Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
No strasznie dluga ta pamiec skoro jak widac niewiele osob pamieta jak chocby Shogun 2 byl zabugowany. Zreszta...bylo Empire i po wynikach finansowych nie widac zeby jakos firmie zaszkodzil. Taka wlasnie gracze maja pamiec. Tak jak w przykladzie z serialem...nawet jezeli pewne odcinki sa slabe ti liczy sie sezon jako calosc.
@Burn a musza te patche wydawac? Ustawa im jakas nakazuje?
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
No strasznie dluga ta pamiec skoro jak widac niewiele osob pamieta jak chocby Shogun 2 byl zabugowany. Zreszta...bylo Empire i po wynikach finansowych nie widac zeby jakos firmie zaszkodzil. Taka wlasnie gracze maja pamiec. Tak jak w przykladzie z serialem...nawet jezeli pewne odcinki sa slabe ti liczy sie sezon jako calosc.
@Burn a musza te patche wydawac? Ustawa im jakas nakazuje?
dziwne, bo ja nie pamiętam by shogun2 był tak hejtowany jak rome2, generalnie zwracano najwięcej uwagi to na beznadziejne oblężenia i spamujący komputer uber wyszkolonymi armiami na wysokich poziomach trudności.
Byl hejtowany ale owszem nie tak mocno jak Rome 2. Tutal ludzie mieli duze wyobrazenia o grze ktorych super tytul by nie spelnil a pech polega na tym ze gra jest po prostu bardzo dobra a nie genialna. Stad zawod i to rozumiem. Ale.ciaglych jekow zwlaszcza na bledy wynikajace z patchy w wersji beta nie rozumiem i uwazam to za.przejaw glupoty.
Cytat:
Byl hejtowany ale owszem nie tak mocno jak Rome 2. Tutal ludzie mieli duze wyobrazenia o grze ktorych super tytul by nie spelnil a pech polega na tym ze gra jest po prostu bardzo dobra a nie genialna. Stad zawod i to rozumiem. Ale.ciaglych jekow zwlaszcza na bledy wynikajace z patchy w wersji beta nie rozumiem i uwazam to za.przejaw glupoty.
nie, nie jest bardzo dobra, ty grałeś w poprzednie części? (albo w jakieś mody - przypominam, że CA nie konkuruje tylko sama ze sobą, ale też z modami)widziałeś coś takiego w rome1 - w grze z przed 10 lat gdzie pilum było rzucane tylko podczas ataku i przypominało strzał laserem? albo komputer nie używał machin oblężniczych, ale za to podpalał bramy pochodniami!? albo żeby formacje nie trzymały szyku i wszystko zamieniało się w wielkiego bloba i bitwy trwały kilka minut, widziałeś by komputer był zupełnie pasywny ? widziałeś żeby przyjemnie grać bez lagów to trzeba było mieć uber highendowegonexgenowego sprzęta? widziałeś coś takiego, by bez względu na poziom ustawień podczas walki frapsy leciały na łeb na szyję ? widziałeś w romku 1 tak beznadziejne ikony ? widziałeś tak beznadziejną optymalizację?
i ja nie mówię tutaj o wielkich oczekiwaniach (o oszustwach z filmikami, gdzie nikt nie jest wstanie wygenerować takiej grafiki jak na nich, nie wspominam) tylko o podstawowych rzeczach, które po prosto są wielkim krokiem wstecz - które zabijają rozgrywkę - CA zapomniało, że wyhodowało sobie graczy (ja mam 35 lat i gram od shoguna1) i mamy pewne doświadczenia/wiedzę, oczekujemy pewnej jakości (choćby takiej jak na modach) oni robią już tyle lat tą serię, że poziom pobłażania dla ich błędów wyraźnie się zmniejszył.
- po prostu widzę, że ty i umbrecht macie małe wymagania - a wiadomo jak u demokryta im mniejsze oczekiwania tym jest się bardziej szczęśliwy.
No ja nie wiem czy mam takie małe wymagania (jakaś moda chyba na te analizy osobowości po paru postach na forum) :).
Są bugi i bugole ale są też zalety i bardzo fajne ficzery , jak w każdej odsłonie tej serii zaraz po premierze.
Kraven ma trochę racji z tym jak to się teraz modnie nazywa "hejtowaniem" , odnieśmy się do ostatniej gry z serii przed Rome 2 czyli Shoguna2 z dodatkami Rise oraz Fall of the samurai i jej "problemów" . Zalet podobnie jak Rome2 miała ona więcej, jednak skupmy się na tych negatywach, żeby przyjąć odpowiedni do toczącej się od premiery Rome 2 nastrój rozmowy.
(Żeby nie było lubię Shoguna i jego egzotyka jest nawet ciekawa) .
Kampania:
Pod koniec kampanii (gdzieś tak od połowy, kiedy już zyskujemy przewagę) zarządzanie prownicjami jest słabsze i mniej ciekawe niż w Rome2, gra robi się nudna, do tego bez modów załącza się w kretyński, deblowy sposób Realm Divide (FoTs już bije na głowę podstawkę w tym względzie), kampanię ukończyłem dwie w podstawce na very hardzie i 2 w Fotsie (w tym jedna ze stworzeniem republiki) , szczerze mówiąc jakoś mnie nie ciągnie żeby po raz 5 grać jakąś kampanię w Shogunie prawie takimi samymi "nacjami" klanami.
Dyplomacja jest w S2 (podobnie jak w poprzednich odsłonach) prosta jak konstrukcja cepa, i samo CAI słabe jak w Empire czy Napoleonie (starsze odsłony potraktujmy pobłażliwie).
Reszta też mniej wygodna i słabiej pomyślana niż w Rome2.
Nie wiem czy wychwalający S2 pamiętają słynne, solowe szarże Daimo na armię przeciwnika.
I te czasy ładowania się bitew (single, multi, kampania) cud miód.
Wspinające się "ręcznie" na klikunastometrowe i wyższe umocnienia jednostki (ja rozumiem, że Mongołowie nie dotarli na wyspy, ale aż tak umysłowo odizolowani Japończycy nie byli),
drętwe "rodziny" i tryb multi, który początkowo porywający (tryb avatar) średnio się sprawdzał na dłuższą metę i jeszcze ciut tu ciut tam.
Starsze odsłony serii to teraz dla mnie tylko i wyłącznie mutli, nie wyobrażam sobie gry w kampanię single (no może poza Napoleonem zmodowanym - ale lubię ten okres) w poprzednie części, nawet w tak fajne mody jak Deus Lo Vult czy Stainless Steel z submodami.
Tak jak napisałem wcześniej każdy ma prawo do swojej opinii i już, bez sensu "przekonywać" kogoś do swoich poglądów w tym temacie.
Jak pisałem wcześniej i jak Marko napisał poniżej, zgłaszanie bugów najlepiej działa "do źródła" czyli do CA, bicie piany nad bugami poza oficjalnym kontaktem nie ma żadnej mocy sprawczej.
Co do samego Rome 2 , dla mnie jak narazie są dwa naprawdę wkurzające BUGI, zdecydowanie wpływające na odbiór gry i znacznie psujące przyjemność , obydwa dotyczą części "bitewnej" (inne jakoś mi tak nie wadzą i część jest już poprawiona):
1) Podpalanie bram z brązu i innego metalu (część ufortyfikowanych miast ma te wrota z drewna więc jeszcze można przymknąć oko) pochodniami.
2) W przypadku kiedy AI podczas bitwy zajmuje pozycję oblegającego a oblężenie dotyczy silnie ufortyfikowanej osady/miasta (mury, ufortyfikowany port itd.) kompletnie sobie nie radzi,
najczęściej obierając metodę wciśnięcia całej armii jednym wąziutkim (vide wyżej wspomniane "spalone" wrota) "wejściem" i rzucenia się do flagi(flag) na bij zabij.
Jeżeli chodzi o wydajność/crashe etc. nie mam żadnych problemów i wszystko śmiga aż miło.
Niestety, powiedzmy sobie szczerze, nowe gry CA będą kierowane do młodszej części użytkowników , którzy stanowią większość obecnych klientów, stąd te całe bajery i wodotryski, przykładem pilium ze smugami. Ciągle nie zgadzam się z opiniami zarówno kravena jak i Umbrechta, ale cóż każdy ma prawo do swego zdania. Gra, którą w obecnym stanie odstawiłem na półeczkę ,mimo swego sporego potencjału jest na chwile obecną kiepska. Następnej gry tego producenta nie kupię w chwili premier na pewno, co zrobią inni ich sprawa. Mamy wszyscy nauczkę, a czy z niej skorzystamy cóż, osobiscie wątpię. Do gry na poważnie powrócę pewnie za jakiś rok gdy wyjdą ciekawe mody.
Co do łatek, poprawa tej gry jest w interesie CA, gdyż w kolejce czeka pewnie sporo płatnych DLC, które jednak będą się kiepsko sprzedawać jeśli gra nie zostanie jako tako załatana. Na chwile obecną wylewanie żali na tym forum nie ma większego sensu, jeśli ktoś ma merytoryczne uwagi należy pisać na TWC. Tu raczej nikt z CA nie zagląda.
Też jestem fanem TW gram od Shoguna 1 i oczekuję że gra z każdą kolejną odsłoną będzie coraz lepsza a tu jest inaczej i nic tego nie zmieni, żadne zaklinanie rzeczywistości. Co z tego że dyplomacja jest ok jak leży AI w bitwach czy gra mocno przycina itp. Dla mnie gry nie uratują żadne patche może dopiero jakieś DLC co szybko nie nastąpi a i płacić trzeba będzie. A plany na płatne DLC to CA ma na 100% bo to teraz taka moda.
Widocznie w CA nastąpiły zmiany kadrowe i dlatego mamy to co mamy inaczej tego wytłumaczyć nie umiem.
Mówicie że S2 też był zabugowany na początku ale był krokiem wprzód w stosunku do swojego poprzednika pod wieloma względami. Rome 2 ma kilka pomysłów na plus ale cała reszta to dwa kroki w tył już nie będę tego wszystkiego wymieniał.
Ja też kupiłem Civ 5 po recenzji nijakiego Azzazela ( co nie było dobrym pomysłem bo gra była słaba a recenzja fałszywa),dopiero po kolejnym DLC jest ok. Takich przykładów można by poszukać więcej.
Wniosek to trzeba jeszcze poczekać na wersję bez błędów i nie kupować nic więcej jako preorder.
Monolito...jest teraz swietna...nahlepszy total. Po patchach i dwoch dodatkach. Mody mam gdzies...
Mnie strasznie deneruje widok portów w barbarzyńskich wioskach podczas bitwy i wioske/stolice. Wioska miodna: Niskie drewniane chaty kryte czym sie da krzaki, drzewa , prymitywne narzędzia, warsztaty i targowiska a tu nagle port z równiusieńkich nowością lśniących kamiennych bloków z ornamentami, na wielkich fundamentach i przystanie jak w nowoczesnym rzymskich porcie. WTF ?
Cytat:
Monolito...jest teraz swietna...nahlepszy total. Po patchach i dwoch dodatkach. Mody mam gdzies...
Powiem tak: Twoja ogromna strata :)