Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
F-Secure , Norton, Kaspersky
skuteczność o ile pamiętam w testach dość zbliżona :roll:
ja najbardziej lubię ten pierwszy - nie obciąża mojego staruszka :)
=================================
Zresztą - sam sprawdź - testuj a darmo w pełni legalnie nawet do 30 dni każdy! Sam się przekonasz który lepszy
Dzięki wam :P Zacznę testować w sobotę :)
Mam problem z szybkoscią lącza. Sprawa wyglada tak: korzystam z 25 Mb/s INEI. I generalnie predkość pobierania jest normalna to problem zaczyan sie podczas:
1) ogladania filmików na youtubie, ladują sie szybko by w pewnym momencie stanc w miejscu... jakby przerywalo
2) gry przez neta, a dokladnie na samym poczatku gry ping skacze mi od 150 do 400, a potem juz jest normalnie...
O co chodzi? Czym to jest spowodowane? Dodam, ze wszelkie speedtesty nie pokazują wiekszych problemów więć nie bardzo mam z czym isc do pomocy technicznej. Moze to istotne, ale jakies dwa miesiace temu inernet baaaaaardzo mi zwalnial i bylo to wina starego kabla, a raczej tego, że się troche rozszedl przy wtyczkach i po skroceniu szybkosc wrocila do normy. Czy to znowu ten kabel?
Odnośnie Youtube:
Ostatnio zauważyłem sporadyczne bugi z odtwarzaniem, dlatego też zamiast oglądać je bezpośrednio na stronce wolę je teraz ściągnąć na dysk, o dziwo transfer ściągania jest znacznie wyższy niż transfer buforowania danego filmu na stronce.
A system odpucowany? [spoiler:7gtqya7v]zadnych filmów, arhiwów, plików instalacyjnych czy czegokolwiek poza skrótami bezpośredni na pulpicie? Aktualizowałeś Javę? Wywalałeś ciasteczka? Skanowałeś w poszukiwaniu robactwa , wirusów i innych loaderów?, Nie ściąga ci się przypadkiem aktualizacja systemu w tle? albo jakaś inna "autoamtyczna" aktualizacja? Wirtualny RAM? nie za mały? Dysk defragmentowałeś? Przeglądarka aktualna?[/spoiler:7gtqya7v]
Faktycznie spróbuj z tym kablem. Zasilanie kompa przez listwę z dobrym filtrem? Kabel sieciowy z dala od "zasilaczy" ?
Inna sprawa że te prędkości to kompletna fikcja. Może i serwer potrafi wysłać kilkaset giga, ale jak podzielisz to na setki żądań to już nie jest tak różowo, a może się okazać ze serwer śle max 25 kilo jak się pól świata do niego dobija , albo go botnety atakują. ... albo coś skopali z konfiguracją routerów .. no ale wtedy miałbyś to w testach.
Ja obstawiam winę systemu - czytaj spoiler.
Chyba problemem jest listwa zasilajaca (czy jak to sie nazywa...) bo gdy podlaczylem modem bezposrednio do gniazdka to problem zniknal:P
Listwa to jedna z przyczyn. Modem jest swego rodzaju przetwornikiem A/C C/A, czyli zamienia sygnał analogowy na cyfrowy i odwrotnie. Jeżeli listwa jest uszkodzona i powoduje niewielkie spadki napięcia, to może dojść do sytuacji, w której modem będzie funkcjonował, ale ze zmniejszoną efektywnością.
Kwestia kabla. Skrętka crosowa nie powinna być ucinana i zagniatana 'na pałe' w dowolnym miejscu. Idealnie przygotowany kabel powinien wyglądać tak, że pin zachodzi delikatnie na osłonę kabla. Nie można zrobić tak, że zdejmujesz 10 cm osłony i zarabiasz kabel. Istota funkcjonowania kabla enternetowego polega na odpowiednim skręcaniu żył, tak aby szumy wzajemnie się znosiły i nie dochodziło do desynchronizacji i zaszumienia sygnału. Dlatego nie można rozwijać i rozdzielać żył na dowolną odległość. Im mniej osłonki ściągasz tym lepiej.
To ja mam raczej pytanie niż problem.
Próbował ktoś podłączać laptopa pod stacjonarny (nie wiem jakim przewodem) by owy laptop służył jako router?
Chodzi mi o to by laptop zbierał sygnał wifi i udostępniał go poprzez jakiś przewód mojemu pecetowi.
Da się? Jak to zrobić? Miau?
Skrętka crossowana między kartami sieciowymi, konfigurujesz sieć by hulało. Potem musisz w ustawieniach systemu na lapku, włączyć udostępnianie netu innym kompom w sieci lokalnej(czytaj stacjonarnemu). W jakichś kastrowanych wersja Windowsa Home może nie działać, nie ćwiczyłem tego na czymś innym niż Professional.