Dla mnie ta zmiana w chenglogu najważeniszja :D
Cytat:
Help I'm trapped in these patch notes.
Wersja do druku
Dla mnie ta zmiana w chenglogu najważeniszja :D
Cytat:
Help I'm trapped in these patch notes.
To może ja powiem tak.Nie wierzyłem,że uda się im cokolwiek zrobić z tą optymalizacją - jak się chce,to się potrafi.Idę zaczynać kampanię:)
Testy oblężeń obwarowanych miast. Siły wyrównane, ze wskazaniem na agresora który otrzymał jednostki głównie elitarne. Modów brak.
1. Rzym się broni Kartagina atakuje. Dla celów testowych wyposażyłem agresorów w "dzikie osły" sztuk 4, 4 wieże oblężnicze, oraz taran. Przebieg walki: Na początku Kartagina rozpoczęła ostrzał murów z katapult, po zrobieniu wyłomu w liczbie 1 sztuka, rzucili swe siły na ten punkt porzucając wyposarzenie oblężnicze. W miejscu skoncentrowanego ataku zrobiła się klucha, lecz legioniści odparli kartagińskich włóczników. W tym czasie rzymska jazda wybiła załogę katapult. Koniec bitwy. Oczekiwałem, że w czasie bitwy, atakujący zrobią chociaż dwa wyłomy w murach, oraz zaatakują jednocześnie kilka punktów wykorzystując wieże oblężnicze, oraz taran.
2. Rzym się broni Kartagina atakuje. Aby uniknąć kluchy w punkcie wyłomu, agresorzy dysponowali tylko sprzętem oblężniczym, 4 wieże, 2 drabiny, 2 tarany. Przebieg walki: Siły agresorów z przydzielonym sprzętem ruszyły na mury i wdrapały się na nie, związawszy walką część legionistów. W tym samym czasie udało się im pomimo ostrzału łuczników dotrzeć taranem do bramy i zrobić w niej wyłom. Po pewnym czasie ich siły na murach zostały rozgromione, nie bez strat obrońców. Jednak reszta ich sił została w oddaleniu od miasta i nie wykazując chęci do ataku. By ich sprowokować zaatakowałem ich konnicą, która z ciężkimi stratami wycofała się do miasta. Na tym koniec, pomimo, iż agresorom zostało mniej więcej połowa armii nie wykazali chęci do szturmu do końca bitwy, a prawdopodobnie wygrali by z osłabionymi obrońcami. Oczekiwałem, że w czasie bitwy na mury wtargną też pozostałe jednostki które pierwotnie nie miały przydzielonych wież, liczyłem też na jednoczesny szturm na wyłamaną bramę.
Mój wniosek: AI w dalszym ciągu leży i kwiczy przy próbach zdobycia obwarowanych miast.
Ja nie wiem o co wam chodzi z tą płynnością itd ja na kompie którego już mam 6lat i jest naprawdę słaby mogę jakość grać na wysokich, w bitwach jedyne grafika sama się zmniejsza :D.
W ramach testu AI rozegrałem kolejną bitwę obrony obwarowanego miasta posiadającego trzy punkty strategiczne - Ateny.
Tym razem agresorom - Seleucydom dałem większe szanse, 15 elitarnych oddziałów hoplitów, 4 balisty oraz konnica i słonie na maksymalnym doświadczeniu, do tego komplet wyposarzenia oblężniczego, 4 wieże, 2 drabiny i 2 tarany przeciwko podstawowym jednostkom Rzymu: generał, 8 oddziałów legionistów i 2 łuczników. Przewaga agresora była przytłaczająca.
Rozstawienie: łucznicy na murach, 2 oddziały legionistów przy murach, po 2 oddziały na punktach strategicznych.
Przebieg bitwy: atakujący ostrzelali mur, robiąc w nim wyłom i niszcząc jedną wieżę. Następnie (to już chyba jest standard), porzucili cały sprzęt oblężniczy i rzucili całe swe siły na wyłom, odparli 2 oddziały legionistów i 2 łuczników. Następnie przerzucili swe całe siły w obręb miasta, podzieliwszy wojsko na dwie grupy uderzeniowe. Jedna z nich przypuściła szturm na jeden z punktów strategicznych, pokonując kolejne 2 oddziały legionistów. No i to był właściwie koniec bitwy, bo potem już cała armia sobie stała, jeden oddział się zawiesił i biegał kroczek w te, kroczek w tamte. Pozostałe 2 punkty i obsadzeni na nich żołnierze nie zostali zaatakowani. Wygrałem, mysz pokonała kota.
Wnioski: Zacząć grać w sapera, tam można przegrać.
Optymalizacja faktycznie poprawiona, mam znaczy wzrost klatek, i teraz mogę sobie w pełnej płynności grać do około 5-6 tys jednostek :) Szkoda tylko że musiało minąć 4 miesiące ;)
Grasz z GEM czy bez?Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Czyli nie grasz na wysokich, bo jakość grafiki Ci się zmniejsza.Cytat:
Zamieszczone przez Byakuyakuchiki
Bez, gram z modem na tekstury Rzymian i innych nacji ;) Żadnych takich bardzo ingerujących ;)
A czy faktycznie zostały zmniejszone odstępy między żołnierzami w oddziałach ciężkiej piechoty?