-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Ja dałbym rekrutację z 3-go poziomu kaplic i kościołów, tych ostatnich nie warto za szybko rozbudowywać bo nie dają bonusów przez większą część drzewka rozwoju. Dodatkowo byłaby kara za ew. przejście na schizmę - rekrutacja tylko w kościołach katolickich. W stajniach Aravenie jakoś dziwnie jest... Dodatkowo można dać warunek rekrutacji - min 75% katolicyzmu w prowincji.
-
To daj sobie z kościołów dowolnego poziomu, co referendum ogólnokrajowe miałem ogłaszać na temat rekrutacji spieszonych braci dobrzyńskich? Nie chce mi się ich zmieniać, zostaną raczej tak jak są.
-
Zmień Aravenie - bez referundum, będzie lepiej bo to jednostka ściśle związana z religią i te kościoły będzie wiara graczy budowała. Będzie przez to torchę realniej a i u papieżą punkty za kościółki wpadną a krucjata to potężna broń - zniszczyłem nią potężne Cesarsto - kilkanaście tur i z prze-potęgi stali się chłopcem do bicia.
-
Czemu zakonnicy mieliby być rekrutowania tylko na ziemiach gdzie było wielu chrześcijan? Przecież ten zakon patrząc na specyfikę Polski byłby głównie nastawiony na wspieranie chrystianizacji nadbałtyckich pogan, w każdym razie ten kierunek ekspansji wydaje się być naturalny. Oczywiście można założyć że zakon miałby swoje zamki też gdzieś na Śląsku czy w Małopolsce ale chyba naturalne jest iż w rozgrywce gracza miałby on w pewnym sensie zająć miejsce Zakonu Krzyżackiego.
-
Bo trzeba rozróżnić REKRUTACJĘ od działalnośći. Rekrutowano ich na ziemiach mocno zchrystianizowanych, szkolono, ekwipowano i wysyłano na ziemie które według kapituły wymagały ich działalnośći. Tak przecież było zarówno z Braćmi jak i z krzyżakami. Od tego jednostki mają w grze zakres ruchu żeby je przemieszczać.
-
Może ich przeniosę do kościołów i kaplic, ale nie dam wymogu 70% katolicyzmu, podzielam zdanie Dagorada. Ale na ziemiach z kościołami II i III poziomu katolicyzm będzie raczej ponad 70% i to dość szybko.
-
I git - będzie super.
Wreszcie kościoły w miastach będę budował a do tego dojdzie mi dobra ciężka piechota której bardzo brakowało.
Araven - nie dawaj zbyt częstej możliwości rekrutacji - raz na 3 tury styknie, możę też sama rekrutacja powinna trwać ze 2 tury - to unikatowa jednostka jak sam pisałeś a w rzeczywistośći było Braci Dobrzyńskich malutko...
-
Teraz są raz na 20 tur przynajmniej na początku.
-
To dziwne że Braci dobrzyńskich można rekrutować tylko podczas krucjat oraz że są tak mało dostępni.Powinni być na 1 poziomie co 10 tur.
-
Cha - u mnie 197 tura - wpisałem komendę na podglą mapki i.... Mongołowie mają około 120 silnych armii... pod sam Torzog podeszło 18... podobał mi się ruch ze wzmocnieniem ich finansowo żeby nie bankrutowali po kilkunastu turach od wzięcia pierwszej prowincji ale to co się u mnie z nimi stało jest przegięciem...
Jeżeli założę jeszcze raz grę Polską a korci mnie jak Araven zrobi poprawkę z rekrutacją pieszych Braci (Araven co 20 tur to za długo - to jest 10 lat w grze. Możę daj co 5 a sama rekrutacja niech trwa 2 tury.) to dam Mongołom tańsze utrzymanie armii a zlikwiduję tą mega sakiewkę. Nawet będzie to zbliżone do historycznośći bo ci koczownicy nie wymagali nakładów. - Sami się ubierali, żywili, zaopatrywali w konie a w zasadzie to je hodowali nawet będąc w marszu. Jednostli lekkie dam im b. tanie w utrzymaniu i nie przejmę się tym, że komputer możę produkować przedewszystkim je. Te superciężkie mongolskie oddziały to jakiś kosmos jest. Możę jeden na 10 000 ich wojownikó był w pełnej zbroi + opancerzenie dla konia. Nie wiem ile jeszcze pogram bo jak to na mnie ruszy na dobre to nawet nie beknę. Póki co zwołałem na nich krucjatę ale prócz utraty praw handlowych z państwami katolickimi nie wiele mi to da bo... Na mapce jest około 120 silnych armii które rozwalą co wejdzie im pod rękę a za jakieś 50 tur przy tym skarbcu który mają będzie ich dwa razy tyle.
-
I oprócz zwiększenia dostępności niech będą możliwi bez konieczności zwoływania krucjat.
Gnejusz zawiąż sojusz z mongołami daj im dostęp wojskowy bo inaczej będą się przez ciebie przedzierać siłą
-
Przeniosłem rekrutację Braci dobrzyńskich do kaplic zamkowych od II poziomu wzwyż i do kościołów od 3 poziomu, dałem ich 1 raz na 10 tur w kaplicach i kościołach III poziomu i usunąłem wymóg trwania krucjaty. Mongołowie Czyngis Chana, mieli dużo nawet blisko 40% ciężkich jednostek. Wyobrażenie o Mongołach jako lekkozbrojnych obszarapańcach, pochodzi z Potopu i innych filmów o XVII wieku i nie ma nic wspólnego z XIII wieczną armią Czyngis Chana i jego potomków. Mongołowie byli potęgą na kilkaset lat chyba największą siłą w świecie średniowiecznym. 30 ich armii to widziałem ale więcej jeszcze nie. Mongołowie zaczną słabnąć ta masowa rekrutacja ich wykończy, ale potrwa to długo nim osłabną, i to chodziło.
-
Sojusz nic nie da bo na AI 3.5 komputer atakuje sojusznika nawet w relacjach 10/10 - doświadczyłem tego już trzykrotnie. Piter pisał, że spróbuje to poprawić i byłoby dobrze, bo to AI jest po prostu dobre a jak wyeliminuje ten błą to może być nawet b. dobre.
Araven - gram na trudnym i jestem pewien tych 120 armii, widzę, że ilość pieniędzy im spada ale na starcie mają 12000000 a sakiewka króla to 30000. nie wiem z kąd masz informacje, że Mongołowie to w większości dobrze opancerzeni wojownicy, jeżeli z tych nowszych filmów fabularnych to podziel to przez 3. Naró bez zaawansowanych miast a nawet bez choćby dużych miast nie ma szans na posiadanie yechnologii pozwalającej na masową produkcję opancerzenia. Poza tym ich koniki były małe - nawet można napisać malutkie, takie konie nie udźwignęłyby jeźdźca zakutego w zbroję a już na pewno nie biegłyby szybko i długo. To jest jednak temat marginalny.
Jak dla mnie na chwilę obecną to do poprawy jest:
-AI Pitera w kwestii atakowania sojusznikó z najwyższymi relacjami.
-Osłabienie Mongołów bo żadne państwo nie wytrzyma ich najazdu przy takiej możliwośći rekrutacji i takim bogactwie.
Każdy z resztą możę sam sobie ich osłabić ale pamiętaj Aravenie, że większość graczy jest raczej średnio zaawansowana i taka skala trudnośći która cieszy Ciebie ich od moda raczej odepchnie.
Ponowię pytanie - propozycję o możliwość budowania 2-3 budynkó w mieście zamku jednocześnie w zależnośći od skali zaawansowania prowincji.
kogo stać niech sobie buduje szybciej bo doczekanie się na full rozbudowę miasta lub zamku graniczy z cudem - gra wcześniej się po prostu znudzi.
-
Informacje o Mongołach mam z kilku posiadanych książek historycznych Panów z tytułami naukowymi z historii, nie z filmów.
Gnejusz, poniżej link do poradników, zmiany sakiewki króla itp. są banalne. Mam przeciwne zdanie, co do Mongołów, w podstawce BC 6.3 bardzo szybko bankrutowali, dlatego im dałem dużo kasy na start. Dla nich sakiewka 30.000 to nie tak dużo, jak przyjdą armie II i III fali to kasa im leci w dół i to szybko. Teraz są realnym zagrożeniem, jak być powinno. Naucz się podstaw zmian w plikach i zmieniaj do woli.
Link do poradników w kwestii modowania dla Gnejusza i innych: viewforum.php?f=247
-
Ale to sprawia że gdy dojdą do ciebie mongołowie to musisz kończyć kampanie.
-
Dla mnie kampania się wtedy zaczyna jak Mongołowie są na mapie, sobie zmieńcie jak napisałem niżej albo na easy grajcie z Gnejuszem.
Plik descr_strat w data/world/maps/campaign/custom i kampania Full oraz Kampania Light.
Znajdujecie wpis:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ORDE
faction mongols, balanced stalin
ai_label default
dead_until_resurrected
denari 12000000
denari_kings_purse 30000
I kwotę denari obiżacie z 12 milionów na mniej ew. denari_kings_purse na mniej niż 30.000 robicie Mongołom. Potem usuwacie pliki map.rwm z Full i Light. Ja gram na sakiewce Króla 50.000 i startowej kasie 24 milionów dla Mongołów nie 12 milionów jak w wersji dla Innych.
-
Aravenie kiedy wypuścisz łatke z rekrutacją braci dobrzyńskich?
-
Wino łatkę montuje, może jutro będzie, ja wysłałem moje pliki, ale trzeba to poskładać. Ty EliminatorT także poczytaj poradniki moderskie (link wyżej) i takie szczegóły jak rekrutacja takiej czy innej jednostki sami sobie zmieniajcie. Mnie nikt nie uczył, też poradniki moderskie czytałem i testowałem w praktyce.
-
Wieczorem podeślę screeny z przykładowymi nowymi statami i cenami, plus kilka uwag odnośnie jednostek :)
-
Dajecie za mało informacji o wprowadzanych zmianach, piszecie np: - wzmocnienie finansowe Mongołów żeby tak szybko nie bankrutowali ale nie piszecie, że są po prostu krezusami. Z tego co widzę, to wszystko jest w fazie testów, mało kto rozegra ponad 200 tur i dlatego niektóre zmiany nie są sprawdzone.
Czy ja mam już koniec kampanii ze wzglądu na te 120 mongolskich armii? - Raczej tak, próbuję zająć ich innymi nacjami ale to powoduje, że są jeszcze silnejsi. Bardzo dbałem o swoje państwo - stawałem na głowie żeby w każdej prowincji w każdej turze szła właściwa rozbudowa, rozsyłałęm kupców na obszary gdzie nie tylko dawali dobre dochody ale mogłem bronić ich mordercami przed silniejszą konkurencją. Od kopa likwidowałem pojawiających się buntownikó i heretyków, mordowałem rabinó, księżniczki mogące wykraść mi generała. Wykonywałem zadania od Rady i Papieża, dorobiłem się takiego porządku i skarbca, że wszystko było w moim zasięgu. Wybierałęm starannie kierunek ekspansji i gdy zwasalizowałem Norwegię pozostawiająć ich na 3 prowincjach w głębokim rejonie mapki żeby Szkoci nie napadli na mnie,potem Danię i Cesarstwo... - A tutaj na południowo-schodnich granicach wysypało się 120 mongolskich armii a Araven pisze mi żebym grał na easy. No proszę Cię Araven...
Przecież my wszyscy testujemy tego błogosławionego submoda, każdy kto coś napisze wnosi wkład w jego świetność, jasne że całą robotę robicie Wy - pracujący na plikach ale piszcie proszę więcej informacji o wprowadzanych zmianach bo po ponad 200 turach taka niespodzianka jak z Mongołami-klonami trochę psuje wrażenia z gry.
Wiem jak mogę zmienić im dochody - wiedziałem przed założeniem kampanii ale zmiany już teraz są niemożliwe.
Araven - lubisz jak jest b. trudno i git - pomyśł jednak, o tym co już pisałem - ponad 90% graczy nie jest tak zaawansowana jak Ty i to co dla Ciebie jest smaczkiem dla innych jest cierniem w ... - wiesz gdzie. :)
K A M 2150 - weź pod uwagę w przerabianiu stató taką rzecz - jednostki pastusze nie mogą mieć większej siły ataku i szarży od ciężkiego zawodowago wojska. koczownicy z zastruganymi tykami nie mogą być silniejsi od rycerstwa - nie wiem kto robił do Bellum statystyka ale spie...ł oryginał że głowa boli.
Do0 tej pory widzę łucznikó z większym atakiem w zwarciu niż mają zaciężne zakute w zbroje jednostki i nie są to łucznicy elitarni... Wiem, że ciężko jest zachować balans i w miarę zachować realia ale możę warto poobniżać koszty utrzymania nacjom z tradycyjnie słabymi jednostkami/ - Do tego zwiększyłbym im ilość żołnierzy w oddziałach i jakoś to wyrównał pod kontem balansu.
Co to za tendencje jest dzisiaj - łącznie z kinem, że takie głupoty robią lub kręcą. Jak oglądałem film :Krzyżowiec" to brzuch mnie rozbolał - takie zakłamanie historii. Programy dokumentalne które ostatnio robią też są po prostu zakłamane - zwłaszcza o państwie jerozolimskim i zakonach. Bitwy które tam się wtedy toczyły w ponad 90% przewaga muzułmanó i ludó miejscowych wynosiłą od 10 : 1 do 5: 1 na niekorzyść chrześcian. I chcrześcijanie je WYGRYWALI. Mało kto o tym dzisiaj chce pamiętać, kręcą totalne bzdury a jak pokażą armię zachodnią to sami rycerze... - ich było 5-8 %.
Dobra - nie będę tutaj prostował historii - chętnie zapoznam się z Twoimi statystykami.
-
Ok super Kam2150, czekam.
Gnejusz, bez komentrza, kilka postów wcześniej napisałem co i gdzie zmienić z kasą dla Mongołów, i napewno mają jakieś 30 armii na maksa nie 120. Nie pasuje, graj w czyste Bellum, albo pomodyfikuj sobie co uważasz.
-
Zawsze taki sam Aravenie - traktuhesz wszystko jako krytykę albo wręćz atak. Nie wiem dlaczego nie chcesz podyskutować? Jakbyś czytał te wszystkie posty z dystansem dawno byś już wiedział co ludzie myśla, co im się podoba. Nie odsyłaj mnie do czystego Bellum bo kilkakrotnie pisałem z wielkim entuzjazmem o megasubmodzie - powinieneś wiedzieć, że przypadł mi do gustu. piszę co jest według mnie przesadzone, żeby Ci, co robią zmiany mieli opinię człowieka który rozegrał tych kilkaset tur - jeżeli po 200 mogę tak napisać. Mogę jednak nie garć wcale i nie pisać na forum bo nikt mnie nie zmusza, gram bo lubię tą serię a piszę bo lubię to forum i ludzi tutaj piszących - tyle w temacie.
-
To daj pomysł jak zrobić, żeby Mongoły były ok.
-
Megasubmod wyeliminował sporo bugów, Bellum Crucis 6.3 to ogromny mod, ma nadal jakieś bugi i wady jak każdy mod, ale jest najlepszy w swojej kategorii. Wkurzają mnie wszelcy znawcy, nie mający pojęcia ile pracy włożono w taki mod. Powtarzam to gra, a nie symulator społeczny i historyczny, ma służyć rozrywce, ale i tak jak na grę o średniowieczu zawiera wiele z rzeczywistości tamtego okresu.
Mongołowie muszą mieć kilkanaście milionów kasy a najmniej to 8 milionów bo inaczej niewiele zdziałają.
-
wino - zamiast takich horendalnych pieniędzy może zmniejszyć im koszty utrzymania armii. Zwłaszcza jednostki lekkie - nie zbankrutują wtedy tak szybko i nie będą mieć pieniędzy na takie masowe klonowanie. Można też zrobić jedno i drugie równocześnie ale trzeba dobrze przemyśleć każdy krok.
Aravenie - zamiast się indorzyć i brać na rogi każdy pomysł, czy uwagę spróbuj potraktować to jako chęć współpracy. - Jeżeli tego się nie nauczysz będziesz odstraszał tych którzy chcą być aktywni w rozbudowie moda a nie potrafią zrobić wiele w plikach.
-
Ty nie przedstawiasz uwag, tylko stwierdzenia swoje w stylu bo Gnejusz tak uważa, jak się z czymś zgadzam to to zmieniam, jak rekrutację Braci Dobrzyńskich np. Zmniejsz sobie sam sakiewkę Mongołom i nie truj. Nie dajesz rady to obniż im ilość kasy. Pomysł z mniejszymi kosztami dla Mongołów wykorzystano w SS, ale danie im dużo kasy jest prostsze i szybsze. Kto nie daje rady niech obniża sobie sam startową kasę dla Mongołów i innych.
-
Przykro mi, że tak to odbierasz. Wiele razy mi pomogłeś w mojej przygodzie z modami i mam wobec Ciebie wiele wdzięcznośći dlatego po prostu zejdę Ci z oczu Aravenie. Jeszcze raz dzięki za wszystko.
-
Gnejusz wcale mi nie chodzi byś znikał, ale często nie rozumiesz, że to gra a nie symulator średniowiecznego świata, a Twoje pomysły są bardzo trudne do wdrożenia w grze. Masz propozycje to je przedstawiaj, po to jest ten temat, ale nie oczekuj, że wszystkie zostaną wdrożone.
-
Gnejusz wiosna jest, przejdź się na spacer, pobiegaj, a nie przeżywaj tak komputerowej gry, walczysz o te zmiany jakby to była kwestia życia i śmierci ;)
-
Zgodnie z obietnicą, drobny fragment dużo większej całości:
Polscy zbrojni, nowy model konia, usunięty pierwszy poziom pancerza, na jego miejsce wstawiony ten po ulepszeniu.
[spoiler:jvokbus7]http://i49.tinypic.com/6eqbeg.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Konni Bracia Dobrzyńscy, cena jeszcze ulegnie zmianie w górę. Tarcza chyba też skoczy o jeden punkt w górę. Jednostki zakonne mają mieć mniejszy skład, mniejsze staty od późnej elity, jednak 2 punty życia będą zarezerwowane wyłącznie dla nich.
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/213mzc2.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Polscy rycerze, w wersji bez ulepszeń i w wersji z maksymalnym ulepszeniem:
[spoiler:jvokbus7]http://i50.tinypic.com/kf1vtz.jpg[/spoiler:jvokbus7]
[spoiler:jvokbus7]http://i49.tinypic.com/2ut2sut.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Jazda litewska, cena niewidoczna, ale wynosi 1350.
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/2ltnknb.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Spieszeni rycerze polscy przed i po ulepszeniu:
[spoiler:jvokbus7]http://i45.tinypic.com/vzaao2.jpg[/spoiler:jvokbus7]
[spoiler:jvokbus7]http://i49.tinypic.com/1rxk4p.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Spieszeni bracia dobrzyńscy:
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/10x7woz.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Elitarni włócznicy ruscy:
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/24dhmaq.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Z grubsza stany osobowe będą wyglądać następująco:
Ciężka jazda - 60
Jazda zakonna/Straż generała - 40
Lekka jazda - 80
Ciężka piechota - 100
Włócznicy/Lekka i średnia piechota - 150
Piechota zakonna - 75
Strzelcy - 100
Niedługo pokażę też przykładowe jednostki zachodu, dla porównania z polską jazdą.
-
Założenia mi się podobają, czekam na kolejne przykłady jednostek. Ceny rekrutacji wzrosną, a żołd? Jak będzie z ulepszeniami zbroi (płatnerze), oraz broni w gildii mieczników? i ulepszeniami jednostek strzeleckich w gildii łuczniczej?
-
Żołd to przeważnie 1/3 kosztu jednostki, czyli Polscy Zbrojni wyjdą na turę utrzymania 800.
Ulepszenia pozostają tak jak były.
-
KAM przydałoby się zrobić tak żeby jednostka która ma złote doświadczenie powinna być o wiele lepsza niż ta z doświadczeniem zerowym.gildie niech też dają więcej ale koszt tego wzrośnie.
-
Czołem! :P miałem małą przerwę z medkiem... i mam pytanie czy były jakieś nowe patche do mega submoda??
-
Witaj, jest spieszona wersja Braci Dobrzyńskich w pliku z Instalką megasubmoda, ale prawdziwy patch będzie za jakiś czas Wino jeszcze walczy z opisami jednostek i ich poprawianiem, radzę poczekać na patch od Wino.
-
Czyli lipa ;/ zrobiłem sobie przerwę i nie wiadomo nawet co będę miał instalować ;_; no ale cóż... nic ;P dzięki za odp :P
-
Czego znowu nie wiadomo? Wszystko jest jak na tacy podane w wątku z instalką.
-
Tylko że przecie już miałem zainstalowane... a pewnie przez moją nie obecność jakieś patche były więc nie wiem co ściągać ;_;
-
Przecież Ci napisałem kilka postów wyżej, doszli spieszeni Bracia Dobrzyńscy, link w poście nr 2 w temacie o instalce, link: viewtopic.php?f=367&t=12871
Edit: Co palcem trzeba pokazywać wszystko??????
-
Ale mówię ci jeszcze raz że pewnie i tak to nie wszystko! ;_; no to poczekam na patch od wino... ;P