Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
od samego początku chrześcijanie zamieszkiwali kraje muzułmańskie.
Turcja, Syria, Irak- nie wspominając o dawnych republikach radzieckich. Że teraz się to zmienia w stronę wojny? Obie strony ślepo dążą do konfliktu. Zachód okupuje kraje muzułmańskie więc chrześcijanie zostali uznani przez fundamentalistów za forpocztę krzyżowców.
''Skonczcie bajdurzyc o pokojowym i tolerancyjnym islamie bo to brzmi jak niedorzecznosc :!:''
niewiedza i ignorancja nie boli, wiem. Lepiej żyć w nieświadomości :)
Cytat:
Czyli jak rozumiem nie możemy dawać nikomu równych szans kto pochodzi z poza EU? Dla mnie jeśli zabraniamy jednej osobie coś, to drugiej też.
No to jesteś wielkim kosmopolitą... ja nim nie jestem, jeżeli dane państwo, społeczeństwo, grupa ludzi, organizacja wypracowała przez szereg lat, wieków dobrobyt swoich obywateli to może podzielić się tym z innymi, ale NIE MUSI.
Cytat:
I co? Stawiasz znak równości między teraźniejszymi chrześcijanami w krajach muzułmańskich a muzułmanami w krajach chrześcijańskich?
Cytat:
niewiedza i ignorancja nie boli, wiem. Lepiej żyć w nieświadomości
Masz racje... tylko to się tyczy też Ciebie. Nie ważne jaki jest odcień islamu, w państwie gdzie będą stanowili większość będzie mniej swobód obywatelskich niż w dzisiejszych państwach Europy Zachodniej. Naprawdę jedź sobie do obojętnie jakiego kraju muzułmańskiego i tam sprzedawaj swoje poglądy... wróć i napisz, że choćby w PL jest tak samo. Niewykonalne.
Cytat:
Turcja, Syria, Irak- nie wspominając o dawnych republikach radzieckich
No i? U nas skończyły się prześladowania ze względu na religie, a w "u nich" mamy to nadal... ok, w większym lub mniejszym stopniu zależy od kraju, ale JEST!
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
Ciekawym w jakich to okolicznosciach chrzescijanie nagle zorientowali sie ze zamieszkuja kraje muzulmanskie :?: Chyba byl prowadzony podboj przez pewna grupe ludzi w tychze krajach ;)
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
Zachód okupuje kraje muzułmańskie więc chrześcijanie zostali uznani przez fundamentalistów za forpocztę krzyżowców.
Muzulmanie zasiedlaja(okupuja) kraje zachodnie Europy wiec zostali uznani przez chrzescijan za forpoczte jihadu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
niewiedza i ignorancja nie boli, wiem. Lepiej żyć w nieświadomości :)
Widze ze zaczynasz zalapywac ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Cytat:
Oczywiście, że religia nie zwalnia z myślenia. Baal-Melkart odpisał w sumie za mnie więc, nie będę powielał jego postu.
No i kolejny Twój magiczny zabieg... Przecież Baal napisal w trochę inny sposób to co ja CI napisałem, co jest odpowiedzią na Twój bzdurny post.
Łał. Czary-mary, hokus-pokus... Baal odpisał, że każdy może żyć według własnych wierzeń, póki stosuje się do prawa świeckiego. Za to Ty napisałeś mi jeśli jego wiara nakłania go do niegodziwych czynów. Gdzie Twoja wypowiedz jest podobna do wypowiedzi Baala to nie wiem.
Cytat:
Cytat:
Piszesz, że widzisz co się dzieje w krajach muzułmańskich gdzie jest prawo szariatu - nie byłeś zapewne we wszystkich, a już wyciągasz wnioski.
Pokaż mi w którym kraju muzułmańskim masz wolność słowa, wolność wyznawania religii, nie grozi Ci chłosta za "obrazę" proroka itd. Odpowiedź jest prosta, w żadnym. Tu nie chodzi o generalizcję. Tylko nie pisz mi, że byłeś na wakacacj w Egipcie cz w Turcji i tam było inaczej. Miasta i częsci krajów turystyczne to inna bajka. Wystarczy pojechać w głąb kraju i zobaczyć co grozi za chodzenie bez burki.
Byłeś, że wiesz, wszechwiedzący Volomirze.
Pokaż mi kraj nie islamski w ,którym przestrzegane są prawa człowieka w każdym możliwym paragrafie, w którym istnieje wolność słowa, nie istnieje obraza uczuć religijnych. Odpowiedz jest prosta w żadnym.
Cytat:
Cytat:
Ja nie generalizuję jak większość wypowiadających się w tym temacie
No wspaniały jesteś, fajnie, że se ego podbudowujesz, ale najpierw popracuj nad logiką argumentów.
:shock: podbudowuję sobie ego tym, że nie oceniam, ani nie wrzucam wszystkich do jednego worka :?:
Cytat:
Cytat:
Nie opieram się także w ocenie islamu na wypowiedziach ekspertów, tym co piszą czy pokazują.
No to na czym się opierasz? Na wiadomościach w których nie można powiedzieć "muzułmański terrorysta". Czy może na podstawie "Baśni tysiąca i jednej nocy"? No bo skoro zdanie ekspertów Cię nie interesuje to nie wiem skąd możesz czerpać informacje o Islamie.
A wystawiłem ocenę islamowi?
Po drugie nie napisałem nigdzie, że zdanie ekspertów mnie nie interesuje, mogę wysłuchać, ale nigdzie nie jest powiedziane, że ma być to dla mnie wiążąca opinia.
Cytat:
Cytat:
Atakując każdego muzułmanina nawet tego o umiarkowanych poglądach sprawisz, że każdy kto wyznaje islam będzie patrzył na Ciebie jak na wroga, a wówczas dopiero będzie można powiedzieć, że islam stał się religią wojny.
Nie ma umiarkowanych muzułmanów. Przecież oni wszyscy są wyznawcami Koranu, szaraitu itd. To w czym to umiarkowanie sie przejawia? Że kamieniami będą rzucać umiarkowanie mocno?
Nie ma umiarkowanych muzułmanów, wszyscy są źli, wszyscy dążą do narzucenia nam prawa szariatu, itd. Skąd ta pewność, że kobiety w islamie nie chcą chodzić w burkach? Chodzą tak od tysiąca lat, i jakoś im to nie przeszkadza, podobnie jak mężczyznom burnusy. I co zmienisz modę ponieważ Ci się nie podoba?
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Ciekawym w jakich to okolicznosciach chrzescijanie nagle zorientowali sie ze zamieszkuja kraje muzulmanskie :?: Chyba byl prowadzony podboj przez pewna grupe ludzi w tychze krajach ;)
Owszem - patrz podboje arabskie (VII - X w.n.e.).
Cytat:
Pokaż mi kraj nie islamski w ,którym przestrzegane są prawa człowieka w każdym możliwym paragrafie, w którym istnieje wolność słowa, nie istnieje obraza uczuć religijnych. Odpowiedz jest prosta w żadnym.
Żyłeś podczas 2 wojny światowej, że wiesz, że Oświęcim istniał w rzeczywistości? Byłeś tam?... Dzisas człowieku jakie TY bzdurne argumenty dajesz...
Naprawdę chcesz porównać swobody obywatelskie, laickość, ogólnie wolność "zachodu" z krajami islamskimi? Ja rozróżniam różne odcienie, wiem, że świat nie jest czarno biały ale nawet najbardziej "liberalnemu" społecznie krajowi islamskiemu daleko do "zachodu".... Ty natomiast jakbyś tego nie dostrzegał. Islam jest zagrożeniem, kwestia tylko czy już na tyle dużym żeby coś z tym zrobić w Europie, według mnie poza kilkoma przypadkami nie, ale trzeba zapobiegać temu żeby był...
Cytat:
Łał. Czary-mary, hokus-pokus... Baal odpisał, że każdy może żyć według własnych wierzeń, póki stosuje się do prawa świeckiego. Za to Ty napisałeś mi jeśli jego wiara nakłania go do niegodziwych czynów. Gdzie Twoja wypowiedz jest podobna do wypowiedzi Baala to nie wiem.
W tym, że ja uogólniłem to po prostu do złych/dobrych czynów, Baal ujął to zgrabniej do prawa świeckiego OPARTEGO na takim postrzeganiu świata czyli co jest złe a co dobre.
Cytat:
Polska chociażby, Niemcy chociażby, Anglia chociażby, mam wymieniać dalej kraje europejskie? Mogę Ci rzucić np. Kanadę jeszcze i masę innych. Możemy bawić się w niuanse typu to, że Polsce można obrazić uczucia religijne - co i tak zostanie z biegiem czasu zniesione. Możemy je nawet porównywać do krajów islamskich, tylko wiesz tam za obrazę uczuć religijnych, a właściwie jednej religii, się nie sądzi. Tam się strzela. Poza tym tak jak Barsa napisał. Byłeś na Saharze? Nie? To skąd wiesz, że jest tam dużo piasku? Byłeś w 1410 pod Grunwaldem? Nie? To skąd wiesz że wygraliśmy?
Cytat:
Po drugie nie napisałem nigdzie, że zdanie ekspertów mnie nie interesuje, mogę wysłuchać, ale nigdzie nie jest powiedziane, że ma być to dla mnie wiążąca opinia.
Zaznaczyłem sobie i teraz:
Cytat:
Nie opieram się także w ocenie islamu na wypowiedziach ekspertów
Staram się dostosować do Twojej pokrętnej "logiki" ale jak dla mnie pisanie, że nie ocenia się islamu na podstawie wypowiedzi ekspertów, a potem pisanie, że te opinie Cie interesują - albo nawet nie tyle interesują co zostawiasz sobie furtkę żeby powiedzieć potem że jednak są ważne ale jakoś inaczej, to hipokryzja. Z góry przepraszam za ten chaos, ale na prawdę próbuję się jakoś dostosować do poziomu wypowiedzi trollika;)
Cytat:
Nie ma umiarkowanych muzułmanów, wszyscy są źli, wszyscy dążą do narzucenia nam prawa szariatu, itd. Skąd ta pewność, że kobiety w islamie nie chcą chodzić w burkach? Chodzą tak od tysiąca lat, i jakoś im to nie przeszkadza, podobnie jak mężczyznom burnusy. I co zmienisz modę ponieważ Ci się nie podoba?
Nie do konca tak jest jak mówisz, ale pozostawię Cie w tej nieświadomości. :mrgreen:
Ahh trollik, dzieki Tobie jest wesoło tutaj.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Cytat:
Żyłeś podczas 2 wojny światowej, że wiesz, że Oświęcim istniał w rzeczywistości? Byłeś tam?... Dzisas człowieku jakie TY bzdurne argumenty dajesz...
Naprawdę chcesz porównać swobody obywatelskie, laickość, ogólnie wolność "zachodu" z krajami islamskimi? Ja rozróżniam różne odcienie, wiem, że świat nie jest czarno biały ale nawet najbardziej "liberalnemu" społecznie krajowi islamskiemu daleko do "zachodu".... Ty natomiast jakbyś tego nie dostrzegał. Islam jest zagrożeniem, kwestia tylko czy już na tyle dużym żeby coś z tym zrobić w Europie, według mnie poza kilkoma przypadkami nie, ale trzeba zapobiegać temu żeby był...
To jak możemy mówić na temat łamania praw człowieka, skoro tak naprawdę, nigdzie na świecie nie są tak naprawdę respektowane. Jak porównamy dajmy na to kraje UE z krajami islamskimi oczywiście, że dostrzeżemy różnicę, nawet dużo różnic - ale w podstawowych kwestiach tak naprawdę się nie różnimy - poszanowaniu wolności słowa, w swobodach obywatelskich. Skoro w naszym kraju można zostać ukaranym za obrazę uczuć religijnych, to czym różnimy się np. od Arabii Saudyjskiej? Chyba tylko sposobem wymierzenia kary.
Pisząc islam stał się zagrożeniem, i że coś należy z tym zrobić większość chciałaby żeby zniknął on z powierzchni planety, a wszystkie wzmianki o nim zostały wymazane.
To, że islamscy imigranci stanowią zagrożenie dla swobód obywatelskich w Europie nie trzeba nie tłumaczyć, ale fakt, że wszyscy muzułmanie na świecie stanowią zagrożenie dla demokracji zakrawa na śmiech. Czytając coś takiego odnoszę wrażenie jakby 1,2mld ludzi na świecie zbroiło się i planowało podbić resztę świata.
Idąc dalej tym tropem (zapewne Volomir to skomentuje :) można by rzec, że niczym nie różnimy się od fundamentalistów islamskich - oni pragną zniszczyć zachód, my pragniemy zniszczyć ich z tą różnicą, że my robimy to z pobudek demokratycznych oni z religijnych :)
Cytat:
Cytat:
W tym, że ja uogólniłem to po prostu do złych/dobrych czynów, Baal ujął to zgrabniej do prawa świeckiego OPARTEGO na takim postrzeganiu świata czyli co jest złe a co dobre.
Ty Volomirze uogólniłeś to zupełnie - zobacz swój post - Baal napisał, że póki człowiek stosuje się do świeckiego prawa wyznając swoją religię tak długo jest ok, Ty zaś stwierdziłeś, że należy mieć pretensje jeżeli jego wiara nakłania do niegodziwych czynów. Pominąłeś albo zapomniałeś o prawie świeckim, jeżeli muzułmanin żyjąc w swoim kraju zgodnie z zasadami Koranu i nie narusza przy tym prawa wtedy jest ok. Natomiast jeżeli ten sam człowiek przyjeżdża do innego kraju i żyje według tych samych zasad, ale łamie prawo świeckie wówczas należy go ukarać. Nie stanowimy prawa w jego własnym kraju nie zapominaj o tym.
Cytat:
Cytat:
Polska chociażby, Niemcy chociażby, Anglia chociażby, mam wymieniać dalej kraje europejskie? Mogę Ci rzucić np. Kanadę jeszcze i masę innych. Możemy bawić się w niuanse typu to, że Polsce można obrazić uczucia religijne - co i tak zostanie z biegiem czasu zniesione. Możemy je nawet porównywać do krajów islamskich, tylko wiesz tam za obrazę uczuć religijnych, a właściwie jednej religii, się nie sądzi. Tam się strzela. Poza tym tak jak Barsa napisał. Byłeś na Saharze? Nie? To skąd wiesz, że jest tam dużo piasku? Byłeś w 1410 pod Grunwaldem? Nie? To skąd wiesz że wygraliśmy?
I wszędzie tam respektowane są prawa człowieka od paragrafu do paragrafu :?: Nikt nikogo nie pozwał za obrazę, nie istnieje cenzura.
Cytat:
Cytat:
Zaznaczyłem sobie i teraz:
[quote:2cbn2xlq]Nie opieram się także w ocenie islamu na wypowiedziach ekspertów
Staram się dostosować do Twojej pokrętnej "logiki" ale jak dla mnie pisanie, że nie ocenia się islamu na podstawie wypowiedzi ekspertów, a potem pisanie, że te opinie Cie interesują - albo nawet nie tyle interesują co zostawiasz sobie furtkę żeby powiedzieć potem że jednak są ważne ale jakoś inaczej, to hipokryzja. Z góry przepraszam za ten chaos, ale na prawdę próbuję się jakoś dostosować do poziomu wypowiedzi trollika;)[/quote:2cbn2xlq]
Moja logika nie jest pokrętna jak Ci się wydaje, wystarczy czytać za zrozumieniem. Napisałem po Twoim zaznaczeniu, że nie jest to opinia dla mnie wiążąca.
Skoro więc napisałem, że nie opieram się w ocenie ekspertów na ocenie tej religii (póki co jeszcze jej nie wystawiłem) jest równoznaczne z tym, że nie jest dla mnie on wiążąca.
HipokrytĄ mój drogi byłbym wówczas gdybym stwierdził, że opinie ekspertów są dla mnie ważne, wiążące a potem stwierdził, że nie opieram się na nich. Ekspertów mogę wysłuchać, mogę poczytać, ale nie jestem papugą by powtarzać ich zdanie i opinię, chyba jako człowiek obdarzony rozumem umiem sam wyciągać i formułować wnioski.
Naprawdę naucz się czytać ze zrozumieniem Volomirze,
Cytat:
Cytat:
Nie do konca tak jest jak mówisz, ale pozostawię Cie w tej nieświadomości. :mrgreen:
Ahh trollik, dzieki Tobie jest wesoło tutaj.
No tak, bo chyba jako jedyny w tym temacie obok Glacy nie idę za głosem tłumu, i nie wystawiam opinii ponad mld ludzi tylko pewnej garstce.
Chyba zacznę kolekcjonować wszystkie inwektywy jakie padły na mój temat w Agorze.
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...alm_statue.jpg
Odpowiem na jeden fragment kóry wybitnie mnie rozwalił.
Cytat:
I wszędzie tam respektowane są prawa człowieka od paragrafu do paragrafu :?: Nikt nikogo nie pozwał za obrazę, nie istnieje cenzura.
Cytat:
Po co się powtarzasz i robisz kółeczko? Przeczytałeś moją odpowiedź? Bo z tego co widzę to nie. Czytaj uważnie i ze zrozumieniem.