Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Mam pytanie. Czy jest sens dla mnie, jako kompletnego "newbie" w programowaniu, bawić się w update firmware do mojego dysku twardego (dysk zaczyna odmawiać posłuszeństwa, czasami przy włączaniu BIOS go nie wykrywa), czy może od razu kupować nowy dysk (update firmware to jedyna chyba już opcja, żeby coś się poprawiło w jego działaniu bo czasem komp się włącza, czasem nie a czasami muszę mu szybko przepiąć listwę zasilania, żeby zaczął działać). Model dysku to Seagate Barracuda 7200 ST3500418AS o pojemności 500GB.
Jako niewiele mniejszy newbie w temacie dysków spytam tak, instalowałeś ostatnio nowy hardware w kompie? Ja miałem podobnie jak oprócz SATA zamontowałem jeszcze ATA na jednej taśmie IDE z napędem optycznym. Przeprowadzałeś diagnostykę dysku pod kątem bad sectorów? Jeśli nie to polecam program MHDD.
Ponadto przetestuj twardziela HD-Tune -m
... :roll:
Jak znasz język programowania i to specyficzne programowanie kontrolerów ... to się pobaw - zadziała czy nie nie zadziała zdobędziesz doświadczenie, 8-)
:roll:
ale DANE / DOKUMENTY / FOTKI z twardziela to bym na twoim miejscu już gdzieś skopiował - na inny twardziel albo na DVD
=====================
i jeszcze ... wybacz że zadam te pytania ale nawet doktorom informatyki zdarza się podstawy przeoczyć ...
>>A próbowałeś wpiąć dysk do innego kompa??
>> Koniecznie spróbuj podpiąć innym kabelkiem i jak się da to w inne gniazdo w płycie głównej,
>> robiłeś PEŁNE systemowe skanowanie dysku twardego w poszukiwaniu błędów?? z opcją autonaprawy i odzyskiwania??
>> wykonałeś głęboki format twardziela i podział na partycje a potem ładowanie danych od nowa??
===================
Potrzebuje kupić drukarkę. Najprostszą bez skanera itp. Zwykła, która będzie mi drukować na żądanie. Jakie firmy są najlepsze? I przede wszystkim chodzi o tusze. Która firma ma stosunkowo najtańsze tusze lub zamienniki?
Miałem urządzenie wielofunkcyjne HP i powiem jedno - nigdy więcej.
Zamierzam kupić laptopa do 2,5 tyś złotych pod gry.
Radzicie jakiegoś?
HP-ki sa bardzo nierówne: np słynny model sprzed około 15 lat hp DJ 720 został po kilku miesiącach wycofany ze sprzedaży gdyż... zbyt OSZCZĘDNIE gospodarował tuszem i był zbyt MAŁO awaryjny. Jakiś czas znajomy pracował w serwisie komputerowym: ponoć co chwila trafiało jakieś urządzenie wielofunkcyjne - nie tylko hp chociaż głównie. Ogóle odradzam wielofunkcyjne atramentowe ...zwłaszcza jeśli kumpel mówił prawdę [spoiler:wcc1j9wq]hyba że XERO/drukarkę laserową CZ-B sieciową kyocery - sporszy wydatek ale wytrzymała i dość mała jak na ksero które potrafi odwracać kartki i kserowac dwustronnie - działałem na takiej w robocie; no ale to inna klasa sprzętu[/spoiler:wcc1j9wq]
Z prostszych to zapamiętaj że dobra drukarka musi kosztować WIĘCEJ niż duży kartridż... czyli minimum 250 zł. Weź hp , ale jakiś sprawdzony już model a nie najnowszą zabawkę. A tusze ... napełniaj ze strzykawki - tylko pamiętaj brać te dedykowane do hp . takie "ogólne" tusze mają niewłaściwą gęstość dla hp. Do HP znajdziesz też dużo porad jak resetować blokadę starego tuszu itp. podpowiedzi od ludzi.
Jak ci zależy na trwałości to poszukaj drukarki w standardzie heavy duty - do druku ciągłego długoookresowego i hurtem. Trochę kosztuje ale jak naprawdę chcesz lata korzystać i dużo drukować to się opłaci. Jak to za drogo to weź "biurową" ale nigdy nie "domową"
Drukarki "domowe" to są te badziewie tańsze od tuszu, ale też niewiele trwalsze od niego ... i chlapią tuszem bez sensu i umiaru.
========================
[spoiler:wcc1j9wq]Jak 95% drukujesz cz-b i naprawdę po kilkadziesiąt albo i kilkaset stron miesięcznie to rozważ jakąś prostą laserówkę cz-b. Kyocery i Oki są twarde, trochę kosztują ale się z czasem zwróci. A już nie wspomnę że jak tylko drukujesz teksty i tabelki spod Dos-a to bez konkurencyjnie tanie w eksploatacji są stare igłówki (ze sterownikami pod windows krucho). No ale tak ok 1500 stron wydrukujesz za 15 zł + papier i tyci prądu... tylko ten hałas / "trzeszczenie"; trwałość gowicy 20 - 40 tysięcy stron wg gwarancji, w praktyce o 50% więcej[/spoiler:wcc1j9wq]
Ja bym planuje drukować może max z 30 stron miesięcznie.
Chodzi mi o to, że czasem potrzeba wydrukować mi 2-3 strony. A nie chce mi się jechać do sklepiku gdzie wydrukuje bo zajmie mi to dobre pół godziny. I tego właśnie mi się nie chce. Dlatego pytałem o tanią i w miare sprawną drukarkę.
Jeżeli nie chcesz drukować w kolorze, to polecam biało czarną laserową - wystarcza na bardzo długo, drukuje szybko, a i tonery zamienniki nie zabijają. Ja przy podobnym drukowaniu toner wymieniłem po 3 albo 4 latach. Nie ma, żadnych problemów:).
Cytat:
Zamieszczone przez Andsztal
Mam pytanie. Czy jest sens dla mnie, jako kompletnego "newbie" w programowaniu, bawić się w update firmware do mojego dysku twardego (dysk zaczyna odmawiać posłuszeństwa, czasami przy włączaniu BIOS go nie wykrywa), czy może od razu kupować nowy dysk (update firmware to jedyna chyba już opcja, żeby coś się poprawiło w jego działaniu bo czasem komp się włącza, czasem nie a czasami muszę mu szybko przepiąć listwę zasilania, żeby zaczął działać). Model dysku to Seagate Barracuda 7200 ST3500418AS o pojemności 500GB.
Eeeee. Firmware nie ma nic do tego :P Po pierwsze przepnij tasiemkę SATA do innego złącza na płycie głównej.
Po drugie S.M.A.R.T. + scan na bad sectory(polecili tu już programy koledzy). A po trzecie możesz sprawdzić czy obejmuje Cie jeszcze gwarancja(do 5 lat od daty zakupu) http://www.seagate.com/pl/pl/support/wa ... d-returns/ . Tylko przed oddaniem dysku skopiuj swoje dane.
I to niekoniecznie może być dysk, równie dobrze zasilacz może coś szwankować z trzymaniem napięć.
I pytanie:
BIOS nie wykrywa dysku jako takiego czy partycji systemowej ?
witam mam pytanie do was to moj komp:
Płyta główna : Asus P8P67
Procek : Intel Core i7 2600k 3.4 Ghz
Karta Graficzna : Radeon HD 6970 ASUS
RAM : kingstona hyperX 8GB 1600Mhz
Zasilacz : Cooler Master 620Wat
HDD : Samsung 500Gb
i zastanawiam się nad wymianą zasilacza troche biedny jak na reszte kompa myślałem nad jakims 850 watowym . Jak myślicie opłaca sie wymieniać da mi to coś ?