Nie wiedziałem że teraz przełącza się alt-em na stałe używanie brani głównej i dodatkowej.:confused:
Wersja do druku
Nie wiedziałem że teraz przełącza się alt-em na stałe używanie brani głównej i dodatkowej.:confused:
Można przełączać do woli. Pod kartami jednostek masz kilka ikonek, jedna z nich to walka wręcz/ostrzał.
Przeczytałem poradnik Samicka w którym pisał, że generałem można wyszkolić armię i wrócić nim do stolicy jako mąż stanu.
1. Jak to zrobić bo nigdzie nie widzę takiej opcji ??
2. Rozumiem, że jeśli generał wyszkoli armię i wróci do stolicy to w wyszkolonej armii musi go zastąpić inny generał ??
Z góry dziękuję za pomoc.
W podglądzie generała masz przycisk "zastąp", po użyciu wybierasz nowego dowódcę, a obecny wraca automatycznie do stolicy w następnej turze.
Mam pytanie. Słyszałem iż można po wydaniu rozkazu ataku grupie żołnierzy spowodować iż nie zaatakują oni jednego (klikniętego odziału) tylko uderzą linią na linię wroga. Jak tego dokonać?
Zaznaczasz oddziały w grupę Ctrl+ G i klikasz PPM na oddział wroga- to tyle :)
@UP
Jesteś pewien, że twoje jednostki zaatakują całą armię, a nie rzucą się na ten jeden kliknięty oddział?
Na 99% zaatakują kliknięty oddział. Wydaje i się, że do ataku bez łamania szyku trzeba kazać maszerować przez wroga, ustawiając rozkaz ruchu za oddziałami przeciwnika. Ja osobiście staram się wyznaczać każdej jednostce osobno cel ataku/ruchu.
Odradzam komukolwiek stosowanie tej metody. Co do grupowania jednostek to zawsze używam samego przycisku "G". Jak się użyje Ctrl+ G to jednostki chyba zostają w tej samej sztywnej formacji. Nie używam tego skrótu więc nie wiem czy jednostki same zaatakują całą armię wroga ale szczerze w to wątpię. Chociaż gdyby okazało się to prawdą to oszczędziło by mi dużo klikania.
Fakt, że jednostki nie rozpoczynają pościgu po rozbiciu wroga powoduje sporo zamieszania u tych co się do tego przyzwyczaili w poprzednich odsłonach.