aha ok już wiem tylko ich nie da się ustawić centralnie prawda?? i jak mam na swoim terenie złoże to czy to tak samo działa??
Wersja do druku
aha ok już wiem tylko ich nie da się ustawić centralnie prawda?? i jak mam na swoim terenie złoże to czy to tak samo działa??
Co masz na myśli przez "centralnie"?Cytat:
Zamieszczone przez KACPER9786
Surowcami można handlować niezależnie od tego, czy są na twoich ziemiach czy innych.
chodziło mi o to czy kupcy muszą mniej więcej stać na surowcu czy tylko być w prowincji
Muszą stać dokładnie na surowcu. Kiedy postawisz go na źródle surowca i najedziesz na niego myszką pokaże się liczba zarabianych florenów.Cytat:
aha dzięki a co do centralnie to chodziło mi że nie da się go ustawić centralnie na surowcu tak aby go "przykrył". a może mi ktos jeszcze powiedzieć co z jeńcami dokładnie po co oni i co z nimi się robi.
Kiedy rozbijesz w bitwie wrogą jednostkę i będziesz ją dalej ścigał to zamiast zabijać żołnierzy wroga weźmiesz ich do niewoli. O ile wygrasz bitwę to po niej masz trzy opcje do wyboru:Cytat:
a) uwolnić - generał regularnie uwalniający jeńców będzie otrzymywał cechy poprawiające rycerskość, twoje reputacja polepszy się (a w każdym razie nie pogorszy) i stosunki z papieżem będą lepsze. Zauważ jednak, że uwalniając jeńców umożliwiasz im powrót do armii przeciwnika
b) stracić - generał regularnie wyżynający jeńców będzie otrzymywał cechy zwiększające postrach, twoje reputacja pogorszy się i stosunki z papieżem też będą gorsze.
c) zażądać okupu - opcja neutralna. Jeśli przeciwnik zgodzi się zapłacić okup to tak jak przy uwolnieniu odzyska swoich żołnierzy ale ty dostaniesz za ich uwolnienie pieniądze. Ilość otrzymanych florenów zależy od ilości jeńców, ich "jakości" (za spieszonych feudalnych dostaniesz dużo więcej niż za prostą milicję) a także tego czy wśród jeńców był członek rodziny (są oni warci dużo więcej od zwykłych żołnierzy, dodatkowo następca tronu a zwłaszcza przywódca frakcji są szczególni cenni). Jeżeli przeciwnik odmówi zapłaty wszyscy jeńcy idą pod nóż. Cokolwiek AI nie zadecyduje nie odbije się to (a w każdym razie nie powinno) ani na cechach naszego generała, ani na naszej reputacji, ani na stosunkach z papieżem.
Teoretycznie uwalnianie jeńców powinno ułatwić nam zawarcie pokoju ale różnie z tym bywa.
aha ale z armią rebeliancką nie da się tak zrobić prawda??
Nie da się, schwytani rebelianci idą automatycznie pod nóż.Cytat:
aha a jeszcze jedno jak mam kardynała a podbiłem prowincje rebeliancką a tam katolicyzm 20% to jak wyśle kardynała do prowincji a nie do miasta to też będzie rósł katolicyzm??
Tak. W przypadku kapłanów wystarczy, że stoją w obrębie prowincji, nie muszą być w osadzie. Ale(asekuracyjnie) uprzedzę kolejne podobne pytanie: Członkowie rodziny muszą wejść do miasta, by nim zarządzać. ;)