Owszem, katafrakci helleńscy prędzej przypominali hetajrów niż Partów ;)
Wersja do druku
Owszem, katafrakci helleńscy prędzej przypominali hetajrów niż Partów ;)
mój błąd bo nie doczytałem słowa "tylko" co nie zmienia faktu że kwestionujesz np. Tatarów i tu nie wiem na czym polega twój stan ducha ale jeśli chodzi ci o lekka jazdę tatarską Rzeczpospolitej to jak najbardziej była to lekka kawaleria. A skąd pomysł no cóż żeby ci uświadomić ogrom pojęcia jakim się nieudolnie posługujesz gdyż lekka kawaleria jako ogólne pojecie rodzaju jednostek funkcjonowała przez kilka tysięcy lat i ogólnikowe twierdzenie że lekka kawaleria to typowa jednostka hellenistyczna uważam za śmieszne bo tak samo używało lekkiej kawalerii na przestrzeni wielu wieków wiele państw cytując więc słowa klasyka "masło maślane". Co katafraktów no cz to rzeczywiście "poważny" argument na tak "poważne " stwierdzenie.
co nie daje podstaw aby traktować ich jako typowa jednostka hellenistyczna na równi z falangitami czy peltastami.Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Skoro dyskusja zeszła na tematy poboczne i wyrzucanie sobie niewiedzy; przykro mi, ale to niski poziom dyskusji gdy wyrzucamy przeciwnikowi niewiedzę i obrażamy go nawet dodając w cudzysłowie "bez urazy" :lol: , gdy możemy kulturalnie wyprowadzić go z błędu i przy okazji nadać swojemu postowi wartość merytoryczną ciekawą dla innych, a nie kłótnie, które nie każdy lubi czytać ;) ; sam mam pytanie odnośnie jednostek hellenistycznych: falanga w mojej wiedzy to szyk bojowy różnych jednostek, nie tylko helleńskich, skąd więc nazwa jednostki falangita? Była taka? Proszę o konkretne przykłady. Nurtuje mnie to czasem bo w tych publikacjach, które czytałem spotkałem się z stanowczym twierdzeniem, że: "falanga to formacja nie rodzaj jednostek". Falangę macedońską tą z czasów Aleksandra tworzyli bodajże pedzetajrowie a w Grecji mieliśmy hoplitów, Rzym jeśli mnie pamięć nie myli również z początku swej wojskowości korzystał z tego typu ustawienia szyku bojowego. Dla laika takiego jak ja brzmi to trochę jak stwierdzenie, że w armii rzymskiej służyły jednostki "manipułowie" ;) Będę wdzięczny za wyjaśnienie moich dylematów. Pozdrawiam!Cytat:
co nie daje podstaw aby traktować ich jako typowa jednostka hellenistyczna na równi z falangitami czy peltastami.
Pokaż mi cytat gdzie chłopaka obraziłem. Nie wiem ale chyba posługujemy się oboje innym językiem skoro nie potrafisz wyczuć różnicy między stwierdzeniem "bez urazy" a "bez obrazy".
Że, jeszcze wrócę do tej kawalerii, to równie dobrze można się "doczepić" do Ciebie(niż do kogoś kto, np. z pośpiechu zaliczył wpadkę, nie popartą żadnym brakiem wiedzy) za balansowanie na kruchym lodzie jakim jest w ogólnym słowa znaczeniu kawaleria w działaniach militarnych. Prosty, przykładem jest styl walki, każdej z rodzajów konnicy,np. walkę "prymitywnej" l.kawalerii w danym okresie, równie dobrze można uznać za ciężką bo walczyła w zawarciu jak na ciężką przystało, ale to nie znaczy....... i tu właśnie nadchodzi, niekończąca się dysputa o jej "znaczeniu";Cytat:
Zamieszczone przez tommytauzen
Dlatego opieranie się na jedynie stwierdzeniu "lekka kawaleria" to dla mnie łącznie ordo militum z arystokracją.
Przepraszam za zbytnie nawiązanie do średniowiecza w antycznym temacie :)
większość rodzajów kawalerii walczyła w zwarciu więc nie bardzo rozumiem twojego wywodu. Poza tym na jakim lodzie ja balansuje ja tylko pytam co to znaczy że typowa jednostka hellenistyczna to lekka kawaleria.
Wiem,że na tym etapie to trochę jak wróżenie z fusów, ale stawiam,że taka będzie przyszłość:
1. Ósmą frakcją będą Iberowie
2.Będzie dodatek który przeniesie nas do końca imperium, gdzie znajdą się następujące frakcje:
Frankowie, Goci, Wandalowie,Sasi, Hunowie, Roksolanie
3.W DLC będą następujące frakcje:
Kaledończycy,Egipt,Achaja,Eduowie
4.Mogą się znalezć dodatki z wyszczególnionymi frakcjami należącymi do odpowiednich kręgów kulturowych np.Celtów
Ciężka jazda, jakby nie patrzeć, to jazda poruszająca się na ciężkich koniach bojowych, z pancerzem. Mogła się posługiwać różną bronią, ale obowiązkowo mieć ciężki pancerz i konia bojowego. Już w tej epoce zaciągała się raczej z nobilów niż warstw niższych. Zresztą, w ogóle jazda bazę rekrutacyjną miała w najbogatszych.
A wracając do meritum: jaka będzie kolejna frakcja?
Nie możliwe, 4 frakcja barbarzyńska? Przecież i tak za dużo barbarzyńców jest :lol: I są oni kosztem ważniejszych frakcji, przez nich nie będzie albo Ptolemeuszy, albo Seleucydów.Cytat:
Ósmą frakcją będą Iberowie
Nie ma co się pytać, za parę dni się dowiemy ;)Cytat:
A wracając do meritum: jaka będzie kolejna frakcja?
[spoiler:1aksdciv]Jeszcze może napiszesz, że jak koń schudł a jeździec zdjął żelastwo, to była to już lekka jazda.Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Znowu nie doczytałeś, pisałem w ogólnym znaczeniu. Jest zwarcie i "zwarcie", ale nie będę tego już ciągnął.[/spoiler:1aksdciv]Cytat:
Zamieszczone przez tommytauzen
Tak, dowiemy się za parę dni, chociaż w duchu obstawiam MS :)