Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Tak, okazało się, że wartości z mount są zbyt powiązane z celnością strzelców, bo udało mi się sprawić, żeby piesi strzelcy byli skuteczni na jazdę, ale konni strzelcy dalej nie byli w stanie skutecznie strzelać do konnicy.
Powiększone oddziały można pobrać pod tym linkiem:
http://www.speedyshare.com/epsXa/export-descr-unit.txt
Czy ktoś mógł by mi powiedzieć gdzie są wartości odpowiadające za dostępność jednostek w danych regionach? Bo ani w export_unit ani buildings nic nie znalazłem. A bardziej złożonymi plikami Medievala jeszcze nigdy się nie bawiłem ;].
Po za tym co oznaczają te nagłówki w export_descr_buildings? Każdy poziom budynku rekrutacyjnego ma kilka takich i w każdym są nieco inne wartości a translator nie był zbyt pomocny.
I LIV - regolare
II LIV - inizio AI
II LIV - inizio UMANO
I LIV - avanzato 1
etc.
Hmm, niby wszystko jest w porządku, jednak państwa nadal mają między sobą stare sojusze i wojny. Czy tylko ja mam ten problem? Może nie wszystkie pliki wrzucone? :P
Michał3588 w pliku export_descr_buildings oczywiście.
;;;;;;;;;scuderie
building equestrian
{
levels stables knights_stables barons_stables earls_stables kings_stables
{
stables requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, normans, }
{
capability
{
;;; I LIV - regolare
recruit_pool "Mounted Sergeants" 1 0.12 2 0 requires factions { milan, pisa, venice, papal_states, }
Wyżej Mounted Sergeants konni sierżanci, lekka jazda liczby od lewej 1 - ilość jednostek na starcie, 0.12 - ile jednostki się odnawia w jedną turę - tu po jakiś 8 turach mamy nową jednostkę, 2 ile może być maksymalnie jednostek danego typu do rekrutacji i ostatnia liczba 0 - startowe doświadczenie, zwykle właśnie zero.
Oznaczenia:
I LIV - regolare - regularne jednostki (nie AOR)
II LIV - inizio AI dla AI (komp)
II LIV - inizio UMANO (dla ludzkiego gracza)
I LIV - avanzato 1 (to nie pamiętam).
Generalnie to pomocnicze oznaczenia dla systemu rekrutacji, tego nie usuwaj ani nie zmieniaj.
W tym temacie : viewtopic.php?f=367&t=12871 w poście nr 3, dałem Dodatki do Megasubmoda III, w tym pliki descr_strat z dyplomacją gdzie nie ma wojen i sojuszy, oraz chyb 8 wariantów plików z budowaniem i rekrutacją zwykła oraz ograniczoną oraz budową w normalnym czasie Bellum i szybszą budową. Proszę pobierać i używać.
Araven, mam pytanie odnośnie megasubmoda III. Gram Polską, jednostki w rekrutacji są bardzo drogie (np, konni strzelcy za ponad 1000 bz), czy powinno być? Można to jakoś zmodyfikować w ustawieniach?
Owszem wojsko jest drogie teraz, to efekt zmian jakie zrobił Kam2150, ale balans jest bardzo dobry, a ai ma dużo mniej spamowego woja na mapie. Nie da się zmienić, dbaj o ekonomię graj na free_upkeep rozwiązuj na początku zbędne wojsko. Tyle mogę poradzić, ja gram jeszcze na ograniczonej rekrutacji to dopiero jest fajnie.
Edit: w Dodatkach do Megasubmoda dałem plik Unit z Megasubmoda II tańszy, ale nie polecam go, ten Kama jest o niebo lepszy.
Dzięki za szybką odpowiedź. Spamowe wojsko Ai było męczące więc to dobre wyjście z droższymi jednostkami. Fajnym wyjściem a propos ekonomii byłoby załatwienie sprawy handlu morskiego by nie trzeba było przenosić stolicy do nadmorskiego miasta.
Zobaczę czy da radę coś z tym handlem morskim zrobić. Też o tym myślałem, ale testów nie robiłem, czy to działa. Obecnie jest pewna odległość od stolicy, by handel morski działał, teoretycznie jej powiększenie np. dwa razy powinno umożliwić prowadzenie handlu morskiego, bez przenoszenia stolicy blisko wybrzeża, ale nie wiem czy to zadziała, i nie będzie jakichś problemów. Sprawdzę za jakiś czas ten patent.
Czy istnieje submod który zwiększa dochody (bardzo)z handlu i to morskiego czy kupieckiego po prostu wszystkiego by to było bardziej opłacalne.