Czy da się powiększyć Armie w dziale "Własna bitwa" bo najwięcej kart jest 40.
Wersja do druku
Czy da się powiększyć Armie w dziale "Własna bitwa" bo najwięcej kart jest 40.
4o to już jest ta powiększona. Normalna ma 20 kart.
Ma ktoś może pełną mapę surowców na mapie kampanii ? Bo na google są albo screeny słabej jakości albo tylko częściowe.
Niestety nie, wiem tylko że wszystkich jest 9 i już 7 z nich posiadam (w tym 2 poprzez handel z innymi nacjami).
Jak sobie włączysz widok strategiczny (czy jak to się tam nazywa, w każdym razie tabulatorem) to prowincje mają ikony surowców, o ile jakieś posiadająCytat:
Zamieszczone przez edmundo
Zgadza się jak klikniesz tab to tam zobaczysz kto czym handluje.
Ja gram Rzymem około 50 tur mam i mam tylko 2 surowce: wino i oliwę z oliwek, oliwę z Cosenti a winko z Velathri bo dałem Etruskom kopa żeby spieprzali z mojego buta na mapie. :)
Gdzie są opisy podczas gry, bonusów które dają Cuda starożytnego świata (np. Piramidy) , raz mi sie wyświetliło kiedyś a teraz nie pamiętam gdzie to było ;)
W "Przeglądzie prowincji" (to okienko po lewej, które się pojawia jak zaznaczasz prowincję) - jest taka pozycja "Efekty prowincji" i jak najedziesz na konkretny efekt to masz info :)Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Dzięki
Cześć koledzy.
Taka prośba ogólna o poradę; gram Spartą, mam 10 regionów, 2 prowincje w nich edykty chleba i igrzysk, stawiam gospodarcze budynki i świątynie, podatki mam na najniższym, z Aten port handlowy co turę 4,5 tys, to tak ogólnie, podbijam Kapadocję teraz,
no niesamowicie ten brud mnie denerwuję, zaraz będę miał bunty, miałem nadwyżkę żywności i teraz musiałem zwolnić jeden region z podatków by dalej mieć nadwyżkę - 1.
Proszę o jakieś porady, sugestię - co robić z tym brudem, niepokojami itp? Jak ukierunkowywać rozwój osad?
viewtopic.php?f=471&t=13954
Tam znajdziesz. Wszystko sprowadza się do starannego rozwoju prowincji.
Na razie grałem tylko Rzymem, ale:Cytat:
Zamieszczone przez Bleidd
- nie buduj budynków IV poziomu (dają -10) ja przez większość gry miałem miasta na II i farmy / świątynie na III
- świątynie różnią się od siebie, niektóe mają po +8 do zadowolenia, inne wspomagają badania itp. W każdym mniejszym mieście walnij świątynie. Najwyżej później przebudujesz.
- są technologie cywilne, nieco podbijają ład społeczny
- armia lub flota w mieście daje bonus do porzadku, tak samo niektórzy agenci
- w stolicy prowincji poświęć ze 2 sloty na budynki dające szczęście, Rzymianie mieli teatry, Sparta ma chyba Odeon. Drugim budynkiem może być kanalizacja lub coś podobnego
- w ostateczności gdzieś widziałem mod zmniejszający brud o połowę ;)
Witam.
Czy jest jakas opcja, żeby w czasie bitwy jednostki automatycznie atakowaly wrogie jednostki walczące obok z innymi naszymi. Wystepuja takie sytuacje, ze walczy moja jednostka z wrogiem a konnica obok stoi sobie i się przygląda. Bitwa polega na ciaglym klikaniu:). Czy to po prostu kolejne z niedociągnięć gry:)??
A na czym ma polegać? To nie jest żadne niedociągnięcie, gdyby "automatycznie" jednostki się włączały do bitwy, to manewrowanie i taktyka by były tak utrudnione, że gra nie miałaby sensu. No, ale jeżeli Twoją taktyką jest rzucenie wszystkiego co się ma na wroga od frontu, to powodzenia..Cytat:
Bitwa polega na ciaglym klikaniu:).
Ok ok.ale mi chodzi o to ze przeciwnik spamuje procarzami na potege i człowiek się gubi w ich wybijaniu:), zresztą bitwa leci strasznie szybko i robi się arcadowy styl bitwy.
Podam Ci na swoim przykładzie w oparciu o budynki rzymskie.Cytat:
Zamieszczone przez Bleidd
Prowincje składające się z 4 regionów i przynajmniej dwóch portów albo 3 regionów z 3 portami specjalizuję w handel (przykładowe prowincje: (Afryka, Magna Graecia).
Budujesz: przystań, pastwisko, kaplice Merkurego (na 3 poziomie dają odpowiednio -4 do żywności, -4 do ładu, +4 do ładu)
W każdej stolicy pewne miejsce musi mieć: Amfiteatr, toalety publiczne (+12 do ładu, +2 do ładu)
w stolicy handlowej dodatkowo - wytwórca amfor (większy zysk) albo bazylika Merkurego
W przypadku prowincji z 4 portami, jeden port rozwiń w budowniczego okrętów (przykładowa prowincja Afryka, Kartagina). Zyski z 4 portów handlowych wynosiłyby łącznie 2520 a dzięki bonusowi jaki ma port budowniczy okrętów 40% zysków więcej, ta wartość zrównuje się, ale mamy możliwość werbunku najlepszych okrętów.
Jedna prowincja najlepiej niezbyt duża <=3 regiony z nie więcej jak jednym portem wyspecjalizuj w wojsko (przykładowa prowincja Mediolan)
Stolica: Amfiteatr, toalety publiczne, mars, poligon
wioski: zbrojmistrz, kowal, budynek rekrutacyjny, resztę miejsc w kaplice Marsa, port - nadbrzeże wojskowe
Najwięcej prowincji przeznacz na produkcje żywności.
Stolica: Amfiteatr, toalety publiczne, Święty Gaj, następnie opcjonalnie Biblioteka (dla rozwoju technologii)
wioski: na każdy port rybacki i pole uprawne kaplice Minerwy, albo Święty Gaj. Osobiście polecam na wioskach budować kaplice Minerwy z tego względu, że da nam to bonus do szybkości rozwinięcia technologi, niewielki ale zawsze coś, z pieniędzmi i nadmiarem żywności i tak nie będziemy mieli później co robić, jednak w stolicy to zdecydowanie lepszy Święty Gaj rozwinięty na Nymphaenum niż Merkurego na Bazylikę.
Wszystkie budynki rozwijaj zawsze na maksymalny poziom, tylko stopniowo z zachowaną nadwyżką żywności i ładu.
Jedna prowincja, stolica frakcji w przypadku Rzymu Italia na rozwój kulturowo- handlowy i legendarne budynki
W stolicy: Koloseum, Circus, Forum Vinarium z bonusem do kultury (nawet do 100% zysków z budynków kulturowych i 20% do przychodów z umów handlowych), toalety publiczne, Panteon
w wioskach dla rozwoju kultury - z kaplic to Merkurego (przychody do wszystkich obiektów), albo Wulkana (przychody z kultury).
Przeciwnik znaczy się AI? Jeśli tak, to w grze jest taki fajny myk zwiący się aktywną pauzą. Wciskasz P wydajesz rozkazy swoim jednostkom wciskasz P i patrzysz jak je wykonują następnie wciskasz P, etc. Nie działa tylko na poziomie legendarnym i chyba na multi.Cytat:
Zamieszczone przez mpawel5
Co daje konfederacja? To takie "pokojowe podbicie" innej nacji przy okazji zmienia się tylko nazwa mojego państwa czy coś jeszcze?
I czy da się jakoś anektować satrapie/protektoraty?
Jeśli zmieszczą się w limicie twojego powiększonego w ten sposób imperium,, to także dostajesz armie i flotę podbitego w ten sposób.Cytat:
Zamieszczone przez Westecz
Nie.Cytat:
Zamieszczone przez Westecz
Witam
1 - czy w Rome 2 jest limit ilości tworzonych legionów ?
Na razie doszedłem do 9 na 9 a w starych "Romkach" (a właściwie ich modach) można było mieć i 30.
Nie można też utworzyć zwykłych jednostek bez generała - teraz nie można wysłać takiej naprędce skleconej armii przeciw buntowi w prowincji (a generała dodawało się z garnizonu)
2 - czy po zwycięstwie - np zajęciu tych 6 regionów, utworzeniu 140 jednostek można grać dalej do zajęcia całej mapy - jak w starych wersjach ?
Pozdrawiam
Czym różnią się poszczególne poziomy trudności w Rome II ?
Dyplomacją ? Statystykami jednostek ? Agresywnością AI ? Dochodami ?
Dyplomacją, statystykami AI (na pewno morale), agresywnością AI (choć najczęściej tylko w fazie dyplomacji) i chyba początkowym stanem gotówki. Ponadto najwyższy poziom nie ma opcji ręcznych save'ów i aktywnej pauzy w bitwach.
Czy jeśli zwerbuje 1 jednostkę to będzie zjadać żywność czy tylko złoto ?
Jednostka tylko złoto... ale armia, złożona nawet tylko z 1 jednostki straży generalskiej/admirała pewno także i żarcie.
Czy w tej grze da się jakoś znieść niewolnictwo lub jakoś pozbyć się niewolników z państwa?
Teoretycznie wystarczy nie tworzyć budynków od niewolnica i wszystkich jeńców wypuszczać/wyżynać. Wtedy nie będzie skąd brać nowych niewolników :D
Limit to 15, podnosi się co 3 w miarę ilości prowincji imperium. Nie wiem jak jest z modamiCytat:
Zamieszczone przez wojmir1
Można :)Cytat:
Zamieszczone przez wojmir1
Wiecie może gdzie w Pack File Manager edytować można siłę ciosu, bo wszystko inne można a tego nie mogę znaleźć.
Witam. 1 oddział(piechoty) może składac się z 50 żołnierzy. natomiast oodziały innych graczy dochodziły do 150 ludzi. Moge w jakiś naturalny sposób zwiększyć tę liczbę?
Ale piszesz o bitwach multi, czy o kampanii singlu? W multi oddziały graczy powinny mieć taką samą liczebność. Jesli chodzi o singla - to w opcjach (liczebność oddziału). U mnie akurat oddział piechoty może składać się z 80 żołnierzy (średnie ustawienia liczebności).
Ktoś może mi wyjaśnić co daje bonus procentowy do researchu w świątyniach Wodanaza?
Szybciej rozwijasz technologie.
1.Czy surowce typu żelazo, zboże, szkło mają jakieś inne zastosowania/bonusy oprócz zysków z handlu?
2. Inne nacje chętniej podpisują umowy handlowe jeśli dysponujemy jakimiś surowcami, czy tak jak w Shogunie nie chcą wtedy handlować?
3. Bonusy płynące np. z posiadania posągu Zeusa, zatytułowane edykt chleba i igrzysk +6 do porządku publicznego działają tylko, gdy w jakiejś prowincji wydamy taki edykt?
4. Po ulepszeniu baraków w którymś z regionów, nowe jednostki można rekrutować w całej prowincji czy tylko w danym regionie?
1. Nie.
2.Tak, pod warunkiem że same ich nie posiadają. Oczywiście i tak najbardziej liczą się wzajemne relacje, a dopiero później brana jest pod uwagę ewentualna różnica surowców.
3. Raczej tak, bo standardowo taki edykt daje +4
4. W całej prowincji.
Co do surowców, gdzieś w encyklopedii w grze i wypowiedzi kogoś z ekipy CA na ofcijalnym forum natknałem się na info że niektóre surowce są niezbędne do stworzenia niektórych jednostek . Ale czy to działa jeszcze się nie przekonałem.
Mapka z surowcami znaleziona na TWC:
[spoiler:36oqp6te]http://www.pictureshack.us/images/78688_map.jpg[/spoiler:36oqp6te]
Taki mały problem przed nową kompanią.
Niektóre frakcje mają możliwość werbunku dzikich psów. Kojarzy może ktoś czy grając np Icenami zdobędę frakcję, która ma możliwość werbunku tych jednostek to czy po wybudowaniu odpowiednich budynków będę miał możliwość werbunku tych psów?
W jaki sposób chcesz "zdobyć" frakcję? :D Jeśli ktoś ma mozliwość werbunku danych jednostek, to ma, jeśli nie, to nie, przykładowo grając np Kartaginą po pokonaniu/zdobyciu/kupieniu Rzymu nie będziesz mógł werbować ich legionistów ;)
1.Jaki jest limit jednostek 15?
2. Czy jest jakiś mod zwiekszajacy ten limit?
Nie. Tylko grając Rzymianami bądź Arwenami będziesz mógł rekrutować tą jednostkę.Cytat:
Zamieszczone przez edmundo
20, a w bitwie 40.Cytat:
Zamieszczone przez mazi183