Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Zainstalowałem wcześniejszą wersję tj. 0.71c i wszystko działa normalnie. Nie wiem co mogło być nie tak w wersji d, w każdym razie jutro ukaże się hotfix.
Cytat:
Wersję mam z pewnością aktualną bo w bitwie własnej Armenia to Hayasdan (tzn. nazwa przetłumaczona przez Rafkosa wygląda jakoś inaczej tj. z literką "j") ale wymowa ta sama
Opierałem się na różnych źródłach, jak coś ;) http://armenia.blog.pl/2013/05/07/hajastan/
Wersja C to ta z data 29.1 ??? Z gory dzieki za odp.
Kolejna wersja DeI została nam podarowana bla bla bla, tym razem o numerze 0.71e:
Changelog:
Cytat:
Balancing fixes for patch 9:
- Tweaked Cavalry charge damage
- Tweaked missile damage (let's hope that now Slingers are more balanced. Balancing properly slingers is one of the most difficult thing to do since they are so cheap an the AI likes them so much, yet they sill must retain effectiveness when used)
- Tweaked pike damage
- Fixed issue with some entity speeds (cavalry mostly) causing skating
- Tweaked killing rates and battle speed of infantry
- Slightly reduced hit-points of Hoplites
- Increased flanking and rear attacks power
- Tweaked penalties for fatigue that reduced damage potential too much for tired units
Other small fixes:
- Fixed issue with Etruscan Generals missing torso
- Fixed wrong mount on Bosphoran Cappadocian Cavalry
- Fixes Greek Marines not being recruitable on minor city ports
Selea ma nadzieję, że ta odsłona moda poprawi poprzednią, która zakłóciła balans bitew. Jak sam stwierdził, przetestował parę scenariuszy, jednak z uwagi na brak czasu, który poświęca przygotowaniu wersji 0.8 nie mógł zagłębić się w problem zbyt ekstensywnie (trudne słowo :) ). Przeprasza za wynikłe niedogodności, mając nadzieję, że większość podstawowych błędów została naprawiona.
Linki do pobrania:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-01-01-14)
U mnie ściąga aktualizację, mam problem z wojną domową - osiągnąłem już max paska imperium i dostałem z automatu wojnę z senatem. Bardzo dbałem o nie przekraczanie przez żadną ze stron 40% i zdawało mi to egzamin. Niestety po podbiciu miasta na max pasek w kolejnej turze przyszła wojna domowa, ja walczę na afrykańskich pustyniach i 5 zajadłymi nacjami, jedne świry pozostały na ostatnim mieście i pokoju nie chcą podpisać... Z ciekawości zaproponowałęm im pk 1 500 000 pieniędzy i odmówlili, reszta jest taka sama. Do tego w Italii pojawia mi się 16 wypasionych armii zdrajców. Mogę spróbować wrócić do sava z przed 11 tur (najbliższy zapis) ale nie jestem pewien czy coś mi to w późniejszym rozrachunku da.
Nie chcę tej wojny w tym momencie za żadne skarby tego antycznego świata, macie jakiś pomysł jak ją wymanewrować? Do tej pory jak moje stronnictwo osiągało 40% to awansowałem któregoś z mężów stanu lub wodzó i spadało mi o oczko, lub dwa jeżeli awansowałem dwu lub dwukrotnie jednego człowieka. Miałem dzięki temu równowagę w senacie i bonusy do swoich ludzi, teraz mam zagryzkę.
Pisaliście gdzieś, żę zbyt ambitni wodzowie, generałowie mogą powodować wojnę domową ale nie mogę nigdzie znaleźć jaki współczynnik przy danym człowieku jest niebespieczny. Do tej pory największy zaobserwowany współczynnik ambicji to "3", - czy to jest już niebespieczny człowiek?
Edit:
Aktualizacja ściąga się ponownie b. długo, nie wiem czy dzisiaj coś z tego będzie. Szkoda mi tego sobotniego wieczoru na stracenie pogrania i zastanawiam się nad powrotem do WOT - mam już bardzo blisko 14 000 bitew. Jeżeli jednak ponownie się w niego wciągnę to pewnie odstawię Rome 2 a to o wiele spokojniejsza gra. :)
Rafkos masz rację - Twoja wersja jest lepsza, w końcu to tłumaczenie na język polski :D a wszyscy wiemy, że
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
Może za bardzo mam w pamięci Europa Barbarorum a tam był Hayasdan i dlatego wersja z "j" tak bardzo rzuciła mi się w oczy - oczywiście bez żadnych złych ani dobrych skojarzeń
Rafkos mam pytanie o Twoje tłumaczenia na TWC
Pomimo, że aktualizujesz kolejne tłumaczenia do aktualnych wersji DeI (tj. nazwy) to wywnioskowałem, że i tak wszystko opiera się na wersji B ?
Więc mam prośbę jak będziesz miał już coś nowego to daj znać na forum - może w zakładce o spolszczeniu DeI ?
Podpowiedzcie coś szybko jak wymanewrować tą wojnę domową bo tracę już cierpliwość - całą strategia wzięła w łeb, obawiam się żę w tych wersjach DEI wojna domowa jest nie do uniknięcia. Kto się od niej wyplątał mająć imperium z max. rozwojem jego paska stanu proszę niech podzieli się wiedzą.
Edit:
Czytam właśnie o "Reformach Mariusza", nie wszystko jest takie jak postrzegaliśmy w tej kwestii;
http://www.academia.edu/4180356/Reformy ... wi_autorzy
Cytat:
Pomimo, że aktualizujesz kolejne tłumaczenia do aktualnych wersji DeI (tj. nazwy) to wywnioskowałem, że i tak wszystko opiera się na wersji B ?
Tak, wszystko jest na wersji B, ale czasem też zdarzy mi się dodać jakieś małe poprawki do błędów, które uda mi się znaleźć. Będę informować na bieżąco w temacie o spolszczeniu.
Cytat:
Podpowiedzcie coś szybko jak wymanewrować tą wojnę domową bo tracę już cierpliwość - całą strategia wzięła w łeb, obawiam się żę w tych wersjach DEI wojna domowa jest nie do uniknięcia. Kto się od niej wyplątał mająć imperium z max. rozwojem jego paska stanu proszę niech podzieli się wiedzą.
Wydaje mi się, że gdzieś na TWC jest mod na wyłączenie wojny domowej. Musisz poszukać.
Z szukaniem u mnie cięzko - nie znam angielskiego, sama wojna domowa jest jakimś urozmaiceniam ale sądziłęm, żę wybuchnie wtedy kiedy będę chciał i będę na nią gotowy. Teraz jest dla mnie zbyt ciężkim ciosem, jeżeli ktoś ma link do tego submoda niwelującego wojnę domową - proszę pokornie o wklejenie w temat.
Czy ten mod Caesars Legions zastępuje legiony które są w rome II i dodaje własne nowe?
.