dlatego warto nie wyrzucac starego peceta :)
powodzenia!
Wersja do druku
dlatego warto nie wyrzucac starego peceta :)
powodzenia!
okube - zanim zaczniesz totalną pieriestrojkę w systemie spróbuj JEDNEGO małego myku:
zmniejsz częstotliwość odświeżania do 60 Hz - ta banalna zagrywka czasem czyni niemal cuda, a dla oka praktycznie żadna różnica ( z LCD zwłaszcza)
jeśli nie zadziała ... cóż... Wtedy niestety czeka cię opisana przez Dunkiela i Eutychesa rozprawa z systemem
-------------------
Tak w ogóle to sugerowałbym 2 systemy na 1 kompie (moim zdaniem najlepiej ten drugi Win XP SP3)
=============
Mam nadzieję że jednak będziesz mógł w miarę komfortowo pograć.
.................................................. .................................................. .
EDYCJA :
D U N K L U - właśnie poprawiłem twój nick w tekście powyżej. Pardą za przejęzyczenie!
1. no proszę, o 60Hz nie słyszałem, ale pamiętam, że mnie jednak oczęta bardzo bolały po kilkugodzinnym patrzeniu w tak ustawiony ekran.Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
2. Dunklu kirlanie.
3. pomysł z 2 systemami nie jest zły! tylko ta karta...
Odczuwanie bólu, reakcje na długie wpatrywanie się w monitor itp. sa oczywiście niezwykle indywidualne. Są jednak pewne ogólne tendencje / reguły.
A mianowicie z tego co pamiętam , o ile dobrze pamiętam to:
p i e c z e n i e / s z c z y p a n i e oczu spowodowane jest jonizacją - ta nie zależy aż tak bezpośrednio od częstotliwości, [spoiler:1p86qd6q]chociaż w różnych monitorach zmienia się nieco wraz z częstotliwością odświeżania (nie koniecznie w spodziewanym kierunku się zmienia = różnie w różnych ekranach i różnych zmianach ustawień)[/spoiler:1p86qd6q]
b ó l _ _ _ w e w n ą t r z _ _ _ g ł o w y (okolice czoła) spowodowany jest "mruganiem" obrazu i występuje gdy częstotliwość odświeżania ekranu jest zbyt niska. [spoiler:1p86qd6q]W ekranach CRT nawet 80 Hz może być odczuwane boleśnie gdyż faktycznie cały ekran (linia, po linii, piksel po pikselu) rozbłyskuje i przygasa x razy na sekundę. W monitorach LCD częstotliwość odświeżania mówi jedynie o ilości "klatek" obrazu na sekundę jakie jest w stanie wyświetlić monitor. Ma praktyczne znaczenie jedynie przy oglądaniu obrazów ruchomych. Dla większości ludzi tak naprawdę 32 Hz by starczyło do oglądania spokojnych akcji (w dobrym kinie masz bodajże 36 klatek na sekundę czyli "Hz", w nieco starszych było 24, no ale to już się czuło) od 60 Hz w górę to już właściwie pełen komfort ([/spoiler:1p86qd6q]
z u p e ł n i e _ _ _ i n n a _ _ _ k w e s t i a w monitorach LCD to sprawa JAK i CZYM wewnętrznie jest podświetlany panel ciekłokrystaliczny w monitorze LCD. Niektóre typy podświetlenia są lepsze dla oczu inne gorsze. Czy w tym oświetleniu następują jakieś zmiany wraz ze zmianą częstotliwości odświeżania (a to może być znacząca różnica) - przyznaję szczerze: NIE WIEM!
Wiem natomiast, BEZ CIENIA WĄTPLIWOŚCI, że mniejsza częstotliwość odświeżania monitora to mniej roboty dla karty graficznej. Zatem większa szansa że karta da sobie radę z prawidłowym wyświetlaniem obrazu na monitorze.
Ponadto zdaje się że 60 Hz należy do jednej z "częstotliwości typowych" dla których działanie karty graficznej oraz jej współdziałanie z monitorem jest optymalizowane. W takim typowym trybie często jest dostępna większa liczba opcji przy pozostałych charakterystykach / ustawieniach obrazu .
:arrow: Z powyższych dwu powodów polecam 60 HZ
Zmiana karty (chociaż w laptopach trudna technicznie), czy nawet zmiana kompa to oczywista podpowiedź ale .... nie traktuję tego jako normalnego "rozwiązania" ponieważ...hmm...
Może inaczej :------------------------------------------------------------Cytat:
(...) nie ma rzeczy możliwych i niemożliwych! Są tylko opłacalne i nioeopłacalne.
PS: Ja też używam 60 Hz (ale ja miałem kilka lat temu CRT , teraz mam mam LCD które jak było nowe należało do czołówki - więc punkt odniesienia może zawyżać moją ocenę; no i trochę minie szczypią oczy - pomaga częste wietrzenie pokoju; czaszka zaczyna łupać po jakiś 5 godzinach wlepiania gał w monitor non stop - no ale nawet jak muszę siedzieć przy kompie cały dzień to rzadko kiedy wytrzymam 5 godzin bez odejścia na posiłek, herbatę albo do WC )
widzisz, nigdy się tym tak nie interesowałem, dzięki za wieści, aczkolwiek moje doświadczenie było takie, że miałem przekrwione oczy przy 60hz, gdzie przy 85hz było wszystko ok. I to było odczuwalne nie tylko dla mnie, ale i dla innych.
Gdy włączam medievala pojawia się czarne tło. Reinstalowałem i nie pomogło. Bardziej się żale niż liczę na pomoc, bo myślę, że jest to problem bez wyjścia. :P
Podaj namiary na swój sprzęt i system operacyjny. Czasami pomagają najprostsze rozwiązania. ;)Cytat:
Zamieszczone przez MateuszKL
Ale już mi śmigał, nagle się zepsuł. Mimo to podawać?
Tak.
Ja mam dziwny problem. Wszystko działa ok, ale jak włącze obojętnie jakąś bitwę to jednostki na mapie prześwitują przez interfejs i idą w kompletnie innym kierunku niż im każe.
Nic sie nieda na tej mapie ogarnąć.
Mam GTS 8600 GeForce , 2 GB ram DDR2, i windows XP home.
WERSJA GRY: ZŁOTA EDYCJA Z DODATKIEM WIKING
PROSZE O POMOC ! ! !