-
Próg przytomności liczba punktów życia jaką możesz przyjąć nie tracąc przytomności
Próg życia liczba punktów życia nim zginiesz, większa od progu przytomności
Próg ran minimalna wartość obrażeń na czysto jakie trzeba dostać by mieć ranę. Rany są osobno notowane, każda rana to -1 do wszelkich testów.
Np. Jak Ktoś ma próg ran 11, to odnosi np. obrażenia z 14 stopnia i obrażenia wynoszą 23 minus pancerz 5 daje 18 obrażeń. Więc traci się 18 z progu przytomności i ma się 1 ranę bo próg ran wynosi tu 11 więc obrazenia go przekroczyły i mamy tez ranę.
Blokowanie czyli walka defensywna? Masz +3 do swojej obrony bo trudniej Cię trafić, a -3 do ataku za skupianie się na Obronie.
By kogoś trafić należy rzucić tyle co jego Obrona Fizyczna lub więcej. Jak sie trafi sprawdzamy ile się zadało obrażeń.
Zrozumiałe teraz to jest?
-
Awans zrobimy inaczej niż w oryginale, nie chce mi się liczyć Punktów Legend.
Będzie jak w Wiedźminie, nowy talent kosztuje tyle punktów co jego poziom, awans talentu z poziomu 3 na 4 to koszt 4, z poziomu 5 na 6 to koszt 6 itd. Osiągniecie IV krąg, więc dostaniecie sporo bonusów za darmo. ilość punktów podam jutro. Będzie minimum 10 dla każdego.
Miecz Talessina ma + 2 stopnie obrażeń (więc zadaje 10 stopień obrażeń + Siła) i kilka ukrytych tajników z mocami, to do odkrycia.
-
Ok punkty na rozwój:
Troll - 10 mała aktywność
Bas`Keen - 12
Messiaen - 12
Izabel - 12
Elenwena - 13
Leyla - 14 (fabularne wpisy, i pomysły zwłaszcza na końcu)
Alianea - 15 (genialne odgrywanie wietrzniackiej Złodziejki)
Nie można awansować Wytrzymałości ani Rytuału karmicznego, są równe Kręgowi Adepta zawsze, u Was IV wynoszą, więc i po 4 punkty karmy macie. Inne talenty można podnosić. Cechy zostawcie w spokoju na razie.
-
Techniczny
Co do talentów to może
Moc woli na poziom drugi (3 pkt)
Rozmowa z duchami na drugi (3 pkt)
Ulepszona matryca na 3 (6 pkt)
mam nadzieję, że dobrze zrobiłem i wybrałem potrzebne talentyxD
-
Ulepszoną matrycę masz za darmo na 4 taki jak i te 3 zwykłe matryce tez na IV jak Krąg, Messiaen tak samo. Więc Punkty z matryc wykorzystaj. Moc Woli to chyba jeden z najważniejszych talentów Magów, obok rzucania czarów i Tkania wątków zaklęć.
-
Nie. Poziomy masz na czerwono. zapis Rzucanie czarów ( 6/14) 2k12 oznacza, że masz 6 poziom Talentu rzucanie czarów + Percepcja jako cecha na 8 stopniu więc 6 poziom Rzucania czarów + 8 za Percepcję daje łącznie 14 stopień czyli 2k12.
Rzucanie czarów ( 6/14) 2k12
Tkanie Wątków (Ksenomancja) ( 4/12) 2k10
-
Ehh trudniejszy ten awans niż na FATE xD to post 86 można uznać za niebyły i wezmę Moc Woli na 3 poziom i 3 pkt na później. Czy wyższy krąg daje jakieś punkty na nowe czary?
-
Masz 12 punktów więc Moc Woli na 4 możesz, co kosztuje 10 1+2+3+ daje 10.
Zostają 2, więc 1 poziom rozmowy z Duchami.
Macie dostęp do IV kręgu czarów sobie wybierzcie jakieś 3 do 4 czarów z tego Kręgu.
-
Ok to zróbmy Aravenie jak mówisz odnośnie talentów (moc woli na 4 i rozmowa z duchami na 1; jeden pkt na później), wybacz drobiazgowość a czy zamiast 3-4 czarów z IV kręgu mogę wybrać dajmy na to 2 z IV i 2 z niższych czy do niższych nie ma już powrotu?
-
Spoko można brać nadal z niższych, po prawdzie nie kontroluję dokładnie ile czarów znacie.
Dobra dla uproszczenia znacie wszystkie na niższych Kręgach niż posiadany, więc komplet od I do III znacie i 3 z Kręgu IV znacie. I tak matryce Was ograniczają, ale teraz macie 4 matrycę z I wątkiem w niej i 4 watki za Krąg macie gotowe. Ty masz w Kosturze swoim dodatkowy wątek. To jest dość proste, ale musiałbyś w podręczniku poczytać.
Te wątki za Krąg to opcja dla grania w PBF normalnie tak łatwo nie ma, trzeba tkać wszystkie wątki poza tymi w ulepszonych matrycach.
Ulepszona matryca ma poziom IV więc można tam wcisnąć 2 czary z poziomu II co daje IV, lub inną kombinację i 1 wątek dowolny.