Uchwała istniała, ale do wprowadzenia w życie wymagała podpisu prezydenta. Na złożenie podpisu Janukowycz miał 48 godzin. Przynajmniej tak wynika z umowy z 21 lutego, a raczej doniesień co się w niej znajdowało.Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Wersja do druku
Uchwała istniała, ale do wprowadzenia w życie wymagała podpisu prezydenta. Na złożenie podpisu Janukowycz miał 48 godzin. Przynajmniej tak wynika z umowy z 21 lutego, a raczej doniesień co się w niej znajdowało.Cytat:
Mozesz wytlumaczyc dlaczego troske o swoich obywateli nazywasz absurdem?Sprawujacy obecnie nielegalnie faszysci nie kryja wrogosci wobec Rosjan a ich pierwsza ustawa zaraz po dojsciu do wladzy bylo zakazanie j.rosyjskiego w miejscach publicznych.Nazwalbym to dzialaniem prewencyjnym a nie absurdem ;)Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
Politycznym absurdem jest to co robi UE z kijowskimi faszystamiCytat:
A coz to za opinia i przez kogo wystawiona oraz oceniona :shock: ?Cytat:
Prorok czy fantasta :mrgreen: ?Cytat:
Kolejny dzisiaj wyskakujacy na prywatne tory w publicznej polemice :lol:Cytat:
Skad te dane i czy sa aktualne z chwila obecna?Kolejne pytanie czy dany procent grupy ludnosci jest rownowazny nastrojom calej spolecznosci danego obszaru?Cytat:
Tutaj sie okazuje wielkosc rosyjskiej sztuki dyplmatycznej:
Znaczy tyle samo co:Cytat:
"Strona rosyjska ocenia wydarzenia rozgrywające się w Autonomicznej Republice Krymu jako skutek ostatnich wewnątrzpolitycznych procesów na Ukrainie i w tym kontekście nie widzi konieczności przeprowadzenia proponowanych przez stronę ukraińską pilnych konsultacji dwustronnych"
Cytat:
The U.S. Does Not Negotiate with Terrorists
Za wolno edytuję tekst :) , przekleję więc to co wpisałem w poprzednim poście:Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Nie wiem jednak jak dokładnie jest to w prawie ukraińskim. Jeżeli ustawa wymagała podpisu prezydenta to do czasu pojawienia się takiego była ona nieważna. Możliwe że faktycznie wprowadzenie w życie ustawy (co odbyło się podajże przy poparciu także Partii Regionów) było w pewnym sensie złamaniem umowy. Janukowycz zadeklarował jednak że swój podpis złoży, wypadałoby więc raczej mówić o nadgorliwości.
Można się też zastanawiać czy już sama ucieczka z Kijowa nie łamała umowy. Moim zdaniem twierdzenie teraz że Janukowycz chciał umowę wykonać jest jednak trochę przegięciem. Z drugiej strony opozycja po tym jak poczuła swoje możliwości i ujrzała reakcję Majdanu też umowy wykonywać pewnie nie chciała. Także jak dla mnie jedni drugich warci, z tym że to Janukowycz w stosunku do opozycji uciekając pierwszy dał sygnał że z porozumienia nici.
Mogę prosić o źródło? Z tego co kojarzę to odebrano chyba językowi rosyjskiemu jego uprzywilejowaną (w porównaniu do innych "nieukraińskich" języków) pozycję ale nie zakazano.Cytat:
ich pierwsza ustawa zaraz po dojsciu do wladzy bylo zakazanie j.rosyjskiego w miejscach publicznych
Raczej na pewno wymagała podpisu Janukowycza. Nawet w Polsce, gdzie rola prezydenta jest ograniczona ustawy wymagają jego kontrasygnaty przed wejściem w życie.Cytat:
Ucieczka z Kijowa nie bardzo, w końcu Janukowycz nie miał aresztu domowego. Natomiast nie twierdzę, że Janukowycz chciał wywiązać się z umowy. Podejrzewam, że w Charkowie chciał się zorientować jaką ma pozycje na wschodzie kraju. Niemniej jednak całą sytuację należy oceniać na podstawie tego co było a nie tego co mogło być. W tym świetle wydaje mi się, że Sikorski mija się z prawdą twierdząc, że to Janukowycz złamał postanowienia ugody. Jego wersji przeczy kolejność zdarzeń.Cytat:
Tylko pytanie czy umowa zakładała że podpis Janukowycza być musi. Jeżeli nie precyzowała tego punktu to "opozycja" złamała raczej konstytucję/prawo, a nie samą umowę. Biorąc pod uwagę że Janukowycz kłamał już prędzej i podajże złamał prawo przy okazji "tłumienia" zamieszek argument że złamanie prawa = złamanie wszelkich umów dałoby się raczej podważyć.
Sikorski to mija się z prawdą jak i cały rząd już chyba nieprzerwanie od wielu tygodni w kwestii Ukrainy.
Nie mam dostępu do tekstu tej umowy, nie wiem czy on jest w ogóle gdzieś dostępny (po rosyjsku? ukraińsku? angielsku?), natomiast wedle mojej oceny opozycja złamała i konstytucję i umowę. Konstytucję, bo wprowadzono w życie ustawy bez podpisu aktualnie urzędującego prezydenta (z urzędu złożyli go dopiero o godz. 16, jeśli dobrze kojarzę) i umowę, bo ustalono tam termin przywrócenia konstytucji z 2004 r. na 48 godzin.Cytat:
Nie rozumiem :). Nie wiem czy Janukowycz złamał prawo podczas tłumienia zamieszek, natomiast 21 lutego majdanowcy usiedli z nim do stołu i podpisali ugodę z okresem realizacji 48 godzin. I pomimo wykpiwania Janukowycza w mainstreamowych mediach połączonego z obrazkami "poległych obrońców majdanu" i złotych baterii w willi Janukowycza to ma on sporo racji mówiąc, że działania Rady Najwyższej były bezprawne. Gdy majdanowcy wprowadzali w życie ustawę o przywróceniu konstytucji z 2004 roku Janukowycz był legalnym prezydentem i to nawet przyjmując narrację strony opozycyjnej. Po prostu się pospieszyli. Oczywiście zwycięzców nikt nie sądzi, ale sytuacja na Ukrainie nie jest jeszcze rozstrzygnięta.Cytat:
A tak, z punktu widzenia polskich interesów narodowych, co się bardziej "opłaca"? Ukraina banderowska i "proeuropejska", czy też pod wpływem Rosji?
[spoiler:25wtkhm6]Zdaję sobie sprawę, że dla "naszego" rządu najważniejsze są interesy niemieckie, czy nawet "europejskie" ;), a nie jakieś tam polskie :lol: Ale załóżmy teoretycznie taką kwestię...[/spoiler:25wtkhm6]
banderowska nie łączy się z proeuropejską. ta druga byłaby dla nas korzystniejsza- a właściwie dla polskich pracodawców, bo pojawiłyby się miliony tanich pracowników. byłoby też korzystne dla Europy, bo im więcej taniej siły roboczej tym lepiej dla bogatszych.
dla szarych Polaczków byłoby to oczywiście niekorzystne, ale chyba nie trzeba mówić kogo bardziej wspiera nasz neoliberalny rząd.
Bardziej chyba opcja środkowa,po Ukraina nie wyrwie się spod wpływu Rosji, ale wpływy UE powinny być na tyle silne by je równoważyć.
Nie wiem, czy ktoś już wrzucił czy też nie, ale o to skład nowego rządu Ukrainy:
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... -jest.read
Ktoś wie, czy został on uznany przez inne kraje czy choćby UE?
Turcja zabiera głos w sprawie Krymu:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
A propo UE, już nie mogę się doczekać jak polski posłem przyłapany z gaciami u kostek będzie krzyczał, że ma immunitet :lol:
http://www.sfora.pl/Unia-robi-porzadki- ... tek-a65133
No to sobie banderowcy porzadzili na Ukrainie :lol: Powodzenia szczerze zycze Rosjanom ;)Cytat:
Komisja Obrony i Komisja Spraw Zagranicznych Rady Federacji, wyższej izby rosyjskiego parlamentu, poparły wniosek prezydenta Władimira Putina. W imieniu prezydium Rady Federacji wniosek prezydenta poparł wiceprzewodniczący izby Jurij Worobiow. Przedstawiając sytuację na Ukrainie podkreślił on, że "bojownicy z Majdanu byli szkoleni na Litwie i w Polsce; teraz chcą rozszerzyć swoje wpływy na wschodzie Ukrainy i Krymie".
Ten tradycyjnie daje popis swojego intelektu oraz sztuki dyplomatycznej
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/komorows ... osci/mmc14
Nielegalny mowi o nielegalnosci :mrgreen:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/dekret- ... ucji/4wk73
Zając - prezydent nie miał innego wyboru, jak udzielić słów poparcia obecnym władzom na Ukrainie, skoro poparliśmy Majdan musimy popierać go nadal. Najśmieszniejsze a zarazem najgorszym faktem, jest to, że obecny rząd nie miał zbytniego wyboru kogo ma poprzeć. Ośmielę się stwierdzić, że do poparcia Majdanu pchnął nas J.O pan Prezes, który od razu wybrał się na Ukrainę, zamiast stanąć pośrodku wybraliśmy chyba najgorszą z możliwych opcji. I tym sposobem znów nasze stosunki z Rosją uległy arktycznemu ochłodzeniu. Teraz wystarczy tylko czekać, aż Rosja zrobi nam kolejnego psikusa, bo jednego już nam zrobiła, a wystarczył do tego niewielki pretekst:
http://www.rmf24.pl/ekonomia/news-zle-w ... Id,1104820
Według ciebie rząd PO i prezydent reaguje tylko na działania PIS? :shock: Jak na opozycję to nieźle ;)Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Ciekaw jestem co na to wszystko cygańskie czołgi ;)
A ja mam nadzieje, że jak Rosja wywoła wreszcie tą wojnę na której jej wyraźnie zależy to się ostro przejedzie po swojej potędze. Mam nadzieje, że kamień na kamieniu z Rosji nie zostanie. Powodzenia dla walczących z Rosją ;)Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Po co tak drastycznie? USA może (jeżeli zechce...) łatwo zdyscyplinować Rosję. Wystarczy, że doprowadzi do obniżenia ceny za baryłkę ropy. Strumień petrodolarów napędzających machinę Putina przestanie płynąć... Bo przecież do prowadzenia wojny i innych rzeczy (np. agentury wpływu 8-) ) potrzeba: pieniędzy, pieniędzy, pieniędzy... ;)Cytat:
Nie jestem pewien też jednej rzeczy. Czy Putin wie, że jego decyzja może doprowadzić do drugiego "Wołynia"? Prawy Sektor ogłosił pełną mobilizację swoich członków, a Polacy na własnej skórze przekonali się jacy są Ukraińscy nacjonaliści. Pół biedy jeżeli tam wojsko ukraińskie się uda ale Putin swoją decyzją spowodował, że się tam Prawy Sektor wybiera.
Zanim zniknie ostatni "kamień na kamieniu" reszta świata pogrąży się w wojnie atomowej, więc uważałbym z życzeniami.Cytat:
A ja mam nadzieje, że jak Rosja wywoła wreszcie tą wojnę na której jej wyraźnie zależy to się ostro przejedzie po swojej potędze. Mam nadzieje, że kamień na kamieniu z Rosji nie zostanie. Powodzenia dla walczących z Rosją ;)
Banderowcy nie mają szans zrobić teraz tego co na Wołyniu, no chyba że jakimś cudem pokonaliby Rosję i przejęli władzę. Zresztą Rosjanie na wschodzie i południu to nie jest taka mniejszość jak Polacy na Wołyniu; w dodatku część tamtejszych Ukraińców żyje z nimi w bardzo dobrych (chyba wręcz zacierających "granicę") stosunkach.Cytat:
Nie jestem pewien też jednej rzeczy. Czy Putin wie, że jego decyzja może doprowadzić do drugiego "Wołynia"? Prawy Sektor ogłosił pełną mobilizację swoich członków, a Polacy na własnej skórze przekonali się jacy są Ukraińscy nacjonaliści. Pół biedy jeżeli tam wojsko ukraińskie się uda ale Putin swoją decyzją spowodował, że się tam Prawy Sektor wybiera.
Nie wydaje mi się żeby Putin, jakby co, nie był skłonny poświęcić kilku żyć dla "wyższej sprawy". Także banderowcy zaczynający jakieś czystki byliby dla niego świetnym prezentem, jeżeli oczywiście serio myśli o wojnie.
Jeżeli tak sprawa wygląda to dla Rosji wojna może być tylko niepotrzebnym wysiłkiem. Region po regionie będzie ogłaszać referenda a Kijów nic nie będzie mógł zrobić.Cytat:
Rada miejska Doniecka zdecydowała, że należy przeprowadzić referendum ws. przyszłości Donbasu, i wezwała obwodowe rady do zajęcia się tą sprawą. Co więcej, ogłosiła, że język rosyjski w Doniecku ma status oficjalnego.
Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/news-krym-min ... gn=firefox
Tak dla porównania: czym się różni oderwanie Krymu od Ukrainy, od oderwania Kosowa od Serbii? :twisted:
Za Krymem stoi Rosja a wiec "Imperium zla" zas za Kosowem USA,czyli bastion wolnosci i demokracji :lol:Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Putin w rozmowie z Obamą powiedział, że wkroczył na Ukrainę żeby bronić swoich obywateli. No kurde niczym wkroczenie do Polski 17 września 1939 ;)
Mają długa tradycję w tym. Jakiś przedstawiciel prosi o pomoc, która ochoczo wchodzi. Sęk w tym że gdy Ukraina oddała bron N to Ci wielcy mieli gwarantować nietykalność granic. A jakie państwo się atakuje z bronią atomową? Dlatego nikt nie będzie umierał za Krym. Ale jakieś embargo pewnie wprowadzą. I będziemy mieli droższy gaz, ropę, ale za 3-4 lata Rosja będzie trupem gospodarczym jak dziś Ukraina. Rosja przez lata stosuje politykę gospodarczą: jakoś to będzie. Jak araby- eksport gazu i ropy i długo, długo nic. Uzbrojenie głównie szło do Indii i Chin, ale Chiny powoli się usamodzielniają pod tym względem (legalne i nielegalne licencje, oprócz silników odrzutowych- tych od lat nie potrafią porządnie zrobić), a Indie coraz więcej kupują na zachodzie (boi się Chin). Gdyby Ukraina nie oddałaby broni N to Putin by dalej obgryzał paznokcie i tyle. A teraz mamy nauczkę dla innych- NIE REZYGNUJEMY Z WALIZKI Z GUZIKAMI! Ja się dziwię tylko Janukowiczowi- jeżeli ucieczka z Kijowa to normalny instynkt samozachowawczy, to ucieczka jawna ze wschodniej Ukrainy do "zaprzyjaźnionego państwa" mówi o tym że nie wierzył NIKOMU, a więc całemu narodowi. A to delegalizuje całkowicie moralne pretensje (o konstytucyjności nie mówię, bo nie znam obu wersji ichniej konstytucji) jego powrotu :? Ciekawy jestem postawy Turcji w kontekście tatarów krymskich. I czy przepuści jakiś lotniskowiec (dla nacisku, wojny z NATO nie będzie na pewno, tak myślę...) bo są traktaty że cieśninę Bosfor nie może przepłynąć lotniskowiec... A polityka lotniskowcowych zespołów uderzeniowych (zazwyczaj lotniskowiec typu Nimitz, 1 krążownik t. Ticonderoga, kilka niszczycieli Aleigh bourghe i zaopatrzeniowce + 1 o.p. t. Los Angeles) w roli nacisków polega na tym że potencjał kilkudziesięciu samolotów ze skrzydła pokładowego zazwyczaj równoważy potencjał lotnictwa wroga na miejscu operacji. A kto panuje w powietrzu, nie przegrywa. Do tego kilkadziesiąt TOMAHAWKów... Kiedyś to się nazywało "POLITYKA KANONIEREK". Chińskie przekleństwo mówi : obyś żył w ciekawych czasach. No to je mamy.
http://fakty.interia.pl/raport-zamieszk ... Id,1114797
Tu więcej faktów na ten temat.
1. NATO nie będzie broniło Ukrainy, bo nie jest jego członkiem. Nawet gdyby była to zasada "Nie będziemy umierać za Gdańsk" wiecznie żywa.
2. ONZ nawet rezolucji nie może na kacapstwo wystawić bo kacapstwo jest członkiem Rady Bezpieczeństwa i zawsze może użyć prawa veta. ONZ jest tyle warta co Liga Narodów.
Wynik: car Putin może zrobić co zechce.
Ps: Lech Kaczyński jednak skończonym idiotą nie był i co nieco przewidywał- w czasie kryzysu w Gruzji powiedział: "Teraz Gruzja potem Ukraina a następnie Polska".
Okazuje sie ze list gonczy nie byl szczytem glupoty banderowcow.Poszli jeszcze dalej.Oto przedstawiciel ekstremistow pochodzacych z niepodleglego panstwa prosi o pomoc...terrorystow.No to Zachod ma piekny zakalec do zjedzenia.Ci ludzie naprawde nie powinni nie tylko sprawowac jakakolwiek wladze ale w ogole nie powinni opuszczac wariatkowa :?
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina ... rowa/byx3e
Nic nowego. Przed lądowaniem 10 lipca 1943 na Sycylii amerykanie zagwarantowali sobie spokój ze strony sycylijskiej mafii.... Na starej wypróbowanej zasadzie- wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. W większej skali- wielka trójka ;)
No to widać jakie kraje są ich następnym celem.Cytat:
Wiceprzewodniczący izby Jurij Worobiow, który w imieniu prezydium Rady Federacji poparł wniosek Putina, podkreślił, że "bojownicy z Majdanu byli szkoleni na Litwie i w Polsce; teraz chcą rozszerzyć swoje wpływy na wschodzie Ukrainy i Krymie".
http://fakty.interia.pl/raport-zamieszk ... Id,1114795
Nie wiem czy to sprawdzona informacja, ale podobno zostały otoczone koszary ukrainskiego batalionu piechoty morskiej. I mają ultimatum złożenia broni. To już nie jest rozbrojenie milicji na krymie. To może być Rubikon wojny między Ukrainą a Rosją...
Po Ukrainie będą kraje nadbałtyckie, tam Rosja też może wystąpić w obronie "rosyjskich obywateli". W Polsce już nie będzie tak łatwo, ale znajdziemy się w bardzo niekorzystnym położeniu.Cytat:
Ps: Lech Kaczyński jednak skończonym idiotą nie był i co nieco przewidywał- w czasie kryzysu w Gruzji powiedział: "Teraz Gruzja potem Ukraina a następnie Polska".
Ciekaw jestem jak zachowa się w tej sytuacji Ukraina. Raczej nie zdecyduje się na siłowy odwet, bo wojna i tak z góry jest przegrana.Cytat:
Nie wiem czy to sprawdzona informacja, ale podobno zostały otoczone koszary ukrainskiego batalionu piechoty morskiej. I mają ultimatum złożenia broni. To już nie jest rozbrojenie milicji na krymie. To może być Rubikon wojny między Ukrainą a Rosją...
EDIT
Nie znajduję potwierdzenia takiej tezy.Cytat:
A kto panuje w powietrzu, nie przegrywa.
Powiedziałbym, że tak,wizyta Kaczyńskiego na Majdanie wprowadziła nas w najgorszą możliwą opcję. W telewizji zaczęły się ukazywać obszerne relacje biednego Majdanu i złego Janukowycza, nie jest to działanie propagandowe mające na celu zbliżyć Polskę do banderowców i całej reszty Majdanu. Chyba nawet za bardzo nie komentowano postaci Kaczyńskiego na tle, flag banderowców. Przeważnie skupiono się na Kliczce.Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
jakbym porównywał Ukrainę do domu publicznego stwierdziłbym, że wybraliśmy najbardziej zasyfioną i najdroższą prostytutkę tam pracującą.
Cytat:
Ostatniej nocy do kilku jednostek ukraińskiej armii weszli żołnierze rosyjscy. Przekonywali przybywających w jednostkach wojskowych ukraińskich, by albo oddali broń, albo podporządkowali się "prawowitej władzy". Do takich wydarzeń doszło w Sewastopolu i Sudaku.
Cytat:
Z informacji agencji wynika, że rosyjskie wojska skonfiskowały pistolety, karabiny oraz amunicję ze stacji radarowej znajdującej się w okolicach miasta Sudak w południowo-wschodniej części Krymu nad Morzem Czarnym. Inna grupa zajęła ośrodek szkoleniowy ukraińskiej marynarki w Sewastopolu, gdzie stacjonuje także rosyjska Flota Czarnomorska.
Cos sie armia ukrainska nie wykazuje do nadstawiania nowej nielegalnej wladzy...Cytat:
W Teodozji uzbrojeni mężczyźni zatrzymali Kozaków oraz batalion piechoty morskiej i wezwali do poddania się. Według Interfax-Ukraina, żołnierzom dano czas do 9 rano czasu polskiego.
Spojrz na to z drugiej strony.Przynajmniej skonczy sie teczowa kampania w Polsce i zacznie gejowski eksodus z kraju nad Wisla ;)Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Jeszcze Rosja nawet nie zaczela tancowac z Ukraina a Ty juz kolejny tort dzielisz i to stojacy na stole NATO ;) W Polsce gdyby doszlo do interwencji zbrojnej poszloby Moskwie jeszcze latwiej niz w Gruzji(100tys wojska mocnego na papierze z czego 1/5 to kadra dowodcza).Na nas sam obwod kaliningradzki wystarczy :?Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Potezna to musiala byc owczesna mafia skoro Amerykanie bardziej niz armii wloskiej obawiali sie Kozanostry i jej zastepow :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
Widze tu same sceptyczne wizje inwazji rosyjskiej wiec pokuszę sie o pewne ,,fantazje" Ksiedza Klimuszki który miał dar jasnowidzenia...:
Cytat:
"Polska będzie źródłem nowego prawa na świecie, zostanie uhonorowana tak wysoko, jak żaden kraj w Europie. Będzie jakaś wojna w Europie, ale to nie przejdzie przez teren Polski [...]. Polsce będą się kłaniać narody Europy. Widzę mapę Europy, widzę orła polskiego w koronie. Polska jaśnieje, jak słońce i blask ten pada naokoło. Do nas będą przyjeżdżać inni, aby żyć tutaj i szczycić się tym [...]".
Jeśli faktycznie mowa tu o wojnie, która od dłuższego czasu spędza sen z oczu wielu interpretatorom przepowiedni, już na wstępie możemy zauważyć pewną rozbieżność z pozostałymi wizjami. Zgodnie z przepowiedniami rozmaitych mistyków Polska faktycznie, po zbliżających się działaniach wojennych, na jakiś czas ma stać się stolicą europejską. Chodziło jednak o to, że nasz kraj nie poniesie strat w walkach. W wizji Klimuszki widać wyraźnie, że prawdopodobnie wcale nie będziemy brać udziału w wojnie. Która wersja jest bardziej prawdopodobna, los rozsądzi.
Wiadomo że większośc tych darów to zwykła lipa ale w tym przypadku jego wszystkie przepowiednie się sprawdzały( trup włoskiego premiera w bagażniku trabanta w latach 70-tych)...
O ile dobrze pamiętam to wojna będzie dotyczyć Niemiec, Włoch i Francji. Co do Ukrainy to przepowiedział że bezie ona potęgą a Rosja się rozpadnie...
A to dobre.Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Bo regularna armia włoska nie była dla amerykańców problemem, ale jak każda armia regularna nie radzi sobie z ruchem oporu- vide wojny w zatoce perskiej z 1991 i 2003. Wojna z regularnym prrzeciwnikiem skończyła się tak jak musiała, potem było TYLKO TRUDNIEJ.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Polska dyplomacja w natarciu:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Może Radek zdąży wrócić z Iranu :lol:Cytat:
W związku z sytuacją na Ukrainie Rada Północnoatlantycka spotka się w Brukseli w niedzielę - napisał dziś wieczorem na Twitterze sekretarz generalny NATO Anders Fogh Rasmussen. O zwołanie Rady w trybie pilnym zaapelowała Polska.
Dla mnie wystarczyłoby, gdyby u nas doczekać takiego dobrobytu, że wróciłaby polonia z Anglii ;)Cytat:
Zamieszczone przez Turumbar and death
A tymczasem w Rosji ołtarz i tron mówią jednym głosem
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... j-Ukrainie
"Boże chroń cara!" :lol:
Sołdaty mają zatem błogosławieństwo na...
Wojna w Wietnamie jest dobrym przykladem ;)Cytat:
Phi, jest sto sposobów na zaognienie sytuacji. Zawsze znajdzie się jakaś grupa uciśnionych przez polską władzę rosjan albo atak polskich dywersantów na radiostację pod Kaliningradem. Jedną przyczynę już mają (cytowałem wyżej)- terroryści z Majdanu byli przecież szkoleni w Polsce :DCytat:
o Ukrainie będą kraje nadbałtyckie, tam Rosja też może wystąpić w obronie "rosyjskich obywateli". W Polsce już nie będzie tak łatwo, ale znajdziemy się w bardzo niekorzystnym położeniu.
Dobrym, na wojnę nie przegraną. Chyba że masz na myśli ewakuację ambasady z Sajgonu w 1975, ale Amerykanie od ponad 2-óch lat nie prowadzili już wojny...Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Nie wiem dlaczego, ale jak przeczytałem o tej militarnej ciekawostce, to przypomniałem sobie obrazki z gry Red Alert3. Pamiętacie "FutureTech" :lol: ?
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... nych/1cqxq
Tyle, że tą technologię powinni wypróbować na Morzu Czarnym no nie? ;)
O konflikcie można też na wesoło.
http://naszeblogi.pl/44731-putin-i-jego-jaja
Fragment
"..Putin ma nowych żołnierzyków. Dwa lata temu podwoił budżet na wojsko. Zmienił im stare kałasznikowy na lepsze kałasznikowy. Uszył nowe mundury. Wyposażył w nowe zabawki. I cały czas aż przebierał nogami, żeby sprawdzić jak to działa. A Chochły sami się podłożyli. Chcieli tańczyć i świętować bez starszego brata. Tak się w rodzinie nie robi.
Więc w tą weekendową sobotę Putin, kawalarz, postanowił się rozerwać. Jak to u niego – szybka piłka, kumple współgrają (niech by spróbowali inaczej) i patrzy na ogłupiały świat.
Lekko licząc to chyba zepsuł odpoczynek z setce tysięcy, polityków, dyplomatów i innych biurokratów.(...)Wyciągani z wygodnych kapci, szlafroków, czy dresów politycy całego świata zaczęli się krzątać, spotykać, wydawać oświadczenia i co najgorsze, czego bardzo nie lubią, zmuszano ich do zajęcia stanowiska...."
A tę starą piosenkę dedykuję lewacko - genderowej Europie i aspirującej do niej Ukrainie ;)
[youtube:6hxwtrbw][/youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e1iqp5jamqM#t=87[youtube][/youtube:6hxwtrbw]
To jak to właściwie było, dogadali się z północą i uznali, że jest remis? Czy może nie zrealizowali celów interwencji wyznaczonych zgodnie z doktryną powstrzymywania i efektem domina?Cytat:
Dobrym, na wojnę nie przegraną. Chyba że masz na myśli ewakuację ambasady z Sajgonu w 1975, ale Amerykanie od ponad 2-óch lat nie prowadzili już wojny...
Może ZSRR w Afganistanie też nie przegrał, tylko się wycofał? Tak jak Hitler z Afryki, bo uznał, że ten region nie ma znaczenia. ;)
Zresztą ciekawego zabiegu tutaj dokonałeś. Kto panuje w powietrzu nie przegrywa, o ile jest to wojna nieprzegrana. :D
Widzę, że niektórzy z radością wepchnęliby Ukrainę w żelazne objęcie Rosji tylko po to, żeby dowalić UE. Byleby wbrew oficjalnemu stanowisku. Takie polityczne hipsterstwo. ;)Cytat:
A tę starą piosenkę dedykuję lewacko - genderowej Europie i aspirującej do niej Ukrainie
Vietcong przetrzepal jankeskie tylki pomimo ich przewagi technologicznej i dominacji w powietrzu zatem nie wymiguj sie.Z historii najnowszej konflikt afganski pokazuje bezradnosc najnowoczesniejszej armii swiata wobec pastuchow.Oczywiscie juz trabia o sukcesie misji...Tylko dlaczego spiepszaja zostawiajac sojusznika polskiego ;) ?Cytat:
Przetrzepał, potem zrobił kardynalny błąd wymuszony decyzjami z Hanoi- ofensywę Tet, i ...przestał sie liczyć już na przełomie 68/69. ;)Cytat:
Zamieszczone przez zajac
PS W którym momencie Rommel miał przewagę w powietrzu pomiędzy lutym 1941, a majem 1943? Co do Afganu, tu się zgadzam, ale armia czerwona jest tym wyjątkiem, który potwierdza regułę :lol: