Początkowo miałem taki zamysł, żeby każda prowincja w grze odpowiadała dawnemu województwu zarówno jeśli chodzi o nazwę, granice jak i stolicę. Wyszedłem jednak z założenia, że tam gdzie jakieś miasto było większe, ludniejsze czy z jakichś innych powodów ważniejsze to je uczyniłem stolicą. Z tego względu np Gdańsk, a nie Skarszewy jest stolicą Pomorza.
Niektóre województwa były też za małe i połączyłem je w jedno, żeby uniknąć ścisku na mapie. Z tego względu ks. Warmińskie i woj malborskie jest jedną prowincją (tak jak zauważyłeś ze stolicą w Elblągu). Podobnie zrobiłem z brzesko-kujawskim, inowrocławskim i chełmińskim - tworząc jedne Kujawy ze stolicą w Toruniu, który też nie był stolicą żadnego z nich,ale był dużym ważnym miastem. Z tego co się orientuję, ważniejszym niż pozostałe.
Jeśli ktoś się lepiej orientuje i ma jakieś inne źródło niż mapa, którą pokazałem albo podręcznik do historii ustroju Mariana Kallasa, to niech się tu wypowie.
Poniżej lista zmian niezgodnych z historią (z mapą na której się wzorowałem). Trochę tego jest niestety. Nazwy prowincji jeszcze nie zostały przeze mnie wprowadzone, ale na pewno się zorientujecie.:
Nazwa prowincji / miasto
Pomorze (może lepiej Prusy królewskie ?)/ Gdańsk
Warmia (malborskie + warmińskie) / Elbląg (czy lepiej Malbork?)
Kujawy (chełmińskie + inowrocławskie + brzesko-kujawskie)/ Toruń
Wielkopolska (kaliskie + poznańskie) / Poznań
Mazowsze (rawskie + płockie +mazowieckie) / Warszawa
Łęczycko-sieradzkie / Sieradz (może lepiej Łęczyca?)
Sandomierskie (sandomierskie + lubelskie) / Sandomierz - tu miałem najwięcej wątpliwości, bo Lublin był jednak dosyć istotny - był między innymi siedzibą trybunału. Z kolei Sandomierz był chyba większy i ludniejszy - niech się ktoś wypowie.
Bełskie (bełskie + kawałek ruskiego - chyba to była ziemia chełmska) / Zamość - tu też miałem wątpliwości, bo musiałem okroić jedno województwo, żeby drugie było większe, ale jednak Zamość musiał się znaleźć na mapie, bo był perełką , na dodatek dobrze ufortyfikowaną oraz ze względu na Akademię.
Kijowskie (okrojone o Zadnieprze i "Dzikie Pola" ze stolicą w Siczy) / Kijów
Zadnieprze / Perejasław
Zaporoże / Sicz - Chyba zlikwiduję drugą prowincję kozaków - Samarę, żeby się nie rozdrabniać. Zamiast tego damy im jakieś jednostki darmowe w utrzymaniu. Co Wy na to?
Zgodne z podziałem historycznym jest tylko podlasie, czernichowskie, krakowskie, podolskie i bracławskie :)
Jeśli chodzi o Litwę, to za wyjątkiem Inflant (które nota bene nie należały do Litwy) reszta jest w miarę możliwości odwzorowana wiernie:
niezgodne z historią:
Prowincja / Miasto
Inflanty (część wendeńskiego + parnawskie) / Ryga
Inflanty polskie (2 część wendeńskiego) / Dyneburg
Zgodne z historią :
Cała reszta Litwy :)
Ziemię Piltyńską i te dwa pozostałe skrawki ziemi zostawiłem przy Kurlandii, bo mapa jest za mała, żeby aż tak rzeźbić.
EDIT:
Tutaj zaktualizowane nazwy miast i prowincji. Kompatybilne z obiema wersjami Rzeczpospolitej (podzielonej i niepodzielonej)
http://speedy.sh/gwqmd/Prowincje-i-M...a-Rzplitej.rar