Re: Pytania początkujących graczy
@przemoxdlol Zobaczę z tymi konnymi, ale nie u Seleucydów.
@wybobrak Słonie i rydwany ogarniam już, natomiast tamtych zostawiam samych, bo skoro na mapce widzę, że wróg do nic hnie idzie, to po co mam nimi łazić, żeby mi się zmęczyli?
Dzisiaj miałem dwie walki Seleucydzi vs Scytowie z kolegą. Raz go dorwałem, bo wpadł do lasu z konnymi łucznikami a ja za nim ze słoniami i rydwanami i było po nim, a jak wychodziłem z niego, to dorwałem innych strzelców, ostatecznie wygrałem ze stratą 17 ludzi, jego nawet nie pomnę... Najlepszy był widok, gdy jeden oddział 60 strzelców scytyjskich uciekał w calości, bo morale mu się wyzerowało :D Nawet chorągwi nie mieli :D Natomiast druga walka, to on jużwygrał, bo biegał tak, ze raz mega fuksem dorwałem jeden jego oddział, ale zdążył się urwać, gdy wybił mi słonie i rydwany, to poddałem się, nie było sensu dalej walczyć.
I teraz mam taką konkluzję, jaka jest najlepsza strategia na kogoś, kto gra tylko jazdą, 50/50 strzelcy i ciężka jazda i unika walki w zwarciu? Nie mam dodatku ze stepowcami, więc muszę jakoś wykombinować coś na nich tym co jest w podstawce... Bardzo proszę o porady :)
Przeciwko jeździe najlepsi są pikinierzy i słonie, a przeciwko konnym łucznikom albo lekka jazda albo piesi łucznicy z zasięgiem 150. Twoi łucznicy bez problemu poradzą sobie z konnymi strzelcami bo jest ich o wiele więcej, a jak szarżuje na twoich łuczników to chowasz się za pikinierami.
Ok, rozumiem, a teraz taka drobna sprawa... Jak wiadomo na multi nie widać co kto bierze, więc tworzy się armię znając jedynie rodzaj frakcji jaką bierze przeciwnik. A więc tak, do tej pory najlepiej (dopóki nie trafiłem kosą na kamień ;) ) spisywały mi się takie ustawienia:
1) Rzym: 1x Legatus (dowódca) 3x Jazda legionowa ewentualnie 3/4x Equites 8x Orla kohorta lub opancerzeni legioniści (ci tuż przed orlą kohortą). Tak skomponowana armia doskonale mi się sprawdzała do czasu, gdy wpadła na Scytów i ich ciężką konnicę. Jedyna zmiana jaką robiłem ,to usunięcie jednej kohorty i jazdy, a wsadzenie na jej miejsce 4x balearskich procarzy - ze względu na dużą liczbę pocisków (25). Generalnie brałem każdego na przetrzymanie, ale konnica Mnie rozwalała.
2) Seleukidzi: 2x Indyjskie słonie opancerzone (w tym dowódca) 3x rydwany z ostrzami 6x falangici w kolczugach lub 7x szermierzy w kolczugach. Dzisiaj w szybkiej bitwie niestety taki zestaw (z falangitami) rozniósł mi jeden koleś, powód banalny - wyciął mi armią słonie i rydwany (brał Mnie na przetrzymanie) i nawet gdy została mu konnica i sądziłem, iż wygram, z lasu wyskoczył ukryty do tej pory oddział rydwanów. Rozwalił Mnie nim i resztą tego co zostało mu z armii. W czasie ustawiania armii nie widziałem tego oddziału u niego, pewnie zaraz dał go do lasu...
Po tym wszystkim zacząłem kombinować czy nie da się stworzyć ustawienia jakiejś armii, które w miarę ma szanse z każdym przeciwnikiem (czy to w obronie, czy w ataku). W końcu grają kampanię kimkolwiek, ostatecznie zmierzymy się z każdym rodzajem wrogich jednostek i powinniśmy mieć możliwość z nim wygrać. Więc na multi ta zasada dalej powinna działać... Dlatego zastanawiam się jak miałoby wyglądać tak w miarę uniwersalne ustawienie... Dodatkowo nie wiem czemu ciągle chodzi mi po głowie Parta, pomimo porażek nią, odnoszę wrażenie, że to jednak silna nacja i na pewno da się ją jakoś ustawić i nią wygrywać... Aha, większość potyczek staczam na dużym budżecie 11-12k. Na multi też - jak hostuję :)
Żaden skład armii nie jest odpowiedni jeżeli nie umie się grać. Nie ma 1 uniwersalnej konfiguracji. Niezależnie co byś wykombinował to twoje możliwości zależą głównie od tego co ma twój przeciwnik, a tego nie da rady przewidzieć. Możesz wziąć zróżnicowaną, zbalansowaną armię, ale jak ktoś ci wyskoczy z 6 jednostkami słoni to raczej nie masz szans. Nadal nie rozumiem co ty wyczyniasz z tymi swoimi falangitami że cie tak cie wszyscy kawalerią jadą. Wystarczy zabezpieczyć flanki i kilka oddziałów pikinierów potrafi powstrzymać oddziały 2x droższe od siebie. Nie bierz procarzy bo na nic nie przyda ci się ilość amunicji jeżeli nie zdążysz jej wystrzelić lepiej weź oszczepników z jak największą siłą ognia lub łuczników z zasięgiem 150. I nie szarżuj samymi słoniami i rydwanami na całą armię wroga bo mogą łatwo zginąć. Unikaj zmasowanego ostrzału. Najlepszy efekt jest jak atakujesz pojedyncze oddziały, oddziały w ruchu lub związane już walką. Wtedy twoje słonie/rydwany są najbezpieczniejsze i najgroźniejsze.
P.S. Partia wcale nie jest silna. Każdą frakcją da się wygrywać jeżeli umie się grać lepiej niż przeciwnik i jeżeli cię nie skontuje.
Co do tych Rzymian to wyglądają mi na idealny cel dla falangi ze wsparciem słoni/rydwanów.
Partowie tylko wydają się fajni na multi, bo strasznie ciężko jest nimi cokolwiek ugrać. Ich dobre jednostki są trochę za drogie, a piechotę mają tragiczną.
Rzym nie ma żadnych dobrych włóczników więc spam słoni, rydwanów i jazdy powinien rozwalić każdą rzymską armię.
P.S. Moim zdaniem to trochę lamerskie brać ww skład armii. W bitwach multi powinno być więcej limitów, żeby wynik bitwy nie był z góry przesądzony ponieważ ktoś sobie weźmie całą armie jazdy i albo wygrywa bo przeciwnik nie ma jak z nim walczyć, albo przegrywa bo przeciwnik akurat wziął sobie dobre jednostki do walki z jazdą.
@wybobrak Moi falangici niestety nie mają osłony na flankach, bo 2x słonie i 3x rydwany tępią na całej mapie wrogów :D Raz ich ustawiłem w schiltron, ale mało co z tego nie wyszło - jak pisałem już wcześniej.
A tak po za tym, która nacja ma najlepszych łuczników pieszych? Bo konnych to stepowcy i Partia, racja?
Twoi falangici powinni nacierać równo z rydwanami i sloniami. Największy błąd jaki można zrobić falangitami to kazac im stać w miejscu. W grze jak w prawdziwym świecie muszą ciągle iść do przodu, wtedy nikt ich nie powstrzyma.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Twoi falangici powinni nacierać równo z rydwanami i sloniami. Największy błąd jaki można zrobić falangitami to kazac im stać w miejscu. W grze jak w prawdziwym świecie muszą ciągle iść do przodu, wtedy nikt ich nie powstrzyma.
Jest drobny problem, słonie i rydwany powinny być chyba mobilne, a nie uwiązane jako ochrona dla falangitów, prawda? A jeśli będą szły równo z falangitami, to czy nie tracimy na sile szarży etc.?
I jak jest z tymi łucznikami? Bo widzę, że zasięg dla peltastów to 80, ale największa siła strzału. Reszta ma po 125 i siłę 26-32 a wyjątki 150 i 32 siły. Jednak stepowcy mają w standardzie 150 zasięgu, tu jedynie liczebność łuczników przeważy...
Aha, stwierdzam, że nie umiem walczyć ciężką jazdą :D Partia w ustawieniu katafrakci i konni łucznicy (a póżniej piesi) 50/50 dwa razy mi uległa Egipcjanom bez słoni i rydwanów... :/
Nie kumam w czym problem z tą osłoną? Słonie i rydwany osłaniają boki, falanga idzie środkiem, przeciwnik musi jazdę wysłać na boki, bo na środku padnie raz dwa jak się na falangi nadzieje. Gdy falangici są blisko linii wroga i już wiesz, jakie oddziały wroga będą walczyć z Twoimi falangitami, wtedy ruszasz swoja ciężką szarżą, która będzie o tyle mocniejsza, że możesz bezkarnie jechać wroga od tyłu, bo jego jazda przestanie istnieć w kontakcie ze słoniami i rydwanami.
Najlepszych łuczników ma chyba Partia.