Nie "rzekomo" tylko na pewno. Nawet w Krucjacie 6 przeciwko moim armiom tego używał.Cytat:
że tylko dla Zachara ( który rzekomo tego używa )
Swoją drogą jak coś jest zakazane to musi o tym być wzmianka w regulaminie - nie może być żadnych wyjątków.
Wersja do druku
Nie "rzekomo" tylko na pewno. Nawet w Krucjacie 6 przeciwko moim armiom tego używał.Cytat:
że tylko dla Zachara ( który rzekomo tego używa )
Swoją drogą jak coś jest zakazane to musi o tym być wzmianka w regulaminie - nie może być żadnych wyjątków.
Mam pytanie,bo Domen napisałeś ,że na anglieskim forum grają bez wczytywania gry,wiesz może jak da się wywalić tą możliwość z Ko?
Nie da się wywalić. Jak mają jakąś wątpliwość, czy ktoś wczytał grę (oszukał), to MG musi sprawdzić.Cytat:
że na anglieskim forum grają bez wczytywania gry,wiesz może jak da się wywalić tą możliwość z Ko?
A da się sprawdzić bo mają określoną kolejność robienia ruchów (np. na początku tury musisz ruszyć szpiegów, później armie, później zabójców, itd.).
Jak kolejność jest określona i jest zakaz wczytywania, to nie da się manipulować wynikami działań agentów albo wynikami bitew.
Ale dziwne to ich forum, bo jak patrzyłem na temat z wynikami zakończonych KO, to wszystkie wygrała ta sama osoba... (gość o nicku Winner).
:) pozwolę sobie tu odpowiedzieć. Gdzie taka otoczona armia z każdej strony przez wroga miałaby się wycofać? Przefrunąć nad otaczającymi? Dla mnie nie jest to żaden błąd mechaniki a zwyczajny manewr na polu bitwy( w tym wypadku mapie) Żadnej dyskusji by to było zakazane nigdy nie zauważyłem ( może mi ukmneło?- nie było mnie na forum jakiś czas)
Jednakże sprzeciwiłbym się gdyby miało to być zabronione. Nigdy nie miałem też żadnej pretensji gdy ktoś pozbawił mnie w taki sposób armii ( mój błąd, że na takie coś pozwoliłem- i tyle)
co do sprawy kupców - poparłem zakazanie praktyki wsadzania np. 20 kupców do oddziału który sobie stoi na jakimś korzystnym surowcu, ponieważ uważam, że taka zagrywka pozbawia sensu istnienia tylu rodzajów surowców, zdrowej rywalizacji handlowej i uszczupla trochę role praw handlowych w dyplomacji. Nigdy nie używałem tego triku choć znany jest on od dawna.
Nie rozumiem trochę tego świętego oburzenia - sprawa dotyczy przecież nowych kampanii ko.
I czuję się trochę pokrzywdzony stwierdzeniem że z mojego powodu coś się zakazuje lub czegoś nie zakazuje w kolegium. Żadnego zdania członkom kolegium nie narzucam.
MG karali za takie zagrywki w niektorych KO ( nie wiem, to mogły być dwie,trzy ), tak samo jak za zadeptywanie agentów.
A insynuacjami Domena nie ma się co przejmować, one są wręcz zabawne dla kogoś kto bardziej siedzi w temacie kampanii ( najlepiej z kilka lat ) :lol:
Wyobraź sobie, że oddział np. 10 chłopów, blokuje drogę odwrotu armii złożonej np. z 1156 żołnierzy (nawet po przegranej tylu zostaje z pełnej flagi).Cytat:
Gdzie taka otoczona armia z każdej strony przez wroga miałaby się wycofać? Przefrunąć nad otaczającymi?
Do tego wyobraź sobie rozmiar pola bitwy (nawet jedno pole w Medku to jest spory teren). I tych 10 chłopów, rozstawionych w poprzek...
Żeby zablokować całej armii drogę odwrotu, wystarczy w tej grze postawić dowolny jeden oddział - nawet bardzo przetrzebiony. Jak w przykładzie wyżej, nawet 10 chłopów uzbrojonych w widły starczy. To nie jest "zwyczajny manewr", bo każda armia normalnie by się przebiła przez taką "pseudo-zaporę".Cytat:
Dla mnie nie jest to żaden błąd mechaniki a zwyczajny manewr na polu bitwy ( w tym wypadku mapie)
To jest zwyczajny błąd mechaniki gry. Pozwalający na dorżnięcie 50% armii wroga (zwykle 40% - 50% zostaje po przegranej) bez strat własnych...
A ja bym się sprzeciwił, gdyby miało być zabronione łączenie kupców w armii lub w forcie na surowcu.Cytat:
Jednakże sprzeciwiłbym się gdyby miało to być zabronione.
Trudno - najwyżej nie będę grał w nowych KO, gdzie ta zasada zostanie wprowadzona.
W jakim sensie niby uszczupla :?: Moim zdaniem właśnie zwiększa rolę praw handlowych w dyplomacji. Bo jeśli chcesz wybudować fort na surowcu, z którego miałbyś duże dochody, znajdującym się na terytorium innej frakcji i wejść do niego kupcami - to musisz otrzymać zgodę tej frakcji.Cytat:
i uszczupla trochę role praw handlowych w dyplomacji.
Joopitera pytałem na GG i powiedział mi, że to jest to dozwolone. W regulaminie też ani słowa na ten temat nie było.Cytat:
co do sprawy kupców - poparłem zakazanie praktyki
Nie zgadzam się z tym. Przede wszystkim, nie ma czegoś takiego jak jeden najlepszy surowiec, który bije wszystkie inne na głowę.Cytat:
uważam, że taka zagrywka pozbawia sensu istnienia tylu rodzajów surowców,
Dla każdej frakcji co innego jest opłacalne. Zależy to od różnych czynników, nie tylko od odległości surowca od stolicy.
Żeby mieć w ogóle 20 kupców, to najpierw musiałbyś mieć 20 miast i 20 targowisk wybudowanych w tych miastach...Cytat:
zakazanie praktyki wsadzania np. 20 kupców do oddziału
Wystarczająco długo siedzę w KO - już ponad rok. Poza tym jak sam zauważyłeś, gracze którzy wcześniej grali na Singlu w kampanie i na Multi w bitwy lepiej się orientują w niuansach mechaniki gry, a ja do takich graczy należę - i na Singlu długo grałem zanim dołączyłem do KO, i na Multi w bitwach też.Cytat:
A insynuacjami Domena nie ma się co przejmować, one są wręcz zabawne dla kogoś kto bardziej siedzi w temacie kampanii ( najlepiej z kilka lat ) :lol:
A co ma znajomość mechaniki, do twoich insynuacji na temat podejmowania decyzji przez kolegium? Być może w twoim "świecie" coś ma... ale moja bajka chyba jest inna :lol:Cytat:
Wystarczająco długo siedzę w KO - już ponad rok. Poza tym jak sam zauważyłeś, gracze którzy wcześniej grali na Singlu w kampanie i na Multi w bitwy lepiej się orientują w niuansach mechaniki gry, a ja do takich graczy należę - i na Singlu długo grałem zanim dołączyłem do KO, i na Multi w bitwach też.
Ale sam masz 1/3 wszystkich głosów w Kolegium (a jeszcze niedawno była to tylko 1/5 - zanim Joopiter i ktoś tam jeszcze odszedł).Cytat:
Zamieszczone przez Zachar
To przecież wiem, że decyzję o tych kupcach podjąłeś sam z Maratem (razem 2/3 głosów). Avasil (1/3) pewnie był przeciwko albo się wstrzymał.
Nawiązując tylko do tej wypowiedzi Domena, dobrze by było jakbyście kogoś powołali do Kolegium jeszcze, ale to tylko moja skromna opinia :)
Nie, ja z Zacharem też byłem przeciwko :lol: Własnie o takich insynuacjach mówię, są one zabawne dla kogoś kto siedzi długo w tym środowisku.