Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Cześć.
Mam dostałem laptopa w bardzo z dezelowanym stanie (bez matrycy), połowa wejść nie chodzi (audio itp). Mam na tym komputerze viste, jak wiemy, vista w grach zżera np 2 gb a nie jak window XP 1 gb. Potrzebuje kogoś, kto usiądznie (skype czy coś) i pomoże mi, prawidłowo dotrze jaki to jest komputer, jakie tu są karty graficzne, procek itp aby sterowniki do tego gówna pobrać, bo od listopada męczę się. Nawet gta 3 mi się częściowo tnie.
Tak docelowo to radzę przejść na XP i to zrobić od zera taką instalkę bez zbędnych fajerwerków
Natomiast na początek
Start>> uruchom >> wpisujesz: dxdiag , dajesz enter
pokarz na forum screeny z kart: system, ekran, dźwięk
Ponadto uruchom panel sterowania , albo kliknij prawym na "mój komputer" >> właściwości i jakoś dostań się do menadżera urządzeń (nie pamiętam jak to jest w wiście). Menadżera urządzeń daj raczej w widok według typów.
Rozejrzyj się czy w menadżerze urządzeń masz jakieś wykrzykniki albo znaki zapytania
Znak zapytania to najprawdopodobniej brak sterownika, wykrzyknik to konflikt sprzętowy , zły sterownik lub iny problem - opisz co widać, albo od razu daj szczegóły tych znaków zapytania i wykrzykników - JESLI są. JAk nie ma to spisz sobie informacje o modelach i producentach.
Przyjrzyj się lapkowi od spodu czasem tam jest sporo informacji - daj fotę to ktoś ci powie co można wyczytać.
PS. w tzw. międzyczasie możesz zrobić rzeczy opisane w punktach 1-8 w poście : http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...=10763#p232214 też pomagają.
No tylko odkurzanie laptopa jest ciut trudniejsze, [spoiler:ttfdld3h]ale na necie idzie znaleźć wiele instrukcji z fotakami jak krok po kroku rozkręcać laptopy rożnych marek i typów. A jak będzie rozkręcony to dmuchnij z jakiejś gruszki. Spręzarki raczej nie będziesz kupował na tę okazję - wiadomo . Puszek ze sprężonym nie polecam - zbędny wydatek, a co gorsza dmuchając zbyt długo można spowodować zjawisko "rosy" . Raczej obczaj jaki pędzelek do nakładania pudru używa siostra, mama, dziewczyna i kup taki ! Poważnie: - kilka zeta a jest najlepszy - nie za twardy , spory i ma dużo włosia , ten od golenia jest też OK choć mógłby być bardziej miękki i "obfitszy". Albo chociaż jakiś średni , miękki malarski pędzel (malowanie ścian) też ujdzie od biedy. Grunt żeby kępa włosia miała ze 3 - 5 cm średnicy , była okrągła i żeby włosy miały te 3 - 6 cm długości. Powstały tuman kurzu odsysaj zwykłym odkurzaczem - żeby się po całym pokoju nie rozłaził. Po prostu trzymaj rurę ssącą niedaleko odkurzanego miejsca.[/spoiler:ttfdld3h] Czasami odkurzenie czyni cuda.
-------------------
z tym niechodzeniem wejść to się przyjrzyj:
1) ustawienia menadzęra zadań - czy jakieś urządzenie nie jest wyłączone
2) ustawienia BIOS - też można trochę namotać i to tak że niektórych sprzętów Windows w ogóle nie "zobaczy" - nie będzie ich w menadżerze urządzeń, ani w dxdiag-u
Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć o tym laptopie, to ściągnij taki program: AIDA64. Jak go otworzysz, to będziesz miał wszystkie informacje, jakie ten program zebrał nt. całego laptopa.
Witam. Niedawno wpadł mi w ręce iRobot czyli aPad, Tablet, czy jak to się zwie-prawie coś takiego http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 3675_n.jpg
Wszystko ładnie działa, ale nie da się oglądać filmów np. na youtube. Domyśliłem się ,że to przez brak flasha więc chciałem wgrać z pendrive ale się nie dało. Na tablecie z google play też się ściągnąć nie dało, pisało ,że na moim sprzęcie nie można korzystać z pobierania z tej strony xP
Dobra, więc z tego co mi się udało ustalić to mam wersję oprogramowania 1.7 zdaję się, a od wersji 2.2 jest dostępny flash umożliwiający oglądanie filmów itp. Od godziny męczę google wpisując różne hasła, ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnej aktualizacji do ściągnięcia, żeby mieć upragnioną wersję 2.2 Nie wiecie może skąd bym mógł taką aktualizację pobrać? Zachowując oczywiście Polską wersję językową, działanie WiFi oraz dotykowego ekranu :P
Przecież to jakaś perfidna chińska podróba iPada. Lol, jeszcze logo Androida na pudełku. Skąd to masz? W środku są pewnie bebechy z jakiegoś słabego smartfona.
Jaki możecie polecić darmowy program do zapisywania screenów (np. z gry) do jednego pliku? Chcę sobie porobić zdjęcia z TW, ale nie chcę za każdym razem wychodzić do pulpitu i wklejać do Painta. No i nie chcę też jakiegoś pamięciożernego programu, przez którego miałbym ścinki podczas gry.
Ok, dzięki ;). Zobaczę sobie te programy.