Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
no przeca ziemkiewicz słynie z tolerancyjnych poglądów... o jkm nie mówiąc. co w tym nieprawdziwego?
Owszem ani jeden ani drugi nie jest homofobem ani ksenofobem, przynajmniej w klasycznych znaczeniach tego słowa. Jak są, to byś mógł podać przykłady tych przypadłości. Choć zapewne "antyfaszyści" te pojęcia interpretują po swojemu, tzn. "kto prawicowiec, ten z urzędu ksenofob i homofob" :lol:
Cytat:
Zaraz, a WB i Dania?
Prokuratura tak się tam wielokrotnie starała o zatrzymanie jegomościa i jego ekstradycję :?:
Cytat:
Ja osobiście bym się nie przejmował sprawą Zakajewa. Prokuratura robi swoje (w końcu na Zakajewa jest wydany międzynarodowy list gończy) a sąd i tak zrobi swoje, czyli wniosek oddali. Tak przewiduje i mam nadzieje, że się sprawdzi :) .
To ile razy prokuratura będzie wyskakiwać z takim wnioskiem :?: Raz już przecież Zakajewa w III RP aresztowano.
Cytat:
Wydaje mi sie również, że sprawa jest nawet nieźle rozgrywana, w kontekście stosunków polsko-rosyjskich. Putin i spółka nie bardzo będą mieli się do czego przyczepić, w końcu Zakajewa zatrzymano, prokuratura wszczęła postępowanie wyjaśniające, teraz się odwołuje, czyli coś się dzieje. Sąd raczej wszystko oddali. "Trudno, sąd to sąd" być może powie Tusku do Putina, a i "sprawa czeczeńska" nie zostanie przegrana. W moim przekonaniu w interesie Polski nie leży stawianie na ostrzu noża kwestii Czeczeni, ale w kuluarowych rozmowach z Rosjanami można, "mimochodem", o Czeczeni wspomnieć; że sprawa może wrócić, jeśli Rosja poczuje się zbyt pewnie.
Heh z tego punktu widzenia owszem jest to rozwiązanie takie, że "dajemy Bogu świecę i diabłu ogarek". Mamy "rondo Dudajewa", a nasza prokuratura nadgorliwie stara się wydać poszukiwanego Zakajewa Rosjanom ;)
Cytat:
Zabrzmi to cynicznie, ale Czeczenia powinna być raczej kartą przetargową w negocjacjach z Rosją. Jeżeli bowiem uznamy, że w relacjach polsko-rosyjskich na pierwszym planie znajduje się Czeczenia, to raczej nie wyjdziemy na tym dobrze.
Z tego co się działo w Czeczenii po wycofaniu się Rosjan, to nie wiem czy dorośli oni do samostanowienia(i jakby nie patrzyć Czeczeni sami dali Rosji pretekst by się z nią militarnie rozprawić). A kwestię zbrodni, jakie Rosja popełnia na Kaukazie zawsze można wykorzystać w negocjacjach z Rosją, taka już robota polityka ;) Tyle że ci nasi się z reguły dają rosyjskim kiwać jak małe dzieci.
Cytat:
jeżeli owe poglądy zakładają fizyczną eksterminację 'mojej' strony to chyba nawet libertarianizm zakłada możliwość obrony wszelkimi dostepnymi srodkami? ;)
To co powiedzieć o tych panach, którzy chcą fizycznej eliminacji jednej opcji i o tym napisali otwartym tekstem? Poglądy poglądami, ale tutaj mamy otwarte nawoływanie do nienawiści i groźby karalne...
Cytat:
To co powiedzieć o tych panach, którzy chcą fizycznej eliminacji jednej opcji i o tym napisali otwartym tekstem? Poglądy poglądami, ale tutaj mamy otwarte nawoływanie do nienawiści i groźby karalne...
to samo co:
''a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści'' skandowane przez 'patriotów'.
Cytat:
O naszym systemie emerytalnym jest nawet specjalny temat, gdzie toczyła się intensywna dyskusja. Którą zresztą sam porzuciłeś, więc albo brakło Tobie argumentów
:lol: Po prostu nie mam czasu. Dwie książki wydałem (sprzedają się dobrze, recenzje znakomite - na Amazonie można sprawdzić ;) ), kolejna wyjdzie na początku przyszłego roku, o następną upomina się wydawca, czasopisma mnie ścigają upominając się o artykuły, no i jeszcze wybory... Nie mam czasu na "intensywną" dyskusję. Tym bardziej, że racjonalne argumenty do niektórych osób nie docierają, więc trzeba poświęcić trochę czasu na tłumaczenie. Nawet najprostszych rzeczy. ciesz się więc (lub żałuj ;) ) że jestem taki zajęty.
Ja tylko żałuję, że gdy wspomniałem np. o absurdach amerykańskiej służby zdrowia, to nikogo nie było stać na komentarz (poza jakimś idiotycznym stwierdzeniem, że to w sumie też jakieś lewactwo, lub coś w tym rodzaju... aż trudno komentować). do rządów PO mam stosunek taki jak powinienem, bronię za to za co powinienem, krytykuję za błędy. Problem polega na tym, że jak sam Tusk przyznał, racjonalna opozycja jest potrzebna. Bo inaczej traci się poczucie rzeczywistości i zaczynają pojawiać się złe pomysły. Co o tyle powinniście sobie wziąć do serca, że wasza krytyka rządów PO, III RP itp. właśnie jest idiotyczna i niepoważna. Stąd nie może być poważnie brana pod uwagę (jako że wasze zarzuty są w ogromnej większości przerysowane i wyolbrzymiane do absurdu). Próbuję to wam wytłumaczyć od dłuższego czasu, ale w przypadku niektórych to mi jednak nie wychodzi. Ale się staram... ;)
Cytat:
Prokuratura tak się tam wielokrotnie starała o zatrzymanie jegomościa i jego ekstradycję :?:
Co to znaczy wielokrotnie starała? Tam się odbyły rozprawy sądowe! A Zakajew był zatrzymany w obu przypadkach.
Cytat:
a nasza prokuratura nadgorliwie stara się wydać poszukiwanego Zakajewa Rosjanom ;)
Nie wiem czy wydać, chyba raczej doprowadzić do rozprawy sądowej.
Cytat:
Z tego co się działo w Czeczenii po wycofaniu się Rosjan, to nie wiem czy dorośli oni do samostanowienia(i jakby nie patrzyć Czeczeni sami dali Rosji pretekst by się z nią militarnie rozprawić). A kwestię zbrodni, jakie Rosja popełnia na Kaukazie zawsze można wykorzystać w negocjacjach z Rosją, taka już robota polityka ;) Tyle że ci nasi się z reguły dają rosyjskim kiwać jak małe dzieci.
Zbrodniami wojennymi nikt się nie będzie przejmował. Co innego jak się ma w ręku jakiś "rząd na uchodźstwie" ;) . Co do naszych "graczy" to faktycznie sprawiają wrażenie dość słabych.
Cytat:
Co to znaczy wielokrotnie starała? Tam się odbyły rozprawy sądowe! A Zakajew był zatrzymany w obu przypadkach.
Nasza próbuje już drugi raz.
Cytat:
Po prostu nie mam czasu. Dwie książki wydałem (sprzedają się dobrze, recenzje znakomite - na Amazonie można sprawdzić ;) ), kolejna wyjdzie na początku przyszłego roku, o następną upomina się wydawca, czasopisma mnie ścigają upominając się o artykuły, no i jeszcze wybory... Nie mam czasu na "intensywną" dyskusję. Tym bardziej, że racjonalne argumenty do niektórych osób nie docierają, więc trzeba poświęcić trochę czasu na tłumaczenie. Nawet najprostszych rzeczy. ciesz się więc (lub żałuj ;) ) że jestem taki zajęty.
A z jakiego okresu historycznego tym razem :?: Bo wcześniejsze z drugiej połowy XIX w. to nie mój okres(w marynarce to w ogóle trochę dziwny okres był), ale jakbyś tym razem napisał coś nowszego(XX w.) to bym się zainteresował :D
Cytat:
Ja tylko żałuję, że gdy wspomniałem np. o absurdach amerykańskiej służby zdrowia, to nikogo nie było stać na komentarz (poza jakimś idiotycznym stwierdzeniem, że to w sumie też jakieś lewactwo, lub coś w tym rodzaju... aż trudno komentować).
Co tak "trudno komentować":
1. Że służba zdrowia w SZA nie jest wcale wolnorynkowa, jak się to przedstawia ludziom w krajach z socjalistyczną służbą zdrowia :?: Że to bardzo ściśle regulowany rynek :?: I z tych regulacji się bierze mnóstwo patologii i większość kosztów.
2. Że rozwiązanie bardziej rynkowe(amerykańskie) jest lepsze od mniej rynkowego(polskiego) :?: To też tak trudno skomentować :?:
Podajesz jakieś skrajne przykłady, robisz z nich normę i oczekujesz "komentarza". Też mógłbym wyciągać przypadki polskie, gdzie ktoś był operowany przez pijanego lekarza, "bezpłatna" służba zdrowia mu odmówiła opieki, umarł w kolejce do lekarza, nie dojechała do niego karetka(bo oszczędzano na paliwie), musiał czekać latami na operację/zabieg itd. Tyle, że nie muszę, bo takie przypadki każdy z nas zna w swoim otoczeniu ;)
Więc rozmawiać możemy o systemach. Polski jest skrajnie socjalistyczny i zły, trudno by było stworzyć gorszy. Wolałbym już mniej zły, czyli amerykański, a w ogóle to ideałem byłby jeszcze bardziej urynkowiony.
Cytat:
do rządów PO mam stosunek taki jak powinienem, bronię za to za co powinienem, krytykuję za błędy. Problem polega na tym, że jak sam Tusk przyznał, racjonalna opozycja jest potrzebna. Bo inaczej traci się poczucie rzeczywistości i zaczynają pojawiać się złe pomysły. Co o tyle powinniście sobie wziąć do serca, że wasza krytyka rządów PO, III RP itp. właśnie jest idiotyczna i niepoważna. Stąd nie może być poważnie brana pod uwagę (jako że wasze zarzuty są w ogromnej większości przerysowane i wyolbrzymiane do absurdu). Próbuję to wam wytłumaczyć od dłuższego czasu, ale w przypadku niektórych to mi jednak nie wychodzi. Ale się staram... ;) do rządów PO mam stosunek taki jak powinienem, bronię za to za co powinienem, krytykuję za błędy. Problem polega na tym, że jak sam Tusk przyznał, racjonalna opozycja jest potrzebna. Bo inaczej traci się poczucie rzeczywistości i zaczynają pojawiać się złe pomysły. Co o tyle powinniście sobie wziąć do serca, że wasza krytyka rządów PO, III RP itp. właśnie jest idiotyczna i niepoważna. Stąd nie może być poważnie brana pod uwagę (jako że wasze zarzuty są w ogromnej większości przerysowane i wyolbrzymiane do absurdu). Próbuję to wam wytłumaczyć od dłuższego czasu, ale w przypadku niektórych to mi jednak nie wychodzi. Ale się staram... ;)
Tak wiem, my ciemne prostaczki śmiemy się sprzeciwiać światłej Partii, tylko "nie docierają do nas racjonalne argumenty", czyli z reguły "słomiane kukły", ataki ad-personam, przemilczanie niewygodnych tematów. Szkoda, że w temacie o PO tak rzadko komentujesz np. wszystkie błędy Partii, a prawie co dzień pojawiają się nowe. Wystarczy przecież stwierdzić "to są wszystko bzdury" i można spać spokojnie, bez wysilania szarych komórek ;)
To ja teraz "niekonstruktywnie" poatakuję III RP:
http://biznes.onet.pl/fiskus-chce-przyc ... rasa-detal - po co grabieżcom opinie sądów, sami wezmą, co trzeba...
http://fakty.interia.pl/wiadomosci/mazo ... 57369,3286 - o tym słyszałem trochę wczoraj w radiu; dziadek kolekcjonował tą broń od kilkudziesięciu lat. Robił to za Stalina, i władza ludowa mu tego nie konfiskowała, choć był politycznie podejrzany. Kolekcjonował dalej. W stanie wojennym SB robiła u niego rewizję, niczego mu nie skonfiskowano, choć politycznie znów był po niewłaściwej stronie. Facet ze swoim hobby się nie krył, a przedmioty często pożyczały od niego nawet muzea(przy organizowaniu wystaw i ekspozycji z okresu). Tak było "za komuny". Co się stało w "wolnej III RP" :?: Otóż władza 2 lata temu całą kolekcję mu skonfiskowała, a jemu groziła kara więzienia za "nielegalne posiadanie broni". Wczoraj zapadł wyrok sądu(po 2 latach, które o dziwo nie przyprawiły staruszka o szybsze zejście). Z komunistyczną manierą władza skonfiskowała dziadkowi całą kolekcję, ogłosiła przepadek mienia na rzecz Skarbu Państwa, oczywiście bez złamanego grosza za zrabowane mienie, ale łaskawcy nie wsadziłi dziadka za kraty.
Wniosek "idiotyczny i niepoważny" jest prosty: w tej dziedzinie zamordyzm jest za III RP dużo większy, niż był "za komuny".
Podobnie jest w III RP z bronią w ogóle. Jak ktoś z członków rodziny ma pozwolenie na broń i umrze, to do domu wpada policja, całą broń konfiskuje, bez żadnej rekompensaty, rodzina nie ma żadnych praw spadkowych, jest całkowity przepadek mienia. Takie to "prawa własności" mamy w III RP. Jakby np. coś się stało mojemu ojcu, to jego warta łącznie kilkadziesiąt tysięcy broń myśliwska by została w majestacie prawa zagrabiona przez państwo, bez złotówki rekompensaty dla rodziny. Do rodziny w żałobie wpadłaby władzuchna w buciorach do domu i robiła rewizję mieszkania. Znam zresztą takie przypadki wśród myśliwych z praktyki. W takich zgniłych SZA wolno obywatelom posiadać broń, nie tylko niesprawną i kolekcjonerską, ale nawet całkiem dobrze działającą. To dlatego, że w SZA kiedyś uchwalono całkiem niedemokratyczne 10 poprawek do konstytucji, które bronią praw jednostki przez ludem. U nas całe szczęście takich durnot nie ma, a demokracja może hulać przy minimum ograniczeń. Vivat "demokratyczne państwo prawa realizujące zasady sprawiedliwości społecznej" :?
Cytat:
Otóż władza 2 lata temu całą kolekcję mu skonfiskowała, a jemu groziła kara więzienia za "nielegalne posiadanie broni". Wczoraj zapadł wyrok sądu(po 2 latach, które o dziwo nie przyprawiły staruszka o szybsze zejście). Z komunistyczną manierą władza skonfiskowała dziadkowi całą kolekcję, ogłosiła przepadek mienia na rzecz Skarbu Państwa, oczywiście bez złamanego grosza za zrabowane mienie, ale łaskawcy nie wsadziłi dziadka za kraty.
Nie znam sprawy, więc trudno mi cokolwiek oceniać. Ale idioci są zawsze i wszędzie. może za PRL-u twój dziadek miał szczęście trafić na rozumnego milicjanta (SB-ka) a teraz na idiotę? Czy odwoła się od wyroku? Pamiętaj, że ja wierzę w system a nie w ludzi ;)
Cytat:
Tak wiem, my ciemne prostaczki śmiemy się sprzeciwiać światłej Partii...
Czyli - nic nie wiesz. Niestety. Bo w wielu przypadkach problem z tobą czy innymi osobami twego pokroju to wyolbrzymianie zarzutów do absurdu (co czyni z nich zarzuty absurdalne) i jednocześnie idealizowanie rozwiązań alternatywnych (gdy wcale idealne one nie są - niedostrzeganie zaś oczywistych wad czyni twoja argumentację niewiarygodną). Problem w zasadzie sprowadza się głównie do tego (tylko i aż).
Cytat:
Podajesz jakieś skrajne przykłady, robisz z nich normę i oczekujesz "komentarza".
to co podałem to nie jest "skrajny" przypadek - tylko norma. Usługi medyczne w USA tyle właśnie kosztują. I zauważ - mamy tu do czynienia z prywatnymi ubezpieczycielami i prywatną opieka medyczną. To jest właśnie praktyczna ilustracja do niektórych proponowanych przez mych adwersarzy rozwiązań "idealnych". to zaś co chciałem przez to pokazać to to, że NIE MA rozwiązań idealnych. I w przypadku służby zdrowia i emerytur i rozwiązań ustrojowych....
Cytat:
A z jakiego okresu historycznego tym razem
Początek wieku XX. Ale ostatnio sporo pisałem o wieku XVIII i końcówce XVII (a nawet, ale na zamówienie, coś o okrętach antycznych). W styczniu lub lutym wyjdzie moja nowa książka z okresu wieku XVIII (druga połowa - czyli okres "żagla"). Polecam ;)
Cytat:
Nie znam sprawy, więc trudno mi cokolwiek oceniać. Ale idioci są zawsze i wszędzie. może za PRL-u twój dziadek miał szczęście trafić na rozumnego milicjanta (SB-ka) a teraz na idiotę? Czy odwoła się od wyroku? Pamiętaj, że ja wierzę w system a nie w ludzi ;)
To nie mój dziadek. Acz szkoda, bo sam bym obejrzał taką kolekcję ;) Możesz poszukać artykułów w powiązaniu z tym podanym artykułem, bo ostatnio zapadł wyrok, oczywiście że dziadek się odwoła, ale nie wiadomo czy dożyje następnego wyroku. I faceta nie zniszczyli ludzie, tylko zniszczył system - za komuny system go oszczędził, choć mógł w każdej chwili się dobrać. Teraz system go ograbił, bo taką już ma naturę.
Cytat:
to co podałem to nie jest "skrajny" przypadek - tylko norma. Usługi medyczne w USA tyle właśnie kosztują. I zauważ - mamy tu do czynienia z prywatnymi ubezpieczycielami i prywatną opieka medyczną. To jest właśnie praktyczna ilustracja do niektórych proponowanych przez mych adwersarzy rozwiązań "idealnych". to zaś co chciałem przez to pokazać to to, że NIE MA rozwiązań idealnych. I w przypadku służby zdrowia i emerytur i rozwiązań ustrojowych....
A ja pisałem wiele razy, że obecny system amerykański w opiece medycznej nie jest dla mnie idealny. Jest tylko lepszy od polskiego. Choć też ma wiele wad, które wynikają z rządowej regulacji. Tyle, że jest ich mniej, niż w naszym.
Cytat:
Początek wieku XX. Ale ostatnio sporo pisałem o wieku XVIII i końcówce XVII (a nawet, ale na zamówienie, coś o okrętach antycznych). W styczniu lub lutym wyjdzie moja nowa książka z okresu wieku XVIII (druga połowa - czyli okres "żagla"). Polecam ;)
Początek wieku XX to już pancerniki, dreadnoughty i ogólnie piękny okres w marynarce, w końcu lata "dzikiego kapitalizmu" 8-) Jak będzie czas, to zrobię sobie prezent, będzie coś dla odmiany od wojny na lądzie ;)
http://wybory.onet.pl/samorzadowe-2010/ ... lnosc.html
Teraz pytanie za sto punktów: dlaczego w każdym mieście podawani są min. 4 pierwsi kandydaci, a często podaje się nawet po około 10, a tylko w stolicy jest pierwszych trzech :roll: :?: Czy w związku z tym ktoś myślący ma jakiekolwiek wątpliwości kto zajął w Warszawie 4 miejsce, do tego przebijając 5% poparcia :lol: :?:
http://wybory.wp.pl/kat,122354,title,Ku ... caid=1b4a5 - pewnie co program musiał wtrącić coś o polityce, tym razem niestety wyjątkowo niefortunnie :lol: Niestety za powiedzenie czegoś takiego przed milionami oglądających obawiam się, że może mieć poważny problem...
Według aktualnych JKM ma tylko 3,9% (http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/140000/146501.html#), niemniej faktycznie 4 miejsce zajął i śmiesznym jest, że go nie pokazali, zwłaszcza że w innych miastach jakąś drobnicę z 0,1% dają.