Proszę bardzo :D
http://www.twcenter.net/forums/showt...atch-11-hotfix
Wersja do druku
Proszę bardzo :D
http://www.twcenter.net/forums/showt...atch-11-hotfix
Rozumiem, że zadaję czasem podstawowe pytania, ale zwracam uwagę na detale i to dlatego :D Ale teraz mam pytanie, okołogrowe, otóż, jak wiadomo w Rome II jest fajna encyklopedia, ale czasami nawigowanie po niej jest jak dla Mnie niewygodne. Dlatego mam pytanie, czy jest gdzieś dostępna rozpiska wszystkich technologii, budynków i w ogóle rzeczy o prowincjach dostępna w formie PDF lub pliku Wordowskiego? Po prostu chciałbym dokładnie ogarnąć mechanikę, tak jak swego czasu mi się to udało w EU 3 :)Po za tym, czytanie takiej ilości tekstu na ekranie i to białej czcionki na czarnym tle może być na dłuższą metę męczące i trochę kiepskie dla wzroku... :/
Mam pytanie, jak się ulepsza jednostki? Bo szkolenie ich już mam ogarnięte bohaterem, ale chociaż mam w Petrze wybudowane "Koszary Hoplitów", to nie mogę żadnej jednostki ulepszyć. Przykładowo chciałbym z Egipskich falangitów zrobić Falangitów, a z tych potem Falangitów w kolczugach, ale nie da się, opcja ulepszenia jest na szaro...
Nie istnieje taka opcja. Możesz tylko uzbroić w lepszą broń lub tarczę. Klikasz prawym przyciskiem kartę jednostki i wybierasz pożądaną opcje.
Ulepszać można tylko niektóre jednostki, jak u Rzymu, czy te podstawowe, które mają odpowiedniki w ulepszonych wersjach (Hoplici -> Hoplici w kolczugach)
Odradzam ulepszanie jednostek. Nie opłaca się. Czasem ulepszenie 1 jednostki wychodzi kilka razy drożej niż zwerbowanie nowego, już ulepszonego oddziału.
A wie ktoś czy chociaż Słonie Afrykańskie i Indyjskie da się ulepszyć? Czy lepiej, abym poczekał 14 tur, aż się wybada "Armia zawodowa" i dopiero wtedy kupował Afrykańskie słonie bojowe? Bo rozumiem, że albo mam rozwiązać podstawowe jednostki, które mają 3 beretki i zaciągnąć "lepszych", ale niedoświadczonych, tak? Ewentualnie tych pierwszych wytracić w bitwie?
A tak po za tym, stwierdzam, że to szczyt głupoty jest, żeby gracz nie mógł doekwipować najsłąbszej jednostki i z piechoty egipskiej zrobić szermierzy w kolczugach... Sądziłem, że tu działa zasada upgradeu, jak np. w Heroes III z Gryfów na Gryfy Królewskie :D
EDIT
@wybobrak, to reguła jest, czy jednak np. ze słoniami się opłaci?
Ja z reguły nie ulepszam jednostek. Do poziomu jednostek to też ostatnio nie przywiązuje uwagi zbytnio. Jednostki tracą doświadczenie wraz z ponoszonymi stratami i późniejszym uzupełnianiem oddziału. Możesz mieć wyspecjalizowanego generała, budynki i edykty zwiększające poziom werbowanych jednostek, Zrobisz sobie świeżą armię z jednostkami na 5-6 lvlu a po kilku ciężkich bitwach jednostki stracą swoje wysokie poziomy.
Henryk5pio - Nie da się, dobrze rozumiesz i źle sądziłeś :D Ponadto nawet w Heroes III z wieśniaków nie zrobisz paladynów.