No tyle to i on widzi w swojej turze. Chodzi mu o ekran zwycięstwa. :d
Wersja do druku
No tyle to i on widzi w swojej turze. Chodzi mu o ekran zwycięstwa. :d
Co z tym blokowaniem Mefisto? Skoro moje ziemie, to chyba mogę ustawić jednostki jak chcę. A prawo przemarszu było w poprzedniej turze, jednak w tej już nie ma.
Jak nie było oficjalnego zerwania praw przemarszu to nie możesz. Cofnij oficjalnie to dalej procedura z regulaminu. Chociaż przedzielenie Węgier poprzednim paktem mocno nadszarpuje etykę cofnięcia ich praw. Niemniej trzeba było specjalną procedurę ustalić w pakcie, bez tego traktować to musimy normalnie.
Łoo matko, no teraz właśnie czytam regulamin i racja. Pomyślałem, że skoro sojusz jest zamieniany na pakt to i prawa przemarszu z automatu się cofają.
Wyjeżdżam na święta i niestety nie będę miał dostępu do gry. We wtorek już będę.
Nie została wykonana umowa kończąca konflikt Gruzji z Bizancjum, w następujących punktach:
Cytat:
- Cesarz Bizantyjski zrzeka się tytułu, jego państwo przyjmuje odtąd nazwę "Księstwo Greckie", składa tym samym hołd lenny (stosunek wasalny) Królowi Gruzińskiemu i wierność jemu aż do śmierci
- Amorium, Nikea, Smyrna, Konstantynopol i Nikozja dla Gruzji
- Darnah dla Egiptu
- Aleksandria i Kair pozostają w rękach Księcia Egipskiego
- pozwalamy Grekom na splądrowanie powyższych miast (Aleksandria i Kair), abyście mogli zrównoważyć budżet, z zastrzeżeniem, że infrastruktura tych prowincji niezostanie naruszona, a greckie siły zakończą kampanie wojenną zgodnie z traktatem pokojowym
- teyrotrium węgierskie uznane zostaje za naturalną strefe wpływów Nowogrodu
- zabudowa przekazywanych prowincji pozostać musi nietkniętą
- Władze Greckie zobowiązują się do likwidacji wojsk pochodzących z pospolitego ruszenia
- Grecja zobowiązuje się do usunięcia z szeregów jej armii, części generałów i arystokratów, niepotrzebnych w nowej rzeczywistości politycznej, odciążając dzięki temu lichą gospodarkę, niezdolną do ich utrzymania (zostaną eksterminowani na morzu bądź w forcie)
- Król Gruzji przejmuje obowiązki strategiczne
Przyjmuje się następujące zasady:
- 6 turowy okres wypowiedzenia dla wasala, 3 tury dla seniora
- obrońca ma prawo do natychmiastowej odpowiedzi w warunkach zerwania porozumienia przez drugą stronę
Konstantynopol został świadomie zrewoltowany, co wiąże się z istotnym ryzykiem uszkodzenia infrastruktury miasta, jak też uniemożliwia wykonanie umowy.
Gród Darnah nie został przekazany państwu egipskiemu.
Jak przekonuję się dzisiaj, Konstantynopol został ponownie zagarnięty przez wojska bizantyjskie, zarządzona została polityka kompletnego wyniszczenia społeczności tej metropolii, redukując populację do poziomu przerośniętego miasteczka. To katastrofa dla handlowej aglomeracji.
Eksterminacja mieszkańców Konstantynopola jest oczywistą dywersją wymierzoną w moje państwo, jest ekonomicznie nieuzasadniona dla zadłużonej bizantyjskiej państwowości. Gwałci to punkt dotyczący współpracy strategicznej, w zasadniczym jego ujęciu.
Niewywiązanie się z umowy i uzupełniająca tę farsę zdrada, przejawiająca się złą wolą - jak postulujemy - winno zakończyć się natychmiastowym rozwiązaniem zawartego wcześniej porozumienia - jako całkowicie nieobowiązującego.
Jest to kolejny niewybredny policzek ze strony tego osobnika, mojego niedoszłego alianta i współpracownika. Dobrze wiedzieć z kim ma się do czynienia. Żadnej dyskusji z tym kłamcą tym postem nie podejmuję.
Zrzekłem się Warny, poświęcając dwie swoje prowincje, chcąc tym symbolicznym - przede wszystkim - aktem, zapoczątkować nową rozdział w naszych relacjach, spotykam się wszelako z upokarzającym zlekceważeniem.
Geneza:
1. Na przełomie 25 i 26 tury, wystosowana została przez Gruzję, oferta zakończenia działań wojennych.
2. Podczas 26 tury Anglii, porozumienie zostaje ostatecznie zawarte.
3. Wraz z 26 turą Bizancjum, Konstantynopol i Darnah zostają zrewoltowane, mimo obecności dostatecznie silnego zgrupowania wojsk w pobliżu pierwszej osady. Co do drugiej, brak nam informacji, zaznaczyć jednak należy, że podczas negocjacji Darnah było uznawane za kontrolowany gród. Zamieszki oraz bunt mieszkańców, sprowadzają oczywiste zagrożenie dewastacją lokalnej infrastruktury, co jest kolejnym złamaniem oficjalnie zawartej umowy.
4. Ostatecznie, w ramach prywatnych ustaleń, Bizancjum zgadza się na zastosowanie zastępczego wariantu realizacji umowy. Przewidywał on jak najszybsze przejęcie osad drogą wojskową - wymienionych w umowie. Powstrzymaliśmy się tym samym przed oficjalnym protestem.
5. W ramach zastępczej formy realizacji umowy, Królestwo Gruzji w 26 turze wkracza do Nikei posługując się szpiegiem.
6. W 27 turze, Bizancjum bez konsultacji decyduje się przejąć Konstantynopol, zmieniając status tego miasta.
Chciałbym ponadto zwrócić uwagę, na rażąco nieetyczne postępowanie gracza Bizancjum. Który to mając hasło do frakcji węgierskiego sojusznika od 3 tury, nadużył jego zaufania, żerując na infantylizmie i braku obycia, napadając na pogrążonego w wymagającym konflikcie, mając pełne rozeznanie co do jego położenia strategicznego. Decyzja z bodaj 20 tury wynikała z oszustwa.
Co do Darnah nie miałem fizycznej możliwości utrzymać tego grodu, mialem tam tylko kilkunasto żołnierzy i gród się zbuntował.
- to jest oczywiste kłamstwo i wszystko sobie tłumaczyliśmy na gg. W swojej ostatniej turze chciałem wyciągnąć przed przekazaniem Konstantynopola Gruzji maksymalny dochód więc dałem bardzo duże podatki no i się zbuntowali, a oferta przekazania nie mogła zostać przez to zrealizowana. Nie przypuszczałem, że miasto się zbuntuje, to nie była moja intencja. W związku z tym wszystkim podbiłem w następnej turze ponownie to miasto i dałem tak jak się umawialiśmy pierwotnie oferte przekazania.Cytat:
Konstantynopol został świadomie zrewoltowany
Natomiast odnośnie zabudowy - ja własnoręcznie żadnego budynku nie zniszczyłem, sa jedynie pouszkadzane i można je naprawić, a właśnie tak rozumiem ten punkt naszej umowy i moim zdaniem się z tego wywiązałem. Nie mogę odpowiadać za to co robią mieszkańcy poszczególnych miast w grze. A eksterminacja mieszkańców Konstantynopola była właśnie karą wymierzoną mieszkańcom tego miasta za bunt i niszczenie infrastruktury :D
Cytat:
5. W ramach zastępczej formy realizacji umowy, Królestwo Gruzji w 26 turze wkracza do Nikei posługując się szpiegiem.
Tym się powinien zająć MG bo regulamin wyraźnie zabrania takich praktyk a mnie nawet Idilla o tym nie informował.
Ty jesteś takim wolnościowcem jeśli chodzi o prowadzenie polityki to o co Ci tutaj chodzi? Złamałem regulamin? Jak tak to w którym miejscu? Jakie oszustwo? Miałem hasło do Węgier - tak, ale ani razu go nie użyłem działając na własną korzyść lub niekorzyść Węgier. Zresztą nie musiałem bo miałem na Węgrzech szpiegów i wszystko widziałem jak na dłoni.Cytat:
Chciałbym ponadto zwrócić uwagę, na rażąco nieetyczne postępowanie gracza Bizancjum. Który to mając hasło do frakcji węgierskiego sojusznika od 3 tury, nadużył jego zaufania, żerując na infantylizmie i braku obycia, napadając na pogrążonego w wymagającym konflikcie, mając pełne rozeznanie co do jego położenia strategicznego. Decyzja z bodaj 20 tury wynikała z oszustwa.
W ogóle oskarżanie mnie o "oszustwo" to jest żenujące i burackie pomówienie.
Podsumowując to wszystko.
Czy zachowuje się nieetycznie wobec niektórych graczy? - Być może, że tak. Ale to jest gra komputerowa i chyba można sobie pozwolić na różne intrygi.
Czy łamię regulamin kampanii online? Absolutnie nie
Jak chcesz mi wypowiadać pakt to 3 tury
Po kolei.
Konstantynopol był doprowadzony do czerwoności już w turze 25tej. Zatem w turze 26tej wiadomo było, że jeszcze jedno kliknięcie klepsydrą i najprawdopodobniej miasto się zbuntuje, jako że występuje to zazwyczaj po dwóch kliknięciach. Poza tym wersja o oczekiwaniu z tego tytułu jakichś pieniędzy jest albo naciągana, albo ilustrująca niewiedzę, gdyż pieniądze naliczają się bezpośrednio przed turą państwa, a nie po kliknięciu klepsydry. Zatem nie byłoby żadnego przychodu, jeśli po drodze miasto miała otrzymać Gruzja.
Darnah istotnie było czerwone już wcześniej i Biz nie miał szansy tego zmienić. W tym punkcie należy zatem naciągnąć umowę na odstąpienie terytorium dla egipskiego podboju.
Żaden budynek nie został zburzony. Zostały naruszone jeszcze z tury 25tej na 26tą, więc działania Bizancjum w turze 26tej nie mają na to wpływu. Żadnych większych uszkodzeń później nie odnotowano.
Co do pretensji o haśle Węgier to również uważam, że na wyrost. Znajomość hasła w niczym nie ogranicza znającego. To problem dzielącego się nim. Poza tym jest w tej ko konsola. Zawsze mogłem zmienić. Wystarczyło poprosić.
Mimo ewidentnie złośliwego wymordowania mieszkańców pozostawię pakt w mocy, jednocześnie przywracając dawną liczbę mieszkańców + 1000 i naprawiając wszystkie budynki. (Wartość 5000 florenów)
Samopomoc Gruzji była jak najbardziej wskazana.
Oto sejw.
http://www32.zippyshare.com/v/SAXWDlqf/file.html
Dałem zgodę na gildię kupiecką i zaręczyny.
Jeśli jednak masz gotową turę to daj mi ją, a zrobię analogiczne zmiany.
Z jakiej racji Gruzja dostaje za free naprawde budynkow o wartości 5 tysięcy plus przywrócenie mieszkańców Konstantynopola z nadwyżką? o.O Jaki jest tego powód? Że byłem złośliwy? A czy to nie Idilla czasem mówił w MKO37 podczas sporu dot. Węgier, że gracze powinni mieć wolną ręke w decydowaniu jeśli chodzi o to co robią ze swoimi ziemiami ponieważ mogą mieć różny stosunek do okupanta? No to mój stosunek do Gruzji jest taki że przed oddaniem Konstantynopola wymordowałem tam prawie wszystkich mieszkańców i to jest MOJA własna decyzja która nie jest sprzeczna z regulaminem, a przywracanie Gruzji mieszkańców bo Idilla jest hipokrytą i jak w innej KO ktoś komuś zrobi ewidentnie na złość to wtedy jest takim wolnościowcem i każdy powinien decydować sam o tym co robi ze swoimi miastami, ale jak ktoś zrobi mu na złość to biegnie z płaczem do MG jest kuriozalne.Cytat:
Mimo ewidentnie złośliwego wymordowania mieszkańców pozostawię pakt w mocy, jednocześnie przywracając dawną liczbę mieszkańców + 1000 i naprawiając wszystkie budynki. (Wartość 5000 florenów)