Ja sprawdzałem u siebie na kampanii Light, ani razu mnie nie wywaliło na drzewku rodzinnym Aragonii, a mam wszystkie możliwe submody i własne zmiany. Kilkadziesiat razy wchodziłem na drzewko po zmainie tury i zero ctd.
Wersja do druku
Ja sprawdzałem u siebie na kampanii Light, ani razu mnie nie wywaliło na drzewku rodzinnym Aragonii, a mam wszystkie możliwe submody i własne zmiany. Kilkadziesiat razy wchodziłem na drzewko po zmainie tury i zero ctd.
Witam szanownych forumowiczów. Jako, że od dobrych kilku miesięcy korzystam z waszych porad dotyczących modyfikacji min. TATW postanowiłem skusić się na BC 6.3. Poprawnie zainstalowałem party oraz bugfixera i spolszczenie za które dziękuję. Wszystko śmiga ładnie ale... no właśnie długo trwają tury. Prześledziłem ten temat dotyczący min. odchudzenia skryptów ale dalej nie mam pojęcia jak się to robi:( Nie wiem jak usunąć np te od rebelii prostaczków po opuszczeniu garnizonu oraz money script. Prosiłbym o podpowiedź bo chciałbym się nacieszyć wraz z wami tą grą, a nie chciałbym czegoś popsuć skoro wszystko na razie chodzi. Dziękuję za podpowiedzi.
Witam. http://www.sendspace.pl/file/e4d55af6a45466f07251449 wypakuj wrzuć do Bellum do data/world/maps/campaign/custom i potem do Full i nadpisz. Usuń plik map.rwm z kampanii Full potem i zacznij nową kampanię. To odchudzona o kilka skryptów kampania Full jak chcialeś. Zrób kopię oryginalnego campaign_script nim zamienisz na mój. Ew. usuń sobie kolejne skrypty wg. poniższej instrukcji. Pozdrawiam.
Edit: Usuwanie skryptu jest banalnie proste. Usuwamy całą treść danego skryptu. Akurat tego skryptu radzę nie usuwać, to tylko przyklad
Stan przed usunięciem skryptu:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;13- udienza papale;;;;;;;;;;;;
monitor_event PopeRejectsCrusadeTarget
console_command add_money -3000
end_monitor
monitor_event PopeAcceptsCrusadeTarget
console_command add_money -30000
end_monitor
monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
set_faction_standing papal_states papal_states 1.0
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
STAN po USUNIĘCIU SKRYPTU:
;;;;;;;;;;;;;;;;13- udienza papale;;;;;;;;;;;;
Wolna linia pomiędzy nazwami skryptów pusta
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Mnie też wywalało po dodaniu submoda na dziedzica frakcji,grałem Aragonią na kampani full.Teraz gram Aragonią na czystym Bellum bez żadnych submodów i jak narazie wszystko jest ok.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Już było wspominane, ze każda zmiana w tym modzie powoduje że trzeba grę zaczynać od nowa...Szlachetny Araven ma może jakiś sposób, że wrzuca w trakcie gry i stare savy mu chodzą, ja się na tym przejechałem :D , właśnie po wrzuceniu submoda na dziedzica, co zresztą jest bardzo dobrze zrobiony przez czcigodnego Aravena ;) ...
Przydałby się jakiś przepis instalacji w jakiej kolejności, łącznie ze spolszczeniami i submodami, i czy są dodatki które powodują że można grać dalej....
Dobra Panowie. Zagram Aragonią, mam wszystkie submody a teraz i Ai bitewne Germanicu5 wgrałem i dzis submoda z nowymi statystykami, wierzchowcami i zmianami w buildings od niejakiego Mikhaiło. I zobacze czy będzie wywalać na drzewku. 30 tur już sprawdzałem i nie wywaliło, zagram normalnie dłużej zobaczę.
Co do kolejności instalacji submodów to niezły pomysł. ja mam ustalone już na czym gram, więc nie dokonuje zmian w trakcie kampanii.
Szlachetny Aravenie, ale swego czasu pisałeś że trzeba w jakimś pliku coś zmienić by część zmian mogła być na bieżąco wprowadzana, to jedno, a drugie mam cały czas turę 88 wypasionym Bizancjum i niestety, drobna zmiana była w pliku i winda :) co do zmiany w pliku, to mogę się mylić, od tej strony nie znam tej modyfikacji, a kolejności i sposób instalacji można by jakąś dać, co najpierw np.? spolszczenie, czy submod, czy dodatek ze skryptami itd...? mnie to interesuje jak i każdego, bo szkoda twoje pracy i innych nad dopieszczeniem modyfikacji, jak z braku odpowiedniej kolejności instalacji coś się źle dzieje...
Ad rem:
jakbyś mógł podać taką rozpiskę, to może i by mi się udało znowu reanimować sava? :D
Witam i mam pytanie chciałbym się dowiedzieć czy i co robię źle przy instalacji tego moda?
1-Instaluje 1 i 2 part
2-Instaluje Bugfixy
3-Instaluje sub mody w kolejności
a)Submod na nowe statystyki jednostek do BC 6.3
b) SUBMOD na Wyznaczanie Dziedzica Frakcji do BC 6.3.
c)SUBMOD ARAVENA na DARMOWE JEDNOSTKI w Garnizonach do BC 6.3
d)POPRAWIONE GŁOSY do Bellum Crucis 6.3
e)SUBMOD MIETKA77 zmiany dla POLSKI
f)Bellum Crucis 6.3 AI 2.0 (nowa sztuczna inteligencja)
g) Spolszczenie do 6.3
Czy aby nie za dużo mieszam, kurcze ale każdy ten sub mod wydaje mi się ważny. A i na koniec pytanie czy i gdzie można pozbyć się skryptu powodującego opodatkowanie zdobytych ziem ?
Kolejność instalacji submodów wg Aravena:Cytat:
Zamieszczone przez GERDHARD
1-Instalujemy 1 i 2 part
2-Instalujemy Bugfixer 1.2
3-Instalujemy submody w kolejności:
a) SUBMOD na Wyznaczanie Dziedzica Frakcji do BC 6.3
b) POPRAWIONE GŁOSY do Bellum Crucis 6.3
c) Spolszczenie do 6.3
d) SUBMOD MIETKA77 zmiany dla POLSKI, po instalacji tego submoda ew. usuwamy niektóre skrypty, jakich nie chcemy, potem plik map.rwm jeśli wycięlismy jakieś skrypty.
e) SUBMOD ARAVENA na DARMOWE JEDNOSTKI w Garnizonach do BC 6.3
f) Submod na nowe statystyki jednostek do BC 6.3
f) AI tu mamy dwie opcje, albo oryginalne AI, ale zmieniamy tylko plik descr_faction_standings jaki dałem w submodach, albo opcja druga AI Pitera, albo dla podstawowego Bellum, jak nie mamy Submoda Mietka77, albo wersję Pitera dla submoda Mietka77. Ja obecnie gram na oryginalnym AI ze zmienionym descr_factions_standings - relacje nam rosna z sojusznikami. Fajniej dyplomację się prowadzi.
g) Na końcu wszelkie poprawki do spolszczenia, są kompatybilne i z oryginalnym modem i submodami. Obecnie testuje nowe zmiany, ale jak pogram to napisze co i jak. Dzieki Gerdhard, przynajmniej, co nieco się uporzadkowało. Można nie instalować, wszystkiego co wyżej, ale w podanej przeze mnie kolejności, najlepiej. Pozdrawiam.
Edit: Za kary za prowincje odpowiada money_script, zamien go na taki jaki dałem w spoilerze w Indywidualnych kompilacjach skryptowych. Zmiany się robi w campaign_script danej kampanii data/world/maps/campaign/custom i każdy campaign.script w każdej z 4-ech kampanii.
Araven pytanko czy ten skrypt po prostu zamieniam na tego co miałeś w spoilerze czy zamieniam tylko dla mojej frakcji ?