Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Tak tylko czemu z użytkowników robią darmowych beta testerów? Studio ma wypuścić pełnoprawną produkcje gniot, którego potem będą łatać (o zgrozo!) BETA patchami, które tenże użytkownik ma jeszcze sprawdzić i łaskawie napisać jakie błędy występują jeszcze w grze ....
Jak zbugowane były poprzednie części? Empire owszem, Napek miał trochę bugów, S2 też, ale był to krok naprzód a Rome 2 pod tym wzg jest krokiem w tył.
No ciekawa sprawa. Taki tytul moglby juz troche lepiej sie prezentowac. Z tego co wiem seria Blizarda raczej takich wpadek nie ma. Ciwilizacja tez nie.
Ja powiem to tak, gdyby tylko mielibyśmy dostęp do wewnętrznych notek, to wiedzielibyśmy po czyjej stronie leży wina, czy to CA (opierdalanie się) czy to wydawcy (nacisk czasowy), ale stawiam 100zł na to że to raczej wydawca naciskał patrząc na zachowanie CA po premierze.
Po sobotnio-niedzielnym odpoczynku od cyfrowej aktywności ,na łonie natury wracam między kilobajty ;).
Widzę, że Adi dalej jesteś w formie ;) zuch chłopak.
Po szybkim rzucie paru stron ogólnej dyskusji na wstecznym widzę, że nic się nie zmieniło ;).
Zaraz sobie instalnę beta patcha 3 (zgadzam się z niektórymi przedmówcami, że wydawanie beta patchów to wesoła sprawa, samo pojęcie brzmi zabawnie, mam jedynie nadzieję że za np. 2 lata nie staną się modne alfa patche :) ).
Jak wiadomo daleki jestem od krytykowania Rome 2 "po całości", ale te beta patche to doprawdy ciekawe zjawisko (zwłaszcza mając w pamięci beta patch nr 2 , który niczym się nie różnił od finalnej wersji patcha :) . Trochę takie piany bicie.
Adeuszu mój drogi co do Twej sentencji, że gry Blizzarda albo Cywilizacja nie zaliczają wpadek to zaprawdę powiadam Ci zaliczają.
Do dziś pamiętam jak kupiłem Civilization 5 po "jarającej" recenzji niejakiego Azzazela z forum civ.org.pl, który to rozminął się z prawdą jak klasa z Dodą i podobnie jak 2/3 fanów Civ zaliczyłem bolesną glebę, bo okazało się , że po-premierowe AI i jeszcze parę innych ficzerów jest w stylu (żeby nie było teraz po BNW Civ5 jest już ok -plus mody, a w Civ gram od 1 na Amidze):
[youtube:13lgq6bt]http://www.youtube.com/watch?v=wE-r6nUOYjE[/youtube:13lgq6bt]
Co do Blizzarda, to muszę Ci potajemnie zdradzić, że jestem również cichym fanem Diabolo i to do tego stopnia, że wróciłem ze swym premierowym pudełeczkiem D3 z rynku do domu ok 1.30 w nocy ;) i jakież było moje zdziwienie gdy ten mega-uber-kult- tytuł okazał się prawie rozczarowującym szitkiem dla mnie i wielu "hardkorowych fanów" . Sytuację uratował jako tako dopiero ostatni patch z tego lata i zapowiedzany niedługo dodatek oraz decyzja o wykasowaniu z contentu gry deblowego Action Hauzu.
Przy przytoczonych tytułach Rome 2 jest czysty jak myśli ministranta.
PS.
Z pozytywnych przykładów z cyklu "Cud nad Wisłą" mogę przytoczyć jedynie Europę Universalis IV, która (sam nie wierzę w to co piszę) jest pierwszym tytułem Paradoxu od..., hmmm, od zawsze, która jest grywalna niemal z biegu bez żadnych patchy. Co nie zmienia faktu, że jest równie umownym tytułem jak seria TW i wielkie podniecanie się grami od Szwedów jako hiper-realnymi strategiami jest tak samo błędne z założenia jak i traktowanie serii TW jako podręcznika historyka.
Obie serie/gry (w tym także HoI - ok, starsze tytuły Paradoxu to trochę excele ale badziew to nie jest) są bardzo dobrymi ale tylko grami.
Co do bugów Rome 2 coś na wesoło żeby rozwolnić nieco skupienie dyskusji :
[youtube:13lgq6bt]http://www.youtube.com/watch?v=WC4b1DN7238[/youtube:13lgq6bt]
Cytat:
Zamieszczone przez Burn.
Tak tylko czemu z użytkowników robią darmowych beta testerów? Studio ma wypuścić pełnoprawną produkcje gniot, którego potem będą łatać (o zgrozo!) BETA patchami, które tenże użytkownik ma jeszcze sprawdzić i łaskawie napisać jakie błędy występują jeszcze w grze
O co Ci teraz chodzi? Beta patch jest OPCJONALNY, czyli sam się godzisz na jego pobranie i testowanie. To oczywiste, że musisz wtedy reportować bugi do CA jak crashuje, bo inaczej magicznie nie dojdą do tego co u kogo nie działa.
Ja chcę tylko wreszcie logicznej rekrutacji wojska oraz wywalenia flag, co już udało się w jednym modzie. Za jednostki winę ponosi praktyczny brak rozbudowy militarbej przez AI. Owszem każda prowincja wroga ma u mnie coś czerwonego zbudowanego, ale to same budynki od broni, pancerzy i koni! Tych od jednostek prawie nie widziałem. U mnie tylko Partia i Cimeria mają ciężkie armie, bo u tych drugich połowa flagi to minimum hoplici i pikinierzy w kirysach. Rok 101 p.n.e.
Jak Boga kocham...dostajesz opchonalny patch zebys mogl wczesniej zobaczyc szykowane zmiany. Ca wychodzi na przeciw ludziom a Wam i tak zle. Ludzie i ludziska...ehhhh
Umbrecht.Jezeli ja w Rome 2 nie gram a on jest czysty jak lza. To tamte gry, to chyba jakies dziwactwo:)
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
Jak Boga kocham...dostajesz opchonalny patch zebys mogl wczesniej zobaczyc szykowane zmiany. Ca wychodzi na przeciw ludziom a Wam i tak zle. Ludzie i ludziska...ehhhh
Naiwnie , to widzisz. Rzucaja szybko patche zeby ludzie nie rzucili w kat Romka2 .Przeciez czekaja nowe produkty do sprzedazy:)A kto kupi je jesli bedzie, to samo. Łaski nie robia przeciez. Moze mamy ich calowac po rekach jeszcze? heh.
Musza sie wyrobic przed wypuszczeniem kolejnego DLC czy jakiegos dodatku. A jak sie nie wyrobia to dodatek bedzie jako patch czy cos.
Bzdura Adi. Co mieli sprzedac to sprzedali. Wynik uzyskujesz przrz pietwsze dwa tygodnie. Dalsza sprzedaz to juz drobniaki w porownaniu z caloscia. Wydaja patche choc nie musza...ale i tak zle. To takie polskie...cos robia zle....nie robia tez zle.
Cytat:
Bzdura Adi. Co mieli sprzedac to sprzedali. Wynik uzyskujesz przrz pietwsze dwa tygodnie. Dalsza sprzedaz to juz drobniaki w porownaniu z caloscia. Wydaja patche choc nie musza...ale i tak zle. To takie polskie...cos robia zle....nie robia tez zle.
Jak to "wydają patche choć nie muszą"? Chciałbyś cały czas grać w Rome 2 takiego jak przed patchami?
Cytat:
Nie bzdura adi bo samo adi ale bzdura kraven pasuje;) No dobrze ale jak napisalem, to seria(I w tym nasza nadzieja!! :D) a nie jednorazowa przygoda. I kolejne produkty czekaja w kolejce a z tego co wiem klienci maja dluzsza pamiec niz kilka dni;)
Jakby liczyli (CA)na taka jednorazowa sprzedaz, to moge sie zalozyc,ze patche by wychodzilyby(o ile by wyszly :D) z czestotliwoscia roczna albo kilku;)