekawe czy to efekt naszych działań.? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez [TIN
_Cichy]
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Aż dziwne, że nikt się nie czepia odcienia niebieskiego na spodniach i pasków. To absolutnie karygodne, że nikt nie ma pionowych pasków!
KLA po prostu nie wrócił z gimnazjum jeszcze...
To było niepotrzebne -v
Bo wagarowałeś i musiałem dyrektorowi tłumaczyć, żeby nie wystawiali Ci nagany. ;)
Cytat:
Jakaś moda na parodiowanie KLA :)?
Jest moda na parodiowanie wiedzy? Nie zauważyłem. Chyba, że mówisz o kilku własnych postach o jednej tematyce i tego trolla, którego cytowałem powyżej? ;)
Co do samej frakcji to jak wspomniałem na początku - rozczarowało mnie jej istnienie w ''finałowej 8''. :)
Jednak te jednostki prezentują się jakoś dużo lepiej niż Macedończycy. Pod tym względem miłe zaskoczenie. Jest parę błędów, ale o tych wojownikach wiemy stosunkowo mało i wiele źródeł jest czysto hipotetycznych (np. czy tarcza była ceremonialna, czy używana w boju). Co do włosów to faktycznie uważa się, że mogły one być tak ustawiane ku górze.
W trakcie pisania posta zacząłem się zastanawiać nad jedną rzeczą. Jakiś czas temu wspominałem, że dodatek może nie być okresem znanym z BI, lecz czymś nowym. Co mogą dać? Najlepiej brzmi I-II wiek n.e. - powstanie żydowskie, walki z Dakami, a przede wszystkim Germanami. I tutaj jest sedno. Mogli stwierdzić, że Germanie nie będą frakcją grywalną ponieważ w oficjalnym dodatku będą odgrywać wielką rolę. Taki dodatek to okres najbardziej znany laikowi - ''lorica segmentata'', prostokątne tarcze itp.
Wtedy to ujrzymy jako kolejne: Partię, Seleucydów, Ptolemeuszy i Galów. Chyba, że całkiem nas rozczarują "finałową 8" i którąś z tych frakcji wrzucą jako DLC, ale to raczej mało prawdopodobne. Na DLC polecą raczej Sparta i inni Grecy.
-
Było by dobrze aby w finałowej 8 był Egipt :)
-
"Jest moda na parodiowanie wiedzy? Nie zauważyłem. Chyba, że mówisz o kilku własnych postach o jednej tematyce i tego trolla, którego cytowałem powyżej? ;)"
Nie miałem na myśli posty np. voiteka, post Hetmana, swoje i te wcześniejsze :). Czytaj cały temat :). I nie parodiowanie wiedzy, tylko sposób zwracania uwagi na błędy :).
KONIEC OFFTOPU
Salvo
-
Ojej, jaka trudna nazwa! Nie no, nie spodziewałem się takiej nazwy frakcji. Może będzie Iliria, którą wycieli z jedynki.
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Gdy zobaczyłem frakcję na liście, również się zawiodłem. Wówczas plemiona brytyjskie miały marginalne znaczenie w starożytnym świecie.
Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki. Podejrzewam, że Galowie też będą, a te frakcje mają zbliżone jednostki.
Jak dla mnie brzmi to strasznie i jak jakiś Empireowy koszmar. Takie. Same. Jednostki. Obawiam się że naprawdę tak może być. Ciekawe ile zostanie naprawdę różnych jednostek z tych setek zapowiadanych.
-
Jestem rozczarowany, bo ten previewu oznacza ,że zabraknie Germanów,Ptolemeuszy lub Seleucydów :cry:
-
W sposób w jaki trzymają te tarcze jest taki rzymski... Wątpie że było to wygodne...
-
proponuje obejrzeć ryciny większości szkół fechtunku Europy zachodniej, jest tam kilka takich scen gdzie, jeden z "bohaterów" broniąc się używa , małej tarczy, trzymając w taki sposób jak "barbarzyńcy"....... więc nie wydaje mi się aby oni mieli coś z tym wspólnego, a po za tym tarcze w taki sposób trzymali już w RTW :D
-
Wiem, ale to musiała boleć potem dłoń...
-
Ja też myślę, że Icenowie nie potrzebni i niespodziewani. Ale co do tego tekstu
Cytat:
Zamieszczone przez [TIN
_Cichy]
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Aż dziwne, że nikt się nie czepia odcienia niebieskiego na spodniach i pasków. To absolutnie karygodne, że nikt nie ma pionowych pasków!
KLA po prostu nie wrócił z gimnazjum jeszcze...
To było niepotrzebne -v
to może niepotrzebny ale po ciężkim dniu rozśmieszył mnie swoją prostotą! KLA no offence! ;)
-
Mam pytanie czy Icenowie w ogóle istnieli w okresie gry? Bo na wikipedii jest że byli od I w p.n.e do I w n.e. :roll: . Podobnie Partowie którzy pojawili się dopiero pod koniec III w p.n.e.
-
Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Mam pytanie czy Icenowie w ogóle istnieli w okresie gry? Bo na wikipedii jest że byli od I w p.n.e do I w n.e. :roll: .
W starożytnym świecie Wysp Brytyjskim mam raczej słabe rozeznanie, ale raczej istnieli, w każdym razie w momencie w którym rozpoczyna się gra Celtowie byli już na tych obszarach zadomowieni. Dlaczego nie ogólnie Brytowie (Pritani) tylko jedno plemię, aczkolwiek znaczące? Pewnie z powodów patriotycznych i powstania Boadicei.
Cytat:
Podobnie Partowie którzy pojawili się dopiero pod koniec III w p.n.e.
Gdzie się pojawili? Parnowie, będący cześcią związku Dahów (a właściwie liderem) rozpoczęli ekspansję na obszary Partii mniej więcej w połowie III w. p.n.e.
-
Hetman nie przesadzaj, teraz tylko Nieśmiertelnik tutaj trolluje, wymagając nie wiadomo czego.
Cytat:
Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki.
Naprawdę dali ciała z ośmioma grywalnymi frakcjami. Daliby z dwie, cztery więcej i nie byłoby problemu.
-
Tak tylko ile by to ważyło, jak Szogun już waży z 30 GB a jest mniej frakcji + mała mapa + jednostki prze kolorowane tylko. Poza tym dlaczego ciągle mamy grać tymi samymi frakcjami, dobra odskocznia od nawalania brytami na okrągło. Może były frakcje silniejsze, które miały większy wpływ na starożytny świat, ale popatrz na to z drugiej strony, gramy leszczem i bawimy się w robienie mocarstwa - to chyba kwintesencja gry. Dlatego ja z Voitkiem odrazu gramy w kampanie Online z bitwami gracza, frajdy co nie miara.
-
[quote=Baal-Melkart]
Cytat:
Zamieszczone przez "_yourself_":vsvx4c5c
Mam pytanie czy Icenowie w ogóle istnieli w okresie gry? Bo na wikipedii jest że byli od I w p.n.e do I w n.e. :roll: .
W starożytnym świecie Wysp Brytyjskim mam raczej słabe rozeznanie, ale raczej istnieli, w każdym razie w momencie w którym rozpoczyna się gra Celtowie byli już na tych obszarach zadomowieni. Dlaczego nie ogólnie Brytowie (Pritani) tylko jedno plemię, aczkolwiek znaczące? Pewnie z powodów patriotycznych i powstania Boadicei.
Cytat:
Podobnie Partowie którzy pojawili się dopiero pod koniec III w p.n.e.
Gdzie się pojawili? Parnowie, będący cześcią związku Dahów (a właściwie liderem) rozpoczęli ekspansję na obszary Partii mniej więcej w połowie III w. p.n.e.[/quote:vsvx4c5c]
Chodzi mi o to że na dobre ukształtowali państwo dopiero koło 230 r pne.
-
A mi się wydaję, że zwykły gracz chętniej kupi DLC z Germanami niż z jakąś "mniej popularną" frakcją.
-
Cytat:
Dlaczego nie ogólnie Brytowie (Pritani) tylko jedno plemię, aczkolwiek znaczące? Pewnie z powodów patriotycznych i powstania Boadicei.
Pewnie też dlatego że tak jest bardziej historycznie. Gdyby dali ogólnie Brytów musieliby się bawić w robienie konfederacji plemion co i tak zbytnio historyczne raczej by nie było.
Miło by było gdyby nie byli oni skazani na sukces i władzę w Brytanii mogło zdobyć też inne plemię.
-
W Brytanii jest 7 prowincji, Icenowie zaczynają z 1 i są frakcją grywalną, ma nie być wiosek rebelianckich, więc nasuwa się, że będzie 7 plemion każda z 1 prowincją, najpierw będą walczyć o panowanie na wyspach brytyjskich, jak w shogunie :p.
-
Cytat:
W Brytanii jest 7 prowincji, Icenowie zaczynają z 1 i są frakcją grywalną, ma nie być wiosek rebelianckich, więc nasuwa się, że będzie 7 plemion każda z 1 prowincją, najpierw będą walczyć o panowanie na wyspach brytyjskich, jak w shogunie :p.
Ciekawe ile będzie grywalnych Frakcji na Wyspach Brytyjskich :D
-
-
A ja mam pytanie, czy potwierdzone jest, że będzie osiem frakcji grywalnych i czy te, które nam teraz pokazują będą na sto pro grywalne?
-
Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Chodzi mi o to że na dobre ukształtowali państwo dopiero koło 230 r pne.
Ja bym powiedział, że ten proces dopiero się rozpoczynał, chwilowo powstrzymany przez Antiocha III, natomiast jaka była różnica między koczowniczymi Parnami z pierwszej połowy III w. p.n.e. a koczowniczymi Partami z końca III w. p.n.e. ? Chyba tylko taka, że w między czasie rozgościli się w satrapii Partia, a Arsakes ogłosił się królem.
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Pewnie też dlatego że tak jest bardziej historycznie.
Obiektywnie rzecz biorąc tak jest ciekawiej, choć argument - bo tak jest bardziej historycznie - w przypadku CA brzmi trochę przewrotnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Gdyby dali ogólnie Brytów musieliby się bawić w robienie konfederacji plemion co i tak zbytnio historyczne raczej by nie było.
Jeżeli tak jak napisano poniżej, obok Icenów będą jeszcze inne plemiona prowadzące własną ekspansję to będzie całkiem dobrze.
-
Mi się wydaje, że frakcje będą następujące.
-Rzym
-Kartagina
-Ci Brytowie
-Macedonia
-Imperium Selecuidów
-Egipt
-Galowie
-Dakowie może Scytowie
-
Mi to by się podobało jakby Partia była państwem pojawiającym się w trakcie rozgrywki. Jeśli mapa kampanii obejmowałaby ich rodzime tereny wtedy mogliby zrobić jak w Medievalu-kampanii brytyjskiej, że tak jak tam sojusz baronów wyodrębniał się z części ziem angielskich, tak tu ok. 240 r. Partowie wyodrębnialiby się z państwa Seleukidów. A jeśli Partia nie zmieściłaby się na mapie to mogliby się pojawiać jako horda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Lord Wełnowór
Mi to by się podobało jakby Partia była państwem pojawiającym się w trakcie rozgrywki. Jeśli mapa kampanii obejmowałaby ich rodzime tereny wtedy mogliby zrobić jak w Medievalu-kampanii brytyjskiej, że tak jak tam sojusz baronów wyodrębniał się z części ziem angielskich, tak tu ok. 240 r. Partowie wyodrębnialiby się z państwa Seleukidów. A jeśli Partia nie zmieściłaby się na mapie to mogliby się pojawiać jako horda.
Jeśli mapa ma być większa, to powinni się zmieścić.
-
Od państwa Seleucydów oddzieliła się Baktria , a Partia została podbita przez Parnów (mogłem przekręcić nazwę);)
-
Pierwszy previev który podoba się mi w całości. Nie jestem zdziwiony wyborem Icenów - w końcu złupili Londinium i posłali w piach jeden legion (poza kawalerią), zanim zostali całkowicie wybici przez Rzymian.
Cytat:
Zamieszczone przez polakma
Mi się wydaje, że frakcje będą następujące.
-Rzym
-Kartagina
-Ci Brytowie
-Macedonia
-Imperium Selecuidów
-Egipt
-Galowie
-Dakowie może Scytowie
Zamiast plemienia Galów według mnie powinni dać Cherusków (plemię Germanów) ze względu na las Teutoburski, zamiast Daków czy Scytów zaś Partię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Lord Wełnowór
A ja mam pytanie, czy potwierdzone jest, że będzie osiem frakcji grywalnych i czy te, które nam teraz pokazują będą na sto pro grywalne?
Te które pokazują są na 100% grywalne, co CA potwierdza.
Sądzimy, że 8 bo są sloty:
http://wiki.totalwar.com/w/Factions
CA nigdy nie zaprzeczyli, żeby to dotyczyły wszystkich frakcji grywalnych.
Wg mnie na 90% są to wszystkie grywalne. Chyba, że zrobią nam niespodziankę i z ostatnią frakcją pojawi się dodatkowa, poza tym slotem.
Może po prostu CA wrzuciło 8 slotów, żeby o tym dyskutować (póki co większość dyskusji na TWC tego dotyczy). To mało prawdopodobne, ale nadzieja gdzieś tam jest. ;)
-
No ,a tam jest napisane, że to jest pokazane aby pokazać postęp prac na grą i MOŻE ulec zmianie.
-
Dlatego mam nadzieję, że frakcji będzie więcej niż 8. To byłby zamierzony, marketingowy zabieg. ;)
Co do tego, ze te frakcje są grywalne jest to na 100%. Na pewno nie zamienią Macedonii lub Icenów na coś innego.
-
Ja chce greków. Obojętnie czy Spartę, Ateny czy inne greckie państewko. Jak ich nie będzie to pozostanie chyba tylko podbijać świat Macedonią lub Rzymem. Ale zobaczymy jakie będą wszystkie frakcje, poza tym bez nowego kompa nie mam co myśleć o Rome 2:(
-
No cóż, również bym chciał Greków (chociaż jeśli miałbym wybierać między Macedonią a jakimś greckim polis to wolę Macedonię ze względu na jazdę, ale mniejsza z tym), przecież greckie miasta-państwa mają swój klimat, ale cóż, w DLC będą prawie na pewno, nie pominęli by takiej frakcji raczej.
-
Grywalna Macedonia wyeliminowała Greków z frakcji grywalnych. Nawet nie ma gdzie ich wstawić! Założę się, że będą tylko Ateny, Rodos i Syrakuzy. W dlc oczywiście coś dołożą.
-
Zapomniałeś o Sparcie, która raczej będzie i być może nawet jako 9 (kolekcjonerska) grywalna nacja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Zapomniałeś o Sparcie, która raczej będzie i być może nawet jako 9 (kolekcjonerska) grywalna nacja.
Coś marna szansa, że CA rozdzieli Miasta Greckie chociaż kto wie.
A co do tych 8 slotów to żart chyba ;p Mówili, że ma być dużo grywalnych frakcji, w starym Rome przecież połowa chyba była grywalna. No i sam fakt, że Macedonia już trafiła się to znaczy, że będzie ich więcej.
-
Moim zdaniem grywalne frakcje to powinny być te, których "interesy" wiązały się z rzymskimi oraz i te które stanowiły jakąś realną siłę, a nie cień swojej dawnej potęgi . Natomiast te "egzotyczne" ale silne powinny być jako DLC.
A w RTW, jak sobie odblokowałeś w plikach, to prawie wszystkimi mogłeś zagrać, nawet buntownikami :D