Re: pytania początkujących
hm... nie przypominam sobie aby Orient przynosił Polsce wysokie dochody na początku gry z racji odleglości od stolicy.
kupców wysyłaj na najdroższe punkty handlowe.
Najemnicy są drodzy jedynie przy powołaniu, potem ich koszty utrzymania są podobne do elitarnych jednostek.
Podpisujesz ze wszystkimi nacjami prawa handlowe?
Budujesz porty i magazyny?
Faktem jest, że lepsza Praga, Wiedeń, Budapeszt niż wschód.
20 kupców + oddział wojska + dobry spot = ogromna ilość hajsu. Nie dość, że cała 20tka daje dochód z tego surowca na raz, to jeszcze żaden wrogi kupiec Ci ich nie zaatakuje. Tylko patrzeć, żeby wojsko wroga nie zareagowało.
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
20 kupców + oddział wojska + dobry spot = ogromna ilość hajsu. Nie dość, że cała 20tka daje dochód z tego surowca na raz, to jeszcze żaden wrogi kupiec Ci ich nie zaatakuje. Tylko patrzeć, żeby wojsko wroga nie zareagowało.
20 na raz z jednego surowca? Czegoś nie wiem? Nie da się dać 20 kupców na jeden surowiec...
Wszystko jak leci buduję co przynosi zyski.
Cytat:
Zamieszczone przez Lukasz1
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
20 na raz z jednego surowca? Czegoś nie wiem? Nie da się dać 20 kupców na jeden surowiec...
Wszystko jak leci buduję co przynosi zyski.
Kuroi podsunął świetny sposób na pieniądze. Jak masz armie, to możesz "doczepić" do jej składu szpiega, zabójcę, dyplomatę czy kapłana, ale także kupca. Znasz pewnie ten motyw, że idąca armia przesuwa wszystkie w/w jednostki ze swej drogi, prawda? Ustawiasz armię na surowcu. Choćby jeden oddział, po czym "doczepiasz" do niej max kupców i żaden obcy kupiec nie może wywalić Ciebie z interesu. Umiera Ci kupiec? Dosyłasz nowego.
Niestety musisz patrzeć czy nie kręci się w pobliżu jakakolwiek wroga armia, bo inaczej zdmuchnie Ci ten grajdołek kupiecki. Zaś utrzymywanie porządnej armii dla tego numeru będzie zabierać część kupieckich dochodów.
czy do się włączyć napisy co oni mówią przed rozpoczęciem kamapnii w tej historyjce??
Cytat:
Zamieszczone przez KACPER9786
czy do się włączyć napisy co oni mówią przed rozpoczęciem kamapnii w tej historyjce??
Tak, da się. Sprawdź w opcjach , co do pomysłu z tymi kupcami to sprawdzę go. Na razie podbijam Egipt , a zostały im 3 prowincje. Już dochody po 7-30k mam ^^ Dziękuje wam.
dzięki a mam jeszce pytanie jak ustawić tych kupców na dany surowiec i kiedy będe wiedział że jakaś krucjata idzie??
No klikasz kupca i przesuwasz go na ten surowiec,nie wiem jak to wytłumaczyć bo wydaje mi się to banalne(?)
Co do krucjaty to pojawi się ogłoszenie .
Cytat:
Zamieszczone przez KACPER9786
dzięki a mam jeszce pytanie jak ustawić tych kupców na dany surowiec i kiedy będe wiedział że jakaś krucjata idzie??
Bierzesz kupca i szukasz surowca. Jeśli złoże znajduje się na terenie, które wcześniej odkryłeś to powinna pojawić się informacja ile Twój kupiec może w tym miejscu zarobić. No i każesz mu tam iść. Gdy dotrze do miejsca, to go tam po prostu zostaw. Będzie generował zysk tak długo, jak będzie stał na tym polu.
oczywiście najlepiej jest wysyłać kupców jak najdalej, ponieważ wtedy dają znacznie większy zysk.
Trzeba tylko pamiętać, że kupcy nie żyją wiecznie. :)