Re: Lech Wałęsa - życie i twórczość
Cytat:
To ja już skołowany jestem - w końcu podpisał czy nie podpisał, bo "Bolek" się ciągle w zeznaniach miesza...
to poczytaj na ten temat, posłuchaj. Tylko czy chcesz się naprawdę dowiedzieć o co chodzi? Wątpię.
A z tego co wiem, to na początku lat 70 Wałęsa podpisał jakiś papier (czemu Wałęsa nie przeczył, ale i czym się nie chwalił). Coś w rodzaju lojalki, którą jednak inni interpretują jako swego rodzaju zobowiązanie do współpracy. Co by jednak nie podpisał, współpracy nie podjął. W latach 80' natomiast, gdy stał się kandydatem do Nobla, SB sprokurowało mu dokumenty mające świadczyć o jego współpracy - czynnej, z braniem honorariów włącznie. Tyle, że teraz nawet IPN przyznaje, że są to fałszywki. Twój problem polega na tym, że nie znasz, lub znać nie chcesz realiów PRL-u wczesnych lat 70' i mieszasz jedne wydarzenie z drugim. Na to nic nie poradzę.
Cytat:
Zamieszczone przez Napoleon7
Cytat:
Stawia pod znakiem zapytania inne jego działania, wraz z tekstem - " O ludziach honoru..."
:?: A niby dlaczego? z tego co się orientuję, to podpisał coś na początku lat 70' po wydarzeniach grudniowych. Definicja współpracy mówi, że samo podpisanie (szczególnie tzw. "lojalki") nie wystarczy, trzeba współpracować. Więc biorąc te dwie rzeczy pod uwagę nadal nie rozumiem o co ci chodzi?
[quote:2edreoyo]Grunt że sobie życie i rodzinie ułożył, nie musi się jakimiś tam rewaloryzacjami martwić
Wiesz... Nagroda Nobla związana jest z wysoka nagrodą pieniężną. Którą dostajesz automatycznie. Ona sama przez się "układa życie" delikwentowi i jego rodzinie. Nie za bardzo wiem jak z tej okazji można mieć do niego o cokolwiek pretensje. Na wybór swej osoby wpływu nie miał (co najwyżej swymi czynami, ale o jakieś zakulisowe rozgrywki chyba go nie posądzasz?), pieniądze dostał automatycznie. To wyjaśnij mi o co ci chodzi? Masz do niego pretensje, że kasy nie rozdał i nie zamieszkał w szałasie? A może wolałbyś aby tobie przekazał forsę? :lol:
A może mierzi cię, że jego zapraszają na różnego rodzaju spotkania i wykłady i płacą mu za to grubą forsę a ciebie nie?
Daj spokój... Zazdrość to bardzo brzydka cecha. Poza tym jest takie przysłowie: "Życz innym a i tobie będzie życzone" ;)[/quote:2edreoyo]
-------------
Zacznę od końca, gdzie tu jest mowa ze mu zazdroszczę? Proszę zacytować na drugi raz wypowiedź, ja tylko podsumowałem to że o siebie zadbał tylko i wyłącznie... :)
Co do ludzi honoru, skoro nie znasz tej sprawy i wypowiedzi, która swego czasu spowodowała osłupienie i szok u rodzin poszkodowanych przez stan wojenny, a wypowiedział ją drugi prezydent III RP, cóż...
Cytat:
Zacznę od końca, gdzie tu jest mowa ze mu zazdroszczę?
Zabolało? Nie bierz tego tak do siebie!
Co nie zmienia faktu, że między wierszami można dużo wyczytać.
Bo co można pomyśleć o takiej wypowiedzi?
Cytat:
Grunt że sobie życie i rodzinie ułożył, nie musi się jakimiś tam rewaloryzacjami martwić
Ja się tylko ciebie zapytałem co on miał zrobić byś w podobny sposób o nim się nie wyraził? I uznał, że postąpił właściwie? Bo jak rozumiem (na podstawie tonu twej wypowiedzi), fakt, że pieniądze zatrzymał, uważasz za postępek niewłaściwy? A jak ty byś postąpił na jego miejscu? Czy w podobny sposób gdybyś został np. radnym - to znaczy zrzekł się kasy? 8-) :)
Cytat:
Co do ludzi honoru, skoro nie znasz tej sprawy i wypowiedzi, która swego czasu spowodowała osłupienie i szok u rodzin poszkodowanych przez stan wojenny, a wypowiedział ją drugi prezydent III RP, cóż...
Nie wiem dlaczego tak uważasz. Czy ktoś kto ma wiele złych rzeczy na sumieniu nie może postąpić honorowo? Czy człowiek, który raz (czy nawet wiele razy) zrobił coś złego nie może zachować się jak człowiek honoru? Wracamy tu do starej dyskusji o św. Pawle... Powiedz mi, dlaczego Jaruzelski czy Kiszczak, którzy przecież popełnili przestępstwo wprowadzając stan wojenny, nie mogli w pewnym momencie zachować się honorowo? Uważasz, że jak się człowieka raz zaszufladkuje, to na wieki wieków...? Jak ktoś wiele razy źle postępował, to przyzwoicie zachować się już nie może?
Poproszony przez administrację wykasować muszę część tej dyskusji nie na temat. Wyjaśnijcie sobie trawiące was różnice na privie, to jest temat o Lechu i jego twórczości - Ouroboros
Radę Martina zostawiam jako prikaz dla potomności
Dajcie sobie wszyscy kruca siana.
O Lechu znowu głośno. "Ten, który obalał i usiłował osłabiać" nie każe długo czekać na swoje wypowiedzi:
W rozmowie z Moniką Olejnik podkreślił, że w czasach prezydentury wypożyczył swoją teczkę z IPN, bo chciał "zobaczyć, jak wyglądało to podrabianie, w jaki sposób to robiono i czym oni się kierowali".
Po czym jednak stwierdza, że:
- Zresztą nie ja to przeglądałem, bo nie miałem czasu na takie niepoważne zabawy. Zrobili to upoważnieni przeze mnie pracownicy - mówi Wałęsa i zarzeka się, że nie usunął z teczek dokumentów dotyczących TW "Bolka".
Jeśli są jakieś papiery, to jest to papier toaletowy - pada pyszna wypowiedź.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... t_nie.html
W obronie narodnijego gieroja występuje RAZ: http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2012/02/1 ... j-legendy/
Z innej beczki Lech wyprowadził się od żony: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/walesa-w ... omosc.html
EDIT nowy "nius": http://wiadomosci.onet.pl/kraj/walesa-t ... omosc.html
- Przysięgam na wszystkie świętości, że ja w tym nie uczestniczyłem, więc sobowtór. Jeśli taki scenariusz był realizowany przez służby, (to) są dowody i świadkowie. To był wyrok śmierci na mnie. Pytanie jest tylko jak miał być wykonany - pisze Wałęsa i apeluje o poważne potraktowanie sprawy i wyjaśnienie wszystkich jej elementów. Zwraca się przy tym o pomoc do prezydenta, premiera, ministra sprawiedliwości, ABW i prokuratury.
[youtube:qxurgwz8]http://www.youtube.com/watch?v=N7MqdOgEzLo&feature=youtu.be[/youtube:qxurgwz8] dobre, polecam
Jak to Lech powiedział "pomyślenie jest zbrodniom". Z resztą, gdzie oni byli jak on "walczył'?
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
....jakbyś nie zauważył to nie jest Solidarność tylko PiSowskie zaplecze. Tak więc tymi ich nagrodami to sobie można ... .
z resztą, nie dziwię się, że powiedział tak a nie inaczej, skoro przecież każdy poseł ma immunitet, którego należy przestrzegać, poza tym była sytuacja, że nawet kobiety karmiące motłoch wypuścić nie chciał, więc na prawdę nie ma się czemu dziwić.
Cytat:
Zamieszczone przez Ouroboros
Lechu wyskoczył z nowym hasłem:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,64754,title ... ntarz.html
"Komunizm - brzmi u mnie niezgrabnie. Ale tak naprawdę głoszę to od 20 lat. Komunizm tak, wypaczenia - nie. O, już lepiej. A chodzi w tym tak naprawdę o równość szans i możliwości".
Nie wiem jak się to ma teraz do legendarnego tekstu "obalyłem komunem"....
Też nie wiem. Przecież w postulatach Solidarności nie było nic o wprowadzeniu kapitalizmu, tylko o żądania wprowadzenia socjalizmu bez wypaczeń ("z ludzką twarzą"). Wygląda na to że przez przypadek udało się mu więcej niż zamierzał :mrgreen: