Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Przepraszam, że będę się czepiał kwestii historycznych, ale mówienie w dyskusji o "protestantyzmie" w średniowieczu to absurd podobny do masonów. Każdy antypapież uważał się za 100% katolika i podobnie jego zwolennicy. Problem polegał na tym, że tylko prawdziwi papieże nimi byli, a antypapieże to nie żadni protestanci, którzy odcinają się od katolicyzmu i tworzą nowy kościół, ale zwykli heretycy jakich było pełno już od czasów apostołów o czym czytamy już w listach św. Pawła. Jeżeli już mamy do czegoś porównywać schizmatyków popierających antypapieża to porównujmy już ich do prawosławnych, którzy nie odrzucają swojej tradycji, jak uczynili to protestanci w XVI wieku (wcześniej protestantyzmu nie było). Mam nadzieję, że te wyjaśnienia rozjaśnią nieco sytuację w grze i nie będą powielać błędów historycznych. Zwolenników antypapieża należy nazywać heretykami lub schizmatykami, a nie protestantami, bo teologicznie był to katolicyzm z jakąś małą fałszywa zmianą, a nie całkowite odrzucenie tradycji i roli Ducha Świętego w historii Kościoła np. antypapieże uznawali sakramenty, a protestanci nie. Z natury jestem religijny dlatego ten temat jest dla mnie bardzo ważny i muszę zabrać głos w tej sprawie - mam nadzieję, że było to pomocne :)
To ja dorzucę od siebie. W kontekście moda schizma prawdopodobnie odnosi się do Wielkiej Schizmy Zachodniej http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_schizma_zachodnia Nie byli to żadni protestanci ani heretycy. Chodziło tylko o władzę i politykę. Królowie francuscy wybierali swoich papieży i poprzez wywieranie na nich wpływu starali się narzucić swoją politykę w Europie.
Kwestia protestantyzmu wynika prawdopodobnie z przejęzyczenia - w submodzie i oryginale wyraźnie stoi "schizma" a nie protestantyzm. Ponieważ nie da się inaczej tego zaprogramować w medku, schizma może powstać tylko po ekskomunice. W rzeczywistości papieże i antypapieże obrzucali się ekskomuniką nawzajem zgodnie z zasadą punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla nich zawsze ten drugi był antypapieżem. Myślę, że nie ma się co nad tym rozwodzić. W modzie to miły dodatek i tak go należy traktować.
Dla mnie osobiście ten wątek jest kluczowy ponieważ to motywacja religijna stanowi dla mnie główną zaletę tej gry. Odniesienie do rzeczywistej historii i wiary, a nie fikcyjny świat z politeizmem i okultyzmem jak w RPG. Zawsze gram frakcją katolicką i służę papieżowi zazwyczaj jest to Królestwo Jerozolimy tak, aby nie musieć walczyć z innymi katolikami, a jak gram Polską no to staram się walczyć tylko z prawosławnymi. Oczywiście sytuacja się zmienia, gdy któryś z moich sąsiadów staje się schizmatykiem - wtedy traktuje go jak islamistów. Nie chodzi mi więc tyle o budowanie największego królestwa, ale o wspieranie dominacji papieża w świecie na gruncie obrony wiary i katolików. Bardzo mnie z tego powodu cieszy też zmiana dla Bożogrobóców od K A M 2150 :)
EDIT: fajny tekst i filmik o "ciemnym średniowieczu" - przyda się jako wprowadzenie do tematyki gry http://www.fronda.pl/a/uwazaj-co-mowisz ... 28482.html
Nie interesuje mnie religia ani tym bardziej poprawność historyczna. Mówiłem o kościołach protestanckich bo tak to jest nazwane w grze. Po za tym nie wydaje mi się, żeby zerwanie z papiestwem robiło ze mnie heretyka w oczach kogokolwiek innego niż spaślaka siedzącego na tronie Rzymu. Frakcje w grze odwracają się nie tyle od boga i chrześcijaństwa co od papieża i jego wtrącania się w sprawy, do których wtrącać się nie ma prawa.
Co do w/w kościoła to co trzeba zrobić, żeby móc je stawiać? Pamiętam, że na początku gry Anglią nie mogłem ich budować a później po zburzeniu kościoła miałem wybór w które "drzewko rozwoju" iść. W Jerozolimie chyba od początku mogłem budować kościoły protestanckie. Teraz znowu gram od początku Anglią(nic nie poradzę, że najlepiej mi się nimi gra;]) i nie mam pojęcia jak odblokować te kościoły. Może to kwestia czasu i pojawiają się w konkretnym roku?
Oczywiście chodzi o schizmę nie protestantyzm on chyba od XVI wieku się pojawił. Ktoś musi zerwać z Rzymem i wybrać antypapieża, wtedy będzie opcja budowy kościołów schizmatyckich.
Edit: Kam2150 to ten co ostatnio wysłałeś nie jest jeszcze ostatecznym plikiem unit?
Jutro, najdalej za dwa dni będzie ostateczny unit, ale to już taka kosmetyka :) Po wieczór Ci w związku z tzm PW podeśłę.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Ktoś musi zerwać z Rzymem i wybrać antypapieża, wtedy będzie opcja budowy kościołów schizmatyckich.
Edit: Kam2150 to ten co ostatnio wysłałeś nie jest jeszcze ostatecznym plikiem unit?
Schizmatyckie to te ze złotym krzyżykiem? Bo mogłem je budować bez antypapieża a grając Jerozolimą nigdy nie byłem ekskomunikowany.
Mam pytanie. Czy Angielskich Rycerzy można rekrutować tylko w stolicy? Czy może to jednostka regionalna dla Londynu? Bo nie dość, że dobrze wyglądają to są mocarni w otwartym polu;]. Tylko, że jak są regionalni to nie dość, że daleko trzeba by ich prowadzić to do tego nie uzupełnię oddziału.
Człowieku nie Ty ale ktokolwiek na mapie musi mieć antypapieża. Od tego momentu można budować kościoły schizmatyckie. Na początku tylko w stolicy rekrutujesz angielskich rycerzy, od 1270 roku bodajże w stajniach od III poziomu. Sprawdź sobie w pliku export_descr buildings. Co do regionalnych, na tym to polega, jakby były wszędzie dostępne to nie byłyby regionalne prawda ??????
Rozumiem koncepcję jednostek regionalnych. Nie wiedziałem tylko czy Rycerze Angielscy do nich należą. Widzę w pliku, że w stajni wyższego poziomu powinni być dostępni więc dlatego pytałem czy są dostępni wszędzie.
Tak wiem jestem upierdliwy:].
Chcę Wam pogratulować za tego megasubmoda, pobrałem i gra mi się teraz świetnie - nie ma porównania ze zwykłym Bellum ;)