Przecież to troll, niepotrzebnie się spinacie. :p
Wersja do druku
Przecież to troll, niepotrzebnie się spinacie. :p
Rzymianie uważali za barbarzyńców ludy które nosiły spodnie. ( samirzymianie nosili krótkie "sukienki")
Jedynie greków i egipcjan darzyli szacunkiem.
no przecież zaraz zjadę człowieku piszesz jedno a potem się tego wypierasz wmawiając jeszcze komuś brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Wymieniasz falangę, peltastów, katafraktów czyli jednostki charakterystyczne i powiedzmy jednorazowe w to wszystko wpieprzasz slogan lekka kawaleria do którego dorabiasz teorię co autor miał na myśli. Wybacz ale nie wszyscy tu są jasnowidzami żeby wiedzieć co myślisz tak samo jak z Indianami następnym razem jak walniesz taki tekst to może od razu dopisz co autor miał na myśli bo przeczyta te głupoty jeszcze jakiś paru dzieciaków i na serio dojdzie do wniosku że Indianie to mieszkańcy Indii. Gdzie napisałeś że lekka kawaleria to jednostka którą można spotkać u Seleucydów czy Macedończyków? Gdybyś tak napisał to zaręczam żebym się do tego nie doczepił. Napisałeś tak jak wyżej więc teraz nie ściemniaj. Poza tym sam pierwszy używasz słowa falangita i teraz nagle po czyimś poście cię oświeciło że być może użyłeś złego zwrotu i próbujesz mnie "oświecić" co przez to rozumie więc odpowiem ci nie musisz tego robić bo skoro rozmawiamy o jednostkach hellenistycznych to mówiąc falangici nie mamy na myśli np. hoplitów tylko konkretne jednostki zwane u jednych sarissofori u innych pedzetairoi a nie mnie wnikać która nazwa jest prawidłowa. Owszem kraje hellenistyczne używały zarówno pierwszego i drugiego rodzaju wojsk różnica jest taka mała że samą falangę wprowadzili Grecy która później Filip rozwinął do stopnia że stała się w pewnym okresie jednostką która decydowała o sile każdej armii natomiast lekka kawalerie stosowało wiele innych nacji zanim jeszcze Grecy się czegoś takiego dochrapali. Idąc twym tokiem rozumowania można by było dojść do wniosku że skoro legionistów używało wiele innych państw nie była to typowo rzymska jednostka albo kolejny absurd że skoro rzymianie używali zarówno lekkiej kawalerii i legionistów są one tak samo typowo rzymskie .Poza tym jeśli ja nie umie czytać ze zrozumieniem to wybacz ale ty nie potrafisz pisać bo to że używali zarówno lekkiej kawalerii i falangitów nie jest żadnym argumentem w tej dyskusji po prostu mieli potrzebę to i używali a tekstCytat:
Zamieszczone przez kuroi
traktuję już w kategoriach kabaretu. Za daleko zabrnąłeś w tych swoich przemyśleniach i się całkiem zamotałeś bo nie wiesz co pisałeś wcześniej (zresztą cytuję to na początku) gdzie napisałeś zupełnie co innego i w stosunku do tych falangitów miałeś rację choć zaczynam dochodzić do wniosku ze był to z twojej strony raczej szczęśliwy zbieg okoliczności.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Zadziwia mnie też twoja insynuacja co do jazdy wołoskiej czy ułanów skoro przez kilka postów pisze ci o jednym że hasło lekka kawaleria jest szerokim pojęciem to aż dziw bierze że do takich wniosków mogłeś.
Poza tym chyba języka polskiego uczono nas w innych szkołach bo z tekstuz kontekstu zdania mimo że są pytajniki nie pytasz tylko poddajesz to w wątpliwość.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
I na koniec co do tej "mądrej rady" jak to nazywasz to jest forum pisane i tak cię odbierają jak piszesz a nie co myślisz a że piszesz głupoty to nikt nie ma zamiaru dochodzić metodą dedukcji co miałeś na myśli pisząc konkretny tekst a od myślenia są inne miejsca. Moja rada brzmi żebyś dał sobie spokój z pisaniem i jednak zajął się przemyśleniami bo być może lepiej ci to wychodzi natomiast pisanie zostaw innym naprawdę mającym wiedzę których jest sporo na tym forum i którzy naprawdę maja wiele ciekawego i konkretnego do powiedzenia a nie wyskakują nie wiedzieć czemu jak Filip z konopi z cytatami Napoleona. Palnąłeś głupotę i takie są fakty teraz próbujesz się bronić co notabene jest zrozumiałe tylko niepotrzebnie dalej w ta głupotę brniesz nieumiejętnie kręcąc i manipulując a tym bardziej zarzucając komuś brak zrozumienia tekstu bo wybacz ale pisałeś o pewnych sprawach jak na patelni a twoje wywody o niby rzekomym braku zrozumienia z mojej strony traktuje wyłącznie jako wyraz próby bezsilnego i bezsensownego udowodnienia że czarne jest białe a białe czarne. A tak na marginesie mogę spytać o twój wiek bo to by wiele wyjaśniło...
Chłopie, spuść trochę pary i wyluzuj, zamiast gulgotać na innych niczym nabzdyczony indor...
Od decydowania, kto i jakimi postami robi syf jest moderator; nie Ty tu będziesz decydował, kto ma prawo wypowiedzi, a kto ma siedzieć cicho (Marszałek Sejmu się znalazł, cholera jasna, co to będzie innym głosu udzielał). Skoro kuroi palnął głupotę, kulturalnie mu to wyjaśnij i wyprowadź z błędu, zamiast naskakiwać na niego, w dodatku okraszając swoje wywody śmiesznymi, protekcjonalnymi wstawkami - takie to trudne?Cytat:
Zamieszczone przez tommytauzen
Najwyraźniej, w Twojej ktoś chyba pominął lekcję dotyczącą przecinków - chyba że to celowy zabieg z Twojej strony, ale jeśli tak, to może pora skorzystać z własnych dobrych rad, którymi tak hojnie obdzielasz innych?Cytat:
Tak jak powiedziałem, wyluzuj trochę i nie podchodź do tematu tak ambicjonalnie, bo taką postawą niczego nie wskórasz - zamiast uświadomić komuś popełniony błąd i go z niego wyprowadzić, wzbudzisz w nim tylko awersję do własnej osoby i odruch obronny, jakim jest dalsze brnięcie we własny błąd, co ostatecznie nikomu nie wyjdzie na dobre ;)
Dobra, a teraz do tematu - sporo już tutaj o Seleucydach zostało powiedziane, ale ja skłaniam się raczej ku teorii, że w podstawce ich nie zobaczymy (ktoś kiedyś przyrównał ich na TWC do klanu Imagawa z Shoguna 2, który był frakcją nie przeznaczoną do gry, ale do rozbioru przez ościenne, mniejsze klany, i sądzę, że tak samo mogą teraz zostać potraktowani Seleucydzi).
posłuchaj stróżu moralności i obrońco uciśnionych i porządku skoro już piszesz że o pewnych sprawach decyduje mod to w równym stopniu jak ponoć ja przestań się wczuwać w jego rolę.Cytat:
Zamieszczone przez MicCal
nie każdy zwraca uwagę na takie sprawy ale tu dzięki za podpowiedź szkoda tylko że ortografia to troszkę coś innego niż składnia i budowa zdań ale posypuję głowę popiołem.Cytat:
jeśli ktoś popełnia byka i dalej w to brnie, dodatkowo manipulując swoimi wypowiedziami zarzuca tobie niewiedze, brak umiejętności rozumienia postów to wybacz ale... Poza tym jest opcja ignoruj, której możesz zawsze użyć jak ci się jakaś dyskusja nie podoba a nie wpieprzać się komuś z moralizatorskimi gadkami nie wywołany do tablicy.Cytat:
A skoro już o frakcjach gadamy to 8 będą Lagidzi, jako że mało ludzi zna Seleucydów i ich wizja ówczesnego świata jest bardziej do przyjęcia bez tych drugich niż bez tych pierwszych z tym że nabywcy wersji kolekcjonerskiej otrzymają frakcji 9.
Nazwa Ptolemeusze, jest tak samo pewnie znana ludziom jak Seleucydzi, a Lagidzi pewnie znacznie mniej. Musieliby frakcję nazwać "EGIPT" i jedynie napisać, że rządzony wtedy przez Ptolemeuszy. Ale to i tak jest ciężko rozgryźć, bo frakcję bardziej znaną mogą dać zarówno w podstawce i są ku temu argumenty, jak i tą bardziej znaną właśnie do DLC i też są ku temu dobre argumenty. Aczkolwiek też zdecydowanie stawiam na Ptolemeuszy.
O Macedonii wtedy nie mówiłem, (dlatego wcisnąłem ją jedynie do nawiasu jako nację pokrewną) ale do Seleucydów odnosiłem się wpisując lekką kawalerię do rostera, który powinni oni mieć. Ta niesławna już wyliczanka "typowo hellenistycznych" jednostek chyba dość jasno dotyczyła Seleucydów, skoro miało to być porównanie między nimi a Ptolemeuszami.Cytat:
Proszę, nawet zacytuję samego siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Proszę trochę spuścić z tonu i przestać sobie docinać bez związku z tematem. Tommytauzen w szczególności ale innych też się to tyczy w równym stopniu.
Firma nie może się zdecydować czy świadomie trzymają nas w niepewności?
Zgaduj...
Polityka nabijania wejść na stronę, niepewne terminy publikacji(wrzucenie frakcji w czwartek) przynoszą im korzyści.