-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
nie wiem co ale wg mnie Panowie ta firma z ludzi zakpiła to jakby kupić samochód który na papierze ma elektryczne szyby i abs, a po zapłacenie za niego okazuje się że szyby nie działają, a ABS nie ma. W szogunie grałem na max detale dużo ładniejsza grafika od Rome 2 bez porównania. A tutaj zapłaciłem 150 zł czy na min czy na max detalach grafika tak samo wygląda brzydka gorsza niż rome 1 i się tnie jakbym miał pentium 100, na srednich detalach w rome 2 grafika powinna być jak w shogunie 2 i chodzić płynnie na starczych komputerach tak jak to miało w shogunie. Dopiero jak ktoś chce idelanie ładniejszej grafiki niż w shogunie daje na extra detale i musi sobie sprawić lepszy sprzęt.
-
Ktos ostatnio pytał czy idzie te sztandary wyłączyc podczas bitwy , więc odpowiadam że idzie w interfejsie w czasie bitwy.
-
kraven2000 taki z Ciebie znawca marketingu jak z Tuska premier. W ktorym kosmosie ilosc sprzedanych kopii, gdzie wiekszosc to preordery jest wyznacznikiem jakosci produktu?:DD w tej branzy takim wyznacznikiem sa opinie recenzentow i klientow ktorzy gre juz zakupili, bo to ze ktos ja kupil nie swiadczy o tym ze uwaza ja za produkt udany co widac po opiniach na temat tej gry. dziekuje, dobranoc, tyle w temacie.
A co do legionistow rzucajacych pila to majac scutum w jednej rece ktore troche sobie wazy to nawet ciezko by bylo w biegu rzucac pilumy i zaraz po tym dobyc gladiusa. Podobnie glupie zachowanie jest u hoplitow ktorzy stoja w falandze dopoki wrog nie dojdzie zbyt blisko, po czym rzucaja sie na niego jak wyglodniale szczury lamiac szyk, ktory byl podstawa w tej formacji.
-
E tam...po prostu gra nadal dostarcza emocji i wciaga. Ma bledy jak pozostale Totale w dniach premier ale wiem ze je naprawia. Ja tez mam nieuzasadnione spadki na mapie swiata...ale pamietam do dzisiaj jak pierwszy rome zameczyl moja owczesna maszyne.
-
Zajebiście ta planszówka wygląda. Jedno trzeba przyznać "multi" na żywo przebija wszystko. Zarówno planszówki jak i klasyczne RPG :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
. Odinstalujcie i wyrzuczcie jak wam tak zle.
gdybym sciagnal gre z torrenta to bym tak zrobil,ale ja zaplacilem za to padlo,mozliwe ze za miesiac bedzie grywalne,ale ja dostalem to w dniu premiery i wlasnie w ten dzien oczekiwalem gry dzialjacej normalnie,gdybym mial ochote pograc za miesiac to bym ja kupil za miesiac.To takbym zamowil lodowke ktora nie chlodzi a szprzedawca powidzialby ze moze za miesiac zacznie,zwykle robienie ludzi w hooja
-
Kiepski przyklad z lodowka. Gra dziala. Predzej to jak lodowka ktora miala miec klase AAA a ma AA bo trzeba cos tam dodac. Ale produkt dziala i nikt nikogo nie oszukal. Ale koncze bo i tak sie nawzajem nie przekonamy. Powtarzam...nie podoba sie to nie graj. Badz twardy i nie kup kolejnego totala.
-
@kraven2000 -ale CO konkretnie jest ŚWIETNE - (nie dobre, ładne - ale świetne). Bo jak na razie to powtarzasz jak mantrę: świetne, sprzedaż itp. Coś tam mówisz o dziecięcych krzykach - a sam dajesz radę w stylu "się nie podoba to weźcie zabawki i idźcie". Wlazłeś tu przedwczoraj i bronisz mocno średniej gry z uporem godnym lepszej sprawy. Następny kwiatek: "gra działa'" - argument na jej korzyść - ręce opadają. "Nikt nikogo nie oszukał" - posłużyłbym się jakąś analogią - ale te są często zgubne. Powiem tylko - takie rozumienie to czysta talmudyczna moralność. Zdrowia życzę...
-
Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo.... a w szczególności totalwary od CA , gra w dniu wydania ma być w 100% dopracowana i grywalna , wiadomo zdażaja się błędy to wtedy wydaje się patche , my dostaliśmy kompletnie zdupczoną grę na którą patrzeć nie idzie i większość gra na siłę bo po prostu lubi tą serię . Z sh2 tego nie było , było demko , każdy mógł sprawdzić jak gra zachowuje sie na jego sprzęcie , oczywiście było kilka błędów ale to były drobnostki w porównaniu z romkiem .
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo....
Wskaż mi developerów którzy w dzisiejszych czasach wypuszczają dema. To co jest (mowa i tych co wypuszczają dema) to mały odestek.
-
Lee - juz pisalem. Wciaga zapewnia emocje wyglada dobrze.
Nie chodzi o bronienie. Powtarzam raz jeszcze....niektorzy sie napalili mie wiadomo na co i teraz placza bo sa pewne rzeczy do poprawy. Bywa.
Argument o tym ze gra dziala jest dobrym argumentem jezeli za taki uwazamy argument "jestem konsumentem a produkt jest kiepski". No sorry...dostales dzialajacy produkt. Tylko powtarzam raz jeszcze...zaslepia cie Twoje wyobrazenie gry. Poczekaj...niedlugo dopracuja. Naprawde...nie trzeba zyl sobie podcinac. CA jako jedni z nielicznych inwestuja w poprawianie i rozwoj swoich gier.
Mowiac jeszcze inaczej. Policz do 10 i wez gleboki oddech. Teraz popatrz na gre na spokojnie bez emocji. To naprawde porzadny kod a po poprawkach bedzie grywalny przez lata. Wystarczy popatrzec szerzej a nie z punktu widzenia wymiatacza.
-
Prawda jest zwykle posrodku :D. Ale powiedzmy sobie szczerze jezeli jakies babole sa w grze to oznacza kilka "albo". Albo nikt w nia nie gral przed premiera. Albo nie chcialo im sie ich naprawic. Albo chcieli ale nie mieli czasu. Albo nie potrafia. Niech te kilka "albo" zlikwiduja i bedziemy przy nastepnej czesci szczesliwi;)
-
Cytat:
Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo.... a w szczególności totalwary od CA , gra w dniu wydania ma być w 100% dopracowana i grywalna , wiadomo zdażaja się błędy to wtedy wydaje się patche , my dostaliśmy kompletnie zdupczoną grę na którą patrzeć nie idzie i większość gra na siłę bo po prostu lubi tą serię
Dobry człowieku, a pamiętasz jak najeżdżałeś na tych co krytykują ;) :lol:
Cóż, powiedzmy sobie wprost, dostaliśmy betę która wszyscy testujemy :) pozostaje mieć nadzieje, że uda się ten cały bajzel w końcu poskładać do kupy. Gra ma potencjał, ale czy uda się go wykorzystać cóż pożyjemy zobaczymy.
Cytat:
Ma bledy jak pozostale Totale w dniach premier ale wiem ze je naprawia. Ja tez mam nieuzasadnione spadki na mapie swiata...ale pamietam do dzisiaj jak pierwszy rome zameczyl moja owczesna maszyne.
To chyba graliśmy chyba w zupełnie inne gry, jeśli chodzi o Rome I. Jednak nie wieszała się co chwile i nie było problemów z grafiką.
Człowieku opamiętaj się i przestań na tym forum wypisywać takie głupoty jak kupisz najnowszy samochód i będzie jechał tylko 20 na godzinę to też będziesz szczęsliwy? Jeździ ? jeździ, więc czego chcieć więcej!
-
kraven2000 rozumiem ze jak kupujesz domyslnie sprawny tv to bierzesz pod uwage to ze kolory moga byc nie takie jak byc powinny, ze czasem.bedzie sie wylaczal czy to ze moze nie miec glosu. A producent na pocieszenie zapewnia Cie ze co miesiac bedzie przysylal do Ciebie kogos kto naprawi czesciowo problem i ostatecznie za pol roku bedziesz mial sprawny tv. To praktycznie identyczna sytuacja jak.z Rome. Bo zaplacilismy za pelnowartosciowy produkt a rome poki co napewno nie jest taki jaki mial byc w zapewnieniach tworcow, szczegolnie mam tu na mysli optymalizacje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
Cytat:
Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo.... a w szczególności totalwary od CA , gra w dniu wydania ma być w 100% dopracowana i grywalna , wiadomo zdażaja się błędy to wtedy wydaje się patche , my dostaliśmy kompletnie zdupczoną grę na którą patrzeć nie idzie i większość gra na siłę bo po prostu lubi tą serię
Dobry człowieku, a pamiętasz jak najeżdżałeś na tych co krytykują ;) :lol:
Cóż, powiedzmy sobie wprost, dostaliśmy betę która wszyscy testujemy :) pozostaje mieć nadzieje, że uda się ten cały bajzel w końcu poskładać do kupy. Gra ma potencjał, ale czy uda się go wykorzystać cóż pożyjemy zobaczymy.
[quote:xiw9maxk]Ma bledy jak pozostale Totale w dniach premier ale wiem ze je naprawia. Ja tez mam nieuzasadnione spadki na mapie swiata...ale pamietam do dzisiaj jak pierwszy rome zameczyl moja owczesna maszyne.
To chyba graliśmy chyba w zupełnie inne gry, jeśli chodzi o Rome I. Jednak nie wieszała się co chwile i nie było problemów z grafiką.
Człowieku opamiętaj się i przestań na tym forum wypisywać takie głupoty jak kupisz najnowszy samochód i będzie jechał tylko 20 na godzinę to też będziesz szczęsliwy? Jeździ ? jeździ, więc czego chcieć więcej![/quote:xiw9maxk]
Wybacz, ale się mylisz, Roma jeszcze w roku 2005 wywalała do pulpitu, i nikt tego nie podważy,co do Romy 2, powiem tak od czasów Empire dalej jesteśmy marzycielami-głupcami, cała społeczność Total War w tym ja na czele, Rome 2 ma straszny potencjał ale jest wersją beta i tyle,niegrywalna, AI W TRYBIE BARDZO TRUDNYM NA MAPIE KAMPANII DALEJ NIE ATAKUJE, jest głupie,bez pomysłu i 90 procent jednostek to procarze itp,, gram teraz Macedonią,wcześniej Rzymem i Egiptem,jestem tak wkurzony że brak mi słów, i masz rację że to Krytycy przed premierą mieli rację,pozdrawiam.
Do Panów z CA i tego wiecznie uśmiechniętego brodatego wymoczka, z perspektywy czasu i 4 dni grania na trudnym poziomie i teraz bardzo trudnym , morał jest taki............ zrobiłeś Nas po raz kolejny w ....a, i to na całego,pa
-
A tak poza tematem- w rozgrywanych przez was kampaniach Rzym tez jest taki jakby hmm.... malo ambitny? Bo w mojej posiadajac caly polwysep apeninski, poza ogarnianiem rebeli ktore co chwile wybuchaja w ich miastach nie rrobi zupelnie nic, nie atakuje nikogo, nie bawi sie w handel ani polityke, chociaz jestem od nich silniejszy i pieniedzy tez mi nie brakuje. O dziwo te male plemiona barbarzynskie juz sa jakies bardziej aktywne
-
Wie ktoś czemu pojawiają się czaszki (najprawdopodobniej wyniszczenie) na armiach na ich własny terenach?
-
jak masz zywnosc na minusie to sie tak.dzieje podajrze
-
Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
A tak poza tematem- w rozgrywanych przez was kampaniach Rzym tez jest taki jakby hmm.... malo ambitny? Bo w mojej posiadajac caly polwysep apeninski, poza ogarnianiem rebeli ktore co chwile wybuchaja w ich miastach nie rrobi zupelnie nic, nie atakuje nikogo, nie bawi sie w handel ani polityke, chociaz jestem od nich silniejszy i pieniedzy tez mi nie brakuje. O dziwo te male plemiona barbarzynskie juz sa jakies bardziej aktywne
Zalezy na jakim poziomie trudnoscie grasz. Inaczej jest na takim a inaczej na takim:>
Zagralem sobie bitwe. Wedlug automatu AI mialo spora przewage a ja tylko garnizon bez murow. No i Ai zaatakowalo jak w tym filmiku z YT. Biegnac caly czas do flagi nie zauwazajac moich wojow po drodze. Tyly mialem odkryte ale co tam. Nie musialem nic reagowac. Po prostu pchali sie na moj mur i starali przebiec przez niego. Zauwazylem tez,ze mimo,ze moi hoplici mieli ustawiona falange, to walczyli jakby jej nie mieli albo pol na pol; jedni stali w formacji a inni robili co chcieli. Jezeli kogos na SP bawia takie bitwy, to jest nienormalny :D;)No wprowadzili flage na polu bitwy. Jak ja przeciwnik zdobedzie i utrzyma, to po bitwie, Co to ma byc. Ai oczywiscie sie tam pcha. Te flagi mnie wkurzaly w zamkach w trakcie kampy Mp jak wspomnialem wprowadzilismy zasade,ze trza obroncow najpierw wybic i wtedy ewentualnie flage zajac ale po co jak obroncy niezywi. A tu flage na polu bitwy wprowadzili, no by ich...Przeciez to usztywnia obrone. Obronca zamiast ustawic sie w doskonalym miejsuc do obrony bedzie stal w tym glupim miejscu jak...Kolejna trzeba bedzie dodac zasade :D
-
Cytat:
U ciebie przynajmniej te rebelie ogarnia. U mnie Rzym w pewnym momencie miał tylko dwa miasta, bo resztę zajęli rebelianci. :D
W ogóle sprawa z tym rebeliantami jest jakąś kpiną. Przez ten brud to w późniejszej grze wszystkie miasta się buntują. Ja jeszcze sobie radziłem z tym, ale komputer który nawet bez buntowników biega po mapie jak kura bez głowy, potrafił tracić całe prowincje na rzecz rebelii. Ściągnąłem tego moda co usuwa 50% brudu i mapa kampanii powoli wraca do normy.
A gram na trudnym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Tom4shCK
Cytat:
U ciebie przynajmniej te rebelie ogarnia. U mnie Rzym w pewnym momencie miał tylko dwa miasta, bo resztę zajęli rebelianci. :D
W ogóle sprawa z tym rebeliantami jest jakąś kpiną. Przez ten brud to w późniejszej grze wszystkie miasta się buntują. Ja jeszcze sobie radziłem z tym, ale komputer który nawet bez buntowników biega po mapie jak kura bez głowy, potrafił tracić całe prowincje na rzecz rebelii. Ściągnąłem tego moda co usuwa 50% brudu i mapa kampanii powoli wraca do normy.
A gram na trudnym.
Mnie wkurzaly te slamsy. Co chwila sie pojawialy, musialem szybko tam postawic jakis budynek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Zalezy na jakim poziomie trudnoscie grasz. Inaczej jest na takim a inaczej na takim:>
Racja, zapomnialem tego dodac ;) gram na trudnym, chociaz trudny to okreslenie na wyrost w tej grze :D
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Racja, zapomnialem tego dodac ;) gram na trudnym, chociaz trudny to okreslenie na wyrost w tej grze :D
Podobno teraz trudny to jak normalny kiedys:)
-
Cytat:
Wybacz, ale się mylisz, Roma jeszcze w roku 2005 wywalała do pulpitu, i nikt tego nie podważy
Masz rację, mea culpa , wywalało do pulpitu, ale w porównaniu do Rome I , błędy w jej następczyni do zupełnie inna bajka, czym dłużnej gram i bardziej się wgryzam widzę jak bardzo jest niedopracowana, już nawet nie irytuje się na CA, a bardziej na siebie że tak szybko kupiłem to coś.
-
Nie przesadzajmy. Gra jest dobra i gra się całkiem przyjemnie. Trzeba po prostu wziąć poprawkę na przejściowe problemy.
Tak przy okazji. Jak macie problemy z płynnością, spróbujcie ustawić aplikacji większy priorytet w procesach. Parę FPS mi przyrosło, dodatkowo szybciej się tura wykonuje.
/edit:
Jedyne co mi przeszkadza w tej grze, to cały czas nie mogę oprzeć się wrażeniu, że niektóre funkcje zostały tam wrzucone na siłę. Cała ta polityka wewnętrzna w postaci 4 przycisków dotyczących adopcji, zabójstwa, małżeństwa i szerzenia pogłosek to śmiech na sali. : D
-
Tak jak w empire małe (1 prowincjowe) mają przewagę nad wielkimi.
Taki Egipt zaczyna z 6 prowincjami, tylko 2 armię (małą i dużą w Aleksandrii) + flota. Muszą obronić swoje rozległe regiony.
- Zmuszony jest do podzielenia swoich sił, bo otoczony jest przez inne nacje.
- Musi dokupić dużo oddziałów, przez co gospodarka spada.
A np. takie Ateny też zaczynają z 2 armiami (łącznie 6 lub 7 jednostek) + flota.
W pierwszych turach ładujemy wszystko do miasta i jesteśmy prawie nie do ruszenia. Armie + flota + garnizon miasta.
Możemy spokojnie rozwijać gospodarkę, i zajmować się aktywnie dyplomacją, popartą pieniążkami zaoszczędzonymi na rozwoju armii.
-
Jest możliwość ustawienia kampanii na wysokie a bitwy na najwyższe ustawienia tak jak to było wcześniej?
-
Moim zdaniem większe frakcje z problemami to Kartagina i Egipt.
Kartagina dlatego że przynajmniej u mnie po około 3 turach wszystkie mniejsze nacje wypowiadają mi wojnę i nie mam co zrobić bo pośle armię do podbicia jednego miasta z tu 2 inne wpakują mi się na macierzystą prowincję.
Egipt bo ma przy sobie Seleucydów którzy mają od cholery sojuszników i nie da się ich tknąć tych mniejszych też nie można tknąć bo są sprzymierzeni właśnie z Seleucydami -.-
Ale dla przykładu Rzym mały nie jest a bez problemów można podbić kilka frakcji i stworzyć gospodarkę i kilka potężnych armii
W sumie z nie każda mała frakcja ma łatwo taka Sparta niby jedna prowincja i można łatwo podbić Epir to jednak gospodarka leży nikt nie chce handlować i jesteśmy zmuszeni do walki armiami często 2x mniejszymi od wroga.
-
Chyba zapowiadanego hotfixa mi ściąga ;)
-
Witam!
Pogralem trochę w ta gierke i mam jedno określenie na nia: NUDNA!!!! Jakies to nie ciekawe(może się starzeje). No i sprawa tego brudu w późniejszym okresie. Tragedia!!! Strasznie to irytujące. Mysle ze w następnym patchu będzie to naprawione, bo strasznie psuje rozgrywke. Bitwy poprawily się po piątkowym patch'u. Już cala armia przeciwnika nie idzie mi na moja flankujaca konnice. Dobre i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
Cytat:
Wybacz, ale się mylisz, Roma jeszcze w roku 2005 wywalała do pulpitu, i nikt tego nie podważy
Masz rację, mea culpa , wywalało do pulpitu, ale w porównaniu do Rome I , błędy w jej następczyni do zupełnie inna bajka, czym dłużnej gram i bardziej się wgryzam widzę jak bardzo jest niedopracowana, już nawet nie irytuje się na CA, a bardziej na siebie że tak szybko kupiłem to coś.
1. Posiadanie własnego zdania to nie głupoty.
2. Rome 1 był masakrycznie zabugowany i mial horendalne wymagania. Też ludzie narzekali na długość tur, zwisy itd. Kompy się zmieniły, wyszło multum i więcej patchy i gra stała się doskonała. Do tej pory wspominana i na ogól wygrywa w kategorii najlepszy Total War.
To samo na razie dzieje się z Rome 2 - jest zabugowana i masakruje nawet najlepsze kompy. Minie rok, spatchują i znów będzie grywalna.
Tak naprawdę o przyszłości Rome 2 nie zadecydują bugi wynikające z wieku dziecięcego, ale to jak sprawdzi się system dyplomacji (na razie mam bardzo trwałe sojusze, czego nie było w żadnym innym totalu aż tak rozwiniętego), system poboru jednostek (moim zdaniem świetny i zbliżony do rzeczywistości - podczas prawdziwej bitwy ludzie ściągają do miejsca poboru, pobytu wojska aby się zaciągnąć...a nie w barakach w miastach, choć to też się zdarza), fakt, że armie same budują statki i nie potrzeba budować transportu (skupiasz się na bitwach morskich i ochronie desantu...fajne) co przyśpiesza chociażby wojnę z Kartaginą (i ułatwia), jak sprawdzi się nowy system rozwoju rodu (skopany moim zdaniem), jak sprawdzi się system buntów (znowuż...z jednej strony skopany, ale ma też pewien potencjał...kwestia balansu).
Na tym należy się skupić a nie pierniczyć, że ktoś kogoś oszukał. Jak już pisałem...jesteś świadomym klientem to zrób to co robi się w kapitaliźmie. Nie kupuj kolejnej gry od CA, żadnego dodatku itd. Ciekawi mnie jak to będzie za rok lub półtora przy okazji premiery dodatku lub zapowiedzi/premiery kolejnej części. Dam sobie rękę uciąć, że polecisz kupić w dniu premiery. Wiesz dlaczego? Sentyment + marketing.
-
Własnie ściąga mi się jakiś patch można wiedzieć co poprawia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Paladyni
Własnie ściąga mi się jakiś patch można wiedzieć co poprawia?
A mi się nie sciaga:/
-
a tera mi pisze ze przeciążenie serwerów...
-
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
fakt, że armie same budują statki i nie potrzeba budować transportu (skupiasz się na bitwach morskich i ochronie desantu...fajne) co przyśpiesza chociażby wojnę z Kartaginą (i ułatwia),
wlasnie ULATWIA!!!za bardzo to arcadowe,jeszcze troche i bedzie mozna grac w totale na xboxie
-
Cytat:
Zamieszczone przez mpawel5
Witam!No i sprawa tego brudu w późniejszym okresie. Tragedia!!! Strasznie to irytujące.
Jest na forum mod zmniejszający ilość brudu o połowę. Taka wartość jest wg. mnie idealna, bo budynki w końcu równoważą efekt brudu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Tom4shCK
Cytat:
Zamieszczone przez mpawel5
Witam!No i sprawa tego brudu w późniejszym okresie. Tragedia!!! Strasznie to irytujące.
Jest na forum mod zmniejszający ilość brudu o połowę. Taka wartość jest wg. mnie idealna, bo budynki w końcu równoważą efekt brudu.
Mógłbyś podać linka? W dziale o modowaniu nic takiego nie widzę.
EDIT: Eh, w uzupełniających, a nie w ukończonych.
-
-
A gdzie to bo znaleźć nie mogę?? Z góry dziekuje :)
-